CALENDAR Cum arată anul școlar viitor, pe structura propusă de ministrul Educației, cu 3 trimestre și 5 vacanțe

99.627 de vizualizări
Foto: EduPedu.ro
Ministrul Educației a anunțat miercuri seara o schimbare structurală masivă a anului școlar următor, prin trecerea de la actuala organizare, pe semestre, la trimestre. Acesta a vorbit mai întâi despre „secțiuni”, iar mai apoi a nuanțat declarațiile și a spus că este vorba despre trimestre. EduPedu.ro a pus într-o formă grafică, pe calendar, structura propusă de Sorin Cîmpeanu.

Trimestrul I are 14 săptămâni și ar urma să fie în perioada 5 septembrie – 21 decembrie 2022. Trimestrul al II-lea va avea 12 săptămâni, din 9 ianuarie până pe 6 aprilie 2023, iar trimestrul al III-lea va avea 8 săptămâni, între 19 aprilie și 16 iunie 2023.

Noutatea ar fi, pe lângă împărțirea pe trimestre, și vacanța de toamnă, din finalul lunii octombrie, valabilă pentru toți elevii și copiii de grădiniță, în prezent aceasta fiind o vacanță pentru cei din grădinițe și ciclul primar.

Introducerea unei vacanțe în luna februarie, „pentru susținerea sportului”, este o altă noutate.

Datele vacanțelor sunt bazate pe declarațiile publice ale ministrului Educației.

Calendarul anului școlar 2022-2023 – propunere 9 februarie 2023 (grafică EduPedu.ro)


42 comments
  1. Sunt in clasa a 7 a .Se va pune mai multa presiune pe elevi.Ministrul educației ar trebui sa gândească daca e bine ce face pentru țară înainte de a publica.Rusine!Romania a ajuns o țară de râs.Sa fie la fel cum era înainte .Pe 15 inceperea scolii,vacanta între semestre ,vacanta de iarna ,de primăvară,și pe 25 iunie terminarea școlii.Asa era înainte și era bine.Cand cevaerge bine vine Câmpeanu și ….

  2. Anul viitor o sa fiu clasa a 12-a, dacă se păstrează chestia asta (sper sa nu), va trebui sa învăț pentru 4 teze in plus si o multime de note in plus (in al treilea trimestru nu știu cum se vor putea pune notele pentru ca cei din clasa a 12 a termina cu câteva sapt mai devreme fata de ceilalți), Bac si admitere. Sincer fizic nu este posibil! Mi se pare o aberație! De ce nu se modifica programa (clar este depasita)? Consider introducerea trimestrelor si fractionarea propusa ca o masura cu adevarat nefolositoare. Oare nu se pot uita si la elevi? Sa ramana semestre si sa se ajusteze programa!
    Sincer dl.ministru Campeanu este putin frustrat si inapoiat! ………….. opțiunea de a pleca in străinătate ramane o optiune demna de luat in seama…

  3. Nu ne mai trebuie 3 teze în plus!!! Mai multe semestre= inca un set de note!!!!
    Este inutila si dăunătoare aceasta propunere;
    O cretinatate, o aberație! Sa se uite puțin înspre elevul romana împovărat de teme, plin de meditatii, pentru ca sistemul nu si face treaba, stresat pana peste cap și de admiterea la facultate, acolo unde se da examen (cazul multor copii care dau la Drept, Medicina etc)

    Câmpeanu face ce știe: pe vremea lui erau trimestre, deci cu trimestre este bine în mintea lui, că de’, el asa a crescut, asa face și el acum. Un prost!

    Va rog sa lasati comentarii toti cei care nu sunteți de acord cu aceasta propunere oribila, pentru a ne face “auziti”! Pe noi nu ne întreabă nimeni de părerea noastră despre structura propriului an școlar, se face ce se vrea cu noi…

  4. Eu nu sunt deloc de acord cu aceasta propunere .Eu acum sunt clasa a 9 din satul Sofia , raionul Drochia,și eu pe urma plec mai departe la Chișinău să învăț dar îmi pare rau de surorile mele care sunt una in clasa a 1 și una in clasa a 5 acum .
    Sa va fie rușine că chinuiți așa de tare elevii .Eu mă uit acum că eu plec acasă la ora 14:00 și când plec acasă sunt foarte epuizată și mă doare foarte tare capul.Sa va fie rușine.

