Simion Hăncescu, FSLI: În ultimii ani, dascălii au fost “răsplătiţi” cu umilinţă şi batjocură de toţi cei care au condus destinele acestei țări

11.868 de vizualizări
Simion Hăncescu / Foto: Simion Mechno – Agerpres Foto
„Din păcate, în ultimii ani, dascălii au fost “răsplătiţi” cu umilinţă şi batjocură de toţi cei care au condus destinele acestei ţări”, este mesajul lui Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, de Ziua Națională a Învățătorului. Greva generală în educație a început luni, 22 mai. Federațiile sindicale au anunțat, într-un comunicat de presă, duminică, 4 iunie, că va continua greva generală din Educație.

„Astăzi, 5 iunie 2023, din nefericire, multe zeci de mii de învăţători, învăţătoare și profesori sunt în grevă generală, alături de celelalte categorii de salariați din sistemul de învățământ, luptând astfel pentru recăpătarea statutului social şi a respectului pe care îl merită din plin! Ne întrebăm ce mesaj au politicienii acestei ţări pentru cadrele didactice, pe care le tratează cu lipsă de respect?”, se arată în mesaj.

  • De Ziua Învățătorului, Nicolae Ciucă a transmis că „în calitate de prim-ministru am arătat respect și deschidere la consultările cu reprezentanții sistemului de învățământ și prin soluțiile adoptate deja în întâmpinarea solicitărilor exprimate”.

Mesajul integral al liderului sindical:

Ziua Naţională a Învăţătorului sărbătorită astăzi, 5 iunie, este ziua în care le mulţumim tuturor învăţătorilor şi învăţătoarelor, pentru dedicare, blândeţe, înţelepciune şi pentru toate realizările pe care le au alături de copiii pe care îi ghidează. Ei sunt oamenii care pun primele cărămizi la fundaţia viitorilor adulţi, care merită respectul şi aprecierea noastră. Fiecare dintre noi îşi aminteşte cu drag de învăţătoarea sau învăţătorul, care au devenit modele pentru noi, aşa cum ne amintim de toate cadrele didactice care ne-au însoţit ani la rândul în viaţă şi care ne-au ajutat să creştem, să ne dezvoltăm! Cu toţii, educatorii, învăţătorii, profesorii, ne-au oferit cu răbdare afecţiune dar şi învăţăturile lor şi le mulţumim pentru minunata vocaţie pe care şi-au ales-o.

Din păcate, în ultimii ani, dascălii au fost “răsplătiţi” cu umilinţă şi batjocură de toţi cei care au condus destinele acestei ţări.

Astăzi, 5 iunie 2023, din nefericire, multe zeci de mii de învăţători, învăţătoare și profesori sunt în grevă generală, alături de celelalte categorii de salariați din sistemul de învățământ, luptând astfel pentru recăpătarea statutului social şi a respectului pe care îl merită din plin! Ne întrebăm ce mesaj au politicienii acestei ţări pentru cadrele didactice, pe care le tratează cu lipsă de respect?

Politicienii noştri ar trebui să se uite în trecut, la oamenii valoroşi pe care i-a avut această ţară, care au lăsat în urma lor realizări memorabile. Printre aceştia este şi Gheorghe Lazăr, pedagog, teolog şi inginer român, care s-a născut pe 5 iunie 1779 şi care este fondatorul învăţământului în limba română din Ţara Românească. De astfel de valori avem nevoie şi în prezent, de oameni care construiesc, care nu dezbină şi care tratează educaţia ca pe un segment fundamental în dezvoltarea unui popor!

