VIDEO Eleva obligată să se descalțe la Bacalaureat „avea niște mini-cărți legate de pantofi” și nu fost pusă să se descalțe, ci „a decis de bunăvoie”, spune secretarul de stat Lixandru, din Ministerul Educației

84.217 vizualizări
Foto: captura transmisie USR
Eleva de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, obligată să se descalțe la proba de Limba și literatura română de la bacalaureat 2023, ar fi decis „de bunăvoie” să facă acest gest, după ce comisia a constatat că „avea o pereche de adidași de care atârnau niște mini-cărți, cu anumite texte scrise în acele cărticele agățate de pantofi”, a declarat președintele Comisiei Naționale de organizare a examenelor, Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației.

Acesta a spus în Senat, la audierea din comisia pentru învățământ, că fata nu a fost percheziționată.

„A fost o situație în care… cu o elevă care avea o pereche de adidași de care atârnau niște mini-cărți, cu anumite texte scrise în acele cărticele agățate de pantofi. Dar nu a fost percheziție, ci de bunăvoie a decis să se descalțe și să susțină examenul”, a declarat Florian Lixandru la audierile din Senat.

Declarațiile secretarului de stat Lixandru pot fi văzute în video de mai jos:

Declarația a fost semnalată pe Facebook de secretarul general al Federației părinților și Aparținătorilor Legali (FEPAL), Andra Berceanu.

Un elev a declarat la ieșirea de la proba de Limba română, luni, pe 26 iunie, că „a fost o elevă care a fost obligată să se descalţe pentru că a venit cu o pereche de încălţări cu inscripţii din fabrică în engleză şi a fost considerat că poate este o sursă de inspiraţie şi a fost obligată să susţină examenul desculţă,” conform stirileprotv.ro.

Lixandru a mai anunțat azi o “îmbunătățire” a tuturor procedurilor care țin de elaborarea subiectelor pentru examenul de Bacalaureat. Acesta a spus că nu știe câți profesori dintre cei care fac subiectele pentru examenele naționale dau și meditații.

Articol în curs de actualizare


26 comments
 1. Educatia din Romania nu a fost niciodata mai de cacao ca acum.Am terminat liceul in ’86 cand singurele surse de studiu alternativ erau bibliotecile.Nimeni nu se plangea iar cine a vrut sa invete a invatat indiferent ce scoala, profesori sau colegi avea.Respectul pentru ceilalti implica respectul de sine.Vina cea mai mare o au parintii.Ei sunt care prin exemple, fapte si cuvinte sugereaza copiilor o valoare mult peste cea reala.Nu trebuie sa iei un examen cu 10 ca sa fi un geniu. Toate geniile au avut note mediocre la examene.Copilul este imaginea parintelui nu a profesorului sau a scolii.Tot ce exista astazi exista datorita generatiilor din anii ’50,’60’ 70 si ’80. Restul sunt doar niste zgaiti care sunt incapabili sa invete, sa se comporte civilizat si sa se respecte pe ei insisi.

 2. Corect. Profesorii să fie plătiți după performanta.Dezinteresul total la clasa ,se vede in ultimii ani, mai ales în goană lor în profituri bănești din meditațiile acordate copiilor.Vede cineva? Nimeni.Timpul trece,leafa merge.Ve frumos.

 3. Eu nu înțeleg de ce se face atâta circ pe seama acestui examen! Prin anii 80-90 cine ajungea la liceu era tare, iar cine promova bacul, era geniu. Școlile profesionale și seralul erau pentru majoritatea elevilor, învățau o meserie, apoi se angajau. Înainte de anii susmenționați era si mai nasol cu intratul la liceu, ba chiar și la profesională. Dar ce să vezi, acum, toți părinții visează cai verzi pe pereți și călare pe acești cai, proprii copii, care mai de care ajuns ministru, doctor, inginer, profesor etc. Ce dracu, ăștia termină liceul dar nu știu să facă un tiv la o bluză, nu își pot coase un nasture la pantaloni și voi îi vedeți genii? Priviți-i pe stradă cum merg, cum se îmbracă, cum stau buluc pe la terase, cum înjură. Singura vină e a lor pentru că nu învață și bineînțeles a părinților lor pentru că îi văd ca pe niște zei! Foarte bine, să nu învețe pentru că în toată lumea asta e nevoie de muncitori și meseriași. Nu putem fi toți directori, șefi și manageri. Eu așa văd lucrurile pentru că nu profesorii sunt de vină pentru că nu învață Gigel sau pentru că Cocuța din cl a Vll-a Ț vine cu buricul gol la școală. Să ne revenim, zic și să fim obiectivi. Copilul meu stie clar că are fix două optiuni: 1. învață și are multe șanse în viață. 2. Nu învață, arunci să-și pregătească spinarea pentru muncă fizică. Până acum, a ales să învețe și deocamdată este ok fara nici măcar o oră de meditatie.

