„Râde lumea de noi, doamna ministru…” – încă un memoriu trimis Ligiei Deca de 2.000 de directori de școli, după ce precedentele au fost tratate doar cu declarații: Ceea ce se întâmplă, pentru noi „e o dramă pe care nu ne-am putut-o imagina vreodată” / Directorii cer indemnizație de conducere de 50% din salariu și concediu de odihnă la fel ca al tuturor cadrelor didactice

12.994 de vizualizări
Foto: © Shannon Fagan | Dreamstime.com
„Râde lumea de noi, dna ministru…” scriu directorii de școli într-un memoriu trimis Ligiei Deca în numele a 2.000 de directori generali și directori adjuncți de școli. Managerii de școli solicită salarii mai mari și concediu de odihnă la fel cu al celorlalte cadre didactice. Demersul vine după alte două memorii similare trimise în acest an, memorii care au fost tratate doar cu declarații sforăitoare și promisiuni din partea autorităților și fără nicio îmbunătățire pentru conducerile unităților de învățământ. În România sunt circa 9 mii de directori de școli.

În documentul obținut de Edupedu.ro, managerii reclamă faptul că Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, FSLI, ar fi propus ca rezolvarea „inechităților” salariale pentru directori să se producă prin creșterea cu 10% a salariilor directorilor față de cel mai mare salariu de profesor din sistem. Directorii au lansat o petiție prin care dezaprobă propunerea celor care ar trebui să îi reprezinte în discuțiile cu Guvernul și cu Ministerul Educației. „Considerăm că nici măcar procentul de 30% nu ne va duce în vârful ierarhiei funcțiilor din școală. Părerea noastră este că ar fi bine să avem salariul de bază ca profesor la gradul și vechimea fiecăruia și o îndemnizație de conducere de minimum 50% care, pe real, ar fi de 40% în plus față de un învățător/profesor cu dirigenție”, scriu directorii în memoriu.

„O încadrare a directorului la salariul de bază corespunzator gradului si vechimii fiecăruia cu un spor de conducere de minimum 50 % + spor neuro + hrana ar trebui sa ajungă, în viziunea noastră, la peste 15.000 lei, la un director cu vechime peste 25 de ani și gradul I. Am avea cu 2500 lei în plus la brut față de cel mai mare salariu al unui profesor, ceea ce, la salariul net nu este mult raportat la responsabilitatea și munca prestată și nu credem că efortul financiar ar fi la fel de mare, ținând cont de faptul că numărul directorilor este mult mai mic decât cel al cadrelor didactice”, justifică directorii solicitarea. (n.red. sporul de solicitare neuropsihică este de 10% din salariul de bază din 2022, iar indemnizația de hrană este de 347 de lei brut pe lună).

Directorii se întreabă în memoriu de ce au doar 25 de zile de concediu de odihnă pe an, iar un cadru didactic are 62 de zile? Aceștia arată ce înseamnă din punct de vedere al plății orare impactul pentru un profesor și pentru un director.

„Din punct de vedere matematic, situația actuală este în felul următor:

Avem 260 zile lucrătoare/an
a) Cadrele didactice:
260 – 62 CO = 198 zile
198 x 4 ore/zi = 792 ore
Salariu: (media) 4400 x 12 luni = 52800 lei.
52800: 792 = 66 lei/oră
b) Director:
260 – 25 CO = 235 zile
235 x 8 ore/zi = 1880 ore.
Salariu: 5600 x 12 luni = 67200 lei.
72000 : 1880 = 38, 29 lei/oră.
Avantaj ori dezavantaj? Pentru cine?”, arată semnatarii, scriind că „ar fi corect ca tot personalul didactic să aibă același număr de zile de CO, respectiv 62 de zile/an”.

„Este timpul să ne ajutați și pe noi, să facem ca aceste funcții de conducere să redevină funcții atractive pentru orice cadru didactic din România! Să ne deschidem mintea și sufletele, să comunicăm mai mult și mai bine, să ne susținem reciproc, abordări ce se impun în asemenea situații de criză, să fim deschiși la schimbări, la tot ceea ce este nou și poate fi bun pentru învățământ. Fiindcă râde lumea de noi, dna ministru… Să știți că am susținut cu toată dragostea și responsabilitatea, recenta grevă din educație, dar nu ne-am putut imagina niciodată că, pentru noi câștigul efortului susținerii grevei a fost zero, dacă nu pe minus”, potrivit directorilor semnatari.

