EXCLUSIV ONAC a finalizat licitația pentru primul lot din a doua serie de teste de salivă destinate elevilor. Patru firme vor furniza în total 18.540.000 de teste în săptămânile următoare. Peste jumătate din lot, câștigat de o firmă abonată la contracte cu statul

1.860 de vizualizări
Foto: © Ellinnur Bakarudin | Dreamstime.com
Lotul 1 din a doua licitație pentru testele de salivă destinate elevilor a fost câștigat de patru firme, dintre care cele mai multe teste, 10 milioane de bucăți, vor fi furnizate de SC Best Achiziții SRL, o firmă cunoscută pentru contractele avute cu statul, în special cu administrația de la Sectorul 5, după cum arată mai multe anchete apărute în presă. În total, 18.500.000 de teste vor fi distribuite în teritoriu de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), care semnează contractele subsecvente și se ocupă de transportarea testelor, se arată într-un comunicat oficial al Oficiului Național de Achiziții Centralizate (ONAC), transmis luni la solicitarea Edupedu.ro.
  • IGSU este subordonat Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), din cadrul Ministerului de Interne (MAI), al cărui șef este secretarul de stat Raed Arafat. Acesta a confirmat mai devreme, luni, pentru Edupedu.ro, că în scurt timp vor fi semnate noile contracte cu ONAC pentru achiziția testelor de salivă necesare în a doua parte a acestei săptămâni. Un grafic de distribuire urmează să fie comunicat ulterior.

În urma procesului de evaluare tehnică și financiară, a fost atribuit Lotul nr. 1 pentru
cantitatea maximă de 18.500.000 bucăți unui număr de 4 operatori economici ale căror oferte
au fost declarate admisibile după cum urmează:

Locul 1 – SC RCV Medical Health SRL pentru o cantitatea ofertată de 540.000 buc.

Locul 2 – SC Sinofarm Romania SRL pentru o cantitate ofertată de 4.000.000 buc.

Locul 3 – SC Best Achiziții SRL pentru o cantitate ofertată de 10.000.000 buc.

Locul 4 – Asocierea SC NMD ZET Zone SRL și Sinofarm DOO Beograd pentru o cantitate ofertată de 4.000.000 buc unui număr de peste 100 de operatorii economici, o parte dintre aceștia participanți la procedura anterioară.

Celelalte două loturi se află momentan în etapa de evaluare, au mai precizat reprezentanții ONAC. Toate testele au fost cumpărate prin negociere directă, o procedură mai rapidă decât licitațiile normale.

  • G4Media.ro scria că, în calitate de acționar unic al firmei Best Achizitii SRL, Elena Neagu a încercat în 2017 să blocheze un proiect strategic pentru UE: gazoductul BRUA, care unește Bulgaria, România, Ungaria și Austria în încercarea de a diminua dependența de gazele naturale din Rusia. Ea a depus contestații la licitația de peste un miliard de lei și a blocat temporar proiectul.

Edupedu.ro a scris, la finalul lunii decembrie, că autoritățile vor să cumpere prin procedură rapidă de negociere fără publicare prealabilă încă 55,5 milioane de teste de salivă, potrivit unui anunț de pe site-ul Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC). Asta înseamnă că, până acum, autoritățile ar fi reușit să cumpere doar 14,5 milioane de teste din totalul de 70 de milioane pe care Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis să le achiziționeze pentru 11 săptămâni de școală din semestrul I.

Ce prevede noua licitație:

Pentru lotul 1, cantitatea minimă de teste de salivă care pot fi contractate este de 100.000, iar cea maximă este de 18.500.000. Comparativ, la prima licitație, cantitatea maximă era de 23.500.000, dar s-au contractat doar 9 milioane de teste împărțite între trei firme.

Termenul maxim de livrare este de 1-5 zile pentru lotul 1, 6-10 zile pentru lotul 2, 11-15 zile pentru lotul 3 de la data intrării în vigoare a contractului subsecvent. Depășirea termenului maxim de livrare va conduce la declararea ofertei ca neconformă, se arată în invitația de participare, pe care o puteți consulta integral mai jos.