  5. Vor fi presiuni mai mari pe elevi . Este o mare eroare. De ce ne întoarcem în trecut și ineficient. Conteaza foarte mult aerisire a programelor și învățare, predare , evaluare bazate pe metode moderne.
    Avem nevoie de educatoare, învățători și profesori bine pregătiți.
    Mult succes copiilor, dar cu semestre!
    Mai mult de atât semestrul I să nu se finalizeze înainte de Crăciun! Este o mare greșeală.

  6. Șașa ne-ați obosit cu doar O săptămână de vacanta de Crăciun și fără vacanță intersemsestrială,în mod normal ne datorați o săptămână în plus, ca elev de a 8-a eu unul am fost 3 săptămâni extenuat și nu am avut chef să învăț deloc ce măsa mai vreți sa băgați trimestre ca se ne umpleți de teze, dacă va fi decis nu o să mai avem nici măcar 2 ore să ieșim pe afară sau să ne readunăm mințile (pe care voi nu o aveți) după o muncă grea (asta pentru cei care vor sa învețe de 8-9-10). Deaia suntem asa prosti la învățătură ca ne fierbeți creieru cu informații degeaba care oricum ora viitoare le uităm

  7. Sa rămână cum era pana acum, începerea cursurilor pe 15 septembrie, fără vacanță în octombrie și două semestre, nu trei. Vacanța din octombrie mai mult încurcă, abia apucam sa predam și hop o vacanță, cum a fost și anul acesta, o aberație, vacanță după o luna și jumătate. În septembrie putem să plecăm și noi undeva in concediu, sunt preturi mai mici, nu e nici foarte cald și nici aglomerația din iulie-august. Dar așa se procedează la noi, când ceva merge bine, hai sa schimbăm!

  8. Anul viitor o sa fiu clasa a 11-a și nu o sa am o problema mare (chiar de-abia astept sa termin liceul cât mai repede pana nu se vor Adauga și alte schimbări mai nasoale)
    Dar peste 2 ani, dacă se păstrează chestia asta (sper sa nu), și voi fi clasa a 12-a, va trebui sa învăț pentru o teza in plus și pentru Bac
    Și in al treilea trimestru nu știu cum sa o se pună notele pentru ca noi o sa terminam cu câteva sapt mai devreme fata de ceilalți
    Mi se pare o aberație
    România, trezește!!!!!
    dacă nu, o sa aleg opțiunea de a pleca in străinătate si sa scap de țara cu care ma mândream cândva…

  9. Ar trebui sa se inceapa la 12 septembrie,sa se renunte la vacanta din februarie si sa se termine anul scolar in 23 iunie.In acest fel s-ar echilibra ceva mai bine stuctura anului scolar si s-ar castiga o saptamana de cursuri.

  10. Sa facem structura anului școlar dupa ce consultam pe toată lumea, iar profesori sa fie (daca nu sunt inca ) 24 de ore din 24 la dispoziție si să mai i- a si din salarii că poate plecam toți…

      1. Faptul ca exista oameni la fel de inchisi la minte in tara asta ca Tîmpeanu ma intristeaza rau si ma face sa ii cer lui Putin sa ne omoare pe toti.

  11. Stă ca prostii in parlament ei nu vede ca școala a devenit un haos.De exemplu la buzau se pune presiune pe elevi si la sport,desen zici ca este română sau matematică. Uni profesori nu își mai dau interesul.Si vor sa se aplice trei trimestre ei daca dau această lege au deajunsa carte sunt niște incompetenți.

  12. O intrebare,de ce incepe anul pe 5 septembrie?
    Noi avem un sistem de educație prost cu P.Nu se compara deloc cu cel strain.
    Avem multe materii inutile si o cantitate prea mare de informatii(la fel de inutile)
    Ar trebui sa ne axam pe calitate,nu cantitate, nici de ore,nici de informatie(putin si bun)
    La noi e fix invers.Incercam sa ne luam dupa straini (la partea legata de vacante,respectiv micșorarea lor,ceea ce se întâmplă incet incet) si bineînțeles adaugam ore peste ore.Doar sa aglomeram timpul elevilor.In ritmul asta,o sa i obosim mai rau si nu stiu ce se va întâmpla cu abandonul scolar(pentru ca nu exista ceva care sa i atraga,ci am impresia ca e invers,interesul pentru scoala scazand)
    Iar profesorii,joaca si ei după cum dicteaza acei tirani ai învățământului românesc.