Președinte FSLI,

Simion Hancescu

Citește și:
Mesaj al premierul lui Ciucă, de Ziua Învățătorului, după ce a aprobat cu forța OUG fără un acord al cadrelor didactice și după o serie de minciuni: Am arătat respect și deschidere la consultările cu reprezentanții sistemului de învățământ / Greva profesorilor continuă
Ligia Deca evită, într-o adresă către profesori, orice referire la greva din școli: Vă asigur, stimați colegi, de întreaga mea considerație – document

21 comments
  1. Tot timpul se vorbeste despre greva profesorilor!!!!! Este greva angajatilor din invatamant, nu doar profesorii reprezinta aceasta categorie; mai sunt si angajati didactic auxiliar si angajati nedidactic. Dar despre acestia nu se mai vorbeste nimic… nu mai pomeneste nici un lider de sindicat despre drepturile si revendicarile acestora…Doar despre profesori si salariul profesorului debutant. Au profesorii spor neuropsihic ? au, normal sunt stresati 4-5 ore pe zi dar apoi mai au timp de meditatii, de antrenamente particulare ( ma refer la profesorii de sport care au cate 3-4 grupe de elevi la handbal, baschet, etc…Dar sunt stresati. Didacticul auxiliar nu este stresat ca lucreaza cate 8, 10, uneori si 12 ore pe zi. Ei pot, profesorii sunt cei stresati. Orele suplimentare platite doar profesorilor, pentru didactic auxiliar sau nedidactic nu sunt bani; li se spune sa isi ia libere, dar cand sa le ia, se uita de aceste libere. Pedagogul scolar care este personal didactic auxiliar nu are dreptul la spor neuropsihic, chiar daca lucreaza 8-10-12 ore zilnic, uneori si 20 de ore (stiu cazuri concrete).Sindicalistii lupta doar pentru profesori, daca au ei spor neuropsihic, ce mai conteaza restul??? Un pedagog scolar nu este stresat, trebuie doar saa aiba grija de 90 sau chiar 100 de elevi care stau efectiv de duminica pana vinerea in internat; trebuie sa ii supravegheze, sa ii indrume la teme, sa aiba tot confortul necesar, etc….dar despre ce stres vorbim la ei??????Daca nu sunt profesori, pentru sindicat nu conteaza.

  2. Nu va lasati, domnilor profesori, nu renuntati la greva pana nu va sunt recunoscute drepturile si importanta voastra in societate! Fara profesori nu exista nici prezent, nici viitor! Nu va lasati intimidati, luptati in continuare!!!! RESPECT!

  3. Pt impacare,guvernul să nu impună,ci sa cânte așa cum li se cere,pt că orice ar cere dascălii,li se cuvine….Așadar ordonanța să fie clară,cu 4 mii pt un prof debutant,cu creștere raportată la celelalte categorii funcție de vechime și grad,fără etapizări.In plus cu acordarea macar a acelei sute de euro pt dezvoltare în carieră și consumabile.Apoi chiar daca ar fi gata grevă,alte probleme de și finanțare rămân:știți că dintotdeauna un prof cu vechime care are dreptul la 16 ore săptămânal și la rugămintea inspectoratului face 19 ore săptămânal,diferența de la 16 la 18 este voluntariat,că așa e scăparea legii…

  4. Două întrebări pt “liderii” de sindicat din invătamant :
    1. De ce nu ați organizat proteste și respectiv grevă generală cand s-au alocat doar 2% din PIB învățământului ?
    2. Cine v-a mandatat să coborâți brusc de în “negocieri”” la 60% la 25% pt mărirea salariilor ?
    (Nu am auzit nimic prin școli, nici o informație, nici un chestionar, nimic.)

    As vrea sa vad cat mai curând demisia de onoare a Min.Deca si demisiile “liderilor” sindicali.

    1. Domnule fara violenta, de ce sunt vinovati tot timpul profesorii!. Ori sunteti politician,ori lucrati in aministratie si plimati hartiile….
      1. daca profesorii faceau greva in legatura cu bugetul alocat sistemul de invatamant ar fi in greva permanent.
      De ce mai avem ministeru educatiei?
      Daca va aduceti aminte un singur om a demisionat din functie cand nu a fost alocat 6%.
      2. Nu ati citit toate revendicarile profesorilor. Referitor la salarii, ei au cerut 25% de la 1 Iulie si in noua grila de salarizare cu 60 % de la 1 Ianuarie 2024, crestere care guvernul o da in trei ani!, un act legal sa confirme aceasta. Guvernantii nu au procedat asa.
      Pe langa salarii mai sunt multe altele….

