Testele de salivă nu au ajuns nici până acum în școli. DSU: „Primele firme au raportat întârzieri în ceea ce privește livrarea acestor produse”

1.665 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Testele de salivă nu au fost distribuite nici până acum către școli, momentan fiind semnate doar 4 contracte de distribuire între Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) și furnizorii care au câștigat licitația prin negociere directă, organizată de Oficiul Național de Achiziții Centralizate (ONAC). Din cele 4 contracte, doar unul, pentru primul lot, are depusă și garanția de bună executare, moment din care firma are la dispoziție maximum 5 zile pentru a distribui testele în școli, iar în prezent toți furnizorii sunt în termen, a explicat pentru Edupedu.ro purtătorul de cuvânt al IGSU, Adrian Marin.

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) din cadrul Ministerului de Interne a transmis o informare de presă în care scrie că „primele firme au raportat întârzieri în ceea ce privește  livrarea acestor produse”. Comunicatul vine în replică la un articol EuropaFM care spune, citând surse, că testele de salivă pentru elevi nu pot fi livrate pentru că Ministerul de Interne nu are bani să le achite.

„Până în acest moment, la nivelul IGSU au fost deja semnate 4 contracte subsecvente pentru furnizarea de astfel de produse, urmând ca sosirea acestor dispozitive să se facă etapizat, în perioada imediat următoare”, se mai precizează în comunicatul DSU.

Reprezentanții departamentului condus de secretarul de stat Raed Arafat mai spun: „Totodată, contractarea testelor de salivă se va realiza treptat, în funcție de utilizarea și consumul acestora în unitățile de învățământ. Din punct de vedere logistic, testele de salivă, odată ajunse se vor distribui în cel mai scurt timp inspectoratelor școlare, pentru ca mai apoi acestea, pe baza metodologiei realizate de Ministerul Sănătății să fie distribuite în unitățile de învățământ din țară”.

Potrivit documentului de atribuire prin negociere directă publicat de ONAC, „Termenul de livrare ofertat va curge de la data intrării în vigoare a contractului subsecvent, respectiv de la data constituirii garanției de bună execuție”. Contractul subsecvent este contractul semnat cu IGSU, după câștigarea licitației.

Acesta mai prevede că „livrarea se va asigura pe cheltuiala ofertantului declarat câştigător şi semnatar al contractului subsecvent, iar contravaloarea acestor costuri va fi inclusă în prețul ofertat”.

Potrivit documentului, termenul de livrare este de 1-5 zile pentru testele din Lotul 1, de la data semnării contractului subsecvent cu IGSU și după ce a fost făcută garanția de bună executare. Pentru lotul 2, termenul de livrare este de 6-10 zile de la îndeplinirea acestor condiții, iar pentru lotul 3, termenul este de 11-15 zile.

Amintim că la Lotul 1 au câștigat 3 firme care împart între ele 9 milioane de teste în valoare totală de 80.450.000 lei, la Lotul 2 au câștigat 4 firme care vor distribui 11,1 milioane de teste de salivă în valoare totală de 113 milioane de lei și trei firme au câștigat Lotul 3, care numără în total 9,5 milioane de teste în valoare totală de 75 de milioane de lei.

Astfel, totalul de teste care va ajunge în școli este de 29,6 milioane din cele 70 de milioane de teste despre care autoritățile au spus inițial că este nevoie ca elevii și personalul din școli să poată fi testat de două ori pe săptămână până la finalul semestrului I.

Din calculele Edupedu.ro, un test din valoarea totală a lotului 1 costă 8,9 lei, un test din lotul 2 costă în medie 10 de lei, iar un test din lotul 3 costă 7,8 lei. Acestea sunt calculele pe valoare totală a fiecărui lot în parte, nu pe valoare fiecărui contract cu firmele câștigătoare.

Mai jos, firmele câștigătoare:

Lotul 1:

 • Viggo Fashion International SRL – 5 milioane de teste de salivă
 • MEDPARK B.V. – 3 milioane de teste
 • EVA HEALTHCARE SRL – 1 milion de teste

Lotul 2:

 • DDS Diagnostic – 2,4 milioane de teste
 • Doctor Swiss – 1.5 milioane de teste
 • IossocialMedia – 4 milioane de teste
 • MCM EVA – 3.2 milioane de teste

Lotul 3

 • Self Care&CampMedica – 3 milioane de teste
 • Sinofarm&Vitrosens – 3.5 milioane de teste
 • Logaritm&Best Achizitii – 3 milioane de teste

Amintim că Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate a lansat pe 14 octombrie licitația pentru cele 70 de milioane de teste de salivă destinate școlilor. În total, achiziția a fost estimată la 1.050.000.000 lei fără TVA, potrivit documentației oficiale publicate pe SEAP și pe site-ul ONAC. Licitația s-a făcut în procedură de urgență și a durat 15 zile, fiind o „Negociere Fără Publicare Prealabilă”. În total, au fost 3 loturi.

