Ghidul pentru digitalizarea universităților cu 234 de milioane de euro, publicat de Ministerul Educației. Proiectele se depun până pe 17 iunie / Documentele necesare

Foto: © Pattanaphong Khuankaew | Dreamstime.com

Ghidul pentru digitalizarea universităților a fost publicat de Ministerul Educației. Acest ghid include informaţii referitoare la condiţiile de finanţare, procedurile de evaluare şi selecţie a proiectelor, precum și informaţii generale privind implementarea proiectelor, potrivit sursei citate. Proiectele se pot depune până pe 17 iunie în platforma electronică dedicată PNRR.

Banii provin din PNRR, iar ținta acestuia este ca cel puțin 60 de universități să fie sprijinite cu noi „centre tehnologice inovatoare pentru dezvoltarea competențelor viitorului, prin inovarea continuă a programelor de studiu”.

„Pentru a primi finanțare în cadrul Apelului, un proiect trebuie să obțină minimum 70 puncte din punctajul maxim total de 100 puncte. Toate propunerile care au obținut un punctaj final de minimum 70 puncte vor fi aprobate pentru finanțare, în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute, în limita bugetului disponibil”, potrivit ghidului.

Calendarul apelului de proiecte:

„În cadrul proiectului, universitățile vor utiliza 10% din valoarea totală a grantului solicitat pentru dezvoltarea programelor de formare pentru îmbunătățirea competențelor digitale ale studenților, personalului didactic, didactic auxiliar și de cercetare. Formatorii vor fi selectați printr-o procedură deschisă, transparenta, necondiționată, astfel încât să fie plătit prețul pieței.”, potrivit sursei citate.

Perioada de realizare a investiției de digitalizare a universităților este de la semnarea contractului de finanțare, până cel mai târziu la data de 31 decembrie 2025. 

„Valoarea totală a grantului se calculează prin însumarea unei sume forfetare pentru dotări de bază (2 milioane euro/universitate eligibilă) și valoarea produsului dintre costul mediu per student și nr. total de studenți fizici înscriși în ciclurile de licență, master, doctorat, la toate formele de învățământ, cu taxă și fără taxă, din universitatea eligibilă. Plafonul pentru costul mediu per student licență/master/doctorat este stabilit la 200 euro”, conform ghidului citat.

În ghid apar următoarele tipuri de cheltuieli eligibile:

O propunere de proiect completă conține următoarele documente, care vor fi depuse și semnate electronic, scanate, în format pdf.:

Anexa 1 – Cererea de finanțare (inclusiv bugetul solicitat)

Anexa 2 – Chestionar privind impactul asupra mediului

Anexa 3 – Declarație pe propria răspundere privind evitarea dublei finanțări

Anexa 4 – Declarație privind numărul de studenți înmatriculați în universitate la data de 01.10.2021

Anexa 5 – Declarație de angajament pentru colectarea datelor privind beneficiarul real al fondurilor

Anexa 6 – Grila de evaluare a eligibilității solicitantului și a proiectului

Anexa 7 – Grila de evaluare a calității proiectului

Anexa 8 – Documentele statutare ale solicitantului

Anexa 9 – Documente privind identificarea reprezentantului legal al solicitantului sau mandatul special/ împuternicire speciala pentru semnarea a anumitor documente din cererea de finanțare (dacă este cazul)

Anexa 10 – Declarația de consimțământ privind prelucrarea datelor cu caracter personal

Anexa 11 – Certificat de atestare fiscală, referitor la obligațiile de plată la bugetul local, precum și la bugetul de stat

Anexa 12 – Declarație privind conflictul de interese

Anexa 13 – Declarație privind respectarea principiului DNSH

Anexa 14 – Declarație privind eligibilitatea TVA

Studii de piață pentru justificarea costurilor propuse

Documentul prevede că „instituțiile de învățământ superior particulare trebuie să demonstreze, la momentul depunerii cererii de finanțare, fie natura neeconomică a activităților pentru care va fi utilizată investiția finanțată prin proiect, fie că potențialul avantaj financiar ce ar putea fi acordat prin finanțarea investițiilor prin proiect nu se încadrează în categoria celor cu caracter economic, prin prezentarea în cererea de finanțare a modului prin care investiția este transferată integral către beneficiarul final, studentul (de ex. organizarea de cursuri gratuite pentru diferite categorii defavorizate, asigurarea accesului liber și gratuit Ia infrastructura achiziționată a mai multor utilizatori in afara studenților înmatriculați, organizarea de cursuri de vară pentru elevii de liceu din anii terminali, includerea în grupul țintă a unui 11 procent de minim 10% a studenților cu dizabilități, proveniți din grupuri vulnerabile și dezavantajate socio-economic, acordarea de burse sau reduceri/scutiri de taxe studenților proveniți din medii dezavantajate etc)”, prevede documentul.

Ghidul solicitantului:

Citește și:
DOCUMENT Ghidul pentru digitalizarea universităților, pentru proiecte în valoare de 234 milioane euro, pus în consultare de Ministerul Educației. Care sunt condițiile și cheltuielile eligibile
Apel de 234 de milioane de euro din PNRR pentru digitalizarea în universități – ghidul va fi pus în consultare miercuri, anunță ministrul Cîmpeanu: “De la aproape 3 milioane până la circa 8 milioane de euro” per instituție de învățământ superior

Foto: © Pattanaphong Khuankaew | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version