Sorin Cîmpeanu se contrazice și îi acuză de politicianism pe cei care critică eliminarea burselor sociale de 200 de lei pentru liceenii din sate care învață în altă localitate, pe care tot ministrul le-a introdus la începutul anului / Atunci prezenta cu aplomb faptul că bursa nu este condiționată de venit / Niciun cuvânt despre cum 180.000 de elevi de clasa a V-a nu mai pot primi burse de merit

9.125 de vizualizări
Foto: Octav Ganea / INQUAM Photos
Ministrul Educației nu mai este de acord cu el însuși și cu măsura propusă în urmă cu 9 luni, când a introdus bursele sociale și pentru liceenii din mediul rural care învață în alte localități decât cele în care stau. Sorin Cîmpeanu îi critică acum, într-o postare pe Facebook, pe cei care-i reproșează că a eliminat bursele sociale respective, fără să anunțe și să justifice măsura. Îi numește pe critici „reprezentanții politicianismului”.

Pe 31 ianuarie 2022 Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, anunța cu emfază că „elevii din mediul rural, şcolarizaţi într-o altă localitate decât cea de domiciliu, beneficiază, de asemenea, de bursă socială. În același timp, pentru aceștia, acordarea bursei nu este condiţionată de limite de venit”.

Comunicatul dat atunci de Ministerul Educației, semnat de Sorin Cîmpeanu, a fost apoi prezentat într-o cascadă de intervenții televizate, specifică strategiei de comunicare a ministrului de la acel moment. Acesta introdusese în ordinul de modificare a criteriile pentru acordarea burselor, 3.073/2022, articolul 14, alineatul 1, litera c) cu prevederea: „c) elevii din mediul rural, care sunt școlarizați într-o altă localitate, întrucât nu au posibilitatea să studieze într-o unitate de învățământ din localitatea de domiciliu, acordarea burselor nefiind condiționată de un venit net lunar al familiei”.

Ministrul Cîmpeanu mai spunea în acel moment că „obiectivul permanent al Ministerului Educației este încurajarea, motivarea elevilor pentru învățare, dar și susținerea materială a elevilor din categoriile vulnerabile”.

Potrivit Raportului privind starea învățământului preuniversitar, publicat anual de Ministerul Educației, instituția condusă de Sorin Cîmpeanu, rata abandonului școlar la liceu în anul școlar 2019-2020 a fost de 1,9%, adică au abandonat școala în acel an, 11,660 de elevi de liceu.

Potrivit unei analize a Băncii Mondiale din februarie 2018, în fiecare liceu din cele 1.851 cercetate, existau în medie 163 de elevi și 10 cadre didactice care făceau naveta.

Conform rezultatelor raportului instituției internaționale, numărul de elevi și copii care fac naveta crește de la nivelul preșcolar către liceu. Concret, dacă la grădiniță sunt peste 7.500 de copii „navetiști”, la liceu numărul elevilor „navetiști” ajunge la 301.714 doar în școlile analizate.

Fără să aducă public nicio justificare, fără să anunțe dinainte și fără să explice măsura în vreun fel, ministrul Sorin Cîmpeanu a emis ordinul nr. 5.379 din 7 septembrie 2022, prin care elimină liceenii din categoriile de elevi care primeau această bursă socială de 200 de lei pe lună, dacă învățau în localități diferite decât cele de domiciliu, fiindcă în localitățile lor nu există licee. Măsura a avut o „continuitate” de doar 5 luni.

Explicația ministrului vine abia pe 10 septembrie 2022, la trei zile după semnarea ordinului și trimiterea actului normativ tuturor inspectoratelor școlare, ordin care nu a apărut încă în Monitorul Oficial și care a fost obținut și publicat de Edupedu.ro pe 7 septembrie.

