UPDATE Guvernul va fi consiliat pe tema adaptării educației la inteligența artificială de un Consiliu în care Ministerul Educației nu are nicio atribuție. Consiliul face parte dintr-un nou Comitet pentru IA / Ministerul Cercetării spune că Ministerul Educației va fi “actor principal”

Foto: © Wrightstudio | Dreamstime.com

Un nou Comitet Român pentru Inteligența Artificială este format în baza unui ordin al ministrului Cercetării, Sebastian Burduja, ordin publicat joi în Monitorul Oficial. Noul Comitet, care funcționează sub patronajul premierului, are scopul să sprijine Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării în domeniul inteligenței artificiale și să asigure cadrul de guvernanță în acest domeniu. El include un “Consiliu de educație în IA”, ce are drept scop să ofere consiliere cu privire la adaptarea domeniului educațional în funcție de evoluția inteligenței artificiale, fără ca Ministerul Educației să aibă vreo atribuție în cadrul acestui for.

UPDATE Într-o precizare transmisă Edupedu.ro, MCID arată că, deși nu este prevăzut în ordin, din Consiliul pentru Educație în IA vor “face parte” și Ministerul Educației, precum și alte ministere și instituții. MCID declară că “Ministerul Educației va fi un actor principal în Consiliul pentru Educație în IA.. Ordinul, pe de altă parte, menționează că în Consiliu intră experți independenți, aleși dintre membrii Comitetului pentru IA. Textul integral al precizării transmise de MCID după ce Edupedu.ro a semnalat că Ministerul Educației nu are atribuții în formarea și funcționarea Consiliului:

Astfel, ordinul semnat de ministrul Cercetării prevede că, dintre membrii asociați ai Comitetului Român pentru IA, format acum, se alcătuiește Consiliul de educație în inteligența artificială. Rolul acestuia:

El are ca atribuții:

Ministerul Educației nu are, însă, atribuții directe în formarea acestui consiliu sau în activitățile sale. Mai precis, membrii forului (5-17 la număr) sunt selectați și numiți de ministrul cercetării, putând fi propuși de membrii asociați ai noului Comitet pentru IA “dar și de societatea civilă, mediul academic, mediul public și mediul privat”.

Despre noul Comitet Român pentru IA

Acesta “are misiunea de a sprijini MCID în exercitarea atribuțiilor sale de autoritate de stat în domeniul cercetării-dezvoltării, inovării și digitalizării, prin propuneri privind reglementarea, coordonarea, monitorizarea și evaluarea activităților privind inteligența artificială (IA), precum și dezvoltarea acesteia în România”, potrivit ordinului de ministru.

Scopul declarat al comitetului este “să asigure cadrul de guvernanță pentru canalizarea resurselor existente, precum și pentru identificarea și mobilizarea de noi resurse, în vederea dezvoltării unitare a domeniului inteligenței artificiale în România”. Principalul obiectiv consemnat în ordin:

Membrii asociați vor fi organizați în patru “arii funcționale”: mediul academic și de cercetare, mediul privat, mediul public, societatea civilă.

El este format dintr-un număr nedefinit de membri, denumiți membri asociați, care pot fi specialiști în domeniile IA și conexe, antreprenori, cercetători științifici, cadre didactice, studenți și elevi, reprezentanți ai administrației publice, “orice alte persoane care au legătură directă sau interes dovedit” în domeniu.

În cadrul acestui comitet, pe lângă noul Consiliu de Educație în IA ia ființă și un Consiliu Științific și de Etică a IA, care va oferi consiliere în privința utilizării responsabile și etice a inteligenței artificiale în știință. Este înființată, totodată, și o Coaliție pentru Dezvoltarea Inteligenței Artificiale, cu reprezentanți ai companiilor, ONG-urilor și a altor entități interesate în domeniu.

Membrii desemnați până acum pentru noul Consiliu Științific și de Etică pentru IA, potrivit unei informări a MCID (componența va fi finalizată săptămâna viitoare):

Ordinul publicat în Monitorul Oficial:

Foto: © Wrightstudio | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version