    2. Întreaga societate este responsabilă pentru starea învățământului românesc! Întreaga societate trebuie să sprijine protestul profesorilor!

  5. Nu va jucati cu psihicul si cu soarta copiilor nostri!!!!
    Este prea mult!!!!!
    Lasati orgoliile acasa, intoarceti-va in timp, mai ales in perioada pandemiei, si reflectati… la rece. Din toata aceasta joaca de-a scoala, perdanti sunt numai si numai elevii.
    Vinovati sunt multi, copiii sigur, NU! Dar, din pacate, tot ei sunt cei care au cel mai mult de pierdut.
    Mai aveti timp, dragi dascali, si dragi politicieni, sa restabiliti ordinea si sa faceti ca lucrurile sa se desfasoare normal si firesc, nepunand atata presiune pe acesti elevi, carora, apropo’s, nu le oferiti nimic

    1. Corect, noi avem timp (de așteptat, de pierdut), Cristina!
      Să înțeleg că ar fi minunat după ce termină copilul tău școala?
      Acum a fost cel mai bun moment, nu la începutul anului școlar, când nu interesează pe nimeni!

    2. Si eu am copii care termina, dar sunt alaturi de profesori.
      Dragi profesori daca stopati acuma nu o sa mai aveti respect in scoala de la elevi mai ales de la parinti.

    3. Cu soarta copiilor se joaca guvernul care a ignorat protestul, dupa a incercat sa umileasca pe cei din Educatie.
      Acum un an au fost stranse semnaturi de greva dar profesorii s-au gandit la elevi si nu au declasant greva.

    4. Credeți căprofesorii nu ar vrea?!
      De fiecare dată au cedat la(grevele de până acum)de dragul copiilor și al părinților! De aceea s-a ajuns la această situație: promisiuni facute cu mai bine de zece ani în urmă nici azi nu au fost aplicate, iar învățământul a ajuns unde a ajuns!

    5. Stiti ceva . Nu mai puneti copii la inaintare mereu. Cine doreste cu adevarat sa invete , invata si acuma in greva . Cine este dornic de cunoastere , cu adevarat rupe cartile in dormitor pe birou studiind . Dar voi sunteti ca si râia , mai rau poate ca ea . Cine are interes si isi doreste sa invete si sa stie o face si singur daca e constient . SCUTITI-NE CU copii .
      POATE UNII DIN VOI SUNT IPOCRITI , NU NOI . ANGAJATI-VA in invatamant dati examene peste examene si dupa lamentati-va odraslele .

  6. Serios D-le Simion Hăncescu? Bine ca in timpul pandemiei cand sute de mii de oameni si-au pierdut jobul sau au fost trimisi in concediu fara plata, profesorii si-au primit frumusel salariul in condițiile in care unii ori refuzau sa faca ore online invocand tot feluri de lipsuri ori tineau niste ore de rasul lumii. Asta s-a uitat deja?

    1. Sper că nu ai uitat de Orban și Câțu, alți incompetenți! Ei ți-au ridicat nivelul de trai și ne-au salvat de covid! Sper că ești conștient unde e problema!

