Elevii de clasa a V-a nu primesc burse de merit, spune secretarul de stat Florian Lixandru. Ei nu mai primesc nici bursă de studiu, potrivit legii Educației / Sintagma „formă de stimulare pentru rezultate foarte bune la învățătură” a fost înlocuită cu „performanța educațională”

Foto: Gov.ro

Elevii de clasa a V-a nu primesc bursă de merit în anul școlar 2023-2024, conform proiectului de ordin de ministru, declară pentru Edupedu.ro secretarul de stat în Ministerul Educației Florian Lixandru. Este pentru al doilea an la rând când elevii care intră în clasa a V-a nu pot beneficia de această bursă, deși proiectul de ordin de ministru privind criteriile de acordare a burselor școlare precizează că bursele de merit se acordă la fiecare clasă de gimnaziu şi liceu, indiferent de medie, pentru primii 30% dintre elevii fiecărei clase. Nu se menționează vreo excepție pentru elevii din primul an de gimnaziu și nici vreo regulă de acordare a burselor pe baza calificativelor din clasa a IV-a.

“Conform proiectului de ordin, elevii de clasa a V-a nu primesc bursă de merit”, a spus Lixandru pentru Edupedu.ro. Bursele de merit nu au fost acordate nici pentru elevii care erau clasa a V-a anul trecut, iar pentru asta Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a sancționat Ministerul cu 10.000 de lei. În plus, bursele de studiu, care reprezentau “o formă de stimulare a elevilor care obțin rezultate foarte bune la învățătură”, au dispărut din noua lege a Educației, iar sintagma rezultate bune la învățătură a fost înlocuită cu “performanță educațională”.

Potrivit proiectului de ordin de ministru privind criteriile de acordare a burselor, vor primi burse de merit primii 30% dintre elevii unei clase, indiferent de medie, în ordinea descrescătoare a acestora. Condiția este ca elevii să aibă media 10 la purtare, prevede proiectul.

Este specificat în lege faptul că bursele se acordă pentru elevii de gimnaziu și liceu, cu precizarea clasă că și elevii de clasa a IX-a sunt incluși printre beneficiari. Deși se menționează că fiecare clasă de gimnaziu și liceu primește bursa de merit, nu este însă nici o precizare legată de elevii de clasa a V-a sau criterii pe baza cărora se poate calcula în cazul lor, media generală anuală, având în vedere că în clasa a IV-a evaluarea se face cu calificative, nu cu note.

„ART. 7, alin. (1) Bursele de merit se acordă pentru elevii de gimnaziu şi liceu, după cum urmează:

a) 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar, inclusiv elevii din clasa a IX-a, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale, cu condiția să nu fi acumulat mai mult de 20 de absențe nemotivate în anul școlar anterior.

Alin. (2) Bursele de merit obținute în baza prevederilor alin. (1) se acordă pe perioada anului școlar următor celui în care s-au obținut rezultatele”.

Sursa: Proiect de ordin de ministru privind criteriile de acordare a burselor 2023-2024

Întrebat de Edupedu.ro dacă elevii de clasa a V-a primesc burse de merit, secretarul de stat din Ministerul Educației, Florian Lixandru a răspuns scurt, fără alte precizări: “Conform proiectului de ordin, elevii de clasa a V-a nu primesc bursă de merit”.

Până în prezent, elevii primeau burse de studiu, merit și performanță pentru “ca formă de stimulare a elevilor care obțin rezultate bune la învățătură”. În noua lege, sintagma a fost înlocuită cu o formă de stimulare a elevilor care obțin performanțe educaționale, artistice și sportive.

Sursa: Ordin ministru din 7 septembrie 2022 de acordare a burselor elevilor din învățământul preuniversitar
Sursa: Proiect de Ordin de ministru privind criteriile de acordare a burselor anul scolar 2023-2024

Potrivit articolului 104, din noua lege a Educației, alin. (4) Bursa de merit reprezintă o formă de stimulare a performanței elevilor.

În noua lege a Educației au fost eliminate și bursele de studiu pentru toți elevii

Anul trecut, elevii de clasa V-a primeau totuși burse de studiu ca formă de recompensare a rezultatelor la clasă, dar în noua lege a Educației nu se mai acordă bursa de studiu pentru niciun elev.

