O “îmbunătățire” a tuturor procedurilor care țin de elaborarea subiectelor pentru examenul de Bacalaureat, menționată de secretarul de stat Florian Lixandru

582 de vizualizări
Sursa: Captură video
Secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru, a spus că pe viitor, Ministerul Educației “va proceda la o îmbunătățire a tuturor procedurilor în ceea ce privește elaborarea subiectelor pentru examenul de Bacalaureat”. Florian Lixandru a fost chemat la audiere în comisia de învățământ din Senat, marți, ca să dea explicații cu privire la situațiile care au ajuns în presă legate de desfășurarea BAC-ului în acest an: suspiciunile legate de faptul că înainte de a fi distribuite subiecte la proba de limba română, portalul dexonline ar fi înregistrat un val de căutări ale sintagmei “de bună seamă”, sintagmă ce se regăsea într-unul dintre subiectele de la BAC.
O altă situație de la BAC 2023, semnalată în presă este legată de procedura de desfășurare a examenului: ancheta de la Colegiul Național “Gheorghe Șincai” unde zeci de lucrări au fost anulate din cauza că președintele comisiei a considerat că la proba de Limba și literatura română, unii elevi ar fi încadrat greșit formularea „Examenul național de Bacalaureat” pe foile de examen, iar asta ar fi fost interpretată ca semn pe lucrare.

Secretarul de stat în Florian Lixandru a fost întrebat marți de senatorul USR, Ștefan Pălărie, ce va face Ministerul diferit în privința elaborării subiectelor de la BAC, astfel încât acestea să stimuleze creativitatea elevilor și să nu mai fie întrebări care au un singur răspuns ce ar putea fi găsit la o căutare pe internet. El a făcut astfel referire la situația din ziua de luni, 29 iunie, când s-a dat proba de limba română la BAC, când portalul Dexonline ar fi înregistrat un val de căutări ale sintagmei de bună seamă, sintagmă ce se regăsea într-unul dintre subiectele de la BAC. Ulterior, Centrul Național de Evaluare a transmis profesorilor care corectează lucrările de la Limba și literatura română, Bacalaureat 2023, că la secvența „de bună seamă” se vor puncta toate variantele corecte care indică sensul din text.

Florian Lixandru a spus că: “Vom proceda la o îmbunătățire a tuturor procedurilor în ceea ce privește elaborare a subiectelor, pentru că acolo vorbim de o procedură, cât și în ceea ce privește transmitere a subiectelor în dimineața examenului.”

Secretarul a stat a făcut astfel referire și la situația de la Colegiul Național “Gheorghe Șincai” unde zeci de lucrări au fost anulate din cauza că președintele comisiei a considerat că la proba de Limba și literatura română, unii elevi ar fi încadrat greșit formularea „Examenul național de Bacalaureat” pe foile de examen, iar asta ar fi fost interpretată ca semn pe lucrare. Amintim, în acest caz, Ligia Deca a anunțat Inspectoratul Școlar București a făcut deja un raport, dar că va clarifica public ce a fost acolo doar după ancheta Corpului de Control al Ministerului: „Trebuie un just echilibru între a evita situațiile de fraudă și a ajuta copiii, totuși, să nu aibă un motiv suplimentar de stres”, spunea Ligia Deca.

Redăm integral dialogul dintre senatorul USR Ștefan Pălărie și secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru, pe acest subiect

Ștefan Pălărie, senator USR: Cred că ultima întrebare a acestei întâlniri este cu ce rămânem după această discuție. Deci ce va face Ministerul Educației diferit, în baza acestei conversații, colegii de la Dex Online înțeleg că de-a lungul timpului au propus nenumărate soluții de îmbunătățire mărirea numărului de subiecte, randomizare dintr-o bază de date mult mai mare, crearea unor subiecte la care, atenție și dacă intri în online, să nu te poată ajuta. Dacă tu dai un tip de text și întrebi în ce sens a fost utilizat un cuvânt dintr-un context mai larg, degeaba cauți cuvântul explicit în DEX. Există variante care să fie verificată capacitatea de înțelegere și capacitatea de cunoaștere, nu efectiv, dai o întrebare la un prieten afli răspunsul de pe internet și apoi ai luat examenul cu această informație și poate că e o chestiune și de modul în care se elaborează subiectele, nu doar numărul lor.