  1. fiumiu a terminal profesionala si ghici ce si-q pregatit cârca de munca si acum castiga 10000 ron in mâna in Romania, nu-i inginer, nu a invatat grozav, dar ii un simplu tehnician eletrctomecanic, tu ce zici seful manaherule iei atata? ghici ce, seful lui a vrut sa-l de-a afara intr-o zi si peste o saptamana a zburat chiar el din firma, ca el doar stia sa irganizeze lucrurile, dar nu sa le repare…..mai terminati cu asta ca lumea are nevoie de cineva sa-si rupa cârca, voi chiar aveti impresia ca meseria de instalator ii grea de exemplu? poate ii scarboasa in unele momente, dar dupa ce trwci de primele 10 interventii ai sa vezi ca banii facuti de acolo sunt mai multi si mai curati ca a unui manager oarecare, copiii facefi ce va place si invatati ce trebuie. Eu lucrez in constructii de 5 ani, am ajuns sa iau 5000 de ron pe luna cu program 9-17:30 de luni pana vineri, daca fac un weekend suplimentar iar 6200 in mână, credeti ca-mi rup cârca? aia-i pt negrii si tractoare, exista utilaje, macarale, lifturi, firma trebuie sa o gasesti serioasa, in rest cateodata ii artă, cateodata meserie si cateodata multa gândire la lucrari, dar aproape niciodata munca brută, avem masini, bormasini, picamere, buldozere, ot ce ne-am chinui?

 4. Prostia inca domneste in Romania si creste an de an. Ai naibii profesori. Propun sa se faca o grila de salarizare, in trepte. Daca niciun elev nu a luat Evaluarea Nationala sau bacul, profesorii sa ia minim pe economie. In functie de cati au trecut, creste salariu. Asa nu se mai poate. Adica sunt scoli si licee unde nu a trecut nimeni si profesorii aia iau salarii la fel cu cei carora le-au trecut toti elevii? De ce sa mai munceasca? Este prevazuta asta in noile legi ale lui Johannis? Bineinteles ca nu.

  1. Și eu propun ca elevii ce nu fac dovada achiziției competentelor la nivel minim sa fie lăsați repetenți.

  2. Adevărul crud acesta este. Trebuie să nu uităm că lumea este diversă alcătuită din genii, mediocri și prosti. Numai că acum toți sunt ” genii”.
   Să nu ajungem pe mâna lor ca medici, 8ngineri polițiști etc.

 5. Un copil de 18 ani care merge imbrăcat așa la un examen final inseamnă că nu are pic de respect de sine dar nici respect fată de liceul in care a invățat! Chestia aceea că nu haina face etc e o prostie comunistă ! Modul tău de a te prezenta in mediul social imi arată gradul tău de civilizatie si de bună crestere.” Cum ti-i crești asa ii ai” SAU “Stai cu prostul te prostești! !”.

 6. ce de comentarii de prisos bine ca nu sa dus calare pe un armasar.la un examen de asa importantă dute frate imbracat decent si dupa notele cate sau luat la bac pe vremea mea cred ca 90% nu treceau de nota 3.lasati vrăjeală si puneti mana pe carte atat voi cat si profesorii vostri 54 de licee fara nici un absolvent de bac o rusine nationala mai vreti si salarii marite greve etc sa va fie rusine atat elevilor cat si profesorilor auzi Romania educata. te apuca plansul

 7. Nu stă nimeni să verifice la un examen dacă textele alea înseamnă ceva sau nu, că pot fi în orice limbă. Este suficientă suspiciunea de fraudare și ai noroc daca ți se dă de ales să o elimini de bună voie fără să fii eliminat tu, sau să renunți tu la examen. Mi se pare normal să respecți niște reguli. Nu te duci undeva în public cu maceta la tine și spui poliției că o folosești să desfaci pungile cu semințe… Hai să fim serioși. Bunul simț al părinților și al elevilor nu mai există. Dacă profesorii sunt depășiți (deși mulți dintre ei tot analfabeți cu promovare de nota 5 sunt, din generațiile curente), căutăm soluții, nu acceptăm excepții arbitrare sau vai, din cauză că se timorează tineretul și îi distrugem șansele. Orice copil/tânăr, are părinți sau tutori, care trebuie să îl ghideze și sfătuiască, nu să spună că trebuie să se dezvolte oricum, ca salcia în vânt, fără opreliști.
  Am folosit poate cuvinte mai academice, deși nu cred, se folosesc uzual. Sau cel puțin “pe vremea mea”, că nu am terminat facultatea acum mai mult de 20 de ani. Dar mă uit la noile forțe de muncă proaspete… varză în orice domeniu, și cel mai periculos este că sunt și în medicină, învățământ și poliție.

