Ligia Deca, despre salariile directorilor de școli: Este o anomalie, pe care trebuie să o corectăm în grila de salarizare din învățământ / Îi rog să rămână în responsabilitățile pe care le exercită, pentru că mă aștept ca în timp relativ scurt să avem o soluție

11.346 de vizualizări
Ligia Deca / Foto: Universitatea de Vest Timișoara / Facebook
„Este o anomalie, pe care trebuie să o corectăm în grila de salarizare din învățământ. Înțeleg foarte bine dificultățile, am mare încredere însă că directorii vor înțelege că este o chestiune tranzitorie și îi rog să rămână în responsabilitățile pe care le exercită și acum, pentru că mă aștept ca în timp relativ scurt să avem o soluție”, a declarat ministrul Educației Ligia Deca, despre salariile directorilor de școli, pe 9 octombrie, la Timișoara, conform Renașterea Bănățeană.

„Știu că există și pe circuitul parlamentar o inițiativă legislativă menită tocmai să rezolve punctual această inechitate. Oricum, noua lege de salarizare în educație care a fost elaborată împreună cu reprezentanții sindicatelor corectează această problemă”, a adăugat Ligia Deca

Cum s-a ajuns la această diferență salarială

„Dacă ne uităm la reglementările din grila de salarizare, această situație datează din anul 2017. Odată ce s-a ajuns la maximum din grilă, în anul 2022, aceste diferențe s-au acutizat, iar în momentul în care au avut loc creșterile salariale în luna iunie a acestui an, ca urmare a protestelor, această diferență s-a făcut și mai mare, pentru că creșterea s-a făcut pentru cadrele didactice care desfășoară doar activități didactice pe salariul de bază la care se adaugă gradațiile de vechime, în cazul directorilor se aplică pe salariul care nu are astfel de gradații de vechime, a explicat ministrul Educației.

Este o anomalie, pe care trebuie să o corectăm în grila de salarizare din învățământ. Această grilă este inclusă în Legea salarizării unitare, iar cei care trebuie să o modifice sunt colegii de la Ministerul Muncii. Noi am semnalizat această problemă încă din vară, am transmis și propuneri pentru remedierea ei Ministerului Muncii și primului ministru, a avut loc o întâlnire cu reprezentanții sindicatelor din educație acum câteva săptămâni și s-a promis o rezolvare a acestei chestiuni”, a declarat Ligia Deca, potrivit sursei citate.

Informații de context

În luna august, 2.500 de directori de școli au cerut Guvernului Ciolacu salarii mai mari: „Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2023, adoptată în luna iunie, a determinat creșterea salariilor pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar, însă fără corelarea și pentru personalul cu funcție de conducere. Drept care, în prezent, un director de școală poate ajunge să câștige chiar și cu până la 2.000 de lei mai puțin decât un profesor”, potrivit comunicatului primit de Edupedu.ro.

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat pentru Edupedu.ro că „sunt deja directori care au început să-și dea demisia și procentul este destul de ridicat”.

În luna iulie, sindicatele au cerut ministrului Educației să schimbe, printr-o ordonanță de urgență, o notă de subsol dintr-o anexă a Legii salarizării, care blochează creșterile salariale pentru directorii de școli.

Grilele de salarii majorate pentru director, director adjunct, contabil-șef și secretar-șef, în funcție de gradul didactic, tipul școlilor și de numărul de elevi au fost publicate în Monitorul Oficial pe 12 iulie, la o lună de la încheierea grevei generale din Educație.

Edupedu.ro a scris că noua lege a salarizării încă nu este gata, deși oficialii le-au promis profesorilor că draftul va fi finalizat până la data de 15 iulie. Președinta Asociației Elevilor din Constanța, Ariana Dudună, a semnalat, pe pagina de socializare, că proiectul noii legi a salarizării ar fi trebuit „să fie postat pe site în data de 15 iulie. A trecut deja 15 august și nu se aude încă nimic”.