  13. În orice structură a anului şcolar, problema cea mare o constituie intervalul cuprins între Vacanţa De Crăciun şi Vacanţa Pascală deoarece Paştele Ortodox poate cădea foarte târziu, iar religia este atât de adânc întipărită în mentalul colectiv că nu se poate disocia ideea de vacanţă de primăvară cu cea de Paşte. Exemplul tipic este acest an şcolar care, şi dacă Vacanţa De Crăciun ar fi avut durata prevăzută, tot ar fi fost o perioadă lungă de cursuri fără nicio vacanţă. Ori, Vacanţa Schiorilor (fosta vacanţă intersemestrială) împiedică existenţa unui număr exagerat de săptămâni fără nicio vacanţă. O altă problemă o constituie numărul de note care trebuie dat. Obligatoriu trebuie redus. Nu în ultimul rând, dacă negocierile de aderare la UE au implicat semestre, nu trimestre, atunci…

  14. Cei din clasa a VIII-a vor avea 7 săptămâni, iar cei din clasele a XII-a/a XIII-a doar 6 în acest al treilea “semestru”? Este aberant!

  15. Anul scolar va fi la fel de scurt ca si acum, tot 34 de saptamani. Vacanta din februarie este inutila.
    Trimestrul doi s-ar putea termina după 11 saptamani. O vacanta de o saptamana, dupa care scoala pana in iunie. De Paste lasata si ziua de marti libera. In unii ani se poate incepe vacanta de Vinerea Mare la catolici si sa se termine Martea dupa Pastele Ortodox. In alti ani sunt 4-5 saptamani diferenta si nu se poate. In felul acesta se poate face un an scolar cu 35-36 de saptamani de scoala.
    Vacanta de la jumatatea trimetrului I este bine-venita

    1. Poate pt dumneavoastra este vacanta din Februarie inutila ! sunt copii si familii care merg la sky sau la alte sporturi de iarna , turismul mai respira atunci putin , poate dumneavoastra
      aveti gradatie de merit si va permiteti sa mergeti in vacanta de Craciun , noi nu ne permitem si vrem sa mergem in Februarie ca nu avem gradatie de merit si banii dumneavoastra

      1. Eu traiesc la munte. Nu am nevoie de vacanta sa merg cu copiii la sanius.
        Sportul numit schi este foarte scump si in februarie. Cine merge la schiat in februarie poate merge si de Craciun. Chiar m-am uitat acum o luna la un magazin de articole sportive sa cumpar o pereche de schiuri si cand am vazut cat costa mi-am reamintit ca schiatul este doar pentru cei care lucreaza la Bucuresti sau la Cluj in birourile multinationalelor.

  16. Ar fii mai bine să băgați acuma toate școlile în online,și fă faceți o carantina de doua săptămâni,chiar nu vedeți ce se întâmplă în școli și în țară ??? Deschideți ochii

    1. 15 septembrie era ziua de început. De ce 5 septembrie? Nu va ajunge câte tâmpenii de materii aglomerați aiurea în mintea lor? Nu mai reușesc niciodată să prindă coerent o materie. Nu mai erau probleme de rezolvat in învățământ și acum va luați de vacanta. Eu zic să faceți vacanta de la 30 iunie la 31 august și așa e mare la 31 iulie. Ba nu, dai dracu de vacanță. Niște idioți conduc acest minister.

  17. Disciplinele cu ora la 2 saptamâni sun desenul si muzica,mare tragedie.Ar fi scurt sem.III ,cand neoficial vacanta incepe de la 1 iunie,cand in ultima saptamana inaintea vacantelor nu se face aproape nimic,deci 7 saptamâni pierdute,insa niciun profesor nu o sa confirme asta.