 8. @ronin47, numai samurai nu esti matale, fa ti un seppuku daca nu ti convine. Ceea ce eu am sustinut in comentariul meu era acea greva la care am participat si am marsaluit si ca nu a fost in van, iar una dintre revendicari era atragerea de profesori tineri, debutanti. Fara un salariu decent NU vine nimeni in invatamant. Si da, este plin de profesori pensionari, pentru ca nu avem cu cine face ore. Si da, ar trebui un refresh, unii lucreaza pe stil vechi dar nu au cu cine, elevii sunt suverani, mai nou, daca il atingi cu vreun test neanuntat poti fi si luat la bataie. Pe bune?!

 9. vai ..saraca fata…daca nu venea cu OFF WHiTE in picioare…nu putea sa dea bacul…..numai cu OFF WHITE se poate da bacul acum…câte beșini……….

 10. Mă uit și sincer am ajuns să mă crucesc de câtă prostie și aberație dau dovada unii,par exemplu NM, Oana M , Florin,Cris. Se pare că voi școala și educația primită o aveți la Fără Frecvență sau Frecvență cat mai Redusă,poate chiar de tot! Din cauza unor ” somități” că voi se duce tara asta de râpă, pentru că voi nu mai aveți pic de respect față de nimic și de nimeni,aveți doar Drepturi,decât atât aveți în minte! La un examen că și în instituția numită Școala,bănuiesc că știți ce e o Școală,sau Nu,se respecta niște reguli, exista un Regulament!!! Poate voi visați încă ,așa că treziți va la realitatea! Du te tu la Oxford,Candbrige,Sorbona … și fă așa la un examen și vino cum vor mușchii tăi,și să vezi tu ce zboruri și ciripești in aer inteligenta! Puneți mâna și învățați și nu incitați societatea la tâmpenii și dezbinare! SI DA ,înainte se făcea școala ,nu că acum ,trec Bac ul o grămadă de semianalfabeți! Rușine!

   1. Un copil de 18 ani care merge imbrăcat așa la un examen final inseamnă că nu are pic de respect de sine dar nici respect fată de liceul in care a invățat! Chestia aceea că nu haina face etc e o prostie comunistă ! Modul tău de a te prezenta in mediul social imi arată gradul tău de civilizatie si de bună crestere.” Cum ti-i crești asa ii ai” SAU “Stai cu prostul te prostești! !”.

   2. da, nici o vina,decât ca nu știe sa se îmbrace.
    dar totuși poate ne spune și cu cât a luat bac-ul.

 11. Vai, câtă prostie debitează Lixandru ăsta! Fata avea adidași cu înscrisuri, nu mini-cărți. Și “stimabilele” profesoare au o mentalitate comunistă și ar fi bine să nu mai participe la nicio comisie de examen. Nici la clasă nu cred că au habar ce fac acolo. Corpul profesoral este total depășit și cu mentalități extrem de învechite și proaste.

  1. Dacă găseau mini bibliotecă în adidași nu o primeau la examen. Iar comisia ar fi făcut cazul public și cu mare tam tam, cu toate beneficiile de imagine.

   1. Pai nu au primit-o. Pentru ca a vrut examen ea a decis de bunavoie și nesilita de nimeni sa se descalte. Înțelegi? Și s-a făcut tam-tam ca a apărut în presă. Pur și simplu creierul unora nu procesează datele corect. Ai informația în fata și nu trece de tine de la stadiul de scris.

  2. Deci greva a fost de bun augur, acea solicitare a unui salariu decent pentru profesorul debutant ar atrage oameni noi, tineri si nu ar mai fi in sistem doar dascali invechiti si depasiti cu mentalitate comunista.

   1. Prostii. Se vor face in continuare angajari pe baza relatiilor nu pe baza capacitatii intelectuale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Simulări tehnice ale simulărilor pentru Evaluarea Națională și BAC 2024, organizate în școli, joi, 1 februarie, de la ora 10, fără subiecte reale și fără participarea elevilor – document

Joi, 1 februarie, de la ora 10, se vor organiza simulări tehnice ale simulărilor pentru Evaluarea Națională și BAC 2024 cu toate centrele de examen, potrivit unei adrese a Centrului…
Vezi articolul