Profesorii din Germania au primit recomandări să aerisească clasele de trei ori pe oră / Părinţii şi profesorii discută despre purtarea căciulilor şi a fularelor în interiorul claselor, dacă regula se va aplica și iarna

18.088 de vizualizări
Captură foto: Deutsche Welle
Sălile de clasă trebuie aerisite de trei ori pe oră în această iarnă în efortul de a preveni transmiterea coronavirusului, a recomandat joi Agenţia pentru Mediu din Germania (UBA), relatează Agerpres, care citează DPA.

”Ca să te protejezi de particulele infecţioase, aerul ar trebui împrospătat de trei ori pe oră”, a precizat UBA într-un manual de instrucţiuni de patru pagini referitor la ventilarea încăperilor. ”Acest lucru înseamnă că aerul este complet înlocuit cu aer proaspăt din afară de trei ori pe oră”.

Practica recomandată de a deschide larg ferestrele pentru o perioadă de trei până la cinci minute înainte de a le închide din nou ”face ca temperatura din cameră să scadă doar cu câteva grade”, a spus UBA.

”După închiderea ferestrelor, creşte rapid înapoi”, se mai precizează în recomandare.

Ventilarea încăperilor – o practică devenită obsesie naţională în Germania – a fost adăugată la strategia guvernului german de luptă împotriva coronavirusului. Cancelarul Angela Merkel a apreciat această practică ca fiind o modalitate ieftină şi eficientă de a preveni transmiterea virusului.

Părinţii şi profesorii au discutat în ultimele zile dacă să recomande elevilor purtarea căciulilor şi a fularelor în interiorul claselor în cazul în care deschiderea largă a ferestrelor va deveni parte din normă, notează Agerpres.

 • Multe școli îi îndeamnă deja pe elevi să poarte haine groase în sezonul rece. Problema este cu atât mai mare cu cât soluțiile tehnice – cum ar fi aparatele de purificare a aerului – sunt la mare căutare și stocurile sunt departe de a fi suficiente chiar și pentru școlile care își permit astfel de achiziții. Măsuri similare au fost luate, între altele, și în Scoția și sunt discutate intens în Spania.

UBA a mai precizat că ferestrele ar trebui de asemenea să rămână larg deschise pe perioada pauzelor, iar profesorii să se abţină de la a deschide uşile pentru a evita răspândirea particulelor infecţioase prin coridoare în alte părţi ale şcolii.

În sălile de clasă unde ferestrele nu pot fi deschise din motive de siguranţă, UBA recomandă instalarea de unităţi de ventilaţie.


4 comentarii
 1. Nu stiu cat de buna este decizia ,dar la noi daca le spui profesorilor sa fie atenti la acest detaliu ,sunt sigur au sa spun ca este sub demnitatea lor sa faca asta.

  1. 1.Profesorii nu deschid geamul ptr ca nici ei nu au in sange acesta regula si majoritatea se “tem” de curent.
   2. Profesorii nu deschid, de regula, geamurile ca sa nu se auda din strada ce se discuta in clasa.
   3. Elevii sunt niste cocolositi, in majoritate, care se tem si ei de aer rece si curent.
   4. La unele scoli geamurile nu se deschid ptr ca sunt vai mama lor si nu se pot reinchide apoi.
   etc
   Gresiti cand faceti aprecierea ca e sub demnitatea lor, pur si simplu nu au educatia sau exercitiul acestei actiuni. Si ptr ca suntem o natie de cocolositi careia iarna, cica ii trebuie temperatura ambientala de peste 18 grade sa supravietuiasca, exact cat recomanda doctorul pentru copiii de 1-3 ani.

 2. Aceasta regula ar trebui adoptata si la noi, unde nu se aerisesc deloc clasele..ca sa nu se supere parintii….
  Sunt scoli unde nu li se iau elevilor temperatura, la intrare in scoala, ci doar…profesorilor(de parca doar profesorii ar putea transmite virusul)…si ne mai miram ca s-au inmultit imbolnavirile de Covid 19, in tara…halal triaj epidemiologic!

 3. Intre anii 2000-2003 n-am avut deloc caldura in scoala.DELOC!Se faceau ore de cate 30 de minute si tot nu se putea rezista.In iarna anului 2003 ,copiii de gimnaziu au facut greva,luindu-i si pe cei mici cu ei.Am fost foarte impresionat.Directiunea a legat portile scolii cu lanturi.Nici un jurnalist n-a suflat o vorba.Dupa 2005, directorul s-a pupat bot in bot cu Alianta DA.Doar era umanist PUR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Avem o urgență de tip demografic, susține Ligia Deca: Dacă trendul actual se păstrează, populația României ar putea scădea sub 16 milioane de locuitori în anul 2050. Nu ne putem permite să pierdem niciun copil

Nu ne putem permite să pierdem niciun copil, ne dorim ca fiecare dintre ei să devină cetățeni activi, a declarat Ligia Deca, consilierul președintelui Iohannis pe Educație, la prima ședință…
Vezi articolul

OFICIAL Reprezentanții sindicatelor din școli, puși de ministrul Educației să stabilească indicatorii de performanță pentru cadrele didactice și personalul didactic auxiliar, alături de directori / Cîmpeanu înființează o nouă comisie de evaluare a profesorilor în fiecare școală

Reprezentanții sindicatelor din școli sunt învestiți prin ordin al ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, să stabilească indicatorii de performanță din cadrul fișelor de evaluare și autoevaluare pentru cadrele didactice și personalul…
Vezi articolul

Protest în fața Inspectoratului Școlar din Botoșani pe fondul numirilor politice din pix a directorilor de școli: „Nu putem accepta directori înregimentați politic, străini de cultura organizațională a școlii, în locul actualilor manageri a căror activitate s-a dovedit a fi performantă în ultimii 10 ani”

Valul de proteste față de numirile politice din pix a directorilor de școli înaintea alegerilor interne din PNL continuă. 20 de profesori de la Colegiul „Laurian” din Botoșani s-au prezentat…
Vezi articolul

Burse în valoare de până la 11% din salariul minim și un Consiliu național pentru investiții în infrastructură școlară, printre cerințele din Raportul privind starea învățământului preuniversitar din perspectiva elevilor

Reprezentanții elevilor solicită crearea unei instituții la nivel național care să monitorizeze investițiile în infrastructura școlară – „Consiliul Național pentru Investiții în Infrastructură Școlară”, cu rol de coordonator financiar, se…
Vezi articolul