Marius Nistor: Revolta este maximă în momentul de față. Noi suntem informați că Parlamentul României nu are de gând să voteze acordarea a 15% din bugetul general consolidat, spune liderul sindical

6.442 de vizualizări
Marius Nistor / Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
„Colegii noștri și-au asumat răspunderea pentru această acțiune, chiar dacă pierd din punct de vedere salarial. Revolta este maximă în momentul de față”, a spus Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, într-o intervenție la B1TV. Acesta a precizat că „suntem informați, pe surse mai mult decât credibile” că Parlamentul României nu va vota acordarea a 15% din bugetul general consolidat pentru Educație.

Liderul sindical a adus în atenție că nu a fost declanșată greva doar pentru creșterile salariale, ci și din cauza unor probleme sistemice: „Colegii noștri și-au asumat răspunderea pentru această acțiune, chiar dacă pierd din punct de vedere salarial. Revolta este maximă în momentul de față. Fără supărare, politicienii noștri nu au înțeles absolut nimic: nu este o grevă generală declanșată doar pentru creșterea salarială, discutăm de mai multe aspecte. Discutăm despre probleme sistemice, cum bine spunea colega care a intervenit mai devreme la dumneavoastră. Sunt probleme existente în sistemul de învățământ.”

„Poate că viitoarea legislație va schimba ceva, dar și viitoarea legislație depinde de ceva. Depinde de finanțare. Noi suntem informați, pe surse mai mult decât credibile, că Parlamentul României nu are de gând ca, peste șase luni, să voteze, atunci când se va discuta legea bugetului de stat, acordarea a 15% din bugetul general consolidat pentru Educație”, a precizat Marius Nistor.

Moderatoare: Mai există negocieri, pentru că am văzut ce a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului chiar de la pupitrul Palatului Victoria – „negocierile s-au încheiat”?

Marius Nistor: Eu aș putea spune următorul lucru: un adevărat semn de tărie din partea unui politician este să se recunoască când greșește, să poată face acel pas înapoi și să revină la masa negocierilor. Cred că este mai important pentru toți. Această poziție că nu mai avem nimic de dat, de parcă ar da din bugetul lor personal. Nu cerșim absolut nimic. Cerem până la urmă să se acorde un statut corespunzător.

Moderatoare: Poate veți deschide dvs. din nou calea spre aceste negocieri?

Marius Nistor: Am mai spus, și repet acest lucru, nu stăm cu mâna întinsă, în fața clădirii Guvernului. Deci, este de datoria politicienilor noștri să reacționeze rapid la situație existentă și să înțeleagă următorul lucru: nu ne războim nici cu elevii, nici cu părinții, nici cu societatea civilă. Ceea ce îi deranjează foarte mult este că a existat o solidarizare fără precedent pe problemele sistemului de învățământ și că foarte mulți cetățeni sunt alături de noi.

Despre bugetul general consolidat

Potrivit proiectului adoptat de Parlamentul României, noua lege a Educației prevede acordarea a minimum 15% din cheltuielile bugetului general consolidat.

„Art.134 – Finanţarea cheltuielilor pentru educaţie, la nivelul sistemului naţional de învăţământ preuniversitar şi superior, cu toate componentele sale, reprezintă, anual, minimum 15% din cheltuielile bugetului general consolidat.”

Amintim că bugetul Ministerului Educației pentru anul 2023 este de 32,5 miliarde de lei, potrivit legii bugetului de stat. Astfel, raportat la Produsul Intern Brut, procentul care revine Ministerului Educației este de 2,1%, fiind cea mai mică alocare raportată la PIB din 2018 încoace, de la momentul trecerii salarizării profesorilor și personalului din învățământ în bugetul instituției.

  • PIB-ul reprezintă totalitatea prețurilor (valoarea monetară) a produselor și serviciilor produse de o economie (țară) într-o perioadă de un an. Iar pentru anul 2023 acesta a fost estimat la 1.552 miliarde de lei.

Conform Ministerului de Finanțe, cheltuielile bugetului general consolidat pentru 2023 sunt de 608.124 miliarde de lei. Dacă Educația ar primi cel puțin 15% din cheltuielile bugetului general consolidat, atunci înseamnă peste 91 de miliarde de lei.