    1. Sunteți în eroare gravă. La liceele vocaționale, de exemplu, toate clasele V-VIII au disciplina Informatică și TIC cu 0,5 ore. Programa și manualele sunt cele de 1 oră/săptămâna. Și mai sunt exemple. De asemenea, în acele 8 săptămâni va fi Săptămâna Verde. Atunci vă întreb cum predă un profesor și evaluează cu 2 note în 3 ore? Ce competențe digitale are acel copil, mai ales că în clasa a VIII el ar trebui cf. legii (articol prorogat momentan) examen de competențe digitale? Dar așa este când suntem superficiali și ne dăm cu părerea.

    2. Cand tratati lucrurile cu superficialutate, cobcluziile sunt pe masură. Ati citit vreun studiu serios (exista acum si in limba romana) cu privire la ponderea disciplinei Educatie plastica in dezvoltarea copilului, in special pentru perioada de varsta 2-15 ani?

      1. Din punctul meu de vedere că și elev de a 8 a este si asa foarte obositor si oricum n ai timp de nimic. In acest trimestru 3 cum ar trebuii să dăm teza? Când ne pun note? Plus ca a 8a termină cu o săptămână înainte. Sincer un copil de 12 ani ar putea face o structură mai bună decât ei…

  18. Cu Omicron cum mai stam?Profesorii mai sunt infectați,s-au decontat teste PCR,avem tot ce trebuie la clase?S-a rezolvat cu frigul din scoli?Salariile,salariile or sa fie conform grilei de salarizare.Unii se bucura de salariile mărite de ani de zile și noi nici inflația nu o mai acoperim.

  19. Sunt curios cum ar preda și evalua ministrul elevii în trimestrul III dacă are o oră la două săptămâni pe disciplina și trebuie să le pună 2 note. O idioțenie. Cum se compară evaluarea din primul semestru de 14 săptămâni cu cea din semestrul III de 8 săptămâni?

      1. Profu de 10, se pare că nu v-ați informat suficient. La liceele vocaționale (arte, sportiv, minorități) sunt discipline cu 0,5 ore la toate clasele V-VIII. Și nu e vorba de educație muzicală sau plastică. Disciplina Informatică și TIC are 0,5 ore pe programă și manuale de o oră.

      2. La Liceul de Muzică există, sunt dirigintă la clasa VII si am dirigenție doar la doua saptamani…cand nu au dirig. elevii au desen

      3. Inca se fac ore la 2 saptamani, eu am 1 ora de muzica si desen la 2 saptamani, ar trebui ca in fiecare ora sa ne asculte pt 4/5 note in trimestrul 3. Se da Tâmpeanu mare ca vai ce face el. Este fals! E un tampit si trebuie sa plece. Se joaca cu vietile a milioane de copii. A venit cu decizii mai tampite si acum vine cu altele si mai tampite. Eu fiind la un profil bilingv pe mate info ar trebui sa dau 15 teze pe an! Nu este normal.

      4. Nu știu de unde a-ți auzit că nu mai exista o ora la doua săptămâni că eu am in orar. Daca nu știți nu mai comentați

    1. Trimestrul acela de 8 saptamani a mai existat pana pe la jumatatea anilor ’90. Nu e o idee stralucita, dar nici semstrul de 20 de saptamani nu e.

      1. Presiune mai mare si pe profesori si pe elevi. Sa se dea mai multe teste si inca un rand se teze. Ma bucur insa ca toate celelalte probleme ale invatamintului, mult mai importante, s-au rezolvat, asta fiind ultima problema care mai trebuia rezolvata. O rusine de ministru!

      2. Am învățat la o școală din mediul rural, înainte de 89. Începeam trimestrul I pe la 1 sau după ,in noiembrie. Se preda rapid și în decembrie dădeam teze. In clasa a opta aveam cinci teze pe trimestru. Startul era la 15 septembrie și finishul la 15 iunie.Ne cam întoarcem în alte ere..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

ANOSR critică decizia Universității de Arte de a-și atribui dreptul de proprietate asupra creațiilor studenților săi, inclusiv o cotă procentuală din vânzări: „Modificarea este absolut incorectă / O îmbogățire injustă”

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) critică decizia Universității Naționale de Arte din București care a comunicat pe 15 aprilie că „Lucrările cu caracter didactic artistic realizate de…
Vezi articolul