DOCUMENT DESCARCĂ Memoriul directorilor de școli din România din 6 noiembrie:

În martie 2023 peste 1.000 de directori de școli trimiteau un memoriu la ministrul Educației, Ligia Deca, cu aceleași două solicitări – un salariu motivant și un concediu egal cu al cadrelor didactice. Răspunsul avea să vină nu de la ministru, ci de la secretarul de stat Sorin Ion. Acesta le spunea directorilor, umilitor, că Ministerul are „convingerea” că directorii de școli au semnat contractele de management cunoscând legislația în vigoare: „Avem convingerea că persoanele care ocupă funcțiile de conducere din unitățile de învățământ au semnat contractele de management educațional și fișa de post cunoscând în totalitate prevederile legale în vigoare și cele conținute de documentele semnate”.

În loc să rezolve aspectele semnate, Ministerul Educației transmitea semnatarilor că un director „bun manager” poate să soluționeze problemele cu care se confruntă.

După greva profesorilor salariile au crescut pentru tot personalul din învățământ, mai puțin pentru directori. În luna iulie, sindicatele au cerut ministrului Educației să schimbe, printr-o ordonanță de urgență, o notă de subsol dintr-o anexă a Legii salarizării, care blochează creșterile salariale pentru directorii de școli.

Grilele de salarii majorate pentru director, director adjunct, contabil-șef și secretar-șef, în funcție de gradul didactic, tipul școlilor și de numărul de elevi au fost publicate în Monitorul Oficial pe 12 iulie, la o lună de la încheierea grevei generale din Educație.

Un al doilea memoriu a fost semnat de 2.500 de directori pe 29 august 2023. Cereau ministrei Ligia Deca și Guvernului Ciolacu salarii mai mari, semnalând faptul că un director de școală poate ajunge să câștige chiar și cu până la 2.000 de lei mai puțin decât un profesor.

Pentru că nu se mai simțeau reprezentați bine de sindicate, directorii solicitau atunci „ca directorii unităților de învățământ să fie consultați în procesul de elaborare a noii legi a salarizării unitare și să fie incluși în echipa de negociere cu Ministerul Muncii”. Atunci au existat și amenințări cu demisiile, concretizate la începutul anului școlar, în septembrie. Minimalizând fenomenul și problemele directorilor, ministra Ligia Deca vorbea în aproximări despre numărul celor care au plecat din funcții, într-un interviu la TVR. „94-95 de directori de școli, dacă-mi aduc aminte bine, și-au dat demisia din funcție la începutul acestui an școlar. 60% dintre ei au invocat ca motive condițiile salariale. Știm problema, avem promisiuni că se va găsi o soluție în următoarele săptămâni”, declara Deca. Nimic nu s-a întâmplat.

Directorii au contnuat să își dea demisia.

Pe 10 octombrie Ligia Deca declara din nou că „este o anomalie pe care trebuie să o corectăm în grila de salarizare din învățământ. Îi rog să rămână în responsabilitățile pe care le exercită, pentru că mă aștept ca în timp relativ scurt să avem o soluție”

La Guvern au fost întâlniri ale premierului Marcel Ciolacu cu liderii sindicatelor FSLI și FSE, Simion Hăncescu și Marius Nistor pentru a corecta „inechitățile salariale”.

Inechitățile salariale despre care vorbesc Guvernul și sindicatele înseamnă diferențele foarte mari create între salariile personalului didactic de conducere din școli, directori și directori adjuncți, și personalului didactic auxiliar de conducere – contabili-șefi și cecretari-șefi, după aplicarea în practică a majorărilor salariale obținute de profesori în urma grevei generale din mai-iunie 2023.

Liderul FSE, Marius Nistor, spunea pentru Edupedu.ro că rezolvarea inechităților salariale ar putea fi făcută prin majorări serioase pentru personalul din conducerea școlilor: Un director adjunct al unei școli ar trebui să primească în plus 1600 de lei pentru a ajunge la salariul unui profesor cu grad didactic I, cu vechime peste 25 de ani și studii superioare de lungă durată.

Pe 23 octombrie, după cea mai recentă întâlnire cu premierul, Simion Hăncescu, liderul FSLI, anunța că „legea salarizării nu se face în 2023, trebuie să găsim soluții pentru Educație de la 1 ianuarie. Încă nu avem soluții clare”. Marius Nistor, lideul FSE, spunea pe problema salariilor directorilor că: Guvernul trebuie să-și facă niște analize și să ia o decizie în privința inechităților salariale. În paralel, de la Guvern venea un comunicat prin care erau anunțate creșteri de salarii pentru directorii de școli, contabilii și secretarii șefi, “în cel mai scurt timp” pentru eliminarea inechităților.

