Inspector școlar general: Față de un cadru didactic necalificat, preferăm un pensionar, pentru că este calificat

Foto: © Volodymyr Tverdokhlib | Dreamstime.com

Inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, Bogdan Suruciuc, a declarat că „față de un cadru didactic necalificat, preferăm un pensionar, pentru că este calificat”, potrivit botosaninews.ro. Acesta a mai spus că „în cazul unui cadru didactic calificat și un pensionar, clar că vom merge pe cadre didactice calificate.”

„Față de un cadru didactic necalificat, preferăm un pensionar, pentru că este calificat. Însă, în cazul unui cadru didactic calificat și un pensionar, clar că vom merge pe cadre didactice calificate, dar încercăm să acoperim toată plaja de nevoi și la toate unitățile de învățământ. Conform normelor în vigoare care au apărut, un cadru didactic care se apropie de vârsta de pensionare, adică 65 de ani, poate rămâne în activitate până la 70 de ani”, a spus inspectorul școlar general.

De anul școlar viitor, profesorii pot rămâne titulari până la 70 de ani, potrivit metodologiei de mobilitate, document publicat săptămâna trecută în Monitorul Oficial. Este vorba de profesorii cărora nu li s-a emis decizia de pensionare. 

Conform calendarului oficial, până pe 29 ianuarie, cadrele didactice au putut face o cerere pe care au depus-o la secretariatul unității de învățământ.

Potrivit unor date ale Ministerului Educației pentru anul 2021, consultate de Edupedu.ro, la nivel național, aproape 8.000 de cadre didactice cu vârsta cuprinsă între 65 și 88 de ani predau în școlile din România.

Ce prevede Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023

Art. 229 – „(11) Personalul didactic de predare titular din învățământul preuniversitar căruia nu i s-a emis decizia de pensionare poate fi menținut, la cerere, anual, ca titular în funcția didactică, și peste vârsta standard de pensionare, până la vârsta de 70 de ani. Cererea se soluționează în termen de 30 zile de la data înregistrării la secretariatul unității de învățământ, prin decizie motivată care se comunică în termen de 5 zile lucrătoare de la data emiterii. Decizia poate fi contestată, în condițiile legii”, conform sursei citate.

Potrivit metodologiei de mobilitate, condiţiile legale de pensionare, luând în calcul limita de vârstă şi stagiul de cotizare, la data de 1 septembrie 2024, sunt:

a) pentru femei, vârsta la ieșirea la pensie, 62 de ani şi 3 luni, 32 de ani şi 8 luni stagiul complet de cotizare, respectiv 15 ani stagiul minim de cotizare;

b) pentru bărbați, vârsta la ieșirea la pensie, 65 de ani, 35 de ani stagiul complet de cotizare, respectiv 15 ani stagiul minim de cotizare. 

Foto: © Volodymyr Tverdokhlib | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
OFICIAL De anul școlar viitor, profesorii pot rămâne titulari până la 70 de ani. Cererile se depun la secretariatul școlii până pe 29 ianuarie 2024
PROIECT Profesorii pot rămâne titulari până la 70 de ani, din anul școlar 2024-2025
Prima de pensionare pentru profesori, echivalentă a două salarii, se aplică din anul școlar 2025-2026
Aproape 8 mii de profesori din România au vârsta peste 65 de ani. Un cadru didactic de 88 de ani preda anul trecut într-o școală din județul Bihor
Mai puțin de 1 din 10 profesori din România este tânăr. Top 10 județe cu cei mai mulți profesori sub 30 de ani
Exit mobile version