DOCUMENT Centrul Național de Evaluare transmite profesorilor care corectează lucrările de la Limba și literatura română, Bacalaureat 2023, că la secvența „de bună seamă” se vor puncta toate variantele corecte care indică sensul din text / Punctajul pentru formulare, punctuație și ortografie va fi acordat și pentru răspuns greșit

38.574 de vizualizări
O notă a Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) trimisă mați dimineață în toate centrele de evaluare din țară, de la Bacalaureat, unde a început deja corectarea lucrărilor de Limba și literatura română, indică faptul că la subiectele primte ieri de candidați, pentru subiectul I A, cerința 1 vor fi luate în calcul „toate variantele corecte care indică sensul din text secvenței date”. Nota a fost publicată de președintele Federației Naționale a Părinților, Iulian Cristache.

Reacția CNPEE vine după ce la apariția baremului de corectare pentru subiectele de la Limba română, luni, pentru Subiectul I. A, cerința 1 prevedea că sensul din text al secvenței „de bună seamă” era „desigur etc.”. O petiție online, care cerea să fie luate toate formele corecte pentru expresia respectivă, a strâns peste 42 de mii de semnături aseară, în câteva ore.

Cerința pe baza textului la prima vedere a fost următoarea:

„În iarna lui 1888, însă, Creangă se porni iar la București împreună cu tipograful I. S. Ionescu, asociatul său. De bună seamă, plecase să se întâlnească cu Constantin și să mai vadă un doctor pentru boala sa”.

A. Scrie pe foaia de examen, în enunțuri, răspunsul la fiecare dintre următoarele cerințe cu privire la textul dat.

  1. Indică sensul din text al secvenței de bună seamă”.

Baremul indică următoarele:

„indicarea sensului din text al secvenței date (de exemplu: desigur etc.) – 4 puncte; formularea răspunsului în enunț – 1 punct; corectitudinea exprimării, respectarea normelor de ortografie și de punctuație – 1 punct”

Nota CNPEE de marți dimineața, pentru profesorii evaluatori:

„Nota cu privire la evaluarea lucrărilor din cadrul probei E a), de limba si literatura română din cadrul examenului national de bacalaureat -2023, sesiunea iunie-iulie

În evaluarea lucrărilor la proba Ea) — limba și literatura română —, se vor puncta, la Subiectul I.A, cerinta 1, toate variantele corecte care indică sensul din text al secvenței date. Punctajele pentru formularea răspunsului în enunț și pentru corectitudinea exprimării, respectarea normelor de ortografie și de punctuație se acordă și în cazul în care
elevul nu a indicat sensul corect al secvenței date”.


11 comments
  1. Cred ca tezele la limba romana de la bacalaureat din Iasi au fost corectate cand nu mai aveau chef profesorii…rusine !!

  2. Pe acest principiu, al baremului, la subiectul al treilea inseamna ca elevii ar fi putut aborda orice opera literara ca tot ar fi obtinut 12 puncte din cele 30. Interesant mod de corectare…dar, cum spunea cineva mai sus, sa-i mangaiem in continuare pe crestet, mititeii!

  3. De-a dreptul penibilă acordarea celor 2 pct pt un raspuns gresit… Daca nu ar fi de plans, ar fi de ras! Nu mai bine eliminati si examenul acesta, cum ati eliminat tezele semestruale? S-ar bucura tot poporul, le-au mai scapat copilasii de o greutate, de un hop….
    Nu pot sa nu ma întreb – si sa nu ma mir, totodata, cum de nu ne intrebăm toti asta: pe copilasii astia pe care îi tot mangaiem pe crestet de ani buni, cel putin de la pandemie încoace, oare viata, aia adevarata, o sa-i mangaie la fel??

    1. Buna ziua! Conform baremului se ofera 4 puncte pentru indicarea sensului din text al secvenței date (de exemplu: desigur etc.), punct pentru formularea
      răspunsului în enunț și înca unul pentru corectitudinea exprimării, respectarea normelor de ortografie și de
      punctuație. Astfel, și cu un răspuns greșit se acorda cele 2 puncte pentru că acele criterii sunt respectate.
      Nu suntem niște copilași mângâiați pe creștet, ci o generatie de elevi care a trecut prin foarte multe încercări pe parcursul celor 4 ani de liceu.
      O zi buna!

  4. 1. Corectitudinea sensului în context = 4 puncte;
    2. Formularea într-un enunț inteligibil, nu incoerent sau care să presupună o exprimare inadecvată = 1 punct;
    3. Respectarea normelor de ortografie și de punctuație = 1 punct.
    Ce este atât de greu de înțeles!?

  5. sunt de părere ca sunt multe sensuri ale secvenței ,, de bună seamă “, corect ar fi sa fie punctate toate variantele care sunt corecte

  6. Extraordinar! O nota absolut nula pentru ca insusi baremul de corectare prevede luarea in calcul a tuturor variantelor posibile, corecte, prin acel ” etc.” Pe cat se vede CNPEE nu este prea sigur nici in privinta subiectelor elaborate, dar nici in privinta baremelor de corectare aferente.

    1. Cred ca este vorba de a puncta formularea si punctuația răspunsului., chiar daca sinonimul nu a fost indicat corect. De ex, daca elevul considera in mod greșit ca sinonimul ar fi cuvântul “posibil” pierde punctele ptr identificarea sinonimului, dar dacă formulează răspunsul într-o manieră corectă din punct de vedere al exprimării, ortografic și cu punctuația corectă, are 2 puncte pentru acest lucru.

      1. Baremul singur este cat se poate de explicit si în acest caz, pentru că disociază clar punctajul pentru corectitudinea răspunsului (4p.) de punctajul pentru corectitudinea formulării în enunț complet (2p.). Prin urmare… notă inutilă ce reflectă nesiguranțaCNPEE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Bacalaureat 2022. Sfaturi pentru proba de Economie de la profesorul Mihai Mihăescu: A răspunde strict la cerințele subiectelor este o dovadă de raționalitate, de înțelegere și aplicare a economiei, a comunicării eficiente

Sesiunea iunie-iulie de BAC 2022 continuă miercuri, 22 iunie, cu proba la alegere în funcție de profil și specializare. Într-un articol trimis pe adresa redactie@edupedu.ro, profesorul de Economie Mihai Mihăescu…
Vezi articolul

Trei candidați la Bacalaureat, despre nedreptatea de la proba de română, la Colegiul Național „Șincai” din București, unde e anchetă după ce au fost anulate zeci de lucrări: S-au anulat după o oră și un sfert, în alte săli după o oră jumătate. Nu au mai avut timp să termine subiectul III

Mai mulți elevi au spus pentru Euronews România ce s-a întâmplat în sălile de examen, la Bacalaureat 2023, luni, la proba de Limba și literatura română. Aceștia spun că după…
Vezi articolul

Monica Anisie: Fac apel la calm pentru părinți, elevi, studenți, cadre didactice. Niciun stat din lume nu a pus problema înghețării anului școlar / MEC pregătește modele de subiecte, elevii de clasele a VIII-a și a XII-a să se pregătească pentru examene

“Fac un apel la calm pentru părinți, elevi, studenți, cadre didactice. Pe lângă faptul că îi rog să stea în casă, doresc să le spun să continue învățarea de acasă”,…
Vezi articolul