„Împreună am găsit soluțiile pentru eliminarea inechităților salariale din educație și le vom pune în aplicare în cât mai scurt timp. În cadrul întâlnirii de la Palatul Victoria au fost analizate și agreate soluțiile legislative pentru eliminarea inechităților salariale în cazul personalului de conducere, îndrumare și control, atât la categoria personalului didactic, cât și a celui didactic auxiliar.

Propunerile de modificare legislativă elaborate, la solicitarea premierului, de Ministerul Educației în colaborare cu reprezentanții partenerilor sociali din domeniu au fost agreate, urmând să fie promovate legislativ în cel mai scurt timp de către Guvern”, scria în comunicatul respectiv.

Nicio reacție de la Ministerul Educației până acum. Niciun act normativ elaborat și pus în consultare, niciuna dintre soluțiile „găsite” nu a fost prezentată de Ligia Deca sau de sindicate.

Foto: © Shannon Fagan | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Peste zece directori din şcolile ieşene au demisionat. Un director ar trebui „să primească un salariu superior celui de la catedră, nicidecum să i se ia din salariu 1.000 de lei şi să fie privat de 40 de zile de concediu”, susţine un fost director
Concediul suplimentar pentru directorii de școli, conform noului contract colectiv de muncă, poate fi aplicat în aplicația de salarizare a personalului din Învățământ – document

42 comments
  1. Vaaai, dar chiar că sunteți nebun! Aveți un comentariu de Kkt, același Kkt pe care îl și mâncați! Dacă există un caz izolat pe undeva, asta nu înseamnă că toți directorii sunt așa cum îi descrieți dumneavoastră! 🤮🤮🤮

  2. Dacă nu le convine să treacă la catedră. Nu ii amenință nimeni cu pistolul la tâmplă să se țină cu dinții de scăunel.
    RUȘINE! SUNT NUMIȚI POLITIC!

  3. Hei, hai, stop cu directorii revoltați pentru salarii!
    Directorii trebuie să înțeleagă că, dacă și-au asumat să fie directori, si-au asumat niște responsabilități
    Să fii durecor trebuie să ai niște ani, grei în învățământ, în spate, adică expertiză în domeniu.
    Când văd că licențiați tineri, intră în sistem și în loc să fie preocupați de acumularea experienței, a culturii și expertizei in domeniu sunt setați numai pe câștig și salarii îmi vine să urluuu.
    Nu cred că, dacă în astfel de funcții ar avea acces doar oameni cu expertiză ar spune cineva ceva. Dar cei fără vechime, fără expertiză, se viață, că nu au salarii. Dacă au o vechime cibsuderabilă, grade nu ai cum să nu ai și salariu.
    Dar dacă vrei să sari niște etape, asumală-ti!
    Și vorbind pe bune, lăsați că directorii nu se omoară cu munca. Ei , pe lângă că direcționează munca spre n+1 comisii din școală care face muncă neplatită și către compartimente secretariat și contabilitate mai semnează documente, muncite de alții, și redurectioneză mesaje, ordine și alte informații de la ISJ-uri/minister. Muncesc ceva, dar nu mult, la încadrare, restul, să nu-i plângem.
    Cine nu dorește să se lase, hai să vedem câți renunță, că va fi jale.

    1. Expertiza, expertiza, expertiza, expertiza de viata. Cine te-a pus director adjunct? Experienta = totalitatea cunostintelor pe care oamenii le dobandesc in mod nemijlocit despre(…)
      Expertiza = cercetare cu caracter tehnic facuta de un expert(…)

  4. Toti directorii au gradații de merit pe care le iau pe munca subordonaților. Nici cu astea nu depășesc salariul unui profesor? Despre orele la clasă, pe care nu le fac, că, de!, sunt ocupați cu funcția, nu zic nimic?

