Evaluarea Națională să se dea în mai puține școli, iar elevii să fie transportați în zilele de examen la aceste centre, printre măsurile propuse Guvernului de Ministerul Educației

Foto: © Viorel Dudau | Dreamstime.com

Mai multe probleme care au apărut în această sesiune de examene naționale, Bacalaureat și Evaluarea Națională, sunt prezentate în Raportul privind modul de organizare şi desfăşurare a examenelor naţionale în sesiunea iunie-iulie 2023, care ajunge joi, 13 iulie pe masa Guvernului. În document sunt și măsuri propuse pentru a le rezolva. Printre acestea, ar trebui ca elevii de clasa a VIII-a să dea Evaluarea Națională în mai puține centre (în prezent elevii susțin examenul în școala de proveniență), să fie mai multe variante de subiecte la fiecare disciplină de examen, să se reia formarea profesorilor evaluatori, dar și sancțiuni pentru cei implicați în “producerea unor disfuncționalități privind organizarea examenelor naționale”.

Raportul privind modul de organizare şi desfăşurare a examenelor naţionale în sesiunea iunie-iulie 2023, semnat de secretarul de stat Florian Lixandru, președinte al comisiilor naționale de desfășurare a Evaluării Naționale și Bacalaureatului este prezentat joi, 13 iulie, Guvernului. Vom reveni, dacă vor exista, cu declarațiile acestuia după ședința de Guvern, încă în desfășurare la ora publicării articolului.

În document sunt subliniate problemele întâmpinate în desfășurarea examenelor de evaluare națională și Bacalaureat:

Care sunt soluțiile propuse

Printre soluțiile propuse de raport ar fi ca Evaluarea Națională să se desfășoare în mai puține centre de examen, grupate, și transportul elevilor la/de la aceste centre să fie asigurat.

În privința subiectelor sunt propuse mai multe măsuri:

Scopul programului CPEECN este profesionalizarea profesorilor-evaluatori, pentru ca evaluările să fie mai obiective, baremele de evaluare și de notare să fie aplicate unitar, și să se reducă astfel numărul de contestații și micșorării diferențelor de punctaj dintre evaluatori.

În document se face referire și la faptul că profesorii evaluatori trebuie să fie mai atenți când introduc notele în platformă, iar cei implicați în cazuri în care examenul a fost perturbat, să nu mai aibă voie să participe la organizarea examenelor pe o perioadă de cel puțin
trei an școlari de aici înainte:

Informații de context

Raportul privind modul de organizare şi desfăşurare a examenelor naţionale în sesiunea iunie-iulie 2023, semnat de secretarul de stat Florian Lixandru, președinte al comisiilor naționale de desfășurare a Evaluării Naționale și Bacalaureatului, vine în contextul în care anul acesta au fost mai multe probleme apărute în presă legate de desfășurarea acestor examene, cum ar fi zeci de lucrări anulate la proba de limba română de la BAC la Colegiul Național Gheorghe Șincai, subiecte de la examenul de Bac care au fost postate pe internet de elevi în timpul desfășurării probei, dar și cazuri de diferențe prea mari între notele inițiale și cele de după contestații.

A mai fost și cazul elevei care a trebuit să se descalțe ca să participe la o probă deoarece comisia a constatat că „avea o pereche de adidași de care atârnau niște mini-cărți, cu anumite texte scrise în acele cărticele agățate de pantofi”, după cum spunea Lixandru despre caz la audieri în Senat.

DOCUMENT Raportul privind modul de organizare şi desfăşurare a examenelor naţionale în sesiunea iunie-iulie 2023 poate fi consultat mai jos:

Foto: © Viorel Dudau | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version