Cred că ultima întrebare a acestei întâlniri este cu ce rămânem după această discuție. Deci ce va face Ministerul Educației diferit, în baza acestei conversații, colegii de la Dex online înțeleg că de-a lungul timpului au propus nenumărate soluții de îmbunătățire mărirea numărului de subiect, randomizare dintr-o bază de date mult mai mare, crearea unor subiecte la care, atenție și dacă intri în online, să nu te poată ajuta. Dacă tu dai un tip de text și întrebi în ce sens a fost utilizat un cuvânt dintr-un context mai larg, degeaba cauți cuvântul explicit în DEX. Există variante care să fie verificată capacitatea de înțelegere și capacitatea de cunoaștere nu efectiv, dai o întrebare la un prieten a prin răspunsul de pe internet și apoi ai luat examenul cu această informație și poate că e o chestiune și de modul în care se elaborează subiectele, nu doar numărul lor.

Și atunci întrebarea este cu ce rămânem după această întâlnire, domnule secretar?

Florian Lixandru, secretar de stat Ministerul Educației: Vom proceda la o îmbunătățire a tuturor procedurilor în ceea ce privește elaborare a subiectelor, pentru că acolo vorbim de o procedură, cât și în ceea ce privește transmitere a subiectelor în dimineața examenului, astfel încât să reducem pe cât posibil toate riscurile care pot apărea și care țin practic de noi de la nivelul Ministerului sau respectiv de colegii de la nivelul CNPEE (Centrul Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație).

Monica Anisie, președinta Comisiei de Învățământ în Senat: Tocmai de aceea, trebuia să fie astăzi prezent și responsabilul de la CNPEE”.

Informații de context

Audierea de marți din comisia de învățământ a avut loc în contextul în care luni, pe 26 iunie, președintele comisiei de bac de la Șincai a decis anularea a zeci de lucrări la proba de Limba și literatura română pe motiv că elevii ar fi încadrat greșit formularea „Examenul național de Bacalaureat” pe foile de examen, iar asta ar fi fost interpretată ca semn pe lucrare.

Săptămâna trecută, ministrul Ligia Deca anunța de la sediul Ministerului Educației, în conferință comună cu premierul Ciolacu, că „a rugat” inspectoratul București să monitorizeze cu doi inspectori respectare procedurilor acolo.

ISMB a comunicat tot marți, la solicitarea Edupedu.ro, că „va fi monitorizată activitatea la centrul de examen Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, pentru a se asigura că sunt respectate prevederile Metodologiei de organizare și desfășurare a examenului de bacalaureat, în ceea ce privește situațiile în care o lucrare poate fi anulată. De asemenea, se vor verifica numărul de lucrări anulate și cantitatea de informație cuprinsă în lucrările anulate, pentru a se stabili în ce măsură timpul de lucru a fost afectat”.

Ministra Educației, Ligia Deca, a spus joi, că există deja un raport al Inspectoratului școlar București dar a trimis și Corpul de control al Ministerului Educației la Colegiul Național “Gheorghe Șincai” din București pentru a clarifica situația. Ligia Deca a subliniat că “trebuie un just echilibru între a evita situațiile de fraudă și a ajuta copiii, totuși, să nu aibă un motiv suplimentar de stres la examenele naționale”.

Potrivit surselor Edupedu.ro, ISMB așteaptă finalizarea anchetei pentru a face publice concluziile raportului.

Amintim, elevii au reclamat nedreptatea care le-a fost făcută la proba de limba română și au spus că lucrările „s-au anulat după o oră și un sfert, în alte săli după o oră jumătate”, iar mulți dintre ei „nu au mai avut timp să termine subiectul III” din această cauză.

