ULTIMA ORĂ Întâlnire la Ministerul Educației cu reprezentanții profesorilor, elevilor și părinților, pentru scenariile de modificare a calendarelor examenelor naționale

Foto: Alex Tudor / Agerpres Foto

La ora 11 este programată o întâlnire cu reprezentanții profesorilor, elevilor și părinților, la Ministerul Educației, după cum a anunțat instituția. Întâlnirea are ca scop „adaptarea calendarelor de desfășurare a activităților de final de an și a calendarelor examenelor naționale, în contextul generat de protestul personalului din învățământul preuniversitar”, se arată în informare.

„Astăzi, 6 iunie 2023, începând cu ora 11.00, la invitația Ministrului Educației, Ligia Deca, la sediul Ministerului Educației va avea loc o întâlnire între reprezentanții Ministerului Educației, ai elevilor, ai părinților și ai sindicatelor reprezentative din învățământul preuniversitar, respectiv Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ. 

Întâlnirea are ca scop consultarea acestora asupra demersurilor necesare pentru adaptarea calendarelor de desfășurare a activităților de final de an și a calendarelor examenelor naționale, în contextul generat de protestul personalului din învățământul preuniversitar”, potrivit Ministerului Educației. 

Știrea inițială: Astăzi va avea loc o întâlnire cu reprezentanții profesorilor, elevilor și părinților, la Ministerul Educației, în privința examenelor naționale, după cum a spus Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, la Euronews România.  Marți, 6 iunie, este o nouă zi de grevă generală în școli și grădinițe.

Secretarul de stat a menționat care sunt scenariile: „dacă se revine la cursuri, putem merge pe calendarele deja anunțate. Nu e nevoie de modificări, dacă se revine în această săptămână. Dacă nu se revine în această săptămână, luăm în calcul eventuale decalări ale calendarelor pentru cele două examene.”

Moderatoare: De astăzi într-o săptămână încep, domnule secretar de stat, examenele la Bacalaureat. Vorbim de totuși 6 zile. E acesta un timp suficient astfel încât să fie pregătite aceste examene? Vorbim despre repartizări, despre supraveghetori… Așadar, aceste 6 zile sunt suficiente astfel încât elevii de clasele a XII-a să poată susține, de astăzi într-o săptămână, examenul de Bacalaureat?

Florian Lixandru: Pregătirea examenului de Bacalaureat și a examenului de Evaluarea Națională nu se face cu o săptămână înainte de susținerea probelor scrise. Această pregătire se face încă din luna februarie, atunci când inspectoratele școlare au colectat informații cu privire la resursa umană necesară pentru organizarea acestora. De la acest moment, toate inspectoratele școlare au bazele de date cu resursa umană necesară pentru asistență, pentru evaluarea lucrărilor, pentru prezența în comisiile de examen. Vă mai spun faptul că mâine (6 iunie – n.red) va avea loc o întâlnire la nivelul Ministerul Educației cu reprezentanții elevilor, cu reprezentanții părinților și reprezentanții celor două federații sindicale pentru a discuta vizavi de situația creată și pentru a prezenta eventuale scenarii cu privire la calendarele celor două examene naționale.

Moderatoare: La ce oră va avea loc această întâlnire și care sunt posibilele variante de lucru pe care s-ar putea merge? Care ar putea fi noua ofertă?

Florian Lixandru: Nu pot să vă comunic la acest moment ora stabilită, probabil că până în prânz se va întâmpla acest lucru. Scenariile sunt (următoarele – n.red): dacă se revine la cursuri, putem merge pe calendarele deja anunțate. Nu e nevoie de modificări, dacă se revine în această săptămână. Dacă nu se revine în această săptămână, luăm în calcul eventuale decalări ale calendarelor pentru cele două examene.

Moderatoare: Vorbim despre decalări de ordinul zilelor sau ordinul săptămânilor?

Florian Lixandru: De ordinul zilelor. Depinde de evoluția situației.

Foto: © Mariakray | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Daniel Funeriu: Soluția, azi, este ca de mâine părinții să iasă masiv în stradă. Elevii suferă nu din cauza profesorilor, ci din cauza lui Iohannis și a guvernelor sale, începând cu guvernul Ponta și terminând cu guvernul Ciucă
O nouă zi de grevă generală în școli. Sunt anunțate proteste ale profesorilor în mai multe județe
Ministerul Educației calculează participarea la grevă pe baza discuțiilor informale ale profesorilor pe grupurile de WhatsApp, potrivit secretarului de stat Florian Lixandru. Acesta folosește manipulator informațiile ca să anunțe că „o parte dintre profesori ar ieși din grevă”
SURSE Greva generală în școli continuă, sindicatele anunță profesorii că vor să organizeze un miting de amploare în București, pe traseu mai scurt Guvern-Cotroceni, joi, 8 iunie
Ligia Deca a stopat rapid, în 2005, protestele studențești ce susțineau greva fără precedent a profesorilor, care se desfășura atunci / Ea ceda, ca reprezentant ANOSR la negocieri, la primele promisiuni ale unui ministru instalat de o zi, inclusiv un buget de „5% din PIB” pentru Educație – promisiune încălcată după nici o lună
Mircea Bertea: Nu profesorii ar trebui să fie în stradă. Aceasta n-ar trebui să fie greva profesorilor
Marius Nistor: Revolta este maximă în momentul de față. Noi suntem informați că Parlamentul României nu are de gând să voteze acordarea a 15% din bugetul general consolidat, spune liderul sindical
VIDEO “Elevii sunt cu voi!” / “Nu vă opriți, oricâte amenințări primiți” – Mesaj de sprijin pentru profesori, din partea mai multor asociații de elevi din țară
Scrisoare deschisă a unei profesoare din Suceava: “Nu luptăm doar pentru salariile noastre”, ci “vrem să atragem atenția asupra calității învățământului subfinanțat și ignorat” / “Ne certați, domnule președinte? De când nu ați mai intrat într-o clasă?”
Simion Hăncescu, FSLI: În ultimii ani, dascălii au fost “răsplătiţi” cu umilinţă şi batjocură de toţi cei care au condus destinele acestei țări
Ligia Deca evită, într-o adresă către profesori, orice referire la greva din școli: Vă asigur, stimați colegi, de întreaga mea considerație – document
Exit mobile version