  5. Au stat ei ,,managerii’ s-au ,,gandit” si au constatat ca numarul directorilor e mai mic decat al profesorilor. Apoi, ,,managerii’ care si prin ,,munca” lor au adus anafabetismul functional pe cele mai inalte culmi de cand se fac ,,masuratori” au tupeul sa ceara ca sa li se calculeze la ,,gradul si vechimea fiecăruia” chiar daca sigur, sigur s-au prins ca fac o cu totul alta activitate. Sigur ca au posibilitatea sa nu se ,,inhame” la o asemena munca, ca-i doar optionala treaba asta cu directoratul, si sa se intoarca ,,la catedra” unde castiga mai bine, ,,muncesc’’ numai 4 ore/ zi si au si 62 zile de concediu. Da’ uite ca n-o fac ci tin de scaun ca doar stiu toti care-s avantajele. Adica s-o lase jos cand macane si sa nu se dea victime ca doar nu fac munca voluntara (pro bono”, mai nou).

  6. Sigur, sigur au semnat 2000? Astia-s praf d-le Peticilă! Sa nu priceapa 2000 de insi cu ,,studii superioare” care au ajuns prin diferite conjuncturi ,,directori” de ce un profesor are numai 4 ore/ zi e jale nationala. Tre’ sa inchidem sandramaua si sa-i dam afara pe toti, iar cand vom gasi altii care macar atat sa priceapa s-o redeschidem. E de plans la ce nivel de ,,golaneala” a ajuns si ,,invatamantul”. Sunt fixati mai mult de un milion de ,,bugetari” numai pe ,,luat de la stat”. Si se mai mira tot ei mai tare cum de-i plina tara de analfabeti functional cu ,,diplome cacalau”. Sa speram ca ,,statul’’ n-o sa-i trimita si pe ,,directori” la pensie (ca sa-si angajeze altii, de-ai casei, se intelege) la 50 de ani ,,ca pe politisti” pe ,,motiv’’ ca doar ,,aduc si ei servicii patriei”.

  7. Directorii școlilor sunt, încă, din păcate, numiți politic.
    Nu cred că vreunul dintre ei stau la școală 8 ore, 5 zile pe săptămână. De fapt, oricare bugetar are 8 ore/5 zile săptămânal și un concediu de odihna de 25 zile lucrătoare. Nu înțeleg de ce se consideră ei mai speciali.
    Si, da, cum au spus alții deja, dacă nu le convine să -si dea demisia și să se întoarcă la catedră. Ar merge la mai bine (după cum susțin ei în memoriu) și nu ar fi cazul să cerșească și să râdă lumea de ei și de pretențiile lor.

  8. Sunt unul dintre directorii care mi-am câștigat postul prin concurs. Și, fără să mă laud, am luat concursul cu o notă foarte bună. Și numai cine nu a participat la concursul pentru directori, nu știe cât de serios a fost acel concurs și cât de greu. Sunt director pentru că vreau să fac treabă, nu am nicio intenție să îmi dau demisia așa cum sugerează unii ….. . Mi-am câștigat postul prin concurs, am un semnat un contract de management și doresc să îl duc la capăt în cel mai eficient mod posibil pentru instituția pe care o conduc. Nu mă plâng că stau la birou peste program și până la ora 23, dacă e cazul, că vin la lucru și sâmbăta și duminica atunci când e nevoie (și e destul de des, nevoie), că îmi plătesc din salariu deplasările în interes de serviciu (pentru că nu am buget pentru așa ceva) …. (și lista poate să tot continue). E alegerea mea să fac toate astea, nu mă obligă nimeni. Dar vreau din partea statului român să îmi recunoască valoarea profesională inclusiv prin salariul pe care îl primesc și vreau să nu fiu considerat (cu atât mai grav, dacă e vorba de opinii ale colegilor profesori!) ca un “politruc șpăgar ajuns în funcție ca să fie spărgător de grevă” (de exemplu). Știu că “România este țara în care toată lumea se pricepe la educație, mai puțin profesorii și toată lumea se pricepe la conducerea școlilor, mai puțin directorii de școli“, dar atâta vreme cât respectul nu este oferit celor care într-adevăr fac treabă, societatea va rămâne bolnavă, bolnavă, bolnavă …

    1. Zise un fost consilier parlamentar ajuns … director. Fiind si ,,fost consilier financiar” (conform siviului de pe net) nu v-ati prins care-i treaba cu asa-zisele salarii? Ca doar numai cine s-a obisnuit sa se uite in alta parte nu si-a dat seama cum functioneaza de ceva vreme ,,munca asta de director”. Ca doar majoritatea ,,bugetarilor” nu mai traiesc demult numai din salarii, la multi veniturile extra depasind leafa. Nu se mai ,,bate” mai nimeni s-o ocupe dintre cei care mai au o cat de cat demnitate. Ca doar e de executat asa cum ti se canta iar cei care ti-au facut loc ca sa le intorci ,,serviciul” te pot da jos foarte usor. ,,Noroc” ca-i ,,coalitie psd-pnl” ca altfel zburau din scaune cei ,,veniti prin concurs” pe filiera pnl-ista de ex. Cica bugetul scolii e al lui de cand a ocupat scaunul. Gandire de ,,director”. Macar la exprimare ar trebui sa mai puna frana astia, ca de cand s-a dat drumul la tupeu iese mizeria din fiecare domeniu de activitate.