Prin Legea Educației, nr 1/2011, Articolul 8 prevede:

“Pentru finanțarea educației naționale se alocă anual din bugetul de stat și din bugetele autorităților publice locale minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv. Suplimentar, unitățile și instituțiile de învățământ pot obține și utiliza autonom venituri proprii. Pentru activitatea de cercetare științifică se alocă anual, de la bugetul de stat, minimum 1% din produsul intern brut al anului respectiv”.

Acest articol nu a fost aplicat niciodată, de la aprobarea legii până în prezent, fiind modificat fie prin Legea Bugetului, fie prin diferite Ordonanțe de Urgență. În prezent, de exemplu, prin celebra OUG 114 din 28 decembrie 2018, articolul 50, Guvernul Dăncilă a stabilit că acest articol 8 nu se aplică în perioada 2019-2021, așa că actualul guvern nu trebuie să mai emită un alt act normativ pentru a nu acorda 6% din PIB Educației – “problema” fiind rezolvată de Guvernul PSD.

Citește și:
VIDEO “Elevii sunt cu voi!” / “Nu vă opriți, oricâte amenințări primiți” – Mesaj de sprijin pentru profesori, din partea mai multor asociații de elevi din țară
Scrisoare deschisă a unei profesoare din Suceava: “Nu luptăm doar pentru salariile noastre”, ci “vrem să atragem atenția asupra calității învățământului subfinanțat și ignorat” / “Ne certați, domnule președinte? De când nu ați mai intrat într-o clasă?”
Simion Hăncescu, FSLI: În ultimii ani, dascălii au fost “răsplătiţi” cu umilinţă şi batjocură de toţi cei care au condus destinele acestei țări
Ligia Deca evită, într-o adresă către profesori, orice referire la greva din școli: Vă asigur, stimați colegi, de întreaga mea considerație – document
Mesaj al premierul lui Ciucă, de Ziua Învățătorului, după ce a aprobat cu forța OUG fără un acord al cadrelor didactice și după o serie de minciuni: Am arătat respect și deschidere la consultările cu reprezentanții sistemului de învățământ / Greva profesorilor continuă
BREAKING Greva profesorilor continuă – anunță cele două sindicate din preuniversitar: „Această grevă nu este doar pentru salarii” / „Nu ne mai certați, nu ne mai trimiteți la clase! Schimbați-vă discursul și asumați-vă că educația va fi, începând de astăzi, prioritate națională”

22 comments
  1. Această grevă este ea legală, dar cu dreptul constituțional al elevilor ce facem în această perioadă?
    Și nu vă supărați, dar văd că jigniți, ați uitat educația la școală acum, în Grevă?
    Cunosc soți/soții care mănâncă indemnizații de consilieri, iar jumătățile acestea fac grevă și contestă guvernul!
    De ce nu au început sindicatele greva în momentul în care inflația s-a mărit?!
    Se fac presiuni asupra celor care au semnat de grevă….și de ce?
    Să ne spună reprezentanții sindicaliștilor ce salarii au, cum administrează cotizația încasată lunar de la profesori și apoi cred că luptă cu adevărat pentru profesori…!
    Ceva un număr de case, vile ar putea să ne spună, sigur nu ne supărăm….!
    Primesc și ei finanțare de la buget asemenea partidelor politice?
    Și… ce afinități politice au în spatele măștii?!

  2. NU cedati, NU ii credeti pe acesti mincinosi care NU respecta LEGI votate de Parlamentul Romaniei si promulgate de Presedintele Romaniei!
    NU cedati, dati-le o lectie acestor impostori, sa intelega o data ca NU suntem bataia lor de joc!
    L-am atacat anii trecuti pe Dragnea la fiecare psotare, azi spun ca astia de acum de la guvernare ii depasesc de departe pe Dragnea si pe Viorica analfabeta, astia sunt mai cinici, mai analfabeti, mai mincinosi, mai sfidatori!
    NU cedati, NU ii credeti, sunt aceiasi mincinosi de 33 de ANI!

