ULTIMA ORĂ Întâlnire la Ministerul Educației cu reprezentanții profesorilor, elevilor și părinților, pentru scenariile de modificare a calendarelor examenelor naționale

20.691 de vizualizări
Foto: Alex Tudor / Agerpres Foto
La ora 11 este programată o întâlnire cu reprezentanții profesorilor, elevilor și părinților, la Ministerul Educației, după cum a anunțat instituția. Întâlnirea are ca scop „adaptarea calendarelor de desfășurare a activităților de final de an și a calendarelor examenelor naționale, în contextul generat de protestul personalului din învățământul preuniversitar”, se arată în informare.

„Astăzi, 6 iunie 2023, începând cu ora 11.00, la invitația Ministrului Educației, Ligia Deca, la sediul Ministerului Educației va avea loc o întâlnire între reprezentanții Ministerului Educației, ai elevilor, ai părinților și ai sindicatelor reprezentative din învățământul preuniversitar, respectiv Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ. 

Întâlnirea are ca scop consultarea acestora asupra demersurilor necesare pentru adaptarea calendarelor de desfășurare a activităților de final de an și a calendarelor examenelor naționale, în contextul generat de protestul personalului din învățământul preuniversitar”, potrivit Ministerului Educației. 

Știrea inițială: Astăzi va avea loc o întâlnire cu reprezentanții profesorilor, elevilor și părinților, la Ministerul Educației, în privința examenelor naționale, după cum a spus Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, la Euronews România.  Marți, 6 iunie, este o nouă zi de grevă generală în școli și grădinițe.

Secretarul de stat a menționat care sunt scenariile: „dacă se revine la cursuri, putem merge pe calendarele deja anunțate. Nu e nevoie de modificări, dacă se revine în această săptămână. Dacă nu se revine în această săptămână, luăm în calcul eventuale decalări ale calendarelor pentru cele două examene.”

Moderatoare: De astăzi într-o săptămână încep, domnule secretar de stat, examenele la Bacalaureat. Vorbim de totuși 6 zile. E acesta un timp suficient astfel încât să fie pregătite aceste examene? Vorbim despre repartizări, despre supraveghetori… Așadar, aceste 6 zile sunt suficiente astfel încât elevii de clasele a XII-a să poată susține, de astăzi într-o săptămână, examenul de Bacalaureat?

Florian Lixandru: Pregătirea examenului de Bacalaureat și a examenului de Evaluarea Națională nu se face cu o săptămână înainte de susținerea probelor scrise. Această pregătire se face încă din luna februarie, atunci când inspectoratele școlare au colectat informații cu privire la resursa umană necesară pentru organizarea acestora. De la acest moment, toate inspectoratele școlare au bazele de date cu resursa umană necesară pentru asistență, pentru evaluarea lucrărilor, pentru prezența în comisiile de examen. Vă mai spun faptul că mâine (6 iunie – n.red) va avea loc o întâlnire la nivelul Ministerul Educației cu reprezentanții elevilor, cu reprezentanții părinților și reprezentanții celor două federații sindicale pentru a discuta vizavi de situația creată și pentru a prezenta eventuale scenarii cu privire la calendarele celor două examene naționale.

Moderatoare: La ce oră va avea loc această întâlnire și care sunt posibilele variante de lucru pe care s-ar putea merge? Care ar putea fi noua ofertă?

Florian Lixandru: Nu pot să vă comunic la acest moment ora stabilită, probabil că până în prânz se va întâmpla acest lucru. Scenariile sunt (următoarele – n.red): dacă se revine la cursuri, putem merge pe calendarele deja anunțate. Nu e nevoie de modificări, dacă se revine în această săptămână. Dacă nu se revine în această săptămână, luăm în calcul eventuale decalări ale calendarelor pentru cele două examene.

Moderatoare: Vorbim despre decalări de ordinul zilelor sau ordinul săptămânilor?

Florian Lixandru: De ordinul zilelor. Depinde de evoluția situației.