  9. Hai, lăsați! Pe bune? Dar ce pregatire asa wooow au astia sa li se mărească salariile cu 50%? Multi au doar gradul 2 si mediocrii la clasa, ca profesori! Sunt scutiți si de ore, iar de munca nu dau in brânci…Stres n au decât cand isi beau cafeaua si isi fumeaza tigara ore in șir…Eu nu le as mari niciun salariu, plus ca toti au gradatie de merit…Au salarii prea mari pentru munca depusă…Sincer! Nu le convine, sa plece! Sa vina altii ! …Simplu! Nu le plange nimeni de milă!👎👎👎👎👎👎 Multi, daca nu majoritatea sunt incompetenti si doar morti după putere…Sa dea ordine! Nimic mai mult! Pentru ca oamenii deștepți stau in spate, iar prostii ies inainte, întotdeauna…

    1. Cât populism și ură zace în tine. Ai cumva frustrări? Ești dintre cei care au picat la concursul pentru ocuparea funcțiilor de directori? După felul în care îi înfierezi, așa pare.

    2. Cine să mai vină dacă pleacă cei actuali? Dacă salariul de profesor este mai mare decât al directorului, pentru ce să mai ocupi funcția asta? Nu mai bine îți faci 4 ore și pleci acasă ca să mai faci și niște meditații? Terminați-o cu frustrările astea.

  10. Toti dir. au alte ghisefturi mai ales ca unii nu au dat niciodata ex.pt.post au fost tot “numiti”politic chiar si 10 ani pe bune fara un test nu sint toti in aceasi cratita dar le place la toti sa arate superiori ca de “la vremuri noi tot…noi.”

    1. Stimabile! NU știți ce vorbiți! Verificați vă rog și o să vedeți că majoritatea directorilor au participat la concursuri în 2021 și 2022. Și chiar aș vrea să știu la ce “ghisefturi” vă referiți.

      1. Toti directorii au gradatii de merit si mai vor spor de 50%!
        Cand vor primii profesorii mariri atunci sa primeasca si ei.

        1. E;ti habarnistă. Nu au cum să aibă toți directorii gradație de merit. La fel ca la profesori, doar un procent de 16% din totalul lor (directori și directori adjuncți) au gradație de merit. Nu așa este legea? Mai studiaz-o.

        2. Se scrie „vor primi” (cu un singur „i„, bre Cristi). Jignești limba română, dar îți dai cu părerea p-aci.

      2. Sunteți membru de partid?🤣
        Chiar credeți că nu se știe cum se iau concursurile?
        Cine are ultimul cuvânt? Primarul și partidul. Dacă ești colorat potrivit, te-ai ales cu postul.
        Asa că…..

  11. Haideți să fim corecți și să admitem că a fi director de școală în zilele noastre este un dezavantaj grosolan! Cui i-ar conveni să aibă răspunde cât China, iar salariul în loc să fie pe măsură funcției și a răspunderii implicite acestei funcții, să fie cu 1000 de lei mai mic decât dacă ar lucra la catedră? Cui dintre dumneavoastră v-ar conveni să aveți 25 de zile de CO în loc de 62 de zile? Câți dintre dumneavoastră ar sta zilnic în școală minimum 8 ore zilnic, inclusiv când dumneavoastră aveți vacanță? Haideți să lăsăm comentariile răutăcioase și să fim corecți, nu plini de frustrare și venin! Toate bune, spor în toate vă doresc tuturor!

    1. nu suntem frustrați …dar ați spus clar: cui i ar conveni??
      nu le convine? demisia și ..la catedra unde înțeleg acum (din poziția directorială), că e trai pe vătrai…
      haideți,zău așa….

      1. Tu chiar crezi că o școală se conduce fără director? Ce ușor este să dai din gură și să-i bârfești prin cancelarie și pe la colț de stradă. E clar că habar n-ai cu ce se „mănâncă” funcția asta.

