Elevii cu cerințe educaționale speciale vor avea locuri speciale la admiterea în licee și școli profesionale 2020. Ministrul Educației: Din acest an școlar primesc locurile speciale

Rezultate finale Evaluarea Națională 2020

Foto: INQUAM Photos - Bogdan Dănescu

Elevii cu cerințe educaționale speciale vor avea chiar din această vară locuri speciale la admiterea în licee și școli profesionale, pe modelul celor alocate rromilor, a declarat pentru Edupedu.ro ministrul Educației. “Săptămâna aceasta realizăm procedura de repartizare în licee a elevilor cu cerințe educaționale speciale. Deci din acest an școlar primesc locurile speciale, în conformitate cu decizia CNCD”, a precizat Anisie, pentru Edupedu.ro.

Amintim că Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis în februarie 2020 că elevii cu cerințe educaționale speciale trebuie să aibă locuri speciale în licee, școli profesionale și universități, la admitere, pe modelul celor alocate rromilor și copiilor din Republica Moldova. Hotărârea a fost luată după ce forul a fost sesizat de către Ana Dragu, psiholog clinician și președintele Asociației Autism Europa Bistrița.

CNCD a acordat termen de o lună pentru ca Ministerul Educației să adopte măsuri afirmative pentru copiii cu CES.

Contactată de Edupedu.ro, Anisie a declarat că “pentru anul acesta școlar procedura pe care o vom realiza împreuna cu ANDPDCA va prevedea repartiția acestor copii pe locurile suplimentare, în etapa cazurilor speciale. Anul acesta, și pentru elevii de etnie romă am modificat admiterea, nu se mai realizează în ședință publică, ci prin repartiție computerizată în etapă specială, cu înscrieri pe 4-5 iulie. Deci tot într-o etapă specială se repartizează anul acesta și elevii de etnie romă, și la fel se vor repartiza și elevii cu CES“.

Declarațiile Monicăi Anisie, cu privire la locurile speciale la admiterea în licee și școli profesionale pentru elevii cu CES:

Foto: Inquam Photos / Bogdan Danescu

Citește și:

 

 

Exit mobile version