Fenomenul Brașov – Petru Apostoaia, Consiliul Național al Elevilor: pentru a nu supăra directori cu influență, inspectorii școlari nu cer eliminarea prevederilor aberante din regulamente

1.917 vizualizări
Testele grilă la examene - Subiectele grilă la BAC
Testele grilă la examene – Subiectele grilă la BAC
Obligarea părinților de către școală să-și transfere copiii în timpul gimnaziului, dacă nu obțin o anumită medie stabilită de instituția de învățământ, este “o formă voalată de exmatriculare a unor școlari care nu s-au ridicat la ‘standardele’ unor directori care se consideră șefi pe plantație”, a declarat Petru Apostoaia, președintele Consiliul Național al Elevilor, într-o luare de poziție trimisă Edupedu.ro.

Liderul elevilor vorbește despre corupție generalizată în sistemul educațional și atrage atenția că, “pentru a nu supăra directori cu influență, inspectorii școlari aleg să nu solicite eliminarea prevederilor aberante din regulamente”.

  • Trei colegii din Brașov au stabilit în regulamentele școlare că elevii de gimnaziu care nu obțin la finalul fiecărui an media de minimum 8 sunt dați afară din școală, scrie Educațieprivată.ro.
  • Este vorba despre Colegiul Național Andrei Șaguna, Colegiul Național Dr. Ioan Meșotă și de Colegiul Național de Informatică Grigore Moisil, potrivit sursei citate.
  • Contactată de Edupedu.ro, inspectoarea școlară generală din Brașov a declarat că “sunt școli de masă, dar trebuie să ținem cont de istoricul și de rezultatele pe care le au în competițiile școlare. Dacă elevul nu poate ține pasul…”.

Trebuie amintit faptul că vorbim despre învățământ public de masă, ceea ce ar trebui să respingă din start orice prevedere care ar putea discrimina anumiți elevi. Atragem atenția asupra atribuției inspectoratelor școlare județene de a se asigura că unitățile de învățământ respectă legislația în vigoare, lucru care este ignorat în totalitate atât din lipsă de interes, cât din cauza corupției generalizate din sistemul educațional. Astfel, pentru a nu supăra directori cu influență, inspectorii școlari aleg să nu solicite eliminarea prevederilor aberante din regulamente, ceea ce afectează puternic beneficiarii primari ai educației“, spune Petru Apostoaia, președintele Consiliul Național al Elevilor, pentru Edupedu.ro.

Liderul elevilor susține că “este și vina părinților care acceptă prevederile de acel gen, căci niciun părinte care vede interesul superior al copilului său nu va semna un act care să permită, practic, exmatricularea acestuia dacă are media anuală sub 8,00. Până când factorii decidenți din sistemul de învățământ nu vor înțelege că legislația și elevul au prioritate în fața prieteniilor și a intereselor nelegitime, corupția va domni în școala românească“.

Deși există un anumit set de principii care guvernează un sistem educațional de calitate și incluziv, nenumărate instituții de învățământ preuniversitar ‘de prestigiu’ aleg să nu le respecte și să introducă prevederi aberante în regulamentele proprii. Această ‘obligație’ a părinților de a-și transfera elevii dacă nu obțin o anumită medie anuală este, de fapt, o formă voalată de exmatriculare a unor școlari care nu s-au ridicat la ‘standardele’ unor directori care se consideră șefi pe plantație“, atrage atenția Petru Apostoaia, președintele Consiliul Național al Elevilor.

Citește și:

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Școlile au o săptămână la dispoziție să numere copiii “cei mai dezavantajați”. Ministerul Educației face lista pentru acordarea de tichete sociale de 500 de lei în preajma campaniei electorale, la aproape 3 luni de la adoptarea legislației prin ordonanță de urgență

Școlile au primit ultimatum – au o săptămână la dispoziție să numere copiii “cei mai dezavantajați” și să comunice rezultatul Ministerului Educației. Termenul limită este marți, 3 noiembrie 2020, ora…
Vezi articolul