  12. Uuuuuuu….Ce urât! Citesc pe aici foarte multe comentarii răutăcioase venite probabil din partea unor profesori plini de venin precum vipera! Adevărul este că suntem dezbinați până la măduva oaselor, la fel cum sunt românii în general, că popor! Comentariile unora sunt pline de neadevăruri! În primul rând, directorii nu mai sunt numiți politic încă din anul 2021, când a fost organizat primul concurs, după o lungă perioadă de timp când au fost numiți cu delegație, mai mult sau mai puțin pe criterii politice! În al doilea rând, directorii de școli au susținut greva din educație, chiar dacă au mai fost și cazuri izolate! În al treilea rând, directorilor le este interzis prin lege să facă grevă, fiind persoane aflate în funcție de conducere! Știți dumneavoastră bine că au fost printre dumneavoastră și colegi care nu au făcut grevă, dar nici ore la clasă pentru că nu aveau elevi! Despre acești spărgători de grevă de ce nu spuneți nimic? În al patrulea rând, directorii au dreptate că nu le este apreciată munca și asta se vede nu numai din inechitățile salariului pe care îl primesc ca directori, ci și din răutățile unora dintre dumneavoastră și care, sunt vizibile până și în aceste comentarii din acest articol! Vai de noi, cu astfel de oameni! PS. Aceste gânduri au fost postate de către un profesor care nu este director, nu este membru de sindicat, dar a susținut atunci, greva din educație și susține acum, revendicările directorilor de școală din România!

    1. Mie imi par directorii rautaciosi, au facut calculul cu 4 ore numai sa para ca au venit mic. Se vede clar ca au salariul mai mare plus gradatia de merit, daca nu le convine sa isi dea demisia si sa revina la catedra.

  13. Ia aozi la ei, au calculat munca profesorilor cu 4 ore pe zi.

    iar ei si-au calculat cu 8 ore pe zi.

    Si apoi sa asteptam de la cei din mediul privat sa ne mai creada ca noi lucram 40 ore pe saptamana si nu 18.

    Nu le convine functia de derector, demisia, pa si larevedere, sunt 100 de altii care asteapta la usa sa fie directori.

  14. VOI NU ATI FACUT GREVA. NE-ATI OBLIGAT, PE NOI INVATATOARELE sa facem orele. In loc sa fim solidare cu colegele noastre. Cele care au facut greva s-au detasat sărmanele ca nu ar mai fi avut viata cu dictatorii. Mincinosilor! Nu meritati nimic, vandutilor de partide! Treceti la catedra de nu va convine. Aveti destule privilegii, ore suplimentare, șefie cat cuprinde.

    1. Cica au dat concurs,spunea cineva aici. Ha, ha, ce concurs? A fost un simulacru de concurs. S-a picat la interviu tot ce misca in front si nu era cu partidul. Sa fi vazut ce caricaturi de oameni au luat concursul de directori, iti vine sa razi si plangi totodata.

  15. Cati au tupeul sa isi dea demisia din functia de director? Hai lăsati-ne. Nu va mai plangeti ca va faceti plinul din spagute si plata orelor suplimentare. Ia cautati voi la controale sa vedeti cate ore in plus au directorii. Si lasa copiii fara predare ca ei sunt directori cu responsabilități.
    Plecati si veniti cand vreti la scoli ca niște sefi. Pe timpul verii nici nu sunteti la școală, gasiti voi motive.
    Hai, nu va convine, treceti la catedra. Sunt atatia care de zeci de ani sunt directori si nu mai pleacă de pe scaunul cald. Au trecut n partide peste ei ai ei tot acolo.

  16. Ce manipuleaza acesti directori ca au salarii mai mici. Plata pe ora la profesor in medie este de 33 lei nu de 66 lei cum au calculat directorii, ei au pus ca lucram 4 ore doar sa le dea media mai mica.
    Nu meritati marire pentru ca nu ati facut greva, ati incercat sa opriti greva, sunteti numiti politic, pastrati posturi pentru pile, aveti un comportament superior, iar acum manipulati ca aveti un venit mai mic.

