Fenomenul Brașov: Declarația directorului de la Șaguna este autodenunț. De urgență, procurorii trebuie să înceapă cercetările – Alexandru Manda, student la Drept

Fenomenul Brașov

Fenomenul Brașov

Declarația făcută de directorul de la Șaguna din Brașov este un autodenunț, spune Constantin-Alexandru Manda, student la Facultatea de Drept a Universității din București și fost președinte al Asociației Elevilor din Constanța. Transferarea elevilor care nu au media generală de minimum 8.50 la o altă școală face parte din Regulamentul Colegiului Naţional „Andrei Şaguna” din Braşov încă de acum 18 ani, a spus astăzi Dumitru Cezar Boghici, directorul Colegiului, într-un comunicat citat de HotNews.ro.

Student în anul I la Facultatea de Drept a Universității din București, Constantin-Alexandru Manda spune că, “de urgență, procurorii din Brașov trebuie să înceapă cercetările, iar acest directoraș să plece acasă, împreună cu toți cei din ISJ [Inspectoratul Școlar Județean – n.red.] care au mușamalizat și acceptat ca legea să se încalce timp de 18 ani”.

Respectul față de lege a ajuns la un minim absolut. Ce pretenții să avem de la elevi, dacă aceasta este atitudinea celor care trebuie să îi educe? Asta se învață în școala românească: că legea e opțională, dacă ești de ‘elită’”, spune fostul președinte al Asociației Elevilor din Constanța.

“Dar, totuși. Întrebarea rămâne, în 18 ani chiar nimeni nu a contestat această prevedere regulamentară aberantă? Niciun elev sau niciun părinte? Reprezentant sau nu”, încheie Constantin-Alexandru Manda.

Directorul Colegiului “Andrei Șaguna”: De 18 ani este în regulament transferul elevilor cu medii sub 8.50 la altă şcoală

Articolul din Regulamentul Colegiului avut în vedere (art. 71, alin. 6, pct. 6.6, litera a) prevede ca elevii claselor de gimnaziu, care la sfârşitul anului şcolar nu obţin media generală de minimum 8.50 şi mediile generale la limba română şi la matematică de minimum 8.00, trebuie să se transfere la altă şcoală”, a confirmat Dumitru Cezar Boghici, Director al Colegiului Naţional „Andrei Şaguna” din Braşov, într-un comunicat trimis HotNews.ro., în care a anunțat că prevederea face parte din regulament de 18 ani.

Dumitru Cezar Boghici precizează că “părinţii îşi asumă, încă din momentul înscrierii elevilor la testarea în vederea admiterii în clasa a V-a, prevederile Regulamentului Colegiului, inclusiv conţinutul articolului 71”.

Ecaterina Andronescu, pentru Edupedu.ro: Era ilegal
Ecaterina Andronescu / Foto: Facebook.com

Amintim că ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat vineri pentru Edupedu.ro că “nu trebuia să intre așa ceva într-un regulament, pentru că nu există o prevedere cu putere normativă mai mare care să prevadă acest lucru. Ca urmare, era ilegal, să spunem așa”.

Am vorbit și cu directorul de la unul dintre licee, de la Șaguna, și mi-a promis și domnia sa că rezolvă această problemă”, a precizat Ecaterina Andronescu pentru Edupedu.ro.

În ceea ce privește examenul pe care unele gimnazii l-au impus pentru intrarea în clasa a V-a, ministrul Educației susține că “acolo este altceva”. “E un fel de examen de admitere, liceul vrea să organizeze două clase și anunță din timp lucrurile acestea. Dar după ce copilul a intrat în școală, nu poți să îi ceri copilului – și din păcate mulți părinți au semnat, cel puțin asta a fost informația pe care am primit-o de la doamna inspector general – să se retragă din școală, dacă nu a luat 8”, a afirmat Ecaterina Andronescu.

INFORMAȚII DE BACKGROUND

Trei colegii din Brașov au stabilit în regulamentele școlare că elevii de gimnaziu care nu obțin la finalul fiecărui an media de minimum 8 sunt dați afară din școală, scrie Educațieprivată.ro. Este vorba despre Colegiul Național Andrei Șaguna, Colegiul Național Dr. Ioan Meșotă și de Colegiul Național de Informatică Grigore Moisil, potrivit sursei citate.

Oana Ariana Bucur / Foto: Youtube.com Brasov TV

Contactată de Edupedu.ro înainte de a discuta cu ministrul Educației, Oana Ariana Bucur, Inspectorul școlar general din Brașov, a declarat că “este un regulament intern pe care școlile l-au stabilit în Consiliul de Administrație și, în condițiile în care acel regulament este semnat de părțile implicate, cred că el devine obligatoriu. Sunt colegii care au performanță și care, pentru a-și menține ștacheta așa cum și-au propus, au impus aceste medii pentru a putea rămâne”.

Nu cred că este vorba de segregare. Sunt școli de masă, dar trebuie să ținem cont de istoricul și de rezultatele pe care le au în competițiile școlare. Dacă elevul nu poate ține pasul… Este un feedback adus părintelui, că elevul nu are posibilitatea de a fi la nivelul mediei copiilor de la clasa respectivă”, a declarat pentru Edupedu.ro inspectorul școlar general din Brașov.

Contactată de Edupedu.ro, fostul secretar de stat Oana Badea a declarat că exmatricularea elevilor în interiorul gimnaziului pe criteriu de medie “încalcă dreptul educațional al elevului și dreptul de a alege școala”.

“Acele prevederi din regulamentele școlare care selectează elevii pe bază de performanță școlară sunt discriminatorii raportat la celelalte reguli care sunt deja stabilite la nivel de sistem. Cei care sunt clasa a V-a nu au încalcat nicio regulă a sistemului de educație, la finalul anului: s-au dus la școală, au învățat, au primit note. Nicio prevedere dintr-un regulament intern al unei unități de învățământ nu poate bate prevederi din legi organice. Regulamentul trebuie să fie subordonat acelor legi organice, iar autoritățile competente, inspectoratul școlar, autoritatea pentru protecția copilului trebuie să vegheze ca acele prevederi să fie în concordanță cu prevederile legii”, a explicat pentru Edupedu.ro fostul secretar de stat în Ministerul Educației, Oana Badea.

Citește și:

 

Exit mobile version