Motivul invocat pentru anularea a circa 70 de lucrări ale candidaților la Bacalaureat, în plină probă de examen, potrivit elevilor care au fost în sălile de la Șincai, ar fi fost acela că ar putea fi interpretat de evaluatori ca semn pe lucrare neîncadrarea exactă a sintagmei „Examenul național de bacalaureat” pe două rânduri a câte două cuvinte: „Examenul național” pe primul rând și „de bacalaureat” pe rândul al doilea. Unii dintre elevi au scris „Examenul național de” pe un rând și „bacalaureat” pe al doilea rând.

Citește și:
DOCUMENT Centrul Național de Evaluare transmite profesorilor care corectează lucrările de la Limba și literatura română, Bacalaureat 2023, că la secvența „de bună seamă” se vor puncta toate variantele corecte care indică sensul din text / Punctajul pentru formulare, punctuație și ortografie va fi acordat și pentru răspuns greșit
Cine este președintele comisiei de Bacalaureat de la Colegiul „Gheorghe Șincai”: un preot, director de colegiu și profesor de Religie, dat afară din Inspectoratul Școlar București în 2019, după un scandal amoros cu o educatoare.
Președintele Comisiei Naționale de Bacalaureat și Evaluare Națională, secretarul de stat Florian Lixandru, nu știe câți profesori dintre cei care fac subiectele pentru examenele naționale dau și meditații
Un caz de anulare a lucrărilor la Bac, similar cu cel de la Șincai, raportat de părinți la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din Voluntari, județul Ilfov. Peste 10 lucrări ar fi fost anulate după 40 de minute de examen, dintr-o greșeală a profesoarelor asistente, iar elevii nu au primit timp suplimentar de lucru / O fată care a contestat măsura ar fi fost jignită și intimidată de supraveghetoare

Ligia Deca anunță că la Colegiul Național Șincai, Inspectoratul Școlar București a făcut deja un raport, dar că va clarifica public ce a fost acolo doar după ancheta Corpului de Control al Ministerului: „Trebuie un just echilibru între a evita situațiile de fraudă și a ajuta copiii, totuși, să nu aibă un motiv suplimentar de stres”

1 comment
  1. Chiar e necesară această îmbunătățire.
    Aceeași corupți care fac subiectele ar trebui să le dea pe bani grei ceva mai devreme. E inuman să le dai cu câteva ore înainte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Liga Studenților din Iași acuză Facultățile de Drept de ipocrizie: “își construiesc o imagine falsă de apărătoare ale eticii academice” prin solidarizarea cu decizia Universității din București de a exmatricula 45 de studenți

Facultățile de Drept din mai multe universități din țară sunt acuzate de Liga Studenților din Iași, printr-un comunicat emis luni, că încearcă să își construiască o “imagine falsă de apărătoare…
Vezi articolul

Liga Studenților Iași cere premierului Nicolae Ciucă să-l demită pe secretarul de stat Gigel Paraschiv, “mâna dreaptă a lui Sorin Cîmpeanu”, iar ministrului Ligia Deca să îl elimine din Ministerul Educației

Liga Studenților Iași îi cere premierului Nicolae Ciucă, prin intermediul unui comunicat de presă, să îl demită pe Gigel Paraschiv, prezentat drept “mâna dreaptă a lui Sorin Cîmpeanu”, din funcția…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ Bacalaureat 2023 – sesiunea specială. Calendarul a fost aprobat cu două luni înainte de examene / Înscrierile sunt pe 11-12 mai, iar probele încep pe 15 mai și au loc în Prahova

Sesiunea specială a Bacalaureatului 2023, supranumită „bacalaureatul olimpicilor”, va avea loc în perioada 11-29 mai, conform calendarului aprobat prin ordin de ministru. Actul normativ a fost adoptat pe 16 martie,…
Vezi articolul

Ministrul Educației insistă că dezastrul arătat de PISA 2018 e doar în școlile care au susținut testarea și anunță analize în acele școli: Nu aș generaliza, nu aș spune că este o problemă chiar peste tot

Ministrul Educației insistă că rezultatele obținute de România la testele PISA nu reprezintă o imagine a întregului sistem de educație. “Vom face o analiză” a școlilor care au participat la…
Vezi articolul