Statutul elevului 2023, proiect pus în dezbatere publică / Scăderea notei la purtare cu un punct pentru fiecare 20 de absențe nemotivate pe an, una dintre propuneri

13.233 de vizualizări
Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com
Proiectul privind modificarea și completarea Statutului Elevului a fost pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Educației și prevede scăderea notei la purtare cu un punct pentru elevii de gimnaziu și liceu dacă au 20 de absențe nemotivate pe an. Și în cazul elevilor de clase primare scade calificativul de la Foarte Bine la Insuficient, gradual, la fiecare 20 de absențe nemotivate pe an. Edupedu.ro a scris în 10 februarie că documentul va conține noi prevederi legate de absențele nemotivate. Amintim, Asociaţia Elevilor din Constanţa a cerut o dezbatere publică pe modificările propuse la Statutul Elevului, reclamând lipsa de transparență a Ministerului Educației pe acest subiect.
  • Alte modificări prevăzute în proiectul de ordin de ministru pentru modificarea și completarea Statutului elevului se referă la condițiile în care elevii exmatriculați din liceele postleale și militare se pot reînscrie
  • Propunerile și sugestiile cu privire la proiectul supus consultării publice pot fi trimise în următoarele 10 zile calendaristice (de la data publicării) pe adresa de e-mail rodica.cherciu@edu.gov.ro.

Elevii de gimnaziu vor avea nota scăzută la purtare cu un punct la fiecare 20 de absențe nejustificate pe an, față de 10 pe semestru, cât prevede actualul statut, potrivit noului proiect pentru modificarea și completarea Statutului elevului (aprobat prin ordinul ministrului educației naționale și cercetării științifice nr. 4.742/2016), pus în dezbatere, miercuri, de Ministerul Educației.

Proiectul de statut al elevilor propune la articolul 27, după alineatul (1), un nou alineat, alineatul (1^1) cu următorul cuprins: 

“(1^1) Pentru toţi elevii din învăţământul gimnazial și liceal, la fiecare 20 absenţe nejustificate pe an școlar, din totalul orelor de studiu sau la 10% absenţe nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu/modul de specialitate, va fi scăzută nota la purtare cu câte un punct.”

Ordinul de ministru prevede și sancțiuni pentru elevii claselor primare, inclusiv în clasa pregătitoare, care lipsesc nemotivat. Aceștia ar putea avea calificativ scăzut la purtare, gradual, dacă lipsesc nejustificat de la ore, de 20 de ori pe an școlar, sau la 10% absenţe nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu.

,,(1) Pentru toţi elevii din învăţământul primar, la fiecare 20 absenţe nejustificate pe an școlar, din totalul orelor de studiu sau la 10% absenţe nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu, va fi scăzut calificativul la purtare, gradual, de la Foarte bine la Bine, Suficient, Insuficient.”

În prezent, în statutul elevului precizează scăderea notei la purtare pentru toți elevii din învățământul preuniversitar, însă elevii claselor primare nu primesc note, ci calificative.

Alte modificări prevăzute în proiectul de ordin de ministru pentru modificarea și completarea Statutului elevului se referă la condițiile în care elevii exmatriculați din liceele postleale și militare se pot reînscrie

Potrivit documentului, elevii exmatriculaţi din unităţile de învăţământ postliceal din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, pentru motive imputabile, se pot transfera, în anul şcolar următor, într-o altă unitate de învăţământ, cu respectarea prevederilor acestui act normativ, a regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar şi a regulamentelor specifice.

La articolul 22, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins:

,,(3) Elevii exmatriculaţi din unităţile de învăţământ postliceal – din sistemul de
apărare, ordine publică şi securitate naţională, pentru motive imputabile, se pot
transfera, în anul şcolar următor, într-o altă unitate de învăţământ, cu respectarea
prevederilor prezentului act normativ, a regulamentului de organizare şi funcţionare a
unităţilor de învăţământ preuniversitar şi a regulamentelor specifice.”

La articolul 23, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:


,,(1) Exmatricularea cu drept de reînscriere în anul şcolar următor în aceeeaşi unitate
de învăţământ şi în acelaşi an de studiu, se aplică elevilor din învăţământul postliceal,
pentru abateri grave, prevăzute de prezentul act normativ sau de regulamentul de
organizare şi funcţionare al unităţii de învăţământ sau apreciate, ca atare, de către
consiliul profesoral al unităţii de învăţământ.”

La articolul 24, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:


,,(1) Exmatricularea fără drept de reînscriere în aceeaşi unitate de învăţământ se aplică
elevilor din învăţământul postliceal, pentru abateri deosebit de grave, apreciate, ca
atare, de către consiliul profesoral.”

Articolul 25 se modifică și va următorul cuprins:


,,(1)Exmatricularea din toate unităţile de învăţământ postliceal, fără drept de
reînscriere pentru o perioadă de 3-5 ani, se aplică elevilor din învăţământul postliceal,
pentru abateri deosebit de grave, apreciate, ca atare, de către consiliul profesoral.


