Inteligența artificială românească ION nu știe câte mesaje referitoare la Nicolae Ciucă și plagiat a primit de la lansare și nici ce îi transmite mai departe premierului despre acestea. Ministerul Cercetării: “Antrenarea AI-ului durează de la 2 săptămâni la cel puțin o lună”

Sursa: Facebook - NOI suntem ION

Mesaje referitoare la Nicolae Ciucă și plagiate, transmise de cetățeni platformei de inteligență artificială ION, dezvoltată de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) și care a stârnit deja semne de întrebare privind abilitățile sale reale, nu au putut fi procesate până acum de către “consilierul AI” al premierului, după cum lasă de înțeles MCID într-o serie de răspunsuri la întrebările pe această temă transmise de Edupedu.ro. Întrebările vizau numărul de întrebări pe tema Nicolae Ciucă-plagiat primite de Ion de la lansare sa, felul cum acestea sunt procesate de către sistemul AI și sub ce formă sunt transmise premierului și altor autorități. Ministerul nu a furnizat răspunsuri concrete la niciuna dintre aceste solicitări.

În schimb, MCID oferă explicații pentru lipsa acestor date. Anume, că AI-ul procesează datele pe perioade mai lungi: “Antrenarea AI-ului durează de la 2 săptămâni, la cel puțin o lună, în funcție de volumul de date procesate”, conform exprimării folosite în răspunsurile primite de Edupedu.ro. 

Întrebările au fost transmise în contextul în care, după primele două zile de la lansarea platformei ION, Edupedu.ro estima că aproximativ 10% dintre mesajele transmise de comentatori pe pagina oficială de Facebook “NOI suntem ION” făceau referire la plagiatele atribuite premierului Nicolae Ciucă și altor lideri politici. 

Printre comentariile de pe pagina NOI suntem ION:

Răspunsurile MCID, transmise la o săptămână după solicitare, notează în context, în mod repetat, că accentul în rapoartele ION va fi pus pe temele “presante” și care “ii preocupă cu adevărat pe români”: “ION este un sistem agnostic, generalist, nu topic-based” și competența lui principală este “să înțeleagă și să transmită problemele care îi preocupă cu adevărat pe români”. “Doar odată cu generarea primelor rapoarte concludente vom putea vedea ce este și ce nu este subiect presant pentru românii care i-au scris lui ION”, mai arată ministerul.

Răspunsurile vin la o zi după ce MCID a transmis un comunicat în care susține că “educația ca prioritate națională” este unul dintre “subiectele principale de interes pentru români”, transmise platformei ION. Comunicatul precizează că, “deși este încă în faza inițială de învățare, proiectul ION a strâns încă din prima săptămână de la lansare aproximativ jumătate de milion de mesaje și tag-uri în social media de la români (…)”.

Cu toate acestea, în răspunsurile pentru Edupedu.ro MCID sugerează că până acum nu ar exista date concludente: “ (…) i. De îndată ce AI-ul este antrenat cu suficient de multe mesaje, va reveni cu un prim raport reprezentativ în acest sens. Antrenarea AI-ului durează de la 2 săptămâni, la cel puțin o lună, în funcție de volumul de date procesate.  (…) Doar odată cu generarea primelor rapoarte concludente vom putea vedea ce este și ce nu este subiect presant pentru românii care i-au scris lui ION.”

Întrebările Edupedu.ro, transmise către MCID luni, 6 martie:

1. Câte mesaje referitoare la premierul Nicolae Ciucă și plagiat a primit “consilierul AI” Ion, de la lansare până acum? Ce pondere au acestea, în totalul  mesajelor înregistrate?

2. Ce a “învățat” robotul AI Ion despre plagiat, în acest interval? Cum procesează aceste informații, mai precis?

3. Sub ce formă transmite autorităților – inclusiv premierului Nicolae Ciucă – informațiile colectate și comentariile referitoare la plagiatul de care este acuzat șeful guvernului, informații și comentarii venite din partea utilizatorilor de social media?

4. Va extinde echipa care se ocupă de acest robot felul cum sunt înregistrate, procesate și transmise informațiile despre plagiatele atribuite autorităților, inclusiv membrilor guvernului? 

5. Fiind vorba despre o echipă ce include membri ai corpului academic, reprezentanți ai unor universități, iau aceștia în calcul o extindere a “competențelor” acestui instrument AI în domeniul plagiatelor și al eticii academice, având în vedere interesul manifestat de cetățeni în “dialogul” cu acest instrument, în cele câteva zile trecute de la lansarea “Ion”?

Răspunsurile MCID, integral:

Context:

În ultimele zile, MCID a lansat o serie de acțiuni de promovare a MCID: luni – o acțiune de “dialog cu elevii” la un liceu din București, duminică – un comunicat de presă, sâmbătă – un alt comunicat despre aprecierile aduse lui ION de către un expert internațional.

Campania vine în contextul în care, la sfârșitul săptămânii trecute, au apărut confirmări că momentul prezentării lui ION sub forma unui dialog al premierului României, Nicolae Ciucă, cu o oglindă pe care scria ION, ca interfață a unui așa-zis program dezvoltat pe baza inteligenței artificiale, a fost regizat,  niciunul dintre persoanele relevante – premierul Ciucă, ministrul Cercetării Sebastian Burduja, sau reprezentanții firmei care coordonează proiectul nerecunoscând până atunci că evenimentul a fost de fapt o scenetă, nu un moment real de interacțiune om-AI.

Citește și:
Ministerul Cercetării susține că „Educația ca prioritate națională” a fost „subiect principal de discuție al românilor cu ION” în prima săptămână de funcționare. Mesajul vine în plin scandal al trucării oglinzii vorbitoare a premierului Ciucă
Dialogul premierului Ciucă cu oglinda pe care scria ION a fost regizat, nu a avut nicio componentă de Inteligență Artificială, conform răspunsului reprezentantului firmei care a aranjat momentul
Exit mobile version