Cîmpeanu: Noul termen pentru dosarele de bursă: 14 februarie / Lista documentelor, simplificată. Cei care au depus dosarele pentru burse la începutul anului nu mai trebuie să aducă alte documente / Elevii din mediul rural, școlarizați în altă localitate, iau bursă socială indiferent de venituri

18.402 vizualizări
Sorin Cîmpeanu / Foto: Adrian Cuba – Agerpres Foto
Perioada de depunere a cererilor de bursă a fost extinsă cu 2 săptămâni, respectiv până la data de 14 februarie, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Acesta a anunțat luni seara că a trimis la Monitorul Oficial un ordin de ministru care modifică și completează ordinul precedent cu regulile pentru acordarea burselor.

UPDATE: Descarcă ordinul 3.073/2022 și vezi toate modificările legate de burse aici.

Reamintim că termenul anunțat inițial era de 31 ianuarie (luni), dar în urma numeroaselor critici la adresa noilor reguli, ministrul Cîmpeanu a anunțat duminică seara (pe 30 ianuarie) că va prelungi cu o săptămână acest termen – până pe 7 februarie.

”Toți elevii care au beneficiat de burse sociale in semestrul I vor primi în continuare acest tip de burse, într-un cuantum dublat (de la 100 de lei/lună la 200 de lei/lună). Acestora li se adaugă acei elevi care au depus solicitări prin care au demonstrat că se încadrează în criterii prin raportare la venitul minim net pe economie actualizat pentru anul 2022 (1.524 lei) față de valoarea valabilă pentru anul 2021 (1.386 lei)”, potrivit declarației.

Oficialul a mai spus că ”a fost simplificată lista documentelor doveditoare și s-a clarificat că în situația în care acestea au fost depuse în primul semestru pentru obținerea bursei sociale, își păstrează valabilitatea pentru întreaga durată a anului școlar”.

Ce alte noutăți apar în ordinul modificat:

„Beneficiază de bursă socială elevii orfani, elevii aflați în întreținerea unui singur părinte și elevii abandonați de părinți (asupra cărora a fost instituită o măsură de protecție specială, respectiv plasamentul/plasamentul de urgență). Pentru acești elevi, acordarea bursei nu este condiţionată de limite de venit.

Elevii din mediul rural, şcolarizaţi într-o altă localitate decât cea de domiciliu, beneficiază, de asemenea, de bursă socială. În același timp, pentru aceștia, acordarea bursei nu este condiţionată de limite de venit.

A fost clarificată/detaliată sintagma „revizuire semestrială a listelor de beneficiari”.

Ministrul mai spune că „obiectivul permanent al Ministerului Educației este încurajarea, motivarea elevilor pentru învățare, dar și susținerea materială a elevilor din categoriile vulnerabile.

Precizăm faptul că, fără excepție și fără întrerupere, începând cu anul 2011, bursele au fost acordate în fiecare an pe baza mediei generale din anul școlar precedent, cu excepția elevilor din clasa a V-a și din clasa a IX-a. Prin ordinul de ministru de reglementare a criteriilor pentru burse a fost instituită, în premieră, posibilitatea de acordare a burselor în primul semestru pentru elevii din clasa a IX-a”.

Vezi și: Ce documente cer școlile pentru fiecare tip de bursă – modele de cerere.

9 comments
  1. Ministerul ar trebui sa nu mai puna oamenii pe drumuri!
    In invatamantul profesional si in cel liceal exista deja Bursa Profesionala si bursa Bani de liceu, care nu pot fi cumulate cu alte burse de studiu sau sociale (ar fi si absurd altfel, ar ajunge un elev fara merite sa ia aceasi cuantul cu unul cu bursa de performanta). Bursa profesionalaspre exemplu specifica clar in regulamentul ei de aplicare ca nu poate fi cumulata cu alta bursa sociala sau de studiu! Nu mai puneti oamenii pe drumuri degeaba!

    1. Buna. Păi dacă programul BANI DE LICEU nu poate fi cumulat cu nicio altă bursa socială sau de studiu iar copilul a terminat cu media 9.52 de ce nu I sa acordat bursa de merit ? (De ce nu a devenit obligatorie încadrarea la bursa de merit ? )
      Ni sa spus că sunt prea mulți copii cu medii mari si nu au bani. Se putea lua în considerație situația la învățătură a elevului care a ajuns în clasa a 10 a si in fiecare an a fost premiant nu situația din pandemiei în care toți elevii au luat medii mari fiindca s-a învățat online si stim cum sau acordat notele.