Amintim că Sorin Cîmpeanu a spus, pe 3 octombrie, că testele non invazive vor fi asigurate de la bugetul de stat, prin Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate (ONAC).

 • Cîmpeanu a mai declarat ulterior, pe 4 octombrie, că elevii ar urma să fie testați de două ori pe săptămână și că pentru asta este nevoie de 70 de milioane de teste până la finalul semestrului. 

Miercuri, 13 octombrie, ministrul a spus la Digi24, despre calendarul licitației, că „ar trebui până la final de octombrie să fie în școli, este târziu din punctul meu de vedere dar asta este”.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat pe 9 octombrie achiziția de teste rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă, potrivit hotărârii 83.

Propunerea CNSU prevede ca banii să vină de la Guvern, din fondul de rezervă bugetară: „pentru asigurarea fondurilor necesare achiziționării produselor să fie alocate la nevoie, Ministerului Afacerilor Interne pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, sumele necesare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului”.

Foto: © Uatp1Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
EXCLUSIV Șapte firme au câștigat Loturile 2 și 3 din licitația pentru testele de salivă destinate școlilor, împărțind între ele 20,6 de milioane de teste / Achiziția totală acoperă doar jumătate din testele necesare
EXCLUSIV Trei firme au câștigat Lotul 1 din licitația pentru testele de salivă pentru școli, împărțind între ele 80 de milioane de lei pentru 9 milioane de teste
VIDEO Federația părinților, despre posibile fraude la testarea copiilor: „O familie care este iresponsabilă merită să ajungă în fața instanței de judecată”
BREAKING Procedura modificată de testare a elevilor cu teste de salivă și formularul de consimțământ – documente
BREAKING Școala va decide dacă dorește și dacă are condiții pentru ca profesorii să facă testarea în școală, dacă nu testele vor fi administrate la domiciliu sub supravegherea părinților. Rezultatul testului va fi trimis în scris sau prin e-mail dirigintelui, anunță ministrul Educației
Telenovela Educație-Sănătate privind testele de salivă continuă. Ordinul de ministru comun trebuie modificat săptămâna aceasta. Cîmpeanu: „Astăzi voi avea o întrevedere cu ministrul Sănătății / După ce vom lămuri lucrurile, voi anunța ce este de anunțat”
BREAKING Reacție dură a sindicatelor din Educație la „fuga de răspundere” a „pedagogilor” invocată de ministrul Sănătății: Guvernul României a fugit de răspundere amânând majorările salariale legale pentru profesori / Anunță proteste de luni, în toată țara, dacă nu va fi modificată instrucțiunea pentru ca elevii să fie testați „cu prioritate” acasă
Cseke Attila denunță o presiune publică pentru introducerea testelor de salivă în școli și acuză comportamentul unor „pedagogi”, părinți și elevi, care acum nu se mai implică: Avem acest sport, fuga de răspundere / Aceste teste de salivă au fost considerate un fel de miracol. Nu sunt acte medicale, școala trebuie să decidă cine le face
BREAKING Testele pentru elevi pot fi făcute la domiciliu, anunță Ministerul Sănătății, care pasează decizia finală la Ministerul Educației. UPDATE Cîmpeanu: Vom anunța după ce vom analiza materialul primit și vom discuta cu Ministerul Sănătății

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Trei dintre cercetătorii români care au primit premii speciale la prima ediție a Galei Cercetării Românești lucrează în SUA, la universitățile Stanford, Harvard și MIT / Patru din opt premianți lucrează în principal în România

Trei dintre premiile speciale acordate în cadrul primei Gale a Cercetării Românești, plus unul dintre premiile la categoriile principale au fost acordate cercetătorilor români care lucrează sau au lucrat în…
Vezi articolul

Unele școli încalcă metodologia burselor și obligă elevii să depună cereri pentru toate tipurile de burse, deși legea prevede documente doar pentru concursuri, burse sociale și bursele mamelor minore / Termenele pentru profesorii diriginți

Mai multe școli din țară au început să solicite elevilor cereri pentru a le acorda bursele școlare după ce noile reguli de acordare au fost aprobate marți, 12 septembrie, potrivit…
Vezi articolul

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, despre revenirea la școală în format fizic a tuturor elevilor: „Ar trebui ca pandemia să fie foarte bine controlată și incidența să fie extrem de redusă, ceea ce nu cred să se întâmple în două săptămâni”

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat miercuri seara, la TVR, că revenirea la cursuri în format fizic a tuturor elevilor s-ar putea face doar dacă pandemia este „foarte controlată” și…
Vezi articolul