EXCLUSIV ONAC a finalizat licitația pentru primul lot din a doua serie de teste de salivă destinate elevilor. Patru firme vor furniza în total 18.540.000 de teste în săptămânile următoare. Peste jumătate din lot, câștigat de o firmă abonată la contracte cu statul

Foto: © Ellinnur Bakarudin | Dreamstime.com

Lotul 1 din a doua licitație pentru testele de salivă destinate elevilor a fost câștigat de patru firme, dintre care cele mai multe teste, 10 milioane de bucăți, vor fi furnizate de SC Best Achiziții SRL, o firmă cunoscută pentru contractele avute cu statul, în special cu administrația de la Sectorul 5, după cum arată mai multe anchete apărute în presă. În total, 18.500.000 de teste vor fi distribuite în teritoriu de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), care semnează contractele subsecvente și se ocupă de transportarea testelor, se arată într-un comunicat oficial al Oficiului Național de Achiziții Centralizate (ONAC), transmis luni la solicitarea Edupedu.ro.

În urma procesului de evaluare tehnică și financiară, a fost atribuit Lotul nr. 1 pentru
cantitatea maximă de 18.500.000 bucăți unui număr de 4 operatori economici ale căror oferte
au fost declarate admisibile după cum urmează:

Locul 1 – SC RCV Medical Health SRL pentru o cantitatea ofertată de 540.000 buc.

Locul 2 – SC Sinofarm Romania SRL pentru o cantitate ofertată de 4.000.000 buc.

Locul 3 – SC Best Achiziții SRL pentru o cantitate ofertată de 10.000.000 buc.

Locul 4 – Asocierea SC NMD ZET Zone SRL și Sinofarm DOO Beograd pentru o cantitate ofertată de 4.000.000 buc unui număr de peste 100 de operatorii economici, o parte dintre aceștia participanți la procedura anterioară.

Celelalte două loturi se află momentan în etapa de evaluare, au mai precizat reprezentanții ONAC. Toate testele au fost cumpărate prin negociere directă, o procedură mai rapidă decât licitațiile normale.

Edupedu.ro a scris, la finalul lunii decembrie, că autoritățile vor să cumpere prin procedură rapidă de negociere fără publicare prealabilă încă 55,5 milioane de teste de salivă, potrivit unui anunț de pe site-ul Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC). Asta înseamnă că, până acum, autoritățile ar fi reușit să cumpere doar 14,5 milioane de teste din totalul de 70 de milioane pe care Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis să le achiziționeze pentru 11 săptămâni de școală din semestrul I.

Ce prevede noua licitație:

Pentru lotul 1, cantitatea minimă de teste de salivă care pot fi contractate este de 100.000, iar cea maximă este de 18.500.000. Comparativ, la prima licitație, cantitatea maximă era de 23.500.000, dar s-au contractat doar 9 milioane de teste împărțite între trei firme.

Termenul maxim de livrare este de 1-5 zile pentru lotul 1, 6-10 zile pentru lotul 2, 11-15 zile pentru lotul 3 de la data intrării în vigoare a contractului subsecvent. Depășirea termenului maxim de livrare va conduce la declararea ofertei ca neconformă, se arată în invitația de participare, pe care o puteți consulta integral mai jos.

Prețul unitar în lei, fără TVA, pentru fiecare test, la toate cele trei loturi, este în medie de circa 10 lei, deoarece suma totală estimată este de 550 milioane lei pentru cele 55,5 milioane de teste.

De asemenea, prețul unitar în lei fără TVA ofertat va include toate costurile aferente livrării produselor, inclusiv transportul sau alte costuri complementare, adiacente livrării. În vederea comparării unitare a ofertelor, toate preţurile vor fi exprimate în cifre cu două zecimale (dacă preţul ofertat este cu zecimale).

Trusa/kitul trebuie să includă pentru fiecare test următoarele:

De data aceasta apar două schimbări majore în cerințele tehnice față de prima licitație: testele trebuie să fie ambalate individual sau cel mult câte două, iar firmele participante primesc punctaj mai mare cu cât numărul componentelor unui test este mai mic.

Foto: © Ellinnur Bakarudin | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version