  2. Bun gasit.Am un copil elev in clasa a 10 a care beneficiaza de programul BANI DE LICEU si as dori sa stiu daca poate beneficia si de o alta bursa . Am întrebat la liceu și mi.au spus că nu poate beneficia si de o alta bursa daca are bani de liceu ? Suntem din mediul rural si invata in alta localitate și nu avem nici un alt venit.

  3. Mai nene, tu si toata inspectorimea din minister stiti ca daca elevii de profesionala opteaza pentru bursa sociala isi pierd bursa profesionala? V-a spus cineva asta? HG care reglementeaza bursa profesionala spune clar ca aceasta nu poate fi cumulata cu bursa sociala sau de studiu!
    Sunteti vai de mama vostra!
    Pe de alta parte, daca s-ar cumula, s-ar ajunge la situatia aberanta ca un elev de profesionala, fara nici un merit, sa ia aceiasi bani ca un elev cu bursa de merit sau de performanta! Suntem in tara lui Deandoaselea! Fara merite, dar cu bani!

  4. Garanteaza cineva ca toti elevii care se incadreaza in noile criterii si au umblat dupa documente, au cheltuit, eventual, pe declaratii notariale (acolo unde sunt necesare) vor si primi bursele, sau se va reveni, cand vor socoti ca s-au depus prea multe cereri, sa spuna „acum dam burse de studiu nu de la media 7,50 ci de la 7,80 sau de la 8,00”? Sau „dam burse de naveta doar celor care au minim 20 km distanta pana la scoala?”

  5. Bun gasit ! Am si eu o intrebare , am un copil elev in clasa a 10 a care beneficiaza de programul BANI DE LICEU si as dori sa stiu daca poate beneficia de bursa sociala fiind din mediul rural si invata in alta localitate. Nu avem liceu în localitate si face naveta . Mi sa spus de la luceu ca nu poate beneficia si de o alta bursa daca are bani de liceu.Suntem de la tara si nu avem nici un alt venit.Va multumesc.

      1. Multumesc. Nici la cea de merit nu sa încadrat cu toate că a avut media 9.52 deoarece consiliul local a spus că nu are bani decât de cateva burse

        1. din cate am inteles, banii sunt alocati de bugetul de stat, nu de consiliul local.Daca are media peste 9,50 ar trebui insistat.

          ”Bursele se asigură de la bugetul de stat din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată, aprobate cu această destinație, prin bugetele locale ale unităților de administrativ teritoriale. Autoritățile administrației publice locale pot suplimenta cuantumul minim garantat în hotărârea de guvern numărul 1094 / 2021 pentru aprobarea cuantumului minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social pentru elevii din învățământul preuniversitar de stat, cu frecvență care se acordă în anul școlar 2021 – 2022, din bugetele proprii ale acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

SURSE Modificări la olimpiadele școlare 2024: Elevii de gimnaziu, excluși de la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” – OLAV, tăieri de faze naționale la competițiile sportive ONSȘ, fără clasele III-IV la Olimpiada de muzică – UPDATE

Elevii de gimnaziu nu vor participa la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” – OLAV 2024, după cum prevede calendarul olimpiadelor școlare naționale obținut pe surse și consultat de Edupedu.ro.…
Vezi articolul

Subiecte și bareme Olimpiada de Limba română pentru elevii de la școlile cu predare în limba maghiară – etapa județeană 2024 / Eseu de 400 de cuvinte despre adolescența ca vârstă a autodepășirii, cerință la clasa a X-a

Subiectele și baremele de corectare pentru Olimpiada de Limba și literatura română (OLLR) dedicată elevilor aparținând minorităților și elevilor români din diaspora au fost publicate pe subiecte.edu.ro. Proba a avut…
Vezi articolul

Eliminarea concursului de admitere la liceu – o prioritate reală pentru o îmbunătățire substanțială a noului proiect de lege, susține Consiliul Național al Elevilor care a trimis amendamente parlamentarilor

„Eliminarea concursului de admitere organizat la profilurile care înregistrează concurență reprezintă o prioritate reală pentru o îmbunătățire substanțială a noului proiect de lege. Menținerea examenului ridică semne de întrebare cu…
Vezi articolul