Strălucirea sateliților artificiali de pe orbită afectează observațiile astronomice de pe Pământ – studiu. Cazul BlueWalker3 care devine periodic de sute de ori mai luminos decât recomandările internaționale

111 vizualizări
Foto: Pixabay.com
Satelitul BlueWalker 3 a devenit unul dintre cele mai strălucitoare obiecte de pe cerul nocturn, ceea ce amplifică îngrijorările continue cu privire la provocările tot mai mari cu care se confruntă astronomii de la sol în contextul unei creşteri a numărului de sateliţi lansaţi pe orbita joasă a Pământului, dispozitive care reflectă lumina solară, transmite marţi agenţia Xinhua.

Conform unor observaţii publicate marţi în jurnalul ştiinţific Nature, BlueWalker 3, un prototip de satelit de comunicaţii care a fost lansat la 10 septembrie 2022, are o dimensiune de până la 64,3 metri pătraţi, ceea ce reprezintă o suprafaţă mare în care se reflectă lumina solară.

Când este desfăşurat în întregime, satelitul de 8×8 metri străluceşte la aceeaşi intensitate ca Procyon, a opta cea mai strălucitoare stea de pe cerul nocturn, potrivit cercetării efectuate de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Canterbury şi Universitatea din Auckland, care include şi observaţii de la Observatorul Mt John din Noua Zeelandă.

De asemenea, BlueWalker 3, dezvoltat de AST SpaceMobile din Statele Unite, devine periodic de sute de ori mai luminos comparativ cu recomandările internaţionale, autorii studiului precizând că aceste puncte luminoase ar putea împiedica eforturile astronomilor de a monitoriza spaţiul de pe Pământ.

Sateliţii artificiali care orbitează planeta noastră pot apărea ca obiecte strălucitoare, deoarece reflectă lumina solară. Deşi operatorii de sateliţi, astronomii şi alţi observatori ai cerului nocturn încearcă să găsească strategii pentru atenuarea luminozităţii acestor dispozitive, numărul tot mai mare de sateliţi poate împiedica eforturile de a realiza observaţii ale spaţiului de pe Pământ, au indicat autorii.

Pentru a determina efectul pe care îl BlueWalker 3, a fost iniţiată o campanie internaţională de observare folosind date obţinute atât de amatori, cât şi de profesionişti din Chile, Statele Unite, Mexic, Noua Zeelandă, Ţările de Jos şi Maroc.

Autorii au recomandat ca o evaluare a efectului sateliţilor asupra spaţiului şi a Pământului să fie luată în considerare în cadrul proceselor de autorizare a lansării acestor dispozitive.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ligia Deca își îndeplinește un vis: va vorbi la un eveniment de tip TED. Ministra Educației, membră PNL, este anunțată la o conferință independentă TEDx organizată de o persoană cu care a lucrat, unde accesul e contra cost și unde trebuie evitat conținutul politic

“De mult mi-am dorit să fiu și eu în poziția să fac un filmuleț TED”, spunea la sfârșitul lui 2022, la o conferință filmată pe teme de educație, ministrul Ligia…
Vezi articolul