Liga Studenților Iași cere premierului Nicolae Ciucă să-l demită pe secretarul de stat Gigel Paraschiv, “mâna dreaptă a lui Sorin Cîmpeanu”, iar ministrului Ligia Deca să îl elimine din Ministerul Educației

1.515 vizualizări
Gigel Paraschiv / Foto: INQUAM Photos – George Călin
Liga Studenților Iași îi cere premierului Nicolae Ciucă, prin intermediul unui comunicat de presă, să îl demită pe Gigel Paraschiv, prezentat drept “mâna dreaptă a lui Sorin Cîmpeanu”, din funcția de secretar de stat în Ministerul Educației. În același comunicat, organizația studențească îi cere ministrului  Ligia Deca, “să îi elimine din minister, în limita posibilităților legale, pe colaboratorii apropiați ai lui Cîmpeanu”. Motivul: faptul că Sorin Cîmpeanu și Gigel Paraschiv ar fi blocat accesul acestei organizații la consultările desfășurate la nivel de minister.

În comunicat este citat Cosmin-Gabriel Glovnea, președinte LS Iași, care susține că, “fără înlocuirea lui [Gigel Paraschiv] (…), demisia ministrului Cîmpeanu și schimbarea lui cu Ligia Deca nu sunt decât o mișcare de imagine a lui Klaus Iohannis care urmărește să satisfacă interesele de partid ale PSD-PNL-UDMR în educație, folosindu-se de imaginea aparent nepătată a noului ministru”.

 • În mesajul său, Liga Studenților trece în revistă mai multe elemente din CV-ul lui Gigel Paraschiv, inclusiv relația cu Academia Națională de Informații și Academia de Științe ale Securității Naționale. Organizația îl acuză pe Paraschiv de faptul că ar fi fost “constant mâna dreaptă a lui Sorin Cîmpeanu în toate demersurile acestuia de a-i scăpa pe marii plagiatori ai țării”.

Comunicatul LS Iași, integral:

“Liga Studenților solicită ministrului Ligia Deca și premierului Nicolae Ciucă să „decîmpenizeze” Ministerul Educației

Liga Studenților (LS IAȘI) îi solicită premierului Nicolae Ciucă să îl demită din funcția de secretar de stat în cadrul Ministerului Educației pe Gigel Paraschiv, considerat „mâna dreaptă” a lui Sorin Cîmpeanu, iar ministrului Educației, Ligia Deca, îi solicită să îi elimine din minister, în limita posibilităților legale, pe colaboratorii apropiați ai lui Cîmpeanu și să faciliteze accesul organizației la întâlnirile care au loc cu asociațiile studențești. Sorin Cîmpeanu și Gigel Paraschiv au blocat constant, din noiembrie 2019 până în prezent, accesul Ligii Studenților (LS IAȘI) la orice consultare la nivel ministerial la solicitarea unor organizații studențești docile în raport cu decidenții.

Gigel Paraschiv a fost secretar de stat sub 12 miniștri ai educației, fiind cel mai longeviv demnitar din Educație. El a fost membru în conducerea școlii doctorale a Academiei Naționale de Informații a SRI și în celebra Academie de Științe ale Securității Naționale (ASSN), patronată de Gabriel Oprea și George Maior, cunoscută drept un club select de persoane implicate în structurile de forță ale statului și în politică care au în comun plagiatul ca practică academică.

Paraschiv a fost constant mâna dreaptă a lui Sorin Cîmpeanu în toate demersurile acestuia de a-i scăpa pe marii plagiatori ai țării, cu care cei doi sunt în diverse legături, fie prin tergiversarea procedurilor de analiză a tezelor de doctorat, fie prin susținerea de modificări legislative precum includerea „dreptului” de a renunța la titlul de doctor sau proiectele de modificare a metodologiei CNATDCU, dar și actualele proiecte de lege ale educației.

În februarie 2020 Liga Studenților (LS IAȘI) a dezvăluit cum Gigel Paraschiv a încercat să blocheze publicarea tuturor tezelor de doctorat pe platforma REI a Ministerului Educației, prin intermediul unei adrese transmise universităților, fără știrea ministrului de la vremea aceea, Monica Anisie, pe motiv că s-ar încălca Regulamentul European de Protecție a Datelor (REPD/GDPR). Ca urmare a intervenției publice a Ligii Studenților, Monica Anisie a forțat publicarea tuturor tezelor de doctorat din 2016 până în prezent, peste voința lui Paraschiv.

În aprilie 2017 Gigel Paraschiv a fost implicat în scandalul modificării metodologiei de studii pentru admiterea studenților etnici români, prin care „specialiștii în securitate națională” din zona educației, asociați cu ASSN și membri ai Partidului Social Democrat (PSD), au fost deconspirați că fac, de fapt, jocurile Rusiei și ale partidelor pro-ruse și anti-românești din Republica Moldova, în special ale Partidului Democrat din Moldova (PDM), condus de oligarhul Vladimir Plahotniuc. Aceştia urmăreau limitarea numărului de studenţi etnici români prin îngreunarea procedurii de admitere. La momentul respectiv, Gigel Paraschiv a încercat, evident, fără succes, să determine conducerea Ligii Studenților (LS IAȘI) să abandoneze subiectul.

