Senatorul Sorin Cîmpeanu a votat împotriva Educației sexuale în școli și a contestației președintelui Iohannis / Ministrul Sorin Cîmpeanu: Este un vot care nu m-a interesat

2.182 de vizualizări
Sursă foto: Facebook.com / Sorin Cimpeanu
Senatorul Sorin Cîmpeanu a votat împotriva cererii de examinare a președintelui Iohannis, care presupune acordul părinților pentru participarea copiilor la orele de Educație sanitară, plus înlocuirea educației sexuale cu această disciplină, iar în replică, ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat la TVR că „este un vot care nu m-a interesat”.

Un singur vot a fost în favoarea reexaminărilor pe care le ceruse șeful statului, al liberalei Alina Gorghiu, în rest, PNL a votat alături de PSD, AUR și UDMR varianta legii în care cursurile sunt denumite „educație sanitară”, iar participarea copiilor la ore, condiționată de acordul scris al părintelui. Este eliminată, astfel, din lege, componenta de ”educație sexuală”. Cei de la USR-PLUS s-au abținut în bloc de la vot, a scris spotmedia.ro.

Este vorba despre proiectul L318/2019, Proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului. Situația la vot a fost următoarea, potrivit senat.ro:

  • Prezenţi: 132
  • Pentru: 105
  • Contra: 1
  • Abţineri: 24
  • Prezent – Nu au votat: 2

Situația la vot, pe partide:

GrupPentruContraAbţineriPrezent – Nu au votat
AUR13
PNL38 1 1
PSD44 1
UDMR9
Senatori neafiliați1
USR PLUS 23 1

Printre cei care au votat respingerea cererii de reexaminare au fost și premierul Florin Cîțu și ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, ambii având ieșiri publice critice pe această temă.

Întrebat de ce a votat, ca senator, pentru respingerea cererii de reexaminare, ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat la TVR „este un vot care nu m-a interesat”.

Moderator: „Votul de ieri, din senat. Sunteți senator, domnule ministru, în dreptul dumneavoastră…”

Sorin Cîmpeanu: „Da, este un vot care nu m-a interesat”

Moderator: „Și cum l-ați dat?”

Sorin Cîmpeanu: „Nu m-a interesat. Nu m-a interesat pentru că Legea Educației Naționale este foarte clară. La articolul 5, alineatul 1 spune că prevederile Legii Educației Naționale prevalează în domeniul educației asupra prevederilor oricărei alte legi. În continuare – în caz de conflict între legi se aplică prevederile Legii Educației Naționale. La articolul 65, alineatul 4 precizează foarte clar în România, de altfel precum în orice alt stat civilizat, programele școlare și planurile cadru, adică lista disciplinelor, se fac de către Ministerul Educației prin organismele abilitate, adică de către specialiști, nu se fac nici măcar de ministrul Educației, pentru că nu am competențe în științele Educației. Se fac de către specialiști. Adică nu se fac de către parlamentari, ca mine. Curriculumul nu are ce să caute în Parlament. De aceea votul de ieri nu m-a interesat pentru că viza o problemă de curriculum care nu are ce să caute în Parlament.”

Moderator: „Deci acolo ați preferat să votați ca partidul, dar veți face altfel ca ministru?”

Sorin Cîmpeanu: „Este vorba despre o educație, în realitate… Legea 1, fiind lege organică, prevalează asupra prevederilor oricărei alte legi. În realitate, în parlament nu are ce să caute un subiect legat de curriculum, fie că vorbim de educație sexuală, educație fizică, de matematică, biologie, de fizică. Nu are ce să caute pentru că nu există competență… la noi în parlament și sunt parlamentar.”

Moderator: „Am înțeles, dar atunci de ce ați votat, pentru că aveați și opțiunea să nu votați dacă nu vă interesa?”

Sorin Cîmpeanu: „Doamnă, v-am răspuns foarte sincer și foarte direct – nu mă interesează o lege în care se vorbește despre curriculum, într-o instituție unde nu există competență pentru curriculum. Simplu. În momentul în care legea confirmă ceea ce spun eu, Legea Educației Naționale prevalează, aceste lucruri vor fi reglate de către Ministerul Educației prin ordin de ministru, pe baza programelor făcute de către specialiști în științele educației”.

