White Cube, We the Power și Bread, câștigătorii celei de-a 10-a ediții a festivalului internațional de film despre mediu și oameni, Pelicam

72 de vizualizări
Foto: Festivalul Pelicam
White Cube, We the Power și Bread sunt câștigătorii celei de-a 10-a ediții a festivalului internațional de film despre mediu și oameni, Pelicam, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. Festivalul a adunat peste 7.000 de accesări în cadrul ediției online, cu filme difuzate în proiecții unice, gratuit, pe site-ul oficial al festivalului. Ediția aniversară a avut ca temă “Cine apără ziua de mâine”, în cinstea celor care luptă pentru mediul înconjurător.

Juriul Competiției Lungmetraje i-a avut în componență pe Romana Puiuleț, co-fondator RISE Project și jurnalistă de investigații la OCCRP, Monica Lăzurean-Gorgan, producătoare și regizoare de film documentar și pe Antoine Avignon, fondatorul Festivalului de Film de Mediu din Albania (EFFA) și delegat UE pe probleme de mediu în Serbia.

Foto: Festivalul Pelicam

Premiul mare al ediției aniversare este câștigat de filmul olandez White Cube / Cubul Alb (Olanda, 2020), în regia lui Renzo Martens. Filmul primește astfel Trofeul Pelicam, în valoare de 2.000 de euro, oferit de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). White Cube / Cubul Alb urmărește încercările lui Renzo Martens de a relansa economia locală pe o plantație din Congo, unde foștii muncitori de pe plantație realizează sculpturi care sunt reproduse în ciocolată și apoi expuse la marile muzee din New York și Londra. Profiturile obținute din această expoziție sunt folosite pentru a cumpăra înapoi terenul care le-a fost confiscat de Unilever.

Premiul competiției Fresh Perspectives e acordat filmului We the Power / Viitorul energiei, documentarul lui David Garrett Byars. Competiția “Fresh Perspectives” este dedicată filmelor care oferă soluții noi și inovatoare problemelor legate de mediu.

Foto: Festivalul Pelicam

Premiul publicului, care recompensează cel mai popular film al acestei ediții, oferit de Asociația Les Herbes Folles și în valoare de 1.000 de euro, este câștigat de filmul Bread / Pâine, documentarul adunând peste 400 de spectatori.

Foto: Festivalul Pelicam
Despre Festivalul de Film “Pelicam”

Pelicam este singurul festival de film din România dedicat în întregime mediului și este membru Green Film Network, rețeaua internațională a festivalurilor de film de mediu.

Toate proiecțiile filmelor în cadrul ediției aniversare Pelicam au avut loc online. Programul a inclus și sesiuni de Q&A cu realizatorii filmelor, la finalul proiecțiilor, dezbateri live cu jurnaliști și specialiști pe probleme de mediu și ateliere pentru copii.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Educației, Ligia Deca, le transmite părinților că nu vor exista schimbări bruște în sistem și orice modificare relevantă va fi anunțată din timp: “Legile vor viza bunăstarea elevilor și creșterea calității și echității”

Ministrul Educației, Ligia Deca, i-a asigurat pe părinți că nu vor fi schimbări bruște în Educație, chiar și când vor intra în vigoare noile legi: “Una dintre prioritățile pe care…
Vezi articolul