Pe 7 iunie, ministrul Muncii spunea că termenul dat de coaliție pentru draftul legii salarizării este data de 15 iulie: „Până pe data de 15 iulie am termen de la coaliție să finalizez draftul legii salarizării, astfel încât în perioada 15 iulie – 1 septembrie să continuăm discuțiile cu sindicatele, ca la 1 septembrie propunerea administrativă să treacă de Guvern și să fie depusă în Parlament.”

Citește și:
Secretarul de stat Sorin Ion: Poate că directorii de școală, în acest moment, nu sunt în cea mai fericită perioadă din viața lor
Patru directori de școală au fost premiați pentru inovare, egalitate de șanse sau antreprenoriat în școlile pe care le conduc
BREAKING 2.500 de directori de școli cer Guvernului Ciolacu salarii mai mari: un director de școală poate ajunge să câștige chiar și cu până la 2.000 de lei mai puțin decât un profesor
Demisii în rândul directorilor de școli, nemulțumiți că au salarii mai mici ca ale profesorilor făra funcție. “Procentul este destul de ridicat”, spune liderul sindical Marius Nistor, FSE / Stavri, FSLI: Sunt niște anomalii în salarizarea directorilor de școli

9 comments
  1. exista o solutie, sa se intoarca la catedra, de ce nu o fac. Nu trebuie sa maresti lefurile directorilor, acolo sunt alte criterii si grile de salarizare, daca nu le place, pot oricand sa se intoarca la clase. Si oricum nu cred ca mai au de unde da bani.

  2. Buna ziua, copii ( studenti ) ai personalului nedidactic de ce nu au dreptul la scutire taxa camin? Contractul Colectiv de muncă se i a in consideratie? Art.54 alineatul 3 și 4 mai este valabil? Va rog sa rezolvați situația deoarece Universitățile nu accepta!

  3. doamna Deca , doctoranzii din anii 1 SI 2 nu sunt tot ai dumneavoastră ?? de ce i ATI lăsat cu jumate de bursa? ? Ei au activitate de cercetare SI didactica la fel ca ceilalți doctoranzi . țin seminarii SI laboratoare , cum ar funtiona universitatile fara ei ? de ce nu i platit corespunzător ? ai cui sunt ??

  4. Salariile asistentelor medicale preluate de învățământ ,sunt încadrate pe grila îngrijitoarelor,portar etc .
    Oare este nevoie normal si firesc?

  5. secretarii si contabilii sefi au aceeasi problema, vad ca se uita de noi…cum este posibil sa avem salariul mai mic ca functia de executie….am pierdut la greva 1500 apoi din iunie si pana in prezent cam tot atat….

    1. Evident. Și ei sunt în aceeași situație. Practic, toți care sunt pe funcții de conducere. Și să nu vă așteptați cumva că lucrurile se vor corecta. Totul e o abureală. Și timpul trece și uite-așa, vor pierde în continuare bani, lună de lună. Directorii mai au o portiță de scăpare, pentru că se pot întoarce la catedră. Dar contabilii, nu prea știu cum. Secretarii pot demisiona cred, din funcția de secretar.

  6. Vaaai de capul vostru! Halal guvernanți! Întotdeauna ați pus carul înaintea boilor!
    Mă întreb, oare prejudiciul financiar adus directorilor în aceste luni, presupunând că întrun târziu guvernanții vor face corecțiile necesare, cum va fi rezolvat? Deci în aceste luni, directorii au fost și „făcuți” și cu banii luați? Din punctul meu de vedere, este inacceptabilă o astfel de scăpare din partea acestor incompetenți.
    INCAPABILILOR !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Robert Negoita si Sorin Cimpeanu / Foto: Ilona Andrei - Inquam Photos

Reacție uluitoare a ministrului Educației și primarului Robert Negoiță la o inscripție trivială cu mesajul ”Puie Monta” în interiorul unei grădinițe noi. Cei doi demnitari au râs: ”Un lego foarte inspirat!”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și primarul Sectorului 3 din Capitală, Robert Negoiță, s-au amuzat copios luni la vederea unui mesaj trivial afișat în interiorul unei grădinițe pe care au inaugurat-o.…
Vezi articolul