Dezbatere publică în sistem de videoconferință pe tema modificării statutului elevului, organizată marți, 7 martie, de Ministerul Educației / Înscrierile se fac până pe 3 martie

807 vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Ministerul Educației anunță că organizează în data de 7 martie 2023, ora 14:00, în sistem de videoconferință, dezbaterea publică având ca temă proiectul de ordin pentru modificarea și completarea Statutului elevului (aprobat prin ordinul ministrului educației naționale și cercetării științifice nr. 4.742/2016). La dezbatere poate participa oricine, dar va fi un număr limitat de înscrieri. Amintim, proiectul care este în dezbatere publică, prevede o modificare privind nota la purtare în cazul absențelor nemotivate.

Sunt invitați să participe la dezbaterea publică din data de 7 martie, în sistem online, toți cei interesați: persoane fizice și juridice, organizații ale societății civile, societăți comerciale, reprezentanți ai instituțiilor publice interesate, reprezentanți ai presei, în limita a 100 de persoane.

Înscrierea va include: numele și prenumele participantului/reprezentantului legal, după caz, organizația pe care o reprezintă, datele de contact, numărul de telefon, adresa de e-mail la care se va transmite link-ul pentru logare, precum și confirmarea participării la dezbatere.

Persoanele interesate să-și prezinte verbal propunerea în cadrul dezbaterii publice sunt rugate să se înscrie la adresa de e-mail anterior menționată și vor avea la dispoziție 3 minute pentru prezentare.

În situația în care propunerile formulate sunt semnificative, timpul dedicat susținerii acestora poate fi prelungit, o singură dată, cu încă 3 minute, de către persoana care coordonează desfășurarea dezbaterii publice.

Luarea cuvântului de către participantul/reprezentantul legal se va realiza în ordinea înscrierii pentru participarea la dezbaterea publică.

Înscrierea se va realiza în sistem electronic printr-un mesaj trimis la adresa de e-mail dezbateripublice@edu.gov.ropână la data de 3 martie 2023, ora 16:30.

Informații de context

Edupedu.ro a scris în 10 februarie că documentul va conține noi prevederi legate de absențele nemotivate.

Pe 15 februarie, oroiectul privind modificarea și completarea Statutului Elevului a fost pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Educației și timp de 10 zile s-au primit propuneri.

Proiectul prevede scăderea notei la purtare cu un punct pentru elevii de gimnaziu și liceu dacă au 20 de absențe nemotivate pe an. Și în cazul elevilor de clase primare scade calificativul de la Foarte Bine la Insuficient, gradual, la fiecare 20 de absențe nemotivate pe an. 

Actualul statut prevede scăderea notei la purtare cu câte un punct la fiecare 10 absențe nemotivate pe semestru.

Proiectul de statut al elevilor propune la articolul 27, după alineatul (1), un nou alineat, alineatul (1^1) cu următorul cuprins: 

“(1^1) Pentru toţi elevii din învăţământul gimnazial și liceal, la fiecare 20 absenţe nejustificate pe an școlar, din totalul orelor de studiu sau la 10% absenţe nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu/modul de specialitate, va fi scăzută nota la purtare cu câte un punct.”

Ordinul de ministru prevede și sancțiuni pentru elevii claselor primare, inclusiv în clasa pregătitoare, care lipsesc nemotivat. Aceștia ar putea avea calificativ scăzut la purtare, gradual, dacă lipsesc nejustificat de la ore, de 20 de ori pe an școlar, sau la 10% absenţe nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu.

,,(1) Pentru toţi elevii din învăţământul primar, la fiecare 20 absenţe nejustificate pe an școlar, din totalul orelor de studiu sau la 10% absenţe nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu, va fi scăzut calificativul la purtare, gradual, de la Foarte bine la Bine, Suficient, Insuficient.”

Potrivit documentului, elevii exmatriculaţi din unităţile de învăţământ postliceal din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, pentru motive imputabile, se pot transfera, în anul şcolar următor, într-o altă unitate de învăţământ, cu respectarea prevederilor acestui act normativ, a regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar şi a regulamentelor specifice. Alte propuneri din statutul elevului pot fi consultate aici.

Foto: © Eakrin RasadonyindeeDreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Proiectul de ordin pentru modificarea statutului elevului

1 comment
  1. >> pentru elevii claselor primare, inclusiv în clasa pregătitoare, care lipsesc nemotivat
    Si la gradinita nu? Este absolut inadmisibil sa nu fie pedepsiti copiii si la gradinita pentru absente nemotivate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
interzicerea fondului clasei și școlii

Președintele Asociației Orașelor din România: Facturile școlilor s-au triplat. Guvernul trebuie să aibă o abordare unitară față de localități / Sunt primari care n-au rezolvat problema termoficării de ani de zile

Adrian Ovidiu Teban, primarul orașului Cugir (Alba) și președintele Asociației Orașelor din România, a declarat luni, după întâlnirea cu premierul Nicolae Ciucă, că facturile școlilor s-au triplat, iar în orașele…
Vezi articolul

Elevii din clasele a VIII-a și a XII-a și cei din învățământul special să fie exceptați de la vacanța care va fi decisă la Cotroceni, cere Consiliul Național al Elevilor: Calendarul examenelor să nu fie în niciun fel afectat / Statul a fost incapabil

Calendarul examenelor să nu fie în niciun fel afectat, cere autorităților Consiliul Național al Elevilor, care le solicită guvernaților să nu îi trimită în vacanță pe elevii din clasele terminale,…
Vezi articolul
Daniel Funeriu

Daniel Funeriu, despre laserul de la Măgurele care a atins azi puterea maximă cu tot echipamentul: „Pentru prima dată în istoria sa, România e prima în lume într-un domeniu al ştiinței. De acum încolo ține de noi să fructificăm acest avantaj competitiv uriaş”

„Pentru prima dată în istoria sa, România e prima în lume într-un domeniu al ştiinței”, a declarat Daniel Funeriu pentru Edupedu.ro. „Mai departe depinde de noi dacă vom frunctifica acest…
Vezi articolul