Prețul unitar în lei, fără TVA, pentru fiecare test, la toate cele trei loturi, este în medie de circa 10 lei, deoarece suma totală estimată este de 550 milioane lei pentru cele 55,5 milioane de teste.

De asemenea, prețul unitar în lei fără TVA ofertat va include toate costurile aferente livrării produselor, inclusiv transportul sau alte costuri complementare, adiacente livrării. În vederea comparării unitare a ofertelor, toate preţurile vor fi exprimate în cifre cu două zecimale (dacă preţul ofertat este cu zecimale).

Trusa/kitul trebuie să includă pentru fiecare test următoarele:

  • instrucțiuni de utilizare în limba română
  • dispozitiv de colectare confecționat dintr-un material neabsorbant
  • pipeta/capac cu picurător pentru tub, după caz
  • tub cu soluție tampon (buffer) pentru extracție, după caz . Notă: soluția poate să fie prezentată și separat de tub.
  • trusa/kitul ambalat individual, sau cel mult ambalate câte două teste/ambalaj.

De data aceasta apar două schimbări majore în cerințele tehnice față de prima licitație: testele trebuie să fie ambalate individual sau cel mult câte două, iar firmele participante primesc punctaj mai mare cu cât numărul componentelor unui test este mai mic.

  • Amintim că testele achiziționate până acum au avut mari întârzieri după doar prima săptămână în care au fost distribuite către școli de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), care a acuzat întârzieri din partea furnizorilor, adică a firmelor câștigătoare la prima licitație lansată în octombrie. Rezultatul a fost că elevii nu au mai fost testați de două ori pe săptămână în mai multe județe, iar zilele de testare s-au mutat din cauza problemelor cu aprovizionarea testelor. Astfel, premierul Nicolae Ciucă a trimis Corpul de Control al Guvernului la ONAC și la IGSU pentru a ancheta situația.
  • Mai amintim că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că s-a declarat surprins de rata foarte mare a testelor fals-pozitive care au rezultat din cele distribuite elevilor. Mai multe detalii aici.

Foto: © Ellinnur Bakarudin | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Clădirea internatului din Odorheiu Secuiesc care s-a prăbușit aparține Arhiepiscopiei Romano-Catolice de la Alba Iulia / Arhiepiscopul Gergely Kovács: „Am aflat cu durere despre tragedie și am mers imediat la fața locului”

Clădirea în care funcționează internatul Liceului „Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc, care s-a prăbușit luni seara, aparține Bisericii Romano-Catolice, respectiv Arhiepiscopiei de Alba Iulia, de la care a fost închiriată…
Vezi articolul
Noul program Erasmus+ pentru 2021-2027

Recomandări europene în educație: statele UE să adopte strategii pentru competențe digitale, cu susținerea întregii administrații publice, pentru fiecare nivel de învățământ, de la școala primară la formarea continuă

Statele membre ale Uniunii Europene, printre care se numără România, sunt îndemnate de Consiliul UE să adopte strategii naționale sau chiar regionale pentru educație și competențe digitale, prin care să…
Vezi articolul

Ligia Deca: Profesorii trebuie să-și regleze volumul de teme în funcție de încărcarea elevilor din acea săptămână, să existe comunicare în cancelarie. Această comunicare trebuie supervizată de directorii de școli / Ne propunem să facem un manual al profesorului

Ministra Educației, Ligia Deca, spune că profesorii ar trebui să comunice între ei în cancelarie pentru a regla nivelul temelor și pentru a nu încărca prea mult elevii. “Este normal…
Vezi articolul

Lucrarea de licență, înlocuită cu examen scris din iulie 2024 la Facultatea de Litere a UB pentru studenții de la programul de Comunicare și Relații Publice / Ar urma să se revină la examene scrise și pentru licența la limba română și o limbă străină – surse

Studenții de la programul de Comunicare și Relații Publice (CRP) din cadrul Facultății de Litere a Universității din București, care sunt în anul III la ciclul de licență, vor susține…
Vezi articolul