Transport redus cu 90% pentru studenți și vârsta beneficiarilor majorată până la 30 de ani – măsuri din noua lege a învățământului superior, cu aplicare din septembrie / Impactul financiar este de 200 milioane lei pe an

23.268 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Studenții vor beneficia de reducere de 90% la călătoria cu trenul, iar vârsta până la care se acordă beneficiarilor această reducere va fi majorată la 30 de ani, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF). Prevederile fac parte din noua Lege a Învățământului Superior, publicată în Monitorul Oficial (MO) pe 5 iulie și care intră în vigoare pe 2 septembrie 2023, la 60 de zile de la publicarea în MO. Măsurile ar urma să se aplice tot de anul acesta, potrivit surselor Edupedu.ro.

În prezent, „studenții români/străini, în vârstă de până la 26 de ani, care sunt prevăzuți la art. 205 alin. (2) din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, beneficiază de tarif redus cu 50% la transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, în tot cursul anului calendaristic, indiferent de distanță sau de rutele călătoriilor”, conform Hotărârii de Guvern nr. 42 din 2017.

Măsura era în propunerea inițială a Guvernului pentru noua lege a învățământului superior, adică nu a fost adăugată în Parlament în timpul dezbaterilor pe marginea legii, după cum se arată în Nota de Fundamentare (NF) din luna martie 2023. Impactul măsurii estimat de Executiv ar fi 200 de milioane de lei:

Foto: captură NF
Iată ce se arată în Legea Învățământului Superior la articolul 128:

„(3) Studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență în instituțiile de învățământ superior acreditate beneficiază de tarif redus cu 90% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, cu metroul, precum și pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a și naval, pe tot parcursul anului calendaristic, până la împlinirea vârstei de 30 de ani. Studenții cu unul sau ambii părinți decedați, precum și studenții proveniți din centre de plasament sau care au fost în plasament la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal, potrivit prevederilor art. 64 alin. (1) din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare, beneficiază de gratuitate pentru aceste categorii de transport. Normele metodologice privind transportul cu metroul și trenul sunt adoptate prin hotărâre a Guvernului.

(4) În vederea asigurării reducerii/gratuității pentru studenți, finanțarea cheltuielilor pentru transportul cu metroul și feroviar, la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, se asigură din bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

(5) Studenții cetățeni români înmatriculați la instituții de învățământ în străinătate la forma de învățământ cu frecvență beneficiază pe teritoriul României de tarif redus cu 50% pentru
transportul feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, și naval, pe tot parcursul anului calendaristic, până la împlinirea vârstei de 30 de ani, cu prezentarea unui carnet/card studențesc valabil pentru acel an universitar”.

  • La finalul documentului, se arată că alineatul 5, cel de mai sus, ar urma să se aplice de la 1 octombrie 2025.

Ministerul Educației are timp 8 luni de la data intrării în vigoare a legii să stabilească, „prin ordin al ministrului educației, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, măsurile aplicabile la nivelul sistemului național de învățământ și elaborează metodologiile, regulamentele și alte acte normative care decurg din aplicarea prezentei legi”.


13 comments
  1. 90% reducere inseamna pomana electorala,iar data de PSD.Nu eate normal asa ceva sa primeasca gratuitate de 90%. Este sfidator pt celelalte categorii de persoane care nu beneficiaza de asa ceva. Studentii lucreaza peste 85% din ei. 50% reducere este acceptabil,dar pana in 26 ani nimic mai mult.Asa varsta de 26 ani este prea mare.

  2. Buna ziua!
    Mi s-ar părea normal ca toți elevii,indiferent de ce mijloc de transport folosește sa aibă gratuitate.De ce elevii care circula cu autobuzul (tren nu exista pe ruta respectiva)nu au aceleași drepturi ca cei care circula cu trenul???De ce sunt discriminați???
    Sa nu mai zic de decontarea celor 4 drumuri pt elevii din internat!!!!!!Sa aducă bilete de călătorie,cică!!!!!!!!Ce bilete domnilor?????Sunt situații in care nu e autobuz pe rută,se duc părinții vinerea după masa cu ce pot sa-și aducă copiii acasa din internat,deoarece internatul e închis de vineri seara pana duminica după masa.Dar le trebuie dovezi pt decont!!!!Au aterizat cu parașuta acești copii la domiciliu și înapoi la școala.Rușine!!!!!

  3. Mai bine va da statul Roman gratuitate pana la 70 de ani ,si iesiti la pensie direct,tot cu gratuitate,sa ii puteti vota in continuare,ca tot ati lucrat ca studenti pana la 70 de ani. Poate va mareste statul si pensia,la 70 de ani,ca toata viata ati beneficiat doar de gratuitati,pana la varste f “fragede”.

  4. Mai bine va da statul Roman gratuitate pana la 70 de ani ,si iesiti la pensie direct,tot cu gratuitate,sa ii puteti vota in continuare,ca tot ati lucrative ca studenti pana la 70 de ani. Poate va mareste statul si pensia,la 70 de ani,ca toata viata ati beneficiat doar de gratuitati,pana la varste f “fragede”.

  5. iar chestia asta?
    iar pana la 30 de ani?
    iar cei care au de mers pe undeva sa nu poata cumpara bilete fiindca se vor plimba studentii si vor rezerva cu 10 zile inainte orice, fiindca e efectiv gratis?
    dar cand vom avea un nou mod de finantare care sa nu fie per cap de student? ca sa nu mai fie incurajat 5-ul din oficiu numai ca sa iasa numarul la final de an?

    1. 22 de ani aici, studentă, circul măcar o dată pe lună de 2 ori, distanță de 300 km. aproape 50 de lei un singur bilet dus. căministă, la stat. amintesc că elevii au gratuitate, dar nimeni nu se plânge. pentru că ei nu prea circulă și nu au nevoie, nu?

    2. Student aici. Circul periodic cu trenul o distanta de ~600km dus-intors si faptul ca avem sau nu reducere nu influenteaza cu nimic numarul de bilete care se rezerva in tren.

      Daca ai merge cu trenul ai observa ca, mai ales pe distantele lungi, numarul de locuri disponibile e foarte influentat de perioada din an / sarbatori / ora la care e trenul (adica daca mergi cu trenul din mijlocu zilei is sanse mai mari sa fie toata lumea acolo, pentru ca e cea mai comoda ruta 🙂 )

      Sa nu mai zic de faptul ca nici nu vad asa multi studenti pe tren. Sunt o tona de copii, persoane adulte sau pensionari. Da’ va furam noi locurile in tren, ca eu de aia ma apuc de facultate, sa-ti fur tie locul in tren.

      Daca tu n-ai prins reducere sa nu prinda nimeni, ca deh, asa-i la noi. Ne pasa mai mult de cum o duc altii. Sper sa nu prinda nici fi-tu reducere pe tren, sa vedem daca-ti mai faci grija ca-ti rezerva studentii locu’.

    1. Ai senzatia ca ca toate lucrurile din tara asta s-ar rezolva cu cei 40.000 de euro pe an, nu? Practic sunt banii unui politician pe jumatate de an, doar ca in loc sa ii fure un bosorog, ajuta mii de tineri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Alianța universităților tehnice face apel la creșterea locurilor bugetate și la majorarea finanțării pe student în domeniul ingineriei, în condițiile în care aceste instituții au deja printre cele mai mari finanțări publice

Universitățile tehnice din România solicită autorităților, printr-o rezoluție adoptată la Cluj-Napoca, să crească numărul de locuri bugetate alocate lor și să majoreze finanțarea pe student “pentru toate specializările din domeniul…
Vezi articolul