„Sorin Cîmpeanu conduce în continuare învățământul universitar prin intermediul lui Gigel Paraschiv, secretar de stat pentru învățământul superior, care a fost în tot acest timp mâna lui dreaptă. Fără înlocuirea lui cu o persoană neimplicată politic și care nu face parte din mafiile universitare, demisia ministrului Cîmpeanu și schimbarea lui cu Ligia Deca nu sunt decât o mișcare de imagine a lui Klaus Iohannis care urmărește să satisfacă interesele de partid ale PSD-PNL-UDMR în educație, folosindu-se de imaginea aparent nepătată a noului ministru. Ministerul Educației trebuie «decîmpenizat» în primul rând prin demiterea lui Gigel Paraschiv, eliberarea din funcție a consilierilor aduși de Cîmpeanu în instituție și eliminarea monopolului pe care îl au unele organizații studențești la consultările care au loc regulat la minister şi transparentizarea tuturor dezbaterilor şi consultărilor care au loc cu privire la acte normative, inclusiv cu privire la ordine de ministru”, a declarat Cosmin-Gabriel Glovnea, președinte Liga Studenților (LS IAȘI)“.


5 comments
 1. Foarte bine punctat. Asta-i adevarul. Intr-adevar, nu se schimba nimic cu schimbarea lui Cîmpeanu daca nu dispare Paraschiv.

 2. Cum sa-l demita pe acest domn, care cunoaste bine Sistemul ? De unde sa-l demita dl Ciuca ? Dintr-o functie ocupata fara respectarea tuturor prevederilor legale?!
  Pai dl Gigel Paraschiv ,a functionat nelegal ca secretar de stat de luni de zile în guvernul Citu, fapt mostenit si in actualul guvern.. Cititi cu atentie prevederile constitutionale (spiritul constitutiei) si mai ales Codul administrativ si actele de constituire a guvernului Cîtu.
  Pe scurt, dansul a fost secretar de stat in cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii. Guvernul Citu a avut insa o alta structura fata de guvernul anterior , iar Ministerul Educatiei si Cercetarii s-a desfiintat prin actele juridice ce au stabilit organizarea si functionarea guvernului Citu, precum si organizarea si functionarea noilor ministere, cel al educatiei si cel al cercetarii, inovarii si digitalizarii (vezi OUG 212/28 decembrie 2020 si HG 369/29 martie 2021 si HG 371/29 martie 2021). Asadar, incepand cu 1 aprilie 2021 MEC isi inceta existanta ( nu a fost vorba de o simpla modificare de nume a unui minister), iar dl Paraschiv pentru a functiona ca secretar de stat la noul Minister al Educatiei ( cu o alta structura fata de fostul minister in care fusese secretar de stat ), avea nevoie (conform Codului Administrativ) de o numire semnata de premierul Citu si publicata in Monitorul Oficial. Ori asa ceva nu exista.
  A fost mentinut acolo fortandu-se cadrul legislativ intr-un mod nepermis, ca sa exprim elegant.

 3. O diagnoză exactă (deși într-un comunicat de presă nu se pot lista toate manoperele dintr-un deceniu de stat „la butoane” din funcția de secretar de stat). Jos pălăria, LS Iași.

 4. Felicilari studentilor ca au gasit una din bubele invatamantului superior din ultimii 10 ani.
  Invatamantul superior nu poate fi curatat atata timp cat acest Gigel e frana reformelor!
  Foarte interesant pana in 2012 cand a fost numit secretar de stat avea 5 lucrari indexate Web of Science si o singura citare!, sigur nu indeplinea criteriile de abilitare si profesor. Acum dupa 10 ani in minister a strans peste 70 de lucrari si 275 de citati (oricum numar foarte mic pentru un profesor universitar decent).
  Cu alte cuvinte pana sa vin la minister nu ma prea omoram cu cercetarea ci cu sforariile, apoi dintr-o data m-a prins gustul cercetarii. Sau sunt altii care il trec pe lucrari pentru anumite sevicii!? De verificat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Inquam Photos / Nichita Cojocea

Ana Blandiana: Care este răul din societatea românească? Răul este în sistemul de învățământ, care trebuie transformat în ceva viu, în care profesorii să simtă din nou că sunt apostoli, nu slujbași

Poeta Ana Blandiana spune că sistemul de învățământ “merge într-adevăr rău”, că este “răul din societatea românească” care ar trebui transformat “nu într-un mecanism care să fac producă roboți, ci…
Vezi articolul

Ligia Deca se distanțează de modelul comunicării directe cu presa al predecesorului Sorin Cîmpeanu și numește un purtător de cuvânt la Ministerul Educației. Cine este Corina Popa, “vocea” noului ministru și ce spunea ea că ar face dacă ar ajunge să lucreze la minister?

Noul ministru al Educației, Ligia Deca, schimbă strategia de comunicare cu presa, după anii în care ministrul Sorin Cîmpeanu și-a asumat contactul direct cu reprezentanții presei. Ministerul a anunțat, marți,…
Vezi articolul