Transportul cu metroul, gratuit pentru elevii care locuiesc ori învață în București sau județul Ilfov, pe baza carnetului de elev și a unui act de identitate – proiectul de Hotărâre cu noile reguli de transport

38.234 de vizualizări
Foto: © Tupungato | Dreamstime.com
Elevii care locuiesc sau învață în București sau în județul Ilfov ar urma să aibă gratuitate la transportul cu metroul, aceștia putând să obțină un abonament lunar în baza carnetului de elev, după cum prevede Hotărârea de Guvern (HG) pusă în consultare publică de Ministerul Educației. Documentul prevede noile reguli de acordare a gratuității la transport pentru elevi, așa cum conține legea educației în învățământul preuniversitar care va intra în vigoare pe 3 septembrie.

„Eliberarea abonamentului lunar gratuit pentru elevi prin casieriile din stațiile de metrou se face în baza carnetului de elev, vizat pentru anul școlar în curs, care va avea înscris pe prima filă codul numeric personal al elevului sau a adeverinței emisă de unitatea de învățământ pentru anul școlar în curs, în original, sau a cardului național de elev (n. red. încă nu intră în aplicare cardul național de elev), precum și a cărții de identitate, în original, pentru elevii de peste 14 ani sau a certificatului de naștere în copie, pe suport hârtie sau electronic, pentru elevii sub 14 ani”, prevede proiectul de HG.

„Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat, inclusiv cei înmatriculați în cadrul unităților de învățământ preuniversitar înscrise în Registrul special al unităților de învățământ preuniversitar care funcționează după un curriculum străin, care locuiesc și/sau învață în Municipiul București și Județul Ilfov, beneficiază de gratuitate pentru transportul cu metroul, pe bază de abonament lunar, în tot parcursul anului școlar.

Abonamentele lunare gratuite pentru elevi se vor elibera prin casieriile din stațiile de metrou, pe suport card contactless reîncărcabil, în baza confirmării/validării calității de elev”, mai prevede documentul, redat mai jos în articol integral.

„Elevii vor putea opta pentru reîncărcarea abonamentelor lunare gratuite pe cardurile contactless reîncărcabile nominale prin intermediul unui portal și/sau al aplicațiilor mobile, după implementarea acestor soluții de către operatorul de transport cu metroul”, scrie în proiect, ceea ce înseamnă că în viitor ar urma să se implementeze o aplicație de mobil similară YouthTB de la Societatea de Transport București (STB).

„Elevii (…) beneficiază lunar de un singur abonament lunar gratuit. În cazul pierderii/furtului abonamentului lunar, elevii vor putea solicita emiterea unui duplicat, conform reglementărilor proprii ale operatorului de transport cu metroul.

Abonamentul lunar gratuit pentru elevi se va putea elibera și pentru perioade succesive de timp, pe card contactless reîncărcabil nominal. Valabilitatea abonamentelor lunare eliberate pentru perioade succesive de timp nu va putea depăși data de 30 septembrie a anului școlar următor.

Verificarea legalității călătoriei cu metroul

La verificarea legalității călătoriei cu metroul, elevii vor prezenta carnetul de elev vizat pentru anul în curs, adeverința emisă de unitatea de învățământ pentru anul școlar în curs sau cardul național de elev, precum și cartea de identitate sau copia certificatului de naștere.

În cazul în care, la un control al documentelor de călătorie, elevii nu prezintă documentele prevăzute la pct. 3.1.3, fie prezintă documente nevizate pentru anul școlar în curs, aceștia vor fi considerați ca fiind fără titlu de transport și vor fi tratați conform legislației în vigoare și reglementărilor proprii ale operatorului de transport cu metroul”, mai scrie în HG, care ar trebui să intre în vigoare până pe 4 septembrie, conform planificării făcute de Ministerul Educației.

Studenții, transport redus cu 90% pe tren, metrou, autobuz

”Studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență în instituțiile de învățământ superior acreditate beneficiază de tarif redus cu 90% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, cu metroul, precum și pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a și naval, pe tot parcursul anului calendaristic, până la împlinirea vârstei de 30 de ani”, prevede legea educației în învățământul superior 199/2023.

Prețul unui abonament lunar la STB pentru studenții din București va fi, astfel, din 3 septembrie, 8 lei, la fel și pentru transportul cu metroul prin Metrorex. La transportul de suprafață, adică cu STB, reducerea de 90% se va aplica doar la abonamentele de 1 lună, 6 și 12 luni.

FOTO DOCUMENT Proiectul de Hotărâre de Guvern privind transportul școlar:

Foto: © Tupungato | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Reducerile de 90% la călătoriile cu Metrorex și STB, pentru studenții care învață în București-Ilfov, intră în vigoare începând din 3 septembrie. Se va circula cu 8 lei pe lună
Transport redus cu 90% pentru studenți și vârsta beneficiarilor majorată până la 30 de ani – măsuri din noua lege a învățământului superior, cu aplicare din septembrie / Impactul financiar este de 200 milioane lei pe an

2 comments
  1. Da, exista deja gratuitate pentru elevi. Si chiar se fac, deja, abonamente de metrou si STB “pe card contactless reîncărcabil nominal”. Insa am o presimtire ca dupa hotararea asta nu va mai fi asa de simplu ca inainte :))))

  2. Elevii au (cam dintotdeauna) dreptul sa circule gratuit, pe baza carnetului de elev.
    De ce e nevoie de inca o hotarare in acest sens??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Din iulie, grădinițele și școlile nu mai pot cere elevilor sau părinților copii sau documente emise tot de către instituții de stat, potrivit ministrului Digitalizării / Facultățile nu vor mai cere candidaților, la admitere, diploma de bac / Fără dosar cu șină, cu copii, la angajarea în învățământ

Noua lege, introdusă la începutul acestui an, pe baza căreia entitățile care oferă servicii publice nu vor mai cere copii după acte emise de statul român, se va aplica și…
Vezi articolul