Reamintim că plenul Senatului a respins, marți, solicitarea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii care prevede înlocuirea noțiunii de „educație sexuală” cu cea de „educație sanitară” și introducerea obligativității acordului scris al părinților pentru aceste ore. Senatorii au decis să mențină forma legii trimisă inițial la promulgare, cu 68 de voturi „pentru”, 1 vot „împotrivă”, 21 de abțineri, iar 2 senatori nu au votat.

Recent vicepremierul și liderul USR-PLUS Dan Barna a declarat pe acest subiect că „trebuie să ne gândim la copii și nu la himerele medievale ale părinților”.

Pe 4 noiembrie 2020 Iohannis a cerut Parlamentului reexaminarea legii care prevede înlocuirea noțiunii de „educație sexuală” cu cea de „educație sanitară” și introducerea obligativității acordului scris al părinților pentru ca aceste ore să poată fi predate în școli.

Amintim că predarea educației sexuale în școli a fost eliminată din lege la propunerea PSD și PNL pe 3 iunie, când a avut loc votul final în plenul Camerei Deputaților. S-au înregistrat 269 de voturi ”pentru”, 3 voturi ”împotrivă” și 35 de abțineri:

Amendamentul propus de PNL și PSD:

  • ”derularea sistematică în unitățile școlare, cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copiilor, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sanitară, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor.”

Autorii amendamentului sunt deputaţii Robert Sighiartău (PNL), Florica Cherecheş (PNL), Elena Hărătău (PSD), Steluţa-Gustica Cătăniciu (ALDE), Adrian Solomon (PSD), Nicuşor Halici (PSD) şi senatorul Titus Corlăţean (PSD).

Trei asociații ale tinerilor i-au solicitat pe 28 septembrie lui Klaus Iohannis să retrimită în Parlament Legea privind educația sexuală. Este vorba de Consiliul Național al Elevilor (CNE), Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și Consiliul Tineretului din România (CTR). „În multe familii din România, sănătatea reproducerii nu constituie un subiect de discuție liberă, iar mai mulți elevi nu au părinți care să le poată răspunde la informații privind educația sexuală care ar trebui să fie livrate de specialiști în domeniu, astfel că informațiile pe care elevii le primesc pe această temă în cadrul unității de învățământ reprezintă unica oportunitate de a înțelege aspecte de bază adiacente educației sexuale, precum contracepția, planificarea familială ș.a”, se arată în motivarea celor trei asociații ale tinerilor.

Sursă foto: Facebook.com / Sorin Cîmpeanu


3 comentarii
  1. Aveti de gand sa publicati 10 articole pe zi cu subiectul asta? S-au terminat problemele scolii?

  2. Schizofrenie îmbinată cu ipocrizie și nesimțire:
    Un minsitru al educației (Cam sinstru e drept…) votează împotriva unei inițiative de a introduce educația sexuală în țara unde sunt cele mai multe mame minore. (Poate că s-a luat după Șefu (Cîțu), care zice da, și votează nu. Curat murdar, dacă nu ar fi adevărat. Așa e dacă pui un agronom să conducă educația. Iese harcea-parcea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like
Învățământul primar

Inspectoratul Școlar Ilfov: Peste 4.500 de elevi din Bucureștiul aflat în scenariul roșu învață în școlile din Ilfov. Câți copii migrează din Capitală la școlile private din județul învecinat

În total, 4.505 elevi cu domiciliul în București învață în școlile din județul Ilfov. Dintre aceștia, 2.965 învață la școlile de stat, iar 1.540 la școlile particulare de lângă Capitală,…
Vezi articolul

Rovana Plumb decide astăzi soarta testelor grilă de la BAC și Evaluarea Națională: consultări cu reprezentanții profesorilor, părinților și elevilor

Soarta testelor grilă de la Bacalaureat și Evaluarea Națională va fi decisă astăzi. Ministrul interimar al Educației, Rovana Plumb, a chemat la discuții reprezentanții profesorilor, părinților și ai elevilor, pe…
Vezi articolul

BREAKING Cîmpeanu propune public unei companii private să îi testeze pe toți elevii din clasele I-XI, fără cei de-a VIII-a, la limba română, matematică și istorie, cerându-le partenerilor sociali să discute în câteva ore ordinul de ministru care prevede asta. Testarea „pilot” s-ar face prin parteneriat, nu prin licitație publică, în perioada 30 mai-10 iunie

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a venit cu o propunere pentru evaluarea standardizată digitală, „pentru început la nivel pilot pentru elevii claselor I-VII și mai apoi IX-XI, fără elevii din clasele…
Vezi articolul