Secretarul de stat Sorin Ion: Poate că directorii de școală, în acest moment, nu sunt în cea mai fericită perioadă din viața lor

9.201 de vizualizări
Sprin Ion - Inspecțiile pentru Titularizare
Foto: INQUAM Photos / George Călin
„Poate că directorii de școală, în acest moment, nu sunt în cea mai fericită perioadă din viața lor, având în vedere, în primul rând, volumul mare de muncă pe care știm că noi, de la Ministerul Educației, îl cerem”, a declarat Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, la la Gala Premiilor pentru Directorii Anului 2023, eveniment organizat de Asociația pentru Valori în Educație (AVE). Patru directori de școală din România au fost premiați pentru inovare, egalitate de șanse sau pentru antreprenoriat.

Secretarul de stat a vorbit despre propria experiență când a ocupat funcția de director de școală și a evitat să facă orice referire în legătură cu problema salarizării directorilor, aspect semnalat încă din luna august de 2.500 de directori de școală:

„Orice aș spune eu în seara asta despre directorii de școală și despre rolul acestora ar putea să pară formal și ați putea să credeți că o fac din datorie și pentru asta mă aflu aici. Cred că sunt exact 20 de ani când deveneam pentru prima dată director de școală, directorul unei școli mici, nu știu dacă avea 200 de copii, iar ulterior, sunt absolut convins că a urmat cea mai frumoasă perioadă din cariera mea profesională, aceea de director la un liceu tehnologic. Un liceu tehnologic, cum ne place nouă să spunem în sistemul de educație, greu, foarte greu, cu toate problemele de pe lume și credeți-mă că, după 4 ani de mandat, am avut certitudinea lucrului împlinit. (…)

Poate că directorii de școală, în acest moment, nu sunt în cea mai fericită perioadă din viața lor, având în vedere, în primul rând, volumul mare de muncă pe care știm că noi, de la Ministerul Educației, îl cerem. Faptul că sunteți prezenți aici și că faceți schimbare în jurul dvs. merită recunoștința și aplauzele noastre”, a spus Sorin Ion.

Video la minutul 25:43:

Informații de context

În luna august, 2.500 de directori de școli au cerut Guvernului Ciolacu salarii mai mari: „Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2023, adoptată în luna iunie, a determinat creșterea salariilor pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar, însă fără corelarea și pentru personalul cu funcție de conducere. Drept care, în prezent, un director de școală poate ajunge să câștige chiar și cu până la 2.000 de lei mai puțin decât un profesor”, potrivit comunicatului primit de Edupedu.ro.

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat pentru Edupedu.ro că „sunt deja directori care au început să-și dea demisia și procentul este destul de ridicat”.

În luna iulie, sindicatele au cerut ministrului Educației să schimbe, printr-o ordonanță de urgență, o notă de subsol dintr-o anexă a Legii salarizării, care blochează creșterile salariale pentru directorii de școli.

Grilele de salarii majorate pentru director, director adjunct, contabil-șef și secretar-șef, în funcție de gradul didactic, tipul școlilor și de numărul de elevi au fost publicate în Monitorul Oficial pe 12 iulie, la o lună de la încheierea grevei generale din Educație.

Edupedu.ro a scris că noua lege a salarizării încă nu este gata, deși oficialii le-au promis profesorilor că draftul va fi finalizat până la data de 15 iulie. Președinta Asociației Elevilor din Constanța, Ariana Dudună, a semnalat, pe pagina de socializare, că proiectul noii legi a salarizării ar fi trebuit „să fie postat pe site în data de 15 iulie. A trecut deja 15 august și nu se aude încă nimic”.

Pe 7 iunie, ministrul Muncii spunea că termenul dat de coaliție pentru draftul legii salarizării este data de 15 iulie: „Până pe data de 15 iulie am termen de la coaliție să finalizez draftul legii salarizării, astfel încât în perioada 15 iulie – 1 septembrie să continuăm discuțiile cu sindicatele, ca la 1 septembrie propunerea administrativă să treacă de Guvern și să fie depusă în Parlament.”

