OFICIAL Calificativul la purtare poate fi scăzut de acum și elevilor din clasele primare, conform noului Statut al elevului 2023

8.173 de vizualizări
testarea la Matematică
Foto: Freepik.com
Statutul elevului a fost modificat de Ministerul Educației, iar una dintre modificările publicate în Monitorul Oficial este cea care prevede posibilitatea scăderii calificativului la purtare pentru elevii din învățământul primar. Statutul elevului, varianta 2023, a fost aprobat prin ordinul de ministru nr. 3.797 din 8 martie 2023 și a fost publicat abia 14 zile mai târziu.

„Pentru toți elevii din învățământul primar, la fiecare 20 de absențe nejustificate pe an școlar din totalul orelor de studiu sau la 10% absențe nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu, va fi scăzut calificativul la purtare, gradual, de la Foarte bine la Bine, Suficient, Insuficient”, prevede articolul 27, alineatul I, modificat. Înainte de această schimbare, Statutul elevului nu prevedea această sancțiune și pentru elevii din clasele Pregătitoare – a IV-a.

Majoritatea celorlalte modificări și completări au legătură cu punerea în acord a structurii anului școlar pe module cu formulările din statut, până acum acesta făcând referire la structura pe semestre a anului școlar, abandonată în 2021 de Ministerul Educației.

DOCUMENT Descarcă ordinul publicat în Monitorul Oficial:


11 comments
 1. La gimnaziu se scade la fiecare 20 de absente un punct, iar la primar la fiecare 20 de absente un calificativ….CATE CALIFICATIVE EXISTA??

 2. 4. La articolul 7, literele r) și aa) se modifică și vor avea
  următorul cuprins:
  „r) dreptul de a primi informații cu privire la planificarea
  materiei pe parcursul întregului an școlar;
  …………………………………………………………………………………..
  aa) dreptul de a oferi feedback, după parcurgerea primelor
  două sau trei intervale de cursuri din anul școlar, cadrelor
  didactice care predau la clasă, prin fișe anonime sau prin
  intermediul unor chestionare anonime securizate;”.

  De ce nu se face punctul aa) ?

  Ce puteți spune despre o profesoară care spune; Puterea este la mine si am să iti scad nota la purtare si am să te duc la director. Care țipă la copil in fiecare oră, îl depunctează la materia ei, il umileste pe copil si care face bullying, la cine să se adreseze parintele?

  1. O întrebare și cum propuneți să se procedeze cu copiii care absentează, cu cei care se ridică din bancă în timpul orelor, vorbesc între ei ca-n pauză, nu-și fac temele, își înjură colegii, îi amenință și sunt agresivi (uneori chiar și cu profesorii)? Ce propuneți să facem cu părinții cărora le semnalăm astfel de comportamente încă din ciclul primar și care neagă realitatea și ne cer dovezi, în condițiile în care mai mult de a spune ce vedem cu ochii noștri nu avem ce face? Ați călcat în vreo clasă cu astfel de elevi? Ați ținut vreo oră în astfel de condiții? Sigur să îi ameninți că îi duci la director și eventual să faci asta după ce orice altceva nu dă rezultate este singurul lucru care se mai poate. Să chemi părintele la școală, să îl vezi că își ia odrasla în brațe și să îl auzi că îți cere dovezi (avem voie să îi înregistrăm audio-video?) este și mai frustrant. În același timp se așteaptă de la cadrul didactic să facă învățământ de calitate. Nu se poate decât cu liniște și disciplină. Și nu uitați de problemele pe care doi părinți le aveți câteodată în educarea unui copil și imaginați-vă cum este să faci asta un profesor la 28 de elevi. Este de ajuns să ai 2 elevi care fac ce-i taie capul și clasa se transformă în haos. Poate, înainte de a generaliza, și a arunca cu noroi, vă temperați un pic și în lumina celor enumerate mai sus luați în calcul la faptul că s-ar putea copilul dumneavoastră să pună la încercare și răbdarea unui sfânt. Oricum, scăderea notei la purtare nu are niciun efect.

   1. Eu am 3 în clasa pregătitoare: umblă prin clasă în timpul orelor, iau lucrurile colegilor și le aruncă pe podea, vorbesc( adică strigă) cuvinte și expresii vulgare, trântesc obiecte, dau cu piciorul în coșul de gunoi, în perete, în calorifere, se urcă pe ele, se joacă aruncând obiecte în tavan apoi se aruncă pe podea să le prindă și umblă în 4 labe printre bănci. Iar dacă îi rogi să stea pe scaun te întreabă “De ce?”, “Nu- mi pasă de reguli!”, “Nu vreau!” etc, apoi se pornesc să repete onomatopee, să rupă lucrările expuse pe afișiere.
    Aceeași, în timpul predării deranjează strigând împotriva a ceea ce spun/explic eu, râzând zgomotos de prostiile asupra cărora insistă, creând confuzie în mintea colegilor. Concluzia lor: Sunt singurii deștepți din clasă. Iar a părinților că eu sunt vinovată de comportamentul lor necorespunzător ( deși acasă sunt tot agresivi).
    Eu am cerut ajutor consilierului educativ, iar pt a vedea realitatea și a permite lucrul normal cu elevii, li s- a propus părinților să vină la ore spre a- și stăpânii cât de cât copii.
    După 6 luni de școală sunt cu puțin mai bine, dar tot deranjanți.

 3. cum procedam cu, calificativele pt profesorii care,majoritatea,functioneaza după percepție,carcoteala???cum facem?!DE UNDE FACEM ROST DE PEDAGOGI?!!
  CALIFICATIVE PT CONDUITA PROFESOARELOR “TUNATE”,SEXI SI NELINISTITE DIN SISTEM,VA ROG!!!

  1. Nu stiu unde sunt asemenea profesoare… Poate in capitala, ce sa zic!?
   Eu nu cunosc si lucrez de peste 25 ani… Am calatorit, am vizitat scoli…

 4. Din ce moment se aplica prevederile acestui statut? Consider ca legal ar trebui sa se aplice din 22 martie 2023. deoarece in Romania legile nu retroactiveaza, mai putin legea penala mai favorabila!
  Romania Educata presupune si respectarea legilor si a principiilor legale sau “las-o ma, ca merge-asa”?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Simulare BAC 2023. Rezolvarea subiectelor la Istorie, făcută de profesoara Andreea Martinescu: Este surprinzător faptul că la subiectul II apare un text referitor la evenimente din prima jumătate a secolului XIX

Subiectele pe care le-au primit liceenii la simularea de la Istorie au fost rezolvate pentru Edupedu.ro de profesoara Andreea Martinescu. Cadrul didactic este de părere că subiectele au fost accesibile:…
Vezi articolul