OFICIAL Calificativul la purtare poate fi scăzut de acum și elevilor din clasele primare, conform noului Statut al elevului 2023

9.532 de vizualizări
testarea la Matematică
Foto: Freepik.com
Statutul elevului a fost modificat de Ministerul Educației, iar una dintre modificările publicate în Monitorul Oficial este cea care prevede posibilitatea scăderii calificativului la purtare pentru elevii din învățământul primar. Statutul elevului, varianta 2023, a fost aprobat prin ordinul de ministru nr. 3.797 din 8 martie 2023 și a fost publicat abia 14 zile mai târziu.

„Pentru toți elevii din învățământul primar, la fiecare 20 de absențe nejustificate pe an școlar din totalul orelor de studiu sau la 10% absențe nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu, va fi scăzut calificativul la purtare, gradual, de la Foarte bine la Bine, Suficient, Insuficient”, prevede articolul 27, alineatul I, modificat. Înainte de această schimbare, Statutul elevului nu prevedea această sancțiune și pentru elevii din clasele Pregătitoare – a IV-a.

Majoritatea celorlalte modificări și completări au legătură cu punerea în acord a structurii anului școlar pe module cu formulările din statut, până acum acesta făcând referire la structura pe semestre a anului școlar, abandonată în 2021 de Ministerul Educației.

DOCUMENT Descarcă ordinul publicat în Monitorul Oficial:


11 comments
  1. La gimnaziu se scade la fiecare 20 de absente un punct, iar la primar la fiecare 20 de absente un calificativ….CATE CALIFICATIVE EXISTA??

  2. 4. La articolul 7, literele r) și aa) se modifică și vor avea
    următorul cuprins:
    „r) dreptul de a primi informații cu privire la planificarea
    materiei pe parcursul întregului an școlar;
    …………………………………………………………………………………..
    aa) dreptul de a oferi feedback, după parcurgerea primelor
    două sau trei intervale de cursuri din anul școlar, cadrelor
    didactice care predau la clasă, prin fișe anonime sau prin
    intermediul unor chestionare anonime securizate;”.

    De ce nu se face punctul aa) ?

    Ce puteți spune despre o profesoară care spune; Puterea este la mine si am să iti scad nota la purtare si am să te duc la director. Care țipă la copil in fiecare oră, îl depunctează la materia ei, il umileste pe copil si care face bullying, la cine să se adreseze parintele?

    1. O întrebare și cum propuneți să se procedeze cu copiii care absentează, cu cei care se ridică din bancă în timpul orelor, vorbesc între ei ca-n pauză, nu-și fac temele, își înjură colegii, îi amenință și sunt agresivi (uneori chiar și cu profesorii)? Ce propuneți să facem cu părinții cărora le semnalăm astfel de comportamente încă din ciclul primar și care neagă realitatea și ne cer dovezi, în condițiile în care mai mult de a spune ce vedem cu ochii noștri nu avem ce face? Ați călcat în vreo clasă cu astfel de elevi? Ați ținut vreo oră în astfel de condiții? Sigur să îi ameninți că îi duci la director și eventual să faci asta după ce orice altceva nu dă rezultate este singurul lucru care se mai poate. Să chemi părintele la școală, să îl vezi că își ia odrasla în brațe și să îl auzi că îți cere dovezi (avem voie să îi înregistrăm audio-video?) este și mai frustrant. În același timp se așteaptă de la cadrul didactic să facă învățământ de calitate. Nu se poate decât cu liniște și disciplină. Și nu uitați de problemele pe care doi părinți le aveți câteodată în educarea unui copil și imaginați-vă cum este să faci asta un profesor la 28 de elevi. Este de ajuns să ai 2 elevi care fac ce-i taie capul și clasa se transformă în haos. Poate, înainte de a generaliza, și a arunca cu noroi, vă temperați un pic și în lumina celor enumerate mai sus luați în calcul la faptul că s-ar putea copilul dumneavoastră să pună la încercare și răbdarea unui sfânt. Oricum, scăderea notei la purtare nu are niciun efect.

      1. Eu am 3 în clasa pregătitoare: umblă prin clasă în timpul orelor, iau lucrurile colegilor și le aruncă pe podea, vorbesc( adică strigă) cuvinte și expresii vulgare, trântesc obiecte, dau cu piciorul în coșul de gunoi, în perete, în calorifere, se urcă pe ele, se joacă aruncând obiecte în tavan apoi se aruncă pe podea să le prindă și umblă în 4 labe printre bănci. Iar dacă îi rogi să stea pe scaun te întreabă “De ce?”, “Nu- mi pasă de reguli!”, “Nu vreau!” etc, apoi se pornesc să repete onomatopee, să rupă lucrările expuse pe afișiere.
        Aceeași, în timpul predării deranjează strigând împotriva a ceea ce spun/explic eu, râzând zgomotos de prostiile asupra cărora insistă, creând confuzie în mintea colegilor. Concluzia lor: Sunt singurii deștepți din clasă. Iar a părinților că eu sunt vinovată de comportamentul lor necorespunzător ( deși acasă sunt tot agresivi).
        Eu am cerut ajutor consilierului educativ, iar pt a vedea realitatea și a permite lucrul normal cu elevii, li s- a propus părinților să vină la ore spre a- și stăpânii cât de cât copii.
        După 6 luni de școală sunt cu puțin mai bine, dar tot deranjanți.

  3. cum procedam cu, calificativele pt profesorii care,majoritatea,functioneaza după percepție,carcoteala???cum facem?!DE UNDE FACEM ROST DE PEDAGOGI?!!
    CALIFICATIVE PT CONDUITA PROFESOARELOR “TUNATE”,SEXI SI NELINISTITE DIN SISTEM,VA ROG!!!

    1. Nu stiu unde sunt asemenea profesoare… Poate in capitala, ce sa zic!?
      Eu nu cunosc si lucrez de peste 25 ani… Am calatorit, am vizitat scoli…

  4. Din ce moment se aplica prevederile acestui statut? Consider ca legal ar trebui sa se aplice din 22 martie 2023. deoarece in Romania legile nu retroactiveaza, mai putin legea penala mai favorabila!
    Romania Educata presupune si respectarea legilor si a principiilor legale sau “las-o ma, ca merge-asa”?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorii ucraineni vor primi 50.000 de calculatoare, donate de UNESCO şi de Google, pentru ca să poată ţine orele în sistem online / Peste 40% din şcolile ucrainene au fost distruse de la declanșarea războiului și sunt nevoite să facă online cursurile

UNESCO și Google au anunțat că vor dona 50.000 de calculatoare pentru profesorii din Ucraina, pentru ca procesul de învățare să nu fie afectat, în școlile care au fost avariate…
Vezi articolul

OFICIAL În perioada 25 octombrie – 5 noiembrie 2021, copiii de grădiniță și elevii din învățământul primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal sunt în vacanță. Nu este modificată structura anului școlar

Ministrul Educației a semnat și trimis la Monitorul Oficial ordinul de ministru care prevede vacanța forțată stabilită de președintele Klaus Iohannis și reglementată de Guvern. Documentul a fost pus la…
Vezi articolul

Inspecția generală nu mai are ca scop evaluarea și monitorizarea școlii, ci consilierea și sprijinirea, potrivit noului Regulament. Inspectorii apreciază “starea de bine a preșcolarilor și elevilor”

Inspecția generală nu mai are ca scop evaluarea și monitorizarea activității școlii, potrivit noului Regulamentul de inspecție a unităților de învățământ preuniversitar, aprobat prin Ordinul 6.106 din 2020, publicat în…
Vezi articolul