    1. La școală stai 4-5 ore. Să nu-mi spui că ajungând acasă mai lucrezi tu încă 3-5 ore. Și directorii, la rândul lor, stau mai mult de 8 ore în foarte multe cazuri, plus că mai trebuie să facă drumuri, ba la ISJ, ba la primărie, ba cine știe unde mai sunt chemați, pe cheltuiala lor fără să le deconteze măcar carburantul consumat. Terminați cu ideile astea comunistoide, populiste. Chiar nu înțeleg de ce le aveți. Că nici pe vremea lui „Ceașcă” profesorii nu erau categorisiți ca făcând parte din „clasa muncitoare”. Dar acum, vă comportați exact ca pe vremea aia.
      Dacă știi tu că directorul tău comite ilegalități (dar cu argumente/dovezi, nu cu bârfe prin cancelarie), sesizezi la forurile tutelare (chiar și la minister), dar nu încerca să îi bagi pe toți în aceeași oală. Că nici vouă profesorilor, nu vă convine când lumea vă acuză in corpore că nu vă faceți cum trebuie meseria.

      1. Nu iti convine, renunta la functie. Nu te mai plange. Ce plangeri, stimabile? In ce tara te crezi? In aia a spagilor. Auzi for tutelar. De parca nu ai sti ce manareli se fac si la minister sa treacă cine trebuie. Te-ai gasit tu lemn Tănase sa faci pe desteptul. Treci la catedra daca iti e greu ca director. Nu te tine nimeni legat. Aaaaaa, e bine ca esti sefu’, spaguta teleguta.

        1. În primul rând, nu sunt nici profesor și nici director. Așa că, nu am de ce să trec la catedră. Dar când văd frustrați ca tine care doar dau din gură încercând să arate că ei sunt „deștepții” lumii, mi se face silă. Nu se pune problema să stea cineva legat. Și voi profesorii, dacă nu v-au convenit salariile ați pus-o de o grevă. De ce nu ieșiți și voi din sistem dacă nu v-au convenit/nu vă convin salariile? Mergeți în mediul privat. Lucrați 8/10/12 ore pe zi și beneficiați de concediu de doar 25 de zile lucrătoare, nu de 62. Eh, ce zici? Te bagi? Părăsești sistemul de învățământ, „deșteptu’ lu’ pește prăjit”?

      2. Esti analfabet functional? De unde ai scos aberatiile ? Directorii mei fac deconturi de mii de lei lunar. Principalul nici nu are permis/ masina…

      3. Bre, io mi-am obtinut postul prin examen de titularizare, nu ca m-a pus partidul. Nu merita nicio boaba de respect din partea noastra, ne dezicem de aceste vipere care scot castane din foc cu mainile noastre. Niste jigodii cocosate de atata lipsa de coloana vertebrala. Si pentru ce? Pentru bani? Nu m-as prostitua in viata mea pentru o functie, mai ales stiind ca aceea poate fi efemera si ca ma pot candva intoarce tot printre colegii pe care i-am hulit, la care am tipat, pe care i-am amenintat si muncit in timpul lor liber. Oamenii tin minte. Tu, directorule pus de partid, nu uita: CANDVA VOM REDEVENI COLEGI!!

  17. Cine a creat haosul asta? Deca? Plagiatorul cu pensie speciala care se viseaza presedinte? Covrigarul telectual economist? Sindicatele ?
    Oare astia nu stiu ca daca se modifica un salariu in grila se dezechilibreaza toata grila, pe toate nivelurile?

    1. Directorii vor pentru ei mariri dar in vara multi dintre ei nu sustineau greva. Egoisti!
      Daca se respecta legea iar profesorul debutant va avea salariul mediu atunci se va mari si la directori salariul.

      1. Nu știi ce vorbești. Directorii nu trebuie să fie în grevă. Este patronatul dintro instituție. Școlile mai trebuie și administrate. Faptul că profesorii au fost în grevă de a intra la ore, nu înseamnă că toată activitatea din sistem, nu înseamnă că toată activitatea din sistemul de educație s-a întrerupt. Crezi că a fost așa, ca un blackout în educație? Administrarea școlii și restul activităților curente din școli s-au menținut/desfășurat pe tot parcursul grevei.
        Deci în cazul lor, Ministerul Educației este cel care trebuie să le coreleze salariile în funcție de modificările apărute în salarizarea profesorilor, în așa fel încât să fie menținută ierarhia în școală. Nimeni nu va sta pe funcție dacă nu există o diferențiere și la salarizare.

        1. Ma doare fix in…ca pleaca ei. Oricum nu au cr cauta. Se vor pune altii, e coada la usa. Mereu a fost. Sunt destui agarici de serviciu. E coada la pupat cwruri.