  • Edupedu.ro a scris că se preconizează un miting de amploare, cu deplasare între sediul Guvernului din Piața Victoriei și sediul Administrației Prezidențiale-Palatul Cotroceni, în ziua de joi, 8 iunie, sub rezerva primirii autorizației de la autoritățile locale.
  • Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a spus, într-o intervenție la B1TV, că revolta este „maximă”: „Colegii noștri și-au asumat răspunderea pentru această acțiune, chiar dacă pierd din punct de vedere salarial. Revolta este maximă în momentul de față.”

Foto: © Mariakray | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Daniel Funeriu: Soluția, azi, este ca de mâine părinții să iasă masiv în stradă. Elevii suferă nu din cauza profesorilor, ci din cauza lui Iohannis și a guvernelor sale, începând cu guvernul Ponta și terminând cu guvernul Ciucă
O nouă zi de grevă generală în școli. Sunt anunțate proteste ale profesorilor în mai multe județe
Ministerul Educației calculează participarea la grevă pe baza discuțiilor informale ale profesorilor pe grupurile de WhatsApp, potrivit secretarului de stat Florian Lixandru. Acesta folosește manipulator informațiile ca să anunțe că „o parte dintre profesori ar ieși din grevă”
SURSE Greva generală în școli continuă, sindicatele anunță profesorii că vor să organizeze un miting de amploare în București, pe traseu mai scurt Guvern-Cotroceni, joi, 8 iunie
Ligia Deca a stopat rapid, în 2005, protestele studențești ce susțineau greva fără precedent a profesorilor, care se desfășura atunci / Ea ceda, ca reprezentant ANOSR la negocieri, la primele promisiuni ale unui ministru instalat de o zi, inclusiv un buget de „5% din PIB” pentru Educație – promisiune încălcată după nici o lună
Mircea Bertea: Nu profesorii ar trebui să fie în stradă. Aceasta n-ar trebui să fie greva profesorilor
Marius Nistor: Revolta este maximă în momentul de față. Noi suntem informați că Parlamentul României nu are de gând să voteze acordarea a 15% din bugetul general consolidat, spune liderul sindical
VIDEO “Elevii sunt cu voi!” / “Nu vă opriți, oricâte amenințări primiți” – Mesaj de sprijin pentru profesori, din partea mai multor asociații de elevi din țară
Scrisoare deschisă a unei profesoare din Suceava: “Nu luptăm doar pentru salariile noastre”, ci “vrem să atragem atenția asupra calității învățământului subfinanțat și ignorat” / “Ne certați, domnule președinte? De când nu ați mai intrat într-o clasă?”
Simion Hăncescu, FSLI: În ultimii ani, dascălii au fost “răsplătiţi” cu umilinţă şi batjocură de toţi cei care au condus destinele acestei țări
Ligia Deca evită, într-o adresă către profesori, orice referire la greva din școli: Vă asigur, stimați colegi, de întreaga mea considerație – document

19 comments
  1. Nu profesorii tin ca monedă de schimb examenele, ci guvernanții.
    Dascalii sunt cei stresați, amenințați și huiduiți pt că sabotează examenele. Deasupra capului lor stă presiunea.
    Pe parlamentari nu ii interesează, și nici nu ii trage nimeni la raspundere. Când în realitate, de ei depinde totul.

  2. Sa vada, cine? Elevii din anii terminali? Ce vina au ei? Nu inteleg de unde atata ura, sper din suflet ca nu sunteti dascal.

  3. Cand medicii fac greva trateaza doar urgentele, nu lasa pacientii sa moara. Clasele a 8-a si a 12-a ar fi trebuit considerate urgente, dar tocmai boicotarea examenelor este folisuta drept moneda de schimb. Haideti sa nu ne mai ascundem dupa deget.

    1. Salariile profesorilor ar trebui sa fie in functie de ce nota iau la examene.
      Majoritatea sunt de 5 si 6, la ce sa ma astept de la copilul meu?

