Sorin Borodi: E mai multă materie, dar nimic spectaculos în noua programă de Matematică pentru Evaluarea Națională 2021

10.395 de vizualizări
Sursă foto: Sorin Borodi / School vector created by freepik – www.freepik.com
„E mai multă materie” în noua programă de Matematică pentru Evaluarea Națională 2021, publicată deja în Monitorul Oficial, spune într-o analiză pentru Edupedu.ro profesorul de Matematică Sorin Borodi.

Redăm analiza lui Sorin Borodi asupra modificărilor apărute:

„Concluzia de bază ce se poate desprinde analizând noua programă pentru Evaluarea Naţionala la matematică din anul 2021 este aceea că aceasta nu conţine schimbări esenţiale în comparaţie cu programa actuală. E mai multă materie, este adevărat, dar ceea ce s-a adăugat nu aduce nimic spectaculos.

Este important de reţinut că nimic din materia prevăzută de programa claselor V-VIII nu este exclus din programa pentru Evaluarea Naţională 2021.

Spre deosebire de vechea programă, de data aceasta s-a preferat organizarea conţinuturilor pe domenii şi subdomenii (în vechea programă, era o grupare pe clase a acestor conţinuturi). Au fost păstrate competenţele generale şi competenţele specifice.

În consecinţă, modificările care au apărut sunt cele ce survin în urma introducerii noilor programe începând cu anul şcolar 2017-2018.

Comparând cu vechea programă, concret, pe clase, avem următoarele conţinuturi care au fost introduse:

Clasa a V-a

Scrierea numerelor naturale în baza 2

Metode aritmetice de rezolvare a problemelor: metoda reducerii la unitate, metoda comparaţiei, metoda figurativă, metoda mersului invers, metoda falsei ipoteze

Criterii de divizibilitate cu 10ⁿ

Probleme de organizare a datelor; frecvenţă; date statistice organizate în tabele, grafice cu bare şi/sau cu linii; media unui set de date statistice. 

Clasa a VI-a

Reprezentarea datelor cu ajutorul unor softuri matematice 

Clasa a VII-a

Poligonul frecvenţelor

Raportul ariilor a două triunghiuri asemenea 

Clasa a VIII-a

Operaţii cu intervale (reuniune, intersecţie)

-Nu mai este în programă formula (a+b+c)²

Funcţii definite pe intervale

Elemente de statistică: indicatorii tendinţei centrale (frecvenţă, medie, mediană, mod şi amplitudine a unui set de date)

Trunchiul de piramidă cu baza hexagon regulat

Încă nu se cunoaşte structura subiectului. Va fi modificată? Actuala structură se menţine neschimbată din anul 2010. Aşadar, aşteptăm un model de subiect”, scrie profesorul Sorin Borodi.

DOCUMENT Vezi noua programă la Matematică, valabilă pentru Evaluarea Națională 2021:

__________________________________________

Sorin Borodi este profesor de matematică la Liceul Teoretic ”Al. Papiu Ilarian” din Dej, județul Cluj, și este cunoscut pentru analizele comparative pe care le face în ceea ce privește dificultatea subiectelor de la examenul de Matematică de la finalul clasei a VIII-a, din anii 1933 și până în prezent.

FOTO: Sorin Borodi/School vector created by freepik – www.freepik.com

Citește și:

1 comment
  1. Sper sa ridice gradul de dificultate al problemelor, pentru o departajare claraintre cei buni si cei mai putin buni, sa nu primeasca subiecte derizorii ca pana acum

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Curriculum decis și la nivel local, cu 50% mai multă practică la firme și o jumătate de zi pe săptămână în care copiii de gimnaziu sunt vizitați de antreprenori în școli. Reforma liceului profesional din Franța, în discuții naționale și contestată de sindicatele profesorilor

De la începutul anului școlar 2023-2024, învățământul profesional din Franța va suferi modificări în cadrul unei reforme-obiectiv a președinției și Ministerului Educației din Republică. După reforma liceelor teoretice (sau „generale”,…
Vezi articolul

Guvernul va veni cu o decizie în privința salarizării personalului nedidactic din școli până la sfârșitul săptămânii, susține liderul sindical Marius Nistor: Trebuie să-și calculeze banii și să ne dea răspunsul

Până la sfârșitul acestei săptămâni, Guvernul o să vină cu o decizie în privința rezolvării problemei ce ține de salarizarea personalului nedidactic din unitățile de învățământ, după cum a declarat,…
Vezi articolul

Orașele Ploiești, Oravița și Vaslui au intrat în finala pentru titlul de Capitala Tineretului din România 2024 / Echipa câștigătoare primește 50.000 de euro pentru dezvoltarea de programe tematice pentru tineri

Municipiile Ploieşti şi Vaslui şi oraşul Oraviţa au intrat în finala competiţiei pentru titlul de Capitala Tineretului din România 2024, anunţă, marţi, Consiliul Tineretului din România, scrie Agerpres. Conform sursei…
Vezi articolul