  3. Georgiana draga, un om capabil ar trebui sa lucreze 8 ore pe zi si cam 1 ora inca in plus pe zi pe naveta,inclusiv sambetele 4-5 ore sa-si pregateasca lectiile,gandindu-se cun sa-si imparta 100 Ron pe zi ? Sa mai dea explicatii si la Vasâi si la mamicile la Vasâi?si la alte scuturate ca tine ? La greva !

  4. către toți profesorii din romania:
    trebuie sa cereți următorul lucru sa se dea imediat ordonanță de urgenta:

     Evaluarea Națională și BAC sa se susțină probe la TOATE materiile, inclusiv la educație civica, logica etc… Așa, fiecare profesor va avea GARANTAT cel putin următorul venit: 2 meditații pe zi a cite 3 copii * 80 ron /copil * 20 zile/luna (ca în weekend se odihneste profesorul) = 9.600 Ron, GARANTAT!!!! și bani care se pot fff ușor ajusta cu inflația, de ce sa mai stai la mina lui Ciuca/Ciolacu.
    Aceasta trebuie sa fie adevarata revendicare: EN și BAC la TOATE materiile!!!

    De copii nu ne pasa dacă acum suntem gata sa ii lăsăm repetenți un an, nu mai bine ii punem sa învețe tot, și evaluare și la clasa 5, sa asiguram și învățătorilor un venit garantat!!
    Luptați pentru venituri adevărate!!!

    1. Draga Elena,
      Majoritatea profesorilor nu are timp de meditații pt că își pierd timpul făcând naveta, pe banii lor.
      E usor să faci socoteli. Te așteptăm în învățământ, să te îmbogățești si tu cu noi!

      1. Draga Dana,
        Te cred ca poate faci naveta, dar ca majoritatea profesorilor fac naveta, nu cred.
        Dar, iti dau exemplul cumnatei mele care face mai mult de o ora naveta, a prins titularizare la o școală intr-un sat la 40km de casa.
        Ea isi pune orele astfel incit are o zi libera (un mic bacșiș la director, merge pentru ca sistemul e profund corupt, acum directorul e PNL, și cel care ar trebui sa vina e PSD dar îl încurcă greva, și e aproape mort de oftica ca a aprobat prin PSD niște proiecte și șpagă nu merge unde trebuie, dar greva nu este despre numirea directorilor de școală, nu?), și în acea zi libera are meditații de la 8, 9:30 și 11, deci 3 serii. Pe urma are timp sa corecteze lucrări, sa pregătească materialele și ce se cere pe la inspectorat. În alta zi isi pune 4 ore de la 2 la 6, și mai face 2 serii de meditații, de la 8 și de la 9:30, și mai face doua serii sîmbata. Deci în total 7 serii, a cite 3 copii pe meditație, înmulțit cu 80 Ron/copil, ori 4 săptămîni = 6,720 Ron pe luna,
        într-adevăr,, muncește mai mult de 8 ore pe zi!!! Da, muncind mai mult de 8 ore pe zi, are în jur de 10.000 Ron pe luna din meditații și salariu!!!
        Problema ei, ca și tuturor profesorilor de mate (ea este de mate), română, și a altora de la liceu, este ca le stricați concediile bine meritate după efortul depus de un an pe meditații private!

