VIDEO Dan Barna, despre proiectul legii educației sexuale în școli: Trebuie să ne gândim la copii și nu la himerele medievale ale părinților / Obligăm în continuare generații de tineri și tinere să facă lecția de educație sexuală în spatele școlii sau în toaletă

2.859 de vizualizări
Foto: gov.ro
Trebuie să ne gândim la copii și nu la himerele medievale ale părinților, a declarat luni liderul USR-PLUS, Dan Barna, despre legea care introduce educația pentru sănătate și implicit educația sexuală în școli. Barna a spus că legea a fost retrimisă de președintele Klaus Iohannis Parlamentului, pentru a fi reanalizată, iar în acest moment se afla la Senat nefiind încă modificată față de forma care a ajuns de la Cotroceni.

„Președintele a trimis legea în parlament tocmai din acest motiv: e de neacceptat că exact acei copii care sunt cei mai vulnerabili să nu poată participa, pentru că părinților nu sunt conectați la agenda publică, ca să fiu elegant. Exact acei copii nu au șansa să participe la orele de educație sexuală pentru că, așa cum este legea acum, se spune că la orele de educație pentru sănătate, implicit educație sexuală, un elev participă doar dacă părintele merge cu el de mână și își dă acordul.

În loc să avem – și asta este poziția susținută de USR-PLUS – un mecanism prin care acei părinți care din considerentele religioase sau din orice alt considerent, își retrag copiii de la ora respectivă și este într-adevăr dreptul părintelui, avem o lege care spune că la oră participă doar acei copii cu cei mai responsabili părinți. Or, în felul ăsta, obligăm în continuare generații de tineri și tinere să facă lecția de educație sexuală în spatele școlii sau în toaletă.

E de neacceptat, este o poziție foarte fermă pe care USR-PLUS o are față de acest subiect. Trebuie să ne gândim la copii și nu la himerele medievale ale părinților. Copiilor sunt viitorul acestei țări, iar cei care trăiesc încă în Evul Mediu pot să-și asume lucrul ăsta, dar să-și asume retragerea copilului, nu statul să vină să spună copiii au dreptul la educație sexuală și doar părinții cărora le pasă de cu adevărat de copii pot să-și ducă copiii la oră.

Este o lege medievală în actuala formă și este regretabil – de la PSD nu ne miră, dar am văzut și parlamentari PNL susținând această inițiativă. E în momentul de față în Senat, în aceeași formă pe care președintele trimis-o înapoi. Pare că suntem total iresponsabili pe acest subiect și vom fi foarte fermi în perioada următoare: această lege trebuie să fie adresată copiilor”, a declarat Dan Barna.

Pe 4 noiembrie 2020 Iohannis a cerut Parlamentului reexaminarea legii care prevede înlocuirea noțiunii de „educație sexuală” cu cea de „educație sanitară” și introducerea obligativității acordului scris al părinților pentru ca aceste ore să poată fi predate în școli.

Amintim că predarea educației sexuale în școli a fost eliminată din lege la propunerea PSD și PNL pe 3 iunie, când a avut loc votul final în plenul Camerei Deputaților. S-au înregistrat 269 de voturi ”pentru”, 3 voturi ”împotrivă” și 35 de abțineri:

Amendamentul propus de PNL și PSD:

  • ”derularea sistematică în unitățile școlare, cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copiilor, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sanitară, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor.”

Autorii amendamentului sunt deputaţii Robert Sighiartău (PNL), Florica Cherecheş (PNL), Elena Hărătău (PSD), Steluţa-Gustica Cătăniciu (ALDE), Adrian Solomon (PSD), Nicuşor Halici (PSD) şi senatorul Titus Corlăţean (PSD).