„Reprezentanții politicianismului care solicita sa primească burse sociale și toți elevii proveniți din familii cu venituri mari sau foarte mari, doar pentru ca locuind in proximitatea marilor orașe învață in licee din București, Cluj, Iasi, Timișoara sau Sibiu, solicita ca elevii aflați cu adevărat in dificultate sa aibă un sprijin material puternic diminuat! Iar cu acest lucru Ministerul Educatiei NU poate fi de acord!”, scrie pe Facebook Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Sorin Cîmpeanu asimilează, astfel, elevii din familii bogate, tuturor elevilor care locuiesc în rural și merg la licee din alte localități pentru că în localitățile lor nu există licee. Asta deși nu există nicio corelație între venitul familiilor și beneficiarii acestor burse, ordinul de la începutul anului scriind clar că bursa se acordă indiferent de venit.

Reamintim că tot prin acest ordin nici elevii de clasa a V-a nu mai primesc deloc burse de merit, iar în postarea de pe Facebook, de sâmbătă, ministrul Sorin Cîmpeanu nu spune nicio vorbă despre acest lucru, considerat discriminatoriu de Consiliul Național al Elevilor.


13 comments
  1. ce alt ceva mai bun știți domnule de cât să distrugeți cu ce ajutați copii eu dau pe luna la transport de copil 350 la 2 Co salariu minim de 1400 și soția 😪

  2. Nu inteleg cum zice ministrul ca transportul este gratuit când am plătit suma intreaga la firma de transport fara nici un ban decontat de catre sc sau primarie iar cand am intrebat la școală de ce nu se mai decontează,a zis secretara ca cum asa ca ei decontează dar,dupa câteva secunde printre dinți a zis ca nu are primăria di Buzău bani. Asa ca d.nl ministru,cum este pana la urma?

  3. Legi alandala si neterminate…
    România o țară neterminată

    Voi vorbi despre legile hotărârile ordinele care se elaborează de oameni plătiți bine și care ocupă posturi de răspundere în sistemul public.
    Ce se întâmplă cu elevul al cărui ai cărui părinți au avut venituri superioare celor necesare pentru a lua bursă da ulterior unul sau amândoi dintre părinți fără serviciu au intrat în șomaj sau au pățit ceva și drept urmare veniturile familiei au scăzut.
    Putem avea Și situația contrară și anume ca părinții să obțină venituri superioare ulterior primirii bursei și astfel cineva care nu ar mai merita să încaseze bursă o va lua în continuare.
    Ce se întâmplă cu elevul care a tras să ia un loc bun la Olimpiada Națională, a obținut omisiune, știa că va lua bursă de performanță și dintrodată sa schimbat schimbarea.
    Este rușinos ce se întâmplă mai ales că avem de a face cu copii care nu ar trebui să fie la cheremul politicienilor care ne conduc.

  4. Ești on om fără onoare domnule Câmpeanu.Un politruc de doi bani.Eu am doi copii care merg la liceu în alta localitate și locuiesc singur cu ei.Am salariul minim pe economie nu sunt bogat.Copiii mei se trezesc la 5:30 să poată ajunge la 8:00 la liceu.Bursa era un ajutor potrivit ținând cont că pleacă fără să mănânce nimic dimineață din lipsa de timp.Dar pe dvd.nu vă interesează aveți bani numai pentru pensiile și salariile voastre speciale.Sa trăiți voi bine și să vă îmbuibați cu de toate.Noi ceilalți suntem carne de tun iar copii noștri niste sacrificați pentru interesele voastre meschine.Voi face totul că mai târziu copii mei să părăsească aceasta țară.In Romania nu au nici un viitor.

  5. Măsura este cât se poate de corectă, atâta timp cât salariile profesorilor nici măcar nu ating nivelul decenței, nu este corect ca ministerul sa arunce pe apa sambetei sume de bani pentru un număr exagerat de burse care nu au nicio legătură cu motivația intrinsecă a elevilor.E chiar o risipă din bani publici.