        1. Pe bune?!! Vrei să te dai deștept, dar greșeala e la tine. Întreabă un profesor de română dacă nu știi.

      1. Domnul @Real, mă scuzați, dar numai despre asta se discuta, salarii salarii salarii , chiar și în articolul de mai sus, nu am văzut nimic despre:
        1. numirile politice ale directorilor de școală pe numiri temporare, fără concurs, unde mafia partidelor locale este la putere. Sunt curios dacă profesorii vor ieși în strada în 2-3 săptămîni după rotativă cind aproape toți directorii PNL vor fi înlocuiți cu directori PSD (!)
        2. mafia manualelor, manuale pe care copii noștri, eu am doi, nu fac altceva decit le cara acasă la început de an, le cara la școală la final, nici un profesor nu face nimic din ele, și profesorii recunosc ca sunt atit de proaste ca nu merita deschise, iar părinții trebuie sa cumpere alte manuale pentru română, mate, engleză etc..
        3. bucuria unora și invidia altora pe cistigurile din meditații; dacă calculez cit cistiga de fapt un profesor de română/mate din gimnaziu, sau rom/mat/bio/chimie etc.. din liceu, nu cred ca este vreo problema; de fapt cred ca aceasta greva este greva profesorilor de sport, religie, logica, educație civica etc… ca dacă mi se spune ca un cistig de 8.000 Ron / luna din meditații + 4.000 Ron salariu / luna = 12.000 ron / luna, 2.400 euro /luna nu e decent, atunci avem o mare problema;
        4. nu este despre ce oferim copiilor în clase, prin noua lege le-am pus un nou examen la EN pentru așa numite clase de excelenta, clase de excelenta prin ce? fiica mea în 4 ani de liceu a facut zero ore de laborator fizica, chimie sau bio.
        etc.. si am mai putea pune.
        Deci, aceasta greva este numai despre salarii! Despre ce altceva concret este? Citesc din nou articolul de sus, și tot salarii salarii găsesc.

  5. Acest Ciuca nu are competențele necesare ca de altfel toți membrii guvernului pentru a conduce această țară. Acești indivizi nu au dat niciun examen ci pur și simplu au fost parașutați acolo. De 33 de ani avem același scenariu. Explicați dragi dascăli acestor indivizi ce înseamnă examenele și nu vă lăsați umiliți de niste incompetenți care habar nu au ce căuta acolo în fruntea țării. Continuați greva, in liniște și pace precum Gandhi .Nu trebuie să mai stăm în genunchi sub nicio forma. Avem demnitate și o coloană vertebrală. Nu putem fi prostiți și mințiți. Așa să fim din nou uniți în cuget și simțire! Dacă avem încă drepturi, atunci sa le facem auzite și respectate.

    1. Am citit comentariu lui Zorro…din greseala am vazut ,,Aceasta Ciuca”….Mi se pare mult mai adevarat, chiar daca nu asa scrie.

    2. Stimați profesori, sunteți susținuți de toți românii care gândesc și sunt cinstiți. Presați golănimea politică care nu renunță la pensii speciale și sinecuri nemeritate. Ciucă cu pensie specială vă explică ca nu sunt bani pt profesori?? Toți analfabeții, Ciolacu, Budăi, Căciu, Bode, Ciucă, duc de râpă această țară.

  6. Da sigur, nu va da pomeni, daca nu va convine leafa duceti-va la privat, acolo sunt lefuri mari. Ce va tot plangeti atata, daca tot vreti lefuri de doctori faceti-va doctori, nu mai pierdeti vremea la catedra. Meseria de dascal nu a fost niciodata remunerata bine, e mai mult de vocatie si chemare. Daca vreti bani ducetiva si munciti la privat.

    1. Prostul de servici cu sfaturi de agarici !
      Mulțumim de sfaturi, dar rămâi la cablajele tale auto pe 3 schimburi, te rugăm !

    2. Cine te-a spalat pe creier si ti-a spus ca meseria de dascal nu este bine renumerata?
      Cum sunt platiti profesorii din UE, cum erau platiti profesorii inainte ’90 in Romania?

    3. Sile de la sculărie, așa va place vouă, părinților de trei lei sa folosiți ,,vocația” când va convine: când nu sunteți de acord cu salariile mărite, menționați vocația; când vi se vorbește de vocație, dati replica ca nemulțumiții sa se reprofileze. Uite vocația, nu e vocația… ghinion!