Bursele de studiu, în valoare de 150 de lei pe lună, se acordau elevilor din clasele a V-a – a XII-a de la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat, în funcție de veniturile familiei și de rezultatele obținute la învățătură. Hotărârea nr. 1.138 din 14 septembrie 2022, prevedea:

Articolul 13 – (1) Bursa de studiu se acordă elevilor care provin din familii cu un venit mediu net lunar pe membru de familie, pe ultimele 3 luni anterioare cererii, cel mult egal cu salariul minim net pe economie și care se încadrează în cel puțin unul dintre cazurile următoare:a) au obținut media anuală generală de cel puțin 7,50 și au acumulat cel mult 20 de absențe nemotivate în anul școlar anterior, cu excepția elevilor din clasele a V-a și a IX-a;

b) au obținut, în clasa a IV-a, calificativul „foarte bine“ la toate disciplinele de studiu și au acumulat cel mult 20 de absențe nemotivate în anul școlar anterior, pentru elevii din clasa a V-a;

c) au obținut media de admitere în învățământul liceal sau profesional de cel puțin 7,50 și au acumulat cel mult 20 de absențe nemotivate în anul școlar anterior, pentru elevii din clasa a IX-a.

Potrivit datelor de la Ministerul Educației, cerute de Edupedu.ro, la finalul anului trecut au primit burse de studiu 91 de mii de elevi.

Informații de context

Anul trecut, pe 7 septembrie 2022, Sorin Cîmpeanu a scos bursa de merit pentru elevii de clasa a V-a, prin ordin de ministru, justificarea fiind aceea că, acești elevi nu mai puteau fi evaluați din cauza faptului că structura anului școlar s-a schimbat din semestre în module, iar criteriul pentru bursa de merit era media de pe semestrul I.

În ordinul din 7 septembrie, s-a specificat că bursele de merit se acordă “elevilor din clasele a VI-a-a XII-a de la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat, în funcție de rezultatele obținute la învățătură”.

Bursa de merit valora 200 de lei și se acorda în anul școlar 2022-2023, elevilor care au obținut media anuală generală de cel puțin 9,50.

În același ordin de ministru din septembrie 2022, Sorin Cîmpeanu a eliminat și bursele rurale pentru liceenii care învățau în altă localitate decât cea de domiciliul.

Consiliul Național de Combatere a Discriminării a amendat Ministerul cu 10.000 de lei pentru că elevii de la clasa a V-a nu au mai putut beneficia de burse de merit dar și pentru că a eliminat bursele rurale pentru elevii de liceu. Ministerul a atacat în instanță decizia CNCD.

Acum, în proiectul de ordin de ministru privind criteriile de acordare a burselor și cel privind transportul elevilor, Ministerul a înlăturat și elevii de la primar și gimnaziu din mediul rural care învață în altă localitate decât cea de domiciliu, dintre beneficiarii bursei sociale, prin proiectul actual al criteriilor de acordare pentru anul școlar 2023-2024.

Practic, a fost eliminat din vechiul ordin articolul următor: “Elevii din învățământul primar și gimnazial din mediul rural, care sunt școlarizați într-o altă localitate, întrucât nu au posibilitatea să studieze într-o unitate de învățământ din localitatea de domiciliu, acordarea bursei nefiind condiționată de venitul net lunar al familiei; prin localitate de domiciliu se înțelege comuna/orașul cu subdiviziunile sale administrative”, așa cum prevede actualul ordin de ministru.  

În schimb, în noul proiect se propune că vor primi sumă forfetară pentru transport, doar elevii care îndeplinesc două condiții: nu pot fi școlarizați în satul, comuna, orașul sau municipiul de domiciliu și care nu beneficiază de existența serviciilor de transport public.

În prezent, orice elev care învăța în altă localitate, din ciclurile gimnazial și primar, putea solicita suma forfetară, regulile noi limitează dramatic numărul beneficiarilor.

Citește și:
BREAKING Bursele de merit vor fi acordate indiferent de medie, pentru primii 30% dintre elevii fiecărei clase – proiect. Singura condiție este nota de la purtare / Dispar 91 de mii de burse de studiu
DOCUMENT Ministerul Educației atacă în instanță hotărârea prin care CNCD l-a acuzat de discriminare pentru că nu a acordat bursele de clasa a V-a și liceenilor din mediul rural / De un an, acești elevi încă nu au primit bursele 
Transportul cu metroul, gratuit pentru elevii care locuiesc ori învață în București sau județul Ilfov, pe baza carnetului de elev și a unui act de identitate – proiectul de Hotărâre cu noile reguli de transport
Mai puțini elevi vor primi de luna viitoare suma forfetară pentru transport, potrivit noii legi a Educației. Condițiile sunt să învețe în altă localitate decât cea în care stau și să nu existe servicii de transport public. Sumele forfetare vor fi stabilite de consiliile județene
Noile reguli de transport la și dinspre școală, pentru elevi, sunt birocratice și le schimbă pe cele în vigoare – proiect / Cele două condiții pentru ca elevii să beneficieze de suma forfetară limitează mult numărul acestora. Șoferii vor primi listele cu toți elevii pe care îi transportă
Exit mobile version