(2) Sancţiunea se aplică prin ordin al ministrului educaţiei, prin care se stabileşte şi
durata pentru care se aplică această sancţiune. În acest sens, directorul unităţii de
învăţământ transmite Ministerului Educaţiei propunerea motivată a consiliului
profesoral privind aplicarea acestei sancţiuni, împreună cu documente sau orice alte
probe din care să rezulte abaterile deosebit de grave săvârşite de elevul propus spre
sancţionare.

        Sancţiunea se comunică în scris elevului de către Ministerul Educaţiei şi se va consemna în catalogul clasei şi în registrul matricol.

Proiectul de ordin de ministru privind modificarea și completarea Statutului Elevului, pus în dezbatere publică

Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
SURSE Mustrarea în fața clasei a elevilor, mutarea disciplinară la o altă unitate de învățământ și scăderea notei la purtare sub 6, eliminate din proiectul de statut al elevului
DOCUMENT Elevii vor putea fi mustrați de profesori în fața clasei, ca sancțiune, deși acum este interzis acest lucru. Modificările scrise de Ministerul Educației, pentru sancționarea elevilor, în proiectul de modificare a Statutului acestora
Dezbatere publică pe modificările propuse la Statutul Elevului, solicitată de Asociaţia Elevilor din Constanţa, care reclamă lipsa de transparență a Ministerului Educației pe acest subiect

7 comments
  1. Buna ziua ! Aceasta lege cu privire la absente, se aplica incepand din acest an scolar sau se aplica din urmatorul an scolar? A trecut ceva timp de cand s-a aflat de aceasta probabilitate dar nimic concret inca pe internet. Ma gandeam ca as putea intreba aici

  2. Deci concret, pare că Ministerul Educației in mod conștient caută să îndepărteze și ultimele pârghii prin care se reducea absenteismul.

    Argument

    Pt. a rămâne repetent un elev va trebui să acumuleze 100 de absențe nemotivate.
    Da ați citit bine, 100.

    Media la purtare care ducea la repetarea anului școlar era ultima care mai avea un rol coercitiv.

    În plus insistența de a continua cu ,,module” și medii anuale ( în iunie începe presiunea ISJ -urilor care spun că dacă are absențe trebuie să faci ore remediale (sic) sau să închei anul școlar cu orice preț.

    Un elev care are de exemplu TOATE situațiile neîncheiate în iunie, poate veni după 2 săptămâni și să le încheie pe toate.
    Acum că poate avea 100 de nemotivate fără să pățească nimic, plus vreo 300 motivate cu tot felul de scutiri și 40 cu cereri de la părinți practic MINISTERUL LEGALIZEAZĂ învățământul preuniversitar fără frecvență.
    Obligatoriu desigur!

    P.S.
    Paradoxal legislația românească permite angajarea cu 3/4 din normă de la vârsta de 16 ani dar ME insistă pe școală obligatorie până pe la 19 ani.

    Scopul?
    Candidați pentru învățământul superior.

  3. cu 500 de absențe (sau mai multe) la ce notă se ajunge?
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    nu mai contează că doar învățământul e obligatoriu și există și perioadă de încheiere a situației școlare

  4. Ar trebui ca exmatricularea sa fie valabila si la liceu, sunt foarte multi elevi ce lovesc profesorii sau colegii, ii injura, se bat, fura, aduc droguri la scoala, fumeaza in scoala, fac sex prin bai, molesteaza esexual colegele etc. Politia nu face mai nimic in aceste cazuri sau daca face ceva agresorul tot ramane in clasa pana la finalizarea anchetei sau a judecarii cazului uneori si ani de zile. Nota la purtare sau celelalte sanctiuni din Statut nu ii intereseaza pe acesti copii, si oricum acestea se aplica la sfarsitul anului deci pot deranja linistiti orele si face toate nebuniile.

    1. Acești elevi trebuiau duși la școală de corecție dar nu mai sunt astfel de centre speciale și prin urmare infesteaza întreaga societate.
      Sunt un pericol social.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

“Așa cum Europa ne ține în anticamera Schengen din 2011, la fel Guvernele României și parlamentarii români amână aplicarea, tot din 2011”, a bugetului de 6% din PIB pentru Educație – Federația sindicală “Spiru Haret” cere parlamentului să majoreze bugetul alocat învățământului

“Doamnelor și domnilor politicieni, nu mai acuzați Austria și politicienii de la Viena pentru poziția avută (în privința includerii României în Schengen – n. red.). Nu au făcut decât să…
Vezi articolul

UPDATE Câștig de cauză, în primă instanță, pentru Universitatea Babeș-Bolyai, în cazul plagiatului lui Lucian Bode: Tribunalul din Sălaj a respins cererea ministrului de suspendare a hotărârii pe baza căreia Comisia de etică i-a analizat teza de doctorat a doua oară / Bode anunță că cere desființarea hotărârii în integralitatea ei

Tribunalul din Sălaj a respins, marți, ca nefondată cererea prin care ministrul de Interne, Lucian Bode, a încercat să blocheze a doua verificare a tezei sale de doctorat în cadrul…
Vezi articolul