Mai multe organizații ale elevilor și Federaţia Părinţilor şi Aparţinătorilor Legali cer Guvernului să nu aprobe ordonanța de urgență privind alocația “forfetară” pentru transport: “Ordonanța prevede decontarea transportului parțial, nu gratuitate”

527 de vizualizări
Foto: Unsplash.com
Asociaţia Elevilor din Constanţa, Asociaţia Elevilor din Bacău, Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov, Asociaţia Elevilor din Maramureş, Asociaţia Vâlceană a Elevilor, Asociația Elevilor din Timiș și Federația Părinților și Aparținătorilor Legali (Fepal) acuză Guvernul că proiectul de ordonanță de urgență care indică o alocație „forfetară” de 200-300 de lei pe lună pentru transportul elevilor din mediul rural, împiedică elevii să ajungă la școală pentru că prevede “decontarea transportului parțial, nu gratuitate (…), condamnând astfel elevii cu o situație materială precară la abandon școlar, după pierderile suferite deja de pandemie”, potrivit Agerpres.

Ieri, după ședința de Guvern, ministrul Educației a vorbit despre un proiect de ordonanță de guvern prin care elevii ar primi o alocație forfetară, de 200-300 de lei pentru transportul elevilor în mediul rural.

Anunțul ministrului vine după ce în spațiul public au apărut numeroase critici referitoare la eliminarea bursei sociale pentru elevii care merg la școală într-o altă localitate. Inițial, ministrul Educației i-a acuzat de politicianism pe cei care critică eliminarea burselor sociale de 200 de lei pentru liceenii din sate care învață în altă localitate.

Mai multe asociații de elevi, au semnalat într-un comunicat de presă că “ministrul educației dorește să adopte o ordonanță de urgență cu privire la transportul elevilor prin care să asigure 300 de lei pe lună elevilor navetiști, fără nicio analiză a tarifelor de transport. Această declarație vine după ce săptămâna aceasta a tăiat bursele elevilor din mediul rural şi după ce a tăiat transportul gratuit al elevilor navetiști în vara anului 2021.

Semnatarii cer “ferm guvernanţilor să nu adopte proiectul de ordonanţă, având în vedere acţiunile efectuate de către reprezentanţii elevilor ce subliniază importanţa respectării Legii 226/2020 care asigură accesul gratuit la transport pentru elevi. Misterioasa ordonanţă care nu a fost publicată încă nicăieri sub formă de proiect propune, din nou, un sistem falimentar de asigurarea a transportului elevilor, prin procedura unui decont plafonat, în neconcordanţă cu realitatea. După cum am solicitat în repetate rânduri, singura metodă eficientă de asigurare a navetei elevilor este prin subvenţionarea operatorilor, astfel încât elevii să primească abonamentele complet gratuit.

Prin procedura de decontare propusă, în loc ca elevul să primească abonamentul în mod gratuit, acesta va fi nevoit să îl achiziţioneze din sumele proprii, urmând ca suma de bani să îi fie decontată parţial de către unitatea de învăţământ. În acest sens, se pleacă de la premisa că elevii stau pe un munte de bani şi nu vor avea probleme în achiziţionarea biletelor/abonamentelor, condamnând astfel elevii cu o situaţie materială precară la abandon şcolar, după pierderile suferite deja de pandemie”, mai scrie în comunicat.

Elevii și părinții semnatari mai subliniază și faptul că în prezent autoritățile locale nu respectă legea și nu asigură transportul gratuit elevilor: “De peste 2 ani transportul elevilor ar trebui să fie complet gratuit, însă Ministerului Educaţiei şi baronii locali încalcă constant legea încă de la adoptarea sa, refuzând să asigure sumele necesare asigurării acestui transport. Amintim faptul că ultima ordonanţă de urgenţă adoptată de ministrul Cîmpeanu în domeniul transportului elevilor, OUG nr. 50/2021, a fost atacată la CCR de către asociaţiile de elevi, fiind în prezent peste 6 dosare pe rolul Curţii”, mai spun asociațiile de elevi semnatare și Fepal.

Informații de context

Proiectul de ordonanță de urgență nu a fost pus în transparență instituțională de Ministerul Educației și nu se află nici pe site-ul Consiliului Legislativ, dar ministrul l-a prezentat ieri după ședința de Guvern.

„Este deja pe circuitul de avizare un proiect de ordonanță de urgență, despre care am discutat și sunt convins că va putea să intre săptămâna viitoare pe agenda ședinței de guvern, prin care decontarea transportului se face dublu față de condițiile de până acum”, a spus Cîmpeanu.

Ministrul a menționat că suma forfetară poate să ajungă și până la 300 de lei: „Este vorba, în primul rând, de o sumă forfetară pentru toți acei elevi care învață în altă localitate decât cea de domiciliu, o sumă forfetară care poate ajunge la 200, chiar 300 de lei per elev, peste bursa socială de 200 de lei. Sunt aceste alocații forfetare pentru ca peste 100 de mii de elevi să poată ajunge la școală”.

„Aceste alocații forfetare, conform proiectului de ordonanță de urgență, pot fi crescute cu până la 50% în cazul în care abonamentul de transport în zona respectivă – avem județe precum Suceava și Constanța, care au tarife foarte mari în raport cu celelalte județe la transport, vor fi prezentate aceste abonamente și alocația forfetară va putea să crească cu 50%”, a completat Sorin Cîmpeanu.


1 comment
  1. Tovarășe Tâmpeanu!!! Tovarășa Deca!!! Chiar nu întelegeti ca sunt elevi care abandonează școală ca nu pot primi bani de transport??? De ce ascultați directorii din teritoriu???
    De ce mențineți idioțenia cu …module??? E mai rău decât în facultate, că acolo pot fi exmatriculați studenții, dar în preuniversitar, pot face toate tâmpeniile lui Tâmpeanu, se pot bate, face bullying, absențe, violente, etc SI NU SE POATE LUA NICIO MASURA COERGITIVĂ!!!! Doar scăderea notei la purtare în 20 iunie!!!!!!!!!!! Da’ chiar nimeni din ministerul ăla nu înțelege nimic din ceea ce se întâmplă în școli și licee??? Tâmpenia cu .. psihologii școlari…păi, nu pot fi duși elevii la cabinet NUMAI CU ACORDUL SCRIS AL PĂRINȚILOR!! Care, fie nu vin la școală, fie nu au părinți, fie sunt plecați, fie nu vor să își dea acordul ….și atunci ce să le mai faci la nemernici??? Se duce de râpă învățământul cu astfel de “experți” de doi bani, în România Ne-educată!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Daniela Vișoianu, controversata fostă consilieră de la Educație cu contracte cu ministerul și Cumpănașu, a fost numită șefa grupului de lucru pentru formarea profesorilor pentru educație digitală

Daniela Vișoianu, controversata fostă consilieră de la Ministerul Educației cu contracte cu ministerul și Cumpănașu, a fost recent numită coordonatoarea grupului de lucru pentru formarea cadrelor didactice pentru educație digitală.…
Vezi articolul

Eseul cu particularitățile unei poezii de Mihai Eminescu, subiectul cel mai dificil și cu cel mai mare punctaj de la Bacalaureat, a fost identic cu cel dat anul trecut, pentru elevii de la real și tehnologic care au susținut azi examenul cu varianta de rezervă

Varianta de rezervă pentru proba de Limba și literatura română la bacalaureat 2023, sesiunea august, a fost folosită de Ministerul Educației pentru câțiva elevi care au susținut examenul după-amiază, imediat…
Vezi articolul