Elevii vaccinați din clasa a VI-a nu pot reveni cu prezență fizică la școală din cauza unei reglementări din ordinul comun, spun părinții. Sorin Ion: La prima modificare a ordinului comun, săptămâna viitoare, voi propune să luăm în considerare petițiile

Foto: © Eakrin Rasadonyindee - Dreamstime.com

Copiii de 12 ani vaccinați, dar care sunt în clasa a VI-a, nu se pot întoarce cu prezență fizică la școală fiindcă în ordinul comun scrie că doar de la clasa a VII-a în sus se aplică regula revenirii celor vaccinați. Situația a fost semnalată de mai mulți părinți la Ministerul Educației, iar la începutul săptămânii viitoare urmează o revizuirea a ordinului comun Educație-Sănătate unde vor fi luate în calcul și aceste sesizări, a declarat pentru Edupedu.ro secretarul de stat Sorin Ion.

„Am primit două petiții, da, la prima modificare a ordinului comun, putem să ne gândim și la situația aceasta. Eu voi propune lucrul acesta. Probabil că atunci când s-a scris ordinul comun s-a considerat la modul general că dacă ai 12 ani, ești în clasa a VII-a”, a spus Sorin Ion.

Mai exact, părinții au semnalat o posibilă discriminare a elevilor de 12 ani din clasa a VI-a față de colegii lor de aceeași vârstă din clasele a VII-a, însă Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), spune că cel mai probabil a fost o măsură logistică a ministerului în care a primat siguranța sanitară a celor de 11 ani, care nu au încă opțiunea de a se vaccina împotriva SARS-CoV-2.

„Cred că au luat un criteriu statistic, adică elevii de 12 ani sunt în clasa a VII-a, în mod normal, și mai este un aspect aici – elevii din clasa a VI-a care au 11 ani și nu se pot vaccina. Probabil că s-au gândit la un element de protecție, siguranța sanitară a elevilor care nu au împlinit 12 ani. Nu am primit sesizări de discriminare pe tema asta, nici nu aș folosi cuvântul de discriminare aici, cât necesitatea de a-l proteja pe acela care nu a împlinit vârsta de vaccinare, eu așa interpretez”, a spus Asztalos pentru Edupedu.ro.

Ce scrie în ordinul comun nr. 5338:

„Prin excepție de la prevederile alin (1), elevii claselor VII-XII/XIII, vaccinați împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, precum și elevii care au fost confirmați pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile, dar pentru care au trecut mai mult de 14 zile de la data testului pozitiv, pot continua cursurile cu prezență fizică”.

Foto: © Eakrin RasadonyindeeDreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version