“Istoria Evreilor. Holocaustul” ca disciplină obligatorie la liceu: Un proiect de lege aflat la Senat are sprijinul majorității partidelor și al Guvernului / Printre inițiatori: Sorin Cîmpeanu, care în cazul educației sexuale respingea schimbarea planurilor-cadru în Parlament

Foto: Captură Cdep.ro

Un proiect de modificare a Legii educației, prin care “Istoria Evreilor. Holocaustul” urmează să devină disciplină școlară, parte a trunchiului comun, la liceu și în învățământul profesional, primește sprijinul guvernului, dar are aviz nefavorabil de la Consiliul Economic și Social. Acesta din urmă semnalează “precedentul periculos” pe care îl presupune modificarea planurilor-cadru pe această cale, dar și faptul că ar fi suficient ca acest subiect să fie studiat în cadrul disciplinei Istorie, prin conținuturi specifice. Proiectul, inițiat de lideri marcanți ai partidelor parlamentare, cu excepția AUR, a fost adoptat în procedură de urgență de Camera Deputaților și a intrat săptămâna trecută în proceduri la Senat, camera decizională.

Guvernul și-a exprimat, joi, sprijinul pentru acest proiect printr-un mesaj al lui Alexandru Muraru, consilier al premierului și reprezentant special al Guvernului pentru Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei. Acesta propune elaborarea conținuturilor aferente de către experții Ministerului Educației, în parteneriat cu Institutul Național pentru Studierea Holocaustului în România “Elie Wiesel”.

Pe de altă parte, la începutul săptămânii, CES anunțase avizul nefavorabil pentru acest proiect, care a fost adoptat de Cameră și trimis la Senat pe 3 noiembrie, la circa două săptămâni după ce a fost inițiat.

Ce spune proiectul pe tema educației

“Propunerea legislativă privind unele măsuri pentru studierea istoriei evreilor și a Holocaustului” a fost depusă la doar câteva zile după ce, la Malmo (Suedia), pe 13 octombrie, Președinția anunța un angajament al României în cadrul Forumului dedicat Comemorării Holocaustului și Combaterii Antisemitismului, angajament ce menționa, între alte măsuri: “Revizuim, actualizăm și consolidăm educația privind Holocaustul pentru elevii români”.

Proiectul legislativ, care include mai multe măsuri, pe lângă cele referitoare la educație, a fost inițiat de toate grupurile parlamentare, cu excepția AUR, prin parlamentari: Marcel Ciolacu (PSD), Kelemen Hunor (UDMR), Ovidiu Ganț, Varujan Pambuccian, Silviu Vexler – minorități, Sorin Cîmpeanu (ministrul Educației, PNL), Anca Dragu (USR).

Documentul propune, între altele, modificarea Legii Educației Naționale prin introducerea unui nou articol, astfel: 

Proiectul prevede că “disciplina școlară prevăzută la art. I se include în planurile-cadru ale învățământului liceal și profesional ca parte a trunchiului comun începând cu anul școlar 2023-2024”.

În plus, mai este prevăzut un premiu, “Constantin Karadja”, care să fie acordat anual de Ziua Holocaustului.

Adoptat de Cameră, aviz nefavorabil CES, sprijinul Guvernului

Proiectul a fost adoptat de Cameră cu 270 de voturi pentru, 8 contra și 25 de abțineri pe 3 noiembrie, când fost trimis la Senat. 

Ulterior, pe 8 noiembrie, Consiliul Economic și Social a avizat nefavorabil proiectul, invocând două motive legate de prevederile privind noua materie introdusă. CES considera că:

Joi, printr-un mesaj transmis de Alexandru Muraru, reprezentant special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, Guvernul își exprimă sprijinul pentru “modificarea Legii educației naționale în vigoare pentru includerea disciplinei școlare “Istoria Evreilor. Holocaustul” ca disciplină obligatorie în învățământul liceal și professional începând cu anul școlar 2023 – 2024”.

Același mesaj precizează:

Schimbarea de poziție a ministrului Sorin Cîmpeanu

Ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, se numără, în calitate de senator PNL, printre inițiatorii proiectului legislativ prin care CES spune că “se creează un precedent periculos pentru sistemul de învățământ”, deoarece planurile-cadru și curriculumul nu ar trebui modificate în parlament, ci de către experți în domeniu. Or, același ministru Cîmpeanu susținea, în iunie, opinia exprimată acum de CES, el afirmând atunci, în cazul votului dat atunci pe tema educației sexuală în școli:

Exit mobile version