    4. fix asa se întâmplă în ziua de azi. Am fost în învățământ, nu am fost mulțumită de salariu asa că am plecat. Vor rămâne în sistem doar rebuturile, mulțumite ca au un venit, pt ca nu i-ar fi angajat altcineva. Știu multe cazuri de genul. De ce credeți ca la titularizare se iau note tot mai mici? Pt ca oamenii capabili nu mai vin în sistem…

      1. D-na Georgiana, vi se pare ca 200.000 de oameni nemulțumiți sunt ,,rebuturi”?Și chiar credeți ca privatul, oferă atâtea locuri de munca?Dacă va uitați puțin la oamenii care au fost în strada, ati fi văzut oameni trecuți de 40 de ani.Deci vorbim de vechime în învățământ.Chiar credeți ca în învățământul de stat sunt doar rebuturi și doar în cel privat sunt ,,spuma”.Va înșelați amarnic!Nu cred ca scoala ati facut-o în privat, dar acum dacă sunteți în privat, vedeți cu aroganta situația din bugetul de stat.La stat părinții nu plătesc profesorii, la privat, da!Aveți grija cum priviți lucrurile ca, din păcate, se mai desființează și școlile particulare, sau chiar și cei cu bani, nu vor mai avea intr-o bună zi…Asa ca să cumva sa va întoarceți printre ,,rebuturi , ar fi chiar jenant.Viata e un carusel, nu știi când ești sus și când ești jos.Iar aroganta se plătește.Intotdeauna!

        1. Draga doamna Alina,
          Dacă recitiți veți vedea ca am folosit viitorul, nu prezentul în comentariu. Spre asta ne îndreptăm…
          Notele tot mai mici de la titularizare din ultimii ani demonstreaza ca a scăzut calitatea celor care dau concurs pt învățământ.
          Asta pt că nu sunt salariile atractive.
          Asa că vom ajunge sa primim fix cât plătim.
          Aproape 55% din personlul din invatamant e de peste 50 de ani.
          Ei nu mai pleacă în altă parte din virtutea inertiei. Dar cine ii va inlocui cand va veni momentul?
          Tinerii capabili, de ce ar veni pt salariu de 2400 lei?
          Nu am spus cu aroganță că am plecat din sistem. Dar nu puteam trăi. La momentul respectiv aveam 1500 lei, si doi coplii mici. Bona imi cerea mai mult decat câștigam eu mergand la școală…

    5. Stai linistit ca pleaca in fiecare an profesori in mediul privat, dar cei care pierd sunt elevii iar cei care pleaca castiga un trai decent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

“Istorie locală”, în oferta de opţionale a şcolilor orădene, propusă de inspectorul şcolar general, Horea Abrudan: Oradea are deja un manual de istorie locală din 2018, “Călător prin istoria oraşului”

Inspectorul şcolar general Horea Abrudan a solicitat directorilor şi profesorilor de istorie din şcolile orădene cuprinderea în oferta de opţionale a unui opţional de “Istorie locală”, având în vedere existenţa…
Vezi articolul

Regulile pentru înființarea ludotecilor și grădinițelor comunitare, ca servicii private sau de stat complementare grădinițelor și creșelor, au fost puse în consultare publică / Angajarea personalului didactic, doar pe perioadă determinată – document

Regulile pentru înființarea ludotecilor și grădinițelor comunitare au fost puse în dezbatere publică vineri, 16 decembrie, de către Ministerul Educației. Metodologia de organizare și funcționare a serviciilor de educație timpurie…
Vezi articolul

Mai multe organizații ale elevilor și Federaţia Părinţilor şi Aparţinătorilor Legali cer Guvernului să nu aprobe ordonanța de urgență privind alocația “forfetară” pentru transport: “Ordonanța prevede decontarea transportului parțial, nu gratuitate”

Asociaţia Elevilor din Constanţa, Asociaţia Elevilor din Bacău, Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov, Asociaţia Elevilor din Maramureş, Asociaţia Vâlceană a Elevilor, Asociația Elevilor din Timiș și Federația Părinților și…
Vezi articolul

Managerul Institutului Matei Balş: Nu poate exista educaţie fără matematică, fizică, chimie şi biologie / Când biologia şi chimia au devenit facultative la Bacalaureat, avem o problemă majoră. Cu agheasmă nu putem rezolva pandemia

Managerul Institutului Matei Balş, Cătălin Apostolescu, a afirmat că nu poate exista educaţie fără matematică, fizică, chimie şi biologie, menţionând că, atunci când biologia şi chimia au devenit facultative la…
Vezi articolul