    2. S-a uitat și datorita cui nu a mers treaba? Cine a mâncat banii pentru școală online și profesorii au făcut ore cu proprii bani? Mie mi-ar fi și rușine sa amintesc asta. Tipic PNL sa dea vina pe altul pentru ce au făcut ei! Cine e de vina dacă eu nu am tren și am o căruță pentru ca banii de tren i-a mâncat șefu’?! Afirmația asta genială ca profesorii sunt de vina e de toată jena.
      Dacă era după iubiții voștri guvernanți nici asta nu aveați. Școală online a fost făcută cu banii și prin efortul profesorilor.Ministerul a dat doar indicații și acuze. Mie în pandemie mi-a fost tăiată norma de hrană, am folosit dispozitiv propriu și internet pe banii mei. Angajatorul a știut doar sa îmi taie din bani. Atât.Si toată lumea urla doar ca stam acasă și ne primim banii. Nu era mai bine sa intram în greva atunci și sa îngheța anul școlar? Când ești abuzat, mințit și furat de angajator trebuie sa zici stop. E un loc de munca toxic. Te îmbolnăvește fizic și psihic. De ce e vina noastră ca ei au mâncat banii și a trebuit sa finanțam din salariile noastre învățământul din România?Asta e realitatea! Anul școlar din pandemie a mers pe banii noștri. Ai noștri!Nu ai tai sau ai oricui altcuiva!Și se presupune ca trebuie sa fim iar abuzați, crucificati și bătaia de joc a oricui ca am fost buni și prin urmare suntem niște prosti?
      Chiar dacă se încheie mediile sa vedem cine vine la corectat în vară la bac. Mărim anul școlar?Foarte bine! Se vor revolta și aceia care încă au tăcut și au înghițit sub gheata șefului. Oricum toți visam sa plecam din învățământ. Ce aveți acum e calitate premium fata de ce veți avea în învățământ. Deja îmi fac alta calificare sa pot pleca fluierând și sa nu mai am grija zilei de maine.Ori alta meserie ori in învățământ în străinătate de unde primesc zilnic oferte de interviu. O viata am și nu am de ce sa fiu batjocorita și furată pe munca și inteligenta mea. Crezi ca va așteaptă cine știe ce minune pe bani putini?
      Cine va rămâne ori nu va face orele ori va fi doar supraveghetor asa cum își doresc mulți părinți.
      Toți care vrem altceva vom pleca. Pentru ca putem și pentru ca nu se merita sa îți sacrifici munca, banii investiți sa faci o facultate, nopți nedormite și examene date și luate.
      Sa rămâneți cu bonele în învățământul de masă pentru ca cei cât de cât isteți vor face bani și își vor permite învățământ particular unde nu va fi mizeria din învățământul de masă. Cine va suferi? Tot cei care tipa ca vor bone pe bani putini. Și dacă mai aveau o șansă la viata prin școală cei care sunt mai sărăcuți acum nu vor mai avea. Vor rămâne la sparanghel și căpșuni cu toții.
      Succesuri! Cum va asterneti asa dormiți!

      1. Felicitări pentru comentariu. Eu am ieșit de câțiva ani din sistem. E o bătaie de joc generală. Nu doar de bani e vorba, ci de multe altele. Și colega mea, alături de care am câștigat un concurs, a ieșit din învățământ. Și un alt coleg a părăsit învățământul, după ce s-a îmbolnăvit de inimă la nici 40 de ani. Un om echilibrat și de mare valoare. Mulți ar pleca, dacă ar îndrăzni mai mult.

      2. Felicitari pentru comentariu si atitudine! Intr-adevar invatamantul decade intr-un ritm ametitor….In Bucuresti livrarile de fast food la domiciliu de cateva luni le fac doar strainii…Asa o sa ajunga si invatamantul… Oare de ce nu mai livreaza romanii? Pentru ca nu mai accepta sa munceasca pe bani putini…se reprofileaza….fie ei si studenti…Asa va fi si in invatamant….fara 4-5 mii de lei salariu de start nu mai vin in sistem decat oameni care nu se pricep la nimic….
        Cand pui la aceiasi masa PNL-ul si PSD-ul, adica accepti orice tip de hotie pe termen lung, nu mai poate fi vorba de o tara normala…
        Parintii revoltati si agresivi….sincer imi provoaca o stare de amuzament la acest moment!

    3. Domnule Hemmersbach, ai uitat f repede, online, a fost fixat de guvern nu de profesori.Ei nu aveau nici metotologia ptr a preda on line.
      De ce acuzati numai pe profesori. Guvernantii nu au nici o vina???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cronologia unui eșec instituțional. Singurul proiect PNRR coordonat de Ministerul Familiei, pentru sprijinirea copiilor vulnerabili, amânat pentru a 4-a oară. Natalia Intotero: Persoanele cu funcții de conducere la minister și-au dat demisia, pentru a scăpa de responsabilitate

Un singur proiect PNRR este coordonat de Ministerul Familiei: deschiderea a 150 de centre de zi pentru copii aflați în situație de risc de separare de părinți și copii cu…
Vezi articolul