Citește și:
Patru directori de școală au fost premiați pentru inovare, egalitate de șanse sau antreprenoriat în școlile pe care le conduc
BREAKING 2.500 de directori de școli cer Guvernului Ciolacu salarii mai mari: un director de școală poate ajunge să câștige chiar și cu până la 2.000 de lei mai puțin decât un profesor
Demisii în rândul directorilor de școli, nemulțumiți că au salarii mai mici ca ale profesorilor făra funcție. “Procentul este destul de ridicat”, spune liderul sindical Marius Nistor, FSE / Stavri, FSLI: Sunt niște anomalii în salarizarea directorilor de școli

7 comments
  1. Sindicatele și Ministerul învățământului plătesc cel mai bine pe cei care nu muncesc, bibliotecarii,laborantele,puericultorii ,educatoarele ,administratorii.Asa vor ei,amantele,nevestele ,fiicele lor ocupa funcțiile astea ,asta este Romania .Cine i harnic și muncește ori e prost ori nu gândește.

  2. Pai cum asa , un educator puericultor cu un liceu oarecare si un curs de educator puericultor facut online lucrează 5 ore si câștigă 4500 lei net .
    Un asistent medical generalist preluat de învățământ cu studii de 3 ani la zi, câștigă 3000 lei net și lucrează 8 ore .
    Care este logica de plată în învățământ?
    In aceiași instituție suntem 6 asistente medicale 4 plătite de asistență socială 3900 salariu si 2 asistente medicale plătite de învățământ 3000 lei net .

  3. 1. Au fost obligați sa fie directori, cumva?
    Au indemnizație de conducere și ore suplimentare.
    2. Cunosc directori care au transformat școala în moșia proprie și îi tratează pe profesori ca pe robii personali.

    1. Nu au fost obligați, și-au asumat “conducerea” unei școli! Ceea ce unii cârcotași nu au făcut! Și, da, nu mai există indemnizație pentru directori! Ore suplimentare au ca alți profesori! În ceea ce privește “moșia proprie”, nu mai generalizați!

      1. mă întreb,draga Florentina,când au timp de ore suplimentare…au norma redusă dintr un motiv bine întemeiat: sunt atâtea de rezolvat,că nu au timp de ore și sunt degrevați…deci cum vine asta cu ore in plus pentru director!
        cât despre “mosie”, da,de acord cu Ioana…și tot în acord cu Ioana sunt și când a spus că și au asumat,știind ce presupune asta…
        nu pot sa cred că le plângem unora de mila…e greu? demisia și la catedra!!!

    2. 1.Bunul simț spune să te informezi înainte de a deschide gura. 2. Ce vă împiedică să vă achiziționați o moșie cu robi? 3.Daca se va mai arunca mult cu noroi, fără discernământ, în directori nu va fi suficient de motivant nici dublul salariului de acum. Și se va ajunge acolo unde își dorește societatea să ajungă: exclusiv impostori și politruci în funcții de conducere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Școala în Noua Zeelandă

Apelul unor ONG-uri ale tinerilor: Guvernul “să sprijine sectorul pentru tineret”, prin redistribuirea unor fonduri către granturi, programe de sprijin, activități culturale și concerte. Plus măsuri de sprijin fiscal

Consiliul Tineretului din România (CTR) și Alianța Națională a Organizațiilor Studențești (ANOSR) cer autorităților să redistribuie fondurile alocate unor concursuri naționale pentru finanțarea unor proiecte ale organizațiilor de tineret și…
Vezi articolul

UPDATE FOTO VIDEO Profesorii protestează și miercuri în orașele țării – peste 1.000 de manifestanți la Constanța, demonstrații și la Pitești, Suceava, Bistrița, Hunedoara, Sighetu Marmației, Galați, Buzău, Drobeta-Turnu Severin, Iași

Profesorii continuă, miercuri, protestele în orașele țării, după ampla manifestație desfășurată marți la București, însoțită de demonstrații în alte localități. Peste 1.000 de manifestanți au ieșit în stradă la Constanța,…
Vezi articolul

Colegiul Național „Tudor Vianu”, unde este diriginte și profesor de Română ministrul Educației, Monica Anisie, intră de joi în scenariul roșu. Patru elevi, confirmați pozitiv cu COVID

Colegiul Național „Tudor Vianu” din Capitală, liceul unde predă limba Română ministrul Educației, Monica Anisie, intră de joi în scenariul roșu, potrivit surselor Edupedu. Cadrele didactice au fost anunțate astăzi,…
Vezi articolul