    1. Dar voi, profesorii, vă meritați să vi se mărească salariile? Sunt copii în țara asta, care trăiesc, împreună cu părinții lor, din aceste burse. Voi profesorii ziceți „mulțumesc” și pentru mărirea de 4% a salariilor, căci mulți dintre voi veniți cu scârbă la clasă sau nu veniți deloc la clasă, dar scrieți că ați făcut ora respectivă la clasă, în condica școlii, când de fapt, voi nici nu ați fost acolo și dumneata spui că este o măsură foarte corectă. Pentru unii profesori care fac meditații pe sute de lei, căci la clasă nu predau cum trebuie, mărirea aceasta de 4% reprezintă bani de buzunar. Să nu vă mirați, atât voi cât și ministerul învățământului când vor abandona școala tot mai mulți copii, căci nu vor avea cu ce veni la școală și nu vor avea ce să mănânce. Risipă de bani publici reprezintă încă ă mărire a salariilor profesorilor care nu știu să predea și vin la școală doar pentru a pleca de acasă.

  6. Ok,ati tăiat bursele de transport ale elevilor din mediul rural.In ciuda faptului ca dl ministru a trâmbițat toată vara ca fondul pentru burse va creste de câteva ori ,deci ,teoretic ,bani exista.Ele reprezentau un mic ajutor pentru părinți, în ceea ce privește transport ,chirie ,internat și alte cheltuieli suplimentare ale elevilor care nu fac scoala la domiciliu.Dar sa vii și sa vorbești despre liceenii din familiile cu venituri foarte mari ,care nu au nevoie de aceasta bursa și care locuiesc în proximitatea marilor orașe ,un procent infim ,mi se pare lipsa de bun simt sau pur și simplu prostie.De când se afla la cârma Ministerului Educației,acest ministru a creat doar haos!Un om inconsecvent ,care ia hotărâri de pe O zi pe alta ,apoi le schimba ,care vine cu discursuri pompoase ,fără nici o baza reala.Vorbeste despre gratuitatea transportului elevilor între localități, dar cunosc o mulțime de elevi cărora nu li s – au decontat abonamentele de ani de zile.Copii ,care pleacă dis de dimineață de acasă și se întorc, uneori, seara.Acestia reprezinta marea majoritate ,nu cei privilegiați ,dintre care mulți frecventează scoli private.Deci ,daca era înțelept,stimabilul domn’ ministru ,trebuia sa se abțină de la comentarii.Din respect pentru elevi și părinții acestora.

  7. Dacă nu vrea sa mai dea burse sociale sau de care or fi copiilor atunci sa elimine și ajutoarele sociale pentru toți cei care iau și nu merita .Dacă tot vor sa facă pe,, corecții,, atunci sa înceapă cu ajutoarele sociale sa fie DESFIINTATE.

  8. Mențiunile la olimpiadele naționale nu mai merita bursa de performanta. Atât înțelege guvernul nostru, cu oameni neolimpici și posesori de diplome și titluri nemeritate, făcute pe repede înainte sau datorita unor conjuncturi.

  9. eu nu mai inteleg nimic, copilul meu a primit bursa medicala pentru că are miopie forte,iar anul acesta i s-a spus că intra în bursa socială si nu se încadrează pentru că depinde de un anumit venit cred casa 500 ron si din cauza ca e în alt oraș. Multumesc

    1. Dacă se încadrează în una din afecțiunile menționate în noul ordin, i se acordă bursa de ajutor social fără a se lua în calcul veniturile familiei.

  10. Acest ministru a distrus orice credibilitate in sistemul de invatamant romanesc, este un politician mincinos, gata sa asculte ordine oricat de absurde doar ca sa isi pastrese functia. Acum a venit la rand bataia de joc cu alba-neagra pe burse, se pregateste alba-neagra cu admiterea in liceu, daca aberatiile din noile legi vor fi adoptate. Domnul ministru este persoana pentru care buda din curtea scolii nu conteaza, pentru care doar copii specialilor conteaza si trebuie sa ajunga in colegii, pe culoare speciale, discriminatorii… Asta e, copii nu sunt egali in mintea lui, egalitatea de sanse o considera probabil o prostie!
    Demisia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like