Trei asociații ale tinerilor i-au solicitat pe 28 septembrie lui Klaus Iohannis să retrimită în Parlament Legea privind educația sexuală. Este vorba de Consiliul Național al Elevilor (CNE), Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și Consiliul Tineretului din România (CTR). „În multe familii din România, sănătatea reproducerii nu constituie un subiect de discuție liberă, iar mai mulți elevi nu au părinți care să le poată răspunde la informații privind educația sexuală care ar trebui să fie livrate de specialiști în domeniu, astfel că informațiile pe care elevii le primesc pe această temă în cadrul unității de învățământ reprezintă unica oportunitate de a înțelege aspecte de bază adiacente educației sexuale, precum contracepția, planificarea familială ș.a”, se arată în motivarea celor trei asociații ale tinerilor.

Peste 700 de mame minore în 2018, în România

Conform datelor INS Tempo, în anul 2018, în România au devenit mame 727 de adolescente cu vârsta sub 15 ani și 18.753 cu vârsta între 15-19 ani. Dintre mamele adolescente sub 15 ani, 19 sunt la a doua naștere și una la a treia.

De asemenea, dintre mamele adolescente cu vârsta între 15-19 ani, 3.929 sunt la a doua naștere, 731 la a treia, 72 la a patra, 8 la a cincea și una la a șasea.

Totodată, 7,5% din totalul cazurilor de cancer de col uterin diagnosticate anual în Europa provin din România, incidență de 3 ori mai mare decât media la nivelul Uniunii Europene. România se află pe primul loc din țările Uniunii Europene în ceea privește mortalitatea prin cancer de col uterin (14.2 la 100.000 de femei).

Foto: gov.ro


12 comments
  1. Măăăăăăăăăă nebunilor! După ce ați scos BAC-ul de la Ed. fizică vreți acum să schimbați și sistemul de notare care datează de peste 100 de ani??? Și pentru ce, pentru o decizie politică proastă luate cu capetele voastre de beton armat? Multe legi sau HG-uri proaste ați dat în interesul politic de a câștiga voturi! Dacă mediile generale la Ed. fizică . . . . sunt cele care ridică prea mult mediile generale care au măresc nr. burselor elevilor dați o HG prin care să modificați regulamentul de acordare a burselor spunând așa: La calcularea mediilor generale pentru acordarea burselor nu se iau în considerare mediile de la obiectele . . . . sau din ariile curiculare . . . . ! De asemenea, bursele se pot condiționa și de media la purtare.

  2. Domnu’ Barna si”himerele medievale ale părinților”…. Alooooo???? Stimabile???? Stiu ca vi se pare ciudat, dar nu sunteti niste zeitati coborate pe pamant pentru a da lectii altora despre cum sa isi creasca copii, asa ca mai lasati atitudinea aroganta la o parte. Lucrurile astea trebuie dezbatute cu parintii, profesorii si cu doctorii din domeniu, si chiar si in conditiile acestea daca parintii nu doresc, nu aveti dreptul sa le impuneti.

  3. Exista profesori care abuzeaza sexual elevi/eleve… Aveti plangeri la minister din 2018, 2019. Ati musamalizat totul, abuzatorii sunt titulari in mari colegii nationale din bucuresti si abuzeaza in continuare copii prin cabinetele lor de mari ,,psiholgi”.

  4. Problemele de care vorbeste dl. Barna, care NU are copii, sunt cauzate de SARACIE.
    Rezolvati in primul rand saracia, domnilor guvernanti! Iar cu ed.sex. lasati-o mai moale sau experimentati-o prima data pe copiii vostri.
    Si ca sa inteleaga toti: HIV, HPV, Hep B / C, dar si alti virusi care se transmit prin sange sau pe cale sexuala, inseamna o viata cu sabia lui Damocles deasupra capului. Uneori o viata chinuita si scurta. Aceasta este realitatea, aici duce promiscuitatea si iresponsabilitatea: la chin si moarte.

