Formarea profesorilor în robotică, inteligență artificială și verificare formală, dezvoltată într-un proiect inovator de Universitatea de Vest din Timișoara (P)

Foto credit: Universitatea de Vest, competiție robotică

Luni, 18 decembrie 2023 a avut loc deschiderea oficială a proiectul „AiRobo: Artificial Intelligence based Robotics”, proiect european Erasmus+ Parteneriate de Cooperare pentru Învățământ Universitar (KA220-HED-000152418).  Pentru proiectul ce va avea o durată de trei ani, UVT a atras fonduri europene de 400.000 euro. Robotica și inteligența artificială sunt domenii în creștere rapidă, cu o dezvoltare puternică, așteptată în viitor în diferite domenii.

Robotica bazată pe inteligență artificială are potențialul de a îmbunătăți educația, oferind studenților experiențe de învățare adaptate și captivante. Roboții pot servi ca asistenți de învățare, oferind feedback, răspunzând la întrebări și conducând elevii prin cursuri. De asemenea, își pot adapta instrucțiunile la stilul de învățare, viteza și preferințele fiecărui elev, făcând procesul de învățare mai reușit și mai eficient.

Materiale de suport didactic

Proiectul AiRobo este un proiect inovativ, axat atât pe cercetare, cât și pe instruirea cadrelor didactice în domeniile: roboticii, inteligenței artificiale și a verificării formale. În cadrul proiectului, va fi elaborat un set cuprinzător de materiale de suport didactic: cartea AiRobo, șapte aplicații robotice în diferite domenii (trei dintre ele sunt adresate persoanelor cu dizabilități și migranți), instrumente și tutoriale video; precum şi publicaţii ştiinţifice la conferințe internaționale. Aceste materiale vor fi utilizate ca suport în procesul de predare a cursurilor la universitățile partenere și chiar și în alte universități din lume.

În cadrul proiectului va fi realizată o rețea colaborativă între UVT și Universitatea Macedonia (Thessaloniki, Grecia), Universitatea Catolică Eszterhazy Karoly (Eger, Ungaria), Universitatea RWTH (Aachen, Germania), Universitatea Lorraine (Metz, Franța).

La evenimentul de deschidere au participat rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea, și managerul de proiect, conf.univ.dr. Isabela Drămnesc, de la Facultatea de Matematică și Informatică a UVT, alături de cadre didactice, studenți, cercetători și invitați.

UVT și universitățile partenere au pornit conceperea acestui proiect un studiu despre nevoile studenților și cadrelor didactice, dar și cu companiile despre nevoile de pe piața muncii: 90% dintre studenți respondenți consideră că robotica va crește foarte mult în viitor și sunt interesați să participe la cursuri de robotică și de aplicare a roboticii în inteligența artificială și verificării formale. Cadrele didactice din universitățile partenere consideră că au nevoie de instruire făcută de experți care să-i instruiască pentru a preda cursuri de robotică, să poate introduce noi cursuri și programe de studii atractive pentru studenți și aplicații practice ale noțiunilor teoretice.

Formarea cadrelor didactice va conține, pe lângă cele trei domenii principale robotică, inteligență artificială și verificare formală, și module de metode noi de predare, centrate pe studenți, astfel încât să poată fi adresate probleme din viața reală, de mare interes pentru studenți.

De la 0 la expert este deviza sub care va fi dezvoltată cartea AiRobo, materialul didactic din cadrul proiectului, care va conține tutoriale și video cu proiecte de construcție roboți. (…) Verificarea formală este importantă deoarece atunci când vorbim de roboți care interacționează cu oamenii, trebuie să ne asigurăm că aceștia nu dăunează, nu fac rău în niciun fel“, subliniază managerul de proiect, conf.univ.dr. Isabela Drămnesc, Facultatea de Matematică și Informatică a UVT.

Exit mobile version