      1. Sunt de 5 sau 6 pentru că atât vor să învețe. Noi la școală ne predăm materia. Dar când părinții nu se prezintă la ședințe, nu răspunde la telefon când vrem, ca diriginți, să îi anunțăm că ale lor odoare întrec măsura la nesimțire sau nu învață, ce să facem. Colaborați cu noi, puneți -i acasă să învețe și să își facă temele și vom avea generații de 9 și 10.
        Avem elevi care ne rad in față și ne spun că au bani mai mulți că noi și merg in Dubai la orice oră. Atitudinea aceasta este din familie, din păcate.
        Trebuie întâi o școală a părinților și apoi vom avea și copii buni. Cu părere de rău spun asta.

        1. Există notă scăzută la purtare dacă vrei să responsabilizezi un elev ce are probleme de conduită.

          1. Dacă citiți regulamentul, celebrul ROFUIP, veți vedea că până scazi 1 punct la purtare unui elev, se termină anul școlar și nervii profesorului.

      2. Poate de cele mai multe ori, un profesor de 6,7 este mai creativ in predare decât unul de 10 care a tocit și știe pentru el dar nu se poate coborî la nivelul clasei pentru ai face să înțeleagă. Mai sunt și materiile stufoase și timp alert de predare. Nu au elevii timp să sistematizeze tot ce învață. Dar așa este, sunt de vina și părinții.

    2. Medicii au responsabilități care nu se parchează doar pentru că sunt nemulțumiri la nivel de profesie. Dacă oamenii cu locuri de muncă vitale pentru minima funcționare a societății ar face cum fac grevă martirii din educație probabil ar trebui declarată stare națională de urgență.

      Să pui în cârca elevilor povara grevei fără să îți asumi consecințele care reies din asta denotă că suntem încă la nivel de cules banane la capitolul responsabilității sociale.

  4. pe lângă că s a făcut școala cum s a făcut acum îi zăpăcește pe elevi și pe părinții,de cap

    1. Elevii de clasa a VIII-a si a XII-a sunt debusolati in cei patru ani. In primul rand , doi ani au facut scoala on line. Materia nu s-a terminat, elevii au multe goluri si nu stim cat au recuperat. Ganditi-va la elevii din mediul rural.
      Anul acesta cei care fac subiectele nu au nici o clementa fata de copii. De cand cu greva asta, materia nu s-a terminat, de recapitulare finala nici vorba.
      O sa vedem notele dupa examene.

  5. Sa ii fereasca bunul Dumnezeu pe guvernanti daca se va decala vreun examen. Toti analfabetii si repetentii au ajuns astazi sa isi bata joc de Educatie.

  6. Au prelungit inscrierea la BAC pana pe 9 iunie, dar profesorii nu vor sa ne incheie mediile, deci nu ne putem inscrie. Ce dragut este sa fii cobaiul pe seama caruia se fac grevele….

    1. De ce nu faceti protest?
      Inseamna ca sunteti prea comozi si mai bine postati pe internet. Trebuie sa aveti un protest separat pentru a nu decala examenele.

    2. Elevii nu sunt cobai. Așa se întâmplă când e grevă într-un sector anume: când fac grevă șoferii de pe mijloacele de transport în comun sau angajații CFR ori cei de la transporturi aeriene suferă călătorii, când fac grevă medicii suferă pacienții ș.a.m.d. Guvernul doar declară că se gândește la elevi, dar nu o face, altfel ar fi alocat 6% din PIB pentru educație, conform legii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Fost primar din Suceava, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru fraudarea tezelor fiului său la Evaluarea Naţională / Le-a cerut profesorilor să-i rescrie lucrările fiului / În dosar au mai fost condamnați directoarea școlii și profesorul de matematică

Ilie Lungu, fost primar în comuna Salcea, din județul Suceava, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru fraudarea examenului Evaluării Naţionale în cazul fiului său, relatează News…
Vezi articolul

Numărul copiilor din grădiniţe scade în Deltă şi în satele din judeţ, motiv pentru care unele grădinițe au fost închise / Copiii trebuie să facă naveta, iar autocarul care transportă profesorii și copiii din Sulina se strică aproape săptămânal

Din cauza scăderii numărului de copii, unele unități de învățământ din județul Tulcea se închid, spune Inspectorul general şcolar al ISJ Tulcea, Viorica Pavel, pentru Agerpres. 9 din cele 143…
Vezi articolul