  5. Cancerul de col uterin nu este consecinta a slabei educatiei sexuale ci a unui sistem de sanatate dezastruos. Preventia este importanta pentru a deveni o tara cu oameni sanatosi.
    Educatia sexuala la elevi ii poate invata cum sa se fereasca de sarcini nedorite si sa cunoasca ca exista metode de a nu ajunge in asemenea cazuri. Dar in nici un caz nu va stopa problemele legate de relatiile lor sexuale. Ei vor hotari cand , cum si in ce circumstante isi vor incepe aceasta viata si nu profesorii, psihologii, medicii sau parintii. Si , in niciun caz , nu se va face in spatele scolii sau in toaleta.
    Noi, medievalii, am avut lectii de educatie sexuala la ora de anatomie si , uneori, la cea de dirigentie.

  6. USR+ sa faca bine si sa isi educe copiii LOR asa cum le place. Si mai ușor cu etichete de medievalism, vedem in SUA unde s-a ajuns datorita ideilor neo-marxiste, asa zis “progresiste”.
    Datorita “progresului” avem aproape jumatate din copiii Romaniei in rusinoasa stare de analfabetism functional.

    1. Fix fox medievalul ne impiedica pe noi sa vedem cum copiii nostri fac la scoala educatie sexuala cu manuale cu imagini explicite in care doua persoane de acelasi sex masculin au relatii intime. Manual de clasa a doua din Danemarca.

    2. @motz (din Apuseni??)
      Ca bine le zici! E rusinos, e buba! De ce sa-i invatam? Lasa-i nestiutori, sa invete pe Internet (in cel mai bun caz) una alta! Si daca oi deveni bunic la 40 de ani, tu sa te tii tare in armura, cavaler conservator!

  7. Aroganță de tristă amintire de pe vremea pedelista.
    Cosul de gunoi al istoriei politice vă așteaptă.

    Cine va da dreptul sa considerati poporul român în ansamblu un popor medieval?
    Nu mai aveti simțul ridicolului?
    Aceasta insistenta ne duce cu gândul la faptul ca interesele ideologizante ascunse sunt prioritare, nu educația pentru sănătatea populației.

  8. Legea educatiei sexuale pentru copii/elevi nu va da rezultatele scontate daca nu se i-au masuri pentru marirea drastica a pedepselor pentru violuri si obligarea tuturor barbatilor care violeaza si lasa insarcinate femeile sa fie obligati sa intretina copii nascuti , ei barbatii sau parintii acestor barbati, pana la majorat.

  9. Vai! Cum stiti voi ce e mai bine pt. copiii altora!
    Ceva specialisti in ideologia toxică progresistă ati pregatit?
    Pe fonduri europene eventual, ca sunteți specialist, domnule ,,tastat in aer de poză”

    Ati terminat de reformat tot si acum mai aveați de deformat copiii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Ordinul „Palmes academiques” în grad de Comandor, oferit ministrului Educației Sorin Cîmpeanu de ambasadoarea Franței Laurence Auer / Cîmpeanu: Trebuie să mărturisesc că nu am învățat limba franceză în școală

Ambasadoarea Franţei la Bucureşti, Laurence Auer, l-a decorat, vineri, pe ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, cu ordinul „Palmes academiques în grad de Comandor”, ministrul afirmând că va susţine folosirea limbii franceze…
Vezi articolul
Cheltuielile unei familii cu Educația: comparația cu ceilalți ani

Banii pentru Educație, în „România Educată”: Creșterea finanțării școlilor care au elevi din medii defavorizate / Facilități pentru ca firmele să-și dezvolte creșe pentru angajați / Burse mai mari pentru elevii din rural

Raportul România Educată propune adăugarea unui coeficient la costul standard per elev pentru finanțarea școlilor defavorizate și posibilitatea actualizării pe parcursul anului, în situațiile în care apar creșteri salariale. Coeficientul…
Vezi articolul

BREAKING Ministerul Educației a retras proiectul de ordonanță de urgență care dădea posibilitatea universităților să înființeze societăți comerciale și consorții de învățământ dual

Ministerul Educației a retras proiectul de ordonanță de urgență în care erau prevederi prin care universitățile puteau înființa societăți comerciale și prin care se puteau înființa consorții de învățământ dual.…
Vezi articolul