        2. Au facut cei din ministerul de Finante boicot iar voi sunteti prea importanti si nu puteti. Pe cine pacaliti?
          Din cauza voastra este dezbinare pentru ca aduceti profesori pe pile, iar pe alti ii faceti sa se trasfere sau sa plece.

      2. Da, da. Citesc mai sus opinia unui coleg despre unele comentarii- ,, sigur vin din partea unui coleg plin de venin,, Da, da și eu sunt unul din profesorii ,, plini de venin,, . Cu tot respectul pentru directorii care fac lucruri minunate, pentru directorii care sunt liantul și motorul unei echipe, pentru directorii care își respectă munca și profesia lor și pe a celor din jur. Nu lor le adresez,, veninul meu,, ci acelora care nefiind în funcțiile lor pe competente ci pe culori politice, orice, oricum, dioar sa le satisfacă orgoliile și vanitatea . Stupizi, obtuzi și ancorați pregnant intr- o realitate deformata, atotcunoscatori . De ce nu va plângeți, domnilor directorii când bușiți copii de 4 vârste ( de 1, 5 ani, de 2, 3 ani ,,de 4si de 5 ani și ii mințiți pe părinți ca adă se face. De ce nu va plângeți când bateți cu pumnul în masa, când hotărâți voi ce trebuie sa facă sau cum trebuie sa dispună un coleg de timpul lui de studiu și de timpul lui liber. De ce nu va plângeți când colegii își aduc fiecare de acasă laptop- ul, HDMI, abonament la internet sau pe tot felul de platforme educaționale, materiale didactice, hârtie de scris, etc( la grădinițe nici nu am curaj sa încep o lista pentru ca ar dura). De ce nu va plângeți când un coleg va cere ajutor pentru ca are 4 copii cu CES în clasa, fără însoțitor și dumneavoastră nu aveți alte răspuns decât,, o sa vedem, sunt altele acum, doamne ferește! sa nu vina ARACIP- ul,,! Aveți puține zile de concediu? Atunci de ce ma chemați pe mine ,, sa merg, sa fie cineva la telefon, sa fac ceva urgent, sa nu refuz ca nu se știe, e sarcina de serviciu,,? Luați puțini bani? Am sa va răspund asa cum mi- a răspuns și mie un director,, te- a chemat cineva de acasă, hai, vino ca e bine,, ?,, Nu tu ai vrut? ,, Am fix același răspuns pentru voi. Și pentru liniștea mea, a voastră chiar nu ma interesează, ,,veninul,, acela este consecința comportamentului vostru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Intervențiile sistemice în educație trebuie să iasă din zona gri, a improvizației, și trebuie să se bazeze pe date, evidențe științifice solide, iar evaluările internaționale comparative sunt esențiale, spune ministrul Educației

Intervențiile sistemice în educație trebuie să iasă din zona gri, a improvizației, și trebuie să se bazeze pe date, evidențe științifice solide, potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a spus,…
Vezi articolul
Cea mai bună aplicație europeană - Technovation Girls 2020

Apel de selecție pentru Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete – EGMO 2024, din partea Societății de Științe Matematice. Elevele de clasele VIII-XII cu medalii la etapa națională și faze internaționale se pot înscrie până pe 26 ianuarie

Elevele de clasele VIII-XII din țară care au obținut medalii la etapa națională a olimpiadei de matematică (ONM) sau medalii la alte competiții regionale sau internaționale de matematică se pot…
Vezi articolul

Profesoara de limba română Mirela Tanc, câștigătoare a Global Teacher Award 2020: Bucuria elevilor mei mă mână pe mine mai departe / Pentru orele de acasă mi-am folosit și mai mult imaginația, creativitatea și ingeniozitatea

Profesoara Mirela Tanc de la Școala Gimnazială „Oltea Doamna” din Oradea, județul Bihor, a fost anunțată drept câștigătoare a unuia dintre Global Teacher Award 2020, premii ce recunosc un profesor…
Vezi articolul

Evaluarea Națională pentru clasa a VI-a nu se va desfășura pentru unii elevi din Buzău. Sindicatul din Învăţământul Preuniversitar “Prof.Ion Neacşu” anunță că profesorii afiliați nu participă la Evaluare pentru că se deplasează la București pentru miting

Liderul Sindicatul Învăţământul Preuniversitar (SIP) “Prof.Ion Neacşu” Buzău, Ion Dobre spune că profesorii afiliați acestui sindicat nu vor participa marți la Evaluarea Națională pentru elevii de clasa a V-a. “Nu…
Vezi articolul