Ligia Deca, despre transportul gratuit al elevilor navetiști: A fost nevoie de un pic de timp după ce legea intră în vigoare, ca mecanismul nou să se așeze. Normal că durează un pic. În unele județe lucrurile sunt deja finalizate, în altele încă se mai reglează mecanismul

Foto: Ilona Andrei - G4Media

Ligia Deca, ministra Educației, a spus că e normal să dureze un pic până când se va regla acordarea transportului gratuit pentru elevii navetiști, pentru că s-a schimbat mecanismul de finanțare și “a fost nevoie de un pic de timp după ce legea intră în vigoare”. Ministra Educației a recunoscut, la TVR Info, că în unele județe “încă se mai reglează mecanismul” de acordare a transportului gratuit pentru elevii care învață în altă localitate decât cea de domiciliu. Edupedu.ro a scris că în județul Constanța, de exemplu, încă nu se acordă transportul gratuit pentru elevii navetiști, după ce transportatorii nu fuseseră informați asupra procedurii noi de decont.

Ligia Deca a spus la TVR Info, joi seara, că din cauza noului mecanism de finanțare a transportului gratuit pentru elevii navetiști, nu toți beneficiază de acest beneficiu, la o lună de la începerea școlii. “În unele județe lucrurile sunt deja finalizate, copiii au deja cele trebuie. În alte județe încă se mai reglează mecanismul”. Ligia Deca nu a precizat în care județe încă nu se acordă transport gratuit elevilor.

“Sigur că schimbându-se mecanismul de finanțare a fost nevoie de un pic de timp după ce legea intră în vigoare, că nu poți înainte ca el să se așeze. Acest mecanism presupune că familia spune care este ruta pe care se deplasează elevul. Această informație se centralizează la școală, merge mai departe la inspectorat, consiliul județean dă lista transportatorilor și se face un matching în așa fel încât la elev să ajungă direct abonamentul sau biletul. Normal că durează un pic. În unele județe lucrurile sunt deja finalizate, copiii au deja cele trebuie. În alte județe încă se mai reglează mecanismul.

Noi am făcut tot ce putem și chiar săptămâna trecută, dar noi în fiecare săptămână avem în discuție cu inspectoratele pentru a impulsiona această tranziție în așa fel încât toți copiii să beneficieze de transport gratuit, așa cum prevede legea”, a explicat Ligia Deca.

Informații de context

Edupedu.ro a scris recent cazul din Constanța, unde la o lună de la începerea anului școlar, elevii navetiști au plătit abonamente din banii lor și nu cred că îi vor mai recupera pentru că nu există proceduri în acest sens.

La rândul lor, transportatorii spun că nu au fost informați de inspectoratul școlar despre procedura prin care trebuie să acorde gratuit transportul elevilor navetiști și se tem că nu își vor recupera banii. După o întâlnire la Consiliul Județean și cu Inspectorul general școlar, s-a stabilit că de luni, 9 octombrie, transportatorii vor emite abonamente gratuite pentru elevii navetiști.

Cum beneficiază elevii navetiști de transport gratuit

Potrivit HG. 810/ 2023, pentru transportul județean, în fiecare an, până la data începerii cursurilor anului școlar, consiliile județene transmit ISJ/ISMB lista operatorilor de transport public județean și rutele pe care aceștia operează. Apoi, inspectoratele școlare județene transmit către toate unitățile de învățământ din județ lista menționată anterior. Apoi, părintele solicită unității de învățământ, în scris sau online, în primele 5 zile lucrătoare de la începutul anului școlar, traseul și operatorul de transport folosit. Mai departe școlile trimit înapoi tabele nominale cu numele elevilor către toți operatorii pentru a putea să îi identifice pe elevi când se urcă în microbuze.

Potrivit art. 3, alin 8 din metodologie, în baza solicitărilor, unitățile de învățământ realizează: a) tabele nominale cu elevii navetiști pentru fiecare traseu/operator de transport județean care deservește traseul pe care se deplasează elevul, cu menționarea stației de urcare, respectiv coborâre, pe care le transmit fiecărui operator de transport și inspectoratelor școlare conform anexei nr. 2a). Tabelele nominale sunt însoțite de centralizarea numerică realizată pe fiecare operator de transport;

b) tabele nominale cu elevii navetiști pentru fiecare traseu/operator de transport interjudețean care deservește traseul pe care se deplasează elevul, cu menționarea stației de urcare, respectiv coborâre, pe care le transmit fiecărui operator de transport și inspectoratelor școlare, conform anexei nr. 2b);

c) tabele nominale cu elevii navetiști care nu sunt școlarizați în unitatea administrativ-teritorială de domiciliu și nu beneficiază de existența serviciilor de transport public și nici de transport asigurat de unitatea de învățământ sau autoritatea locală. Tabelele conțin obligatoriu numărul de km dintre localitatea de domiciliu a elevului până la localitatea în care se află unitatea de învățământ, conform anexei nr. 2c).

Alin. (9) Unitățile de învățământ preuniversitar completează/ modifică, după caz, tabelele nominale cu elevii navetiști ori de câte ori este nevoie, în caz de transfer, schimbare a domiciliului elevului sau alte situații legale.

Obligațiile transportatorilor

Operatorii de transport au obligația de a elibera lunar elevilor titluri de transport individuale, fără a solicita contravaloarea acestora. Titlurile de transport au înscrise distanța pentru care sunt valabile și valoarea acestora.

Operatorii de transport au obligația de a transmite conducătorilor auto de pe fiecare mijloc de transport lista elevilor care se deplasează pe ruta respectivă, cu menționarea stației de urcare, respectiv coborâre”.

Cum se face decontul pentru transportatori

După încheierea fiecărei luni, în primele 5 zile lucrătoare ale lunii următoare, fiecare operator de transport emite către ISJ/ISMB o factură unică la nivelul județului/municipiului București, însoțită de o anexă care va conține tabelele nominale cu numele elevilor, structurate pe fiecare unitate de învățământ, precum și decontul.

Pentru efectuarea plății, unitățile de învățământ transmit lunar către ISJ/ISMB copii după documentele de transport eliberate elevilor, conform alin. (8).

ISJ/ISMB solicită Ministerului Educației, lunar, până la data de 15 a fiecărei luni, suma necesară pentru decontarea facturilor emise.

Ministerul Educației deschide creditele bugetare până la data de 20 a fiecărei luni.

ISJ/ISMB efectuează plata facturilor conform termenelor scadente.

Citește și:

Șeful Inspectoratului Școlar Constanța anunță că de luni, 9 octombrie, transportatorii vor emite abonamente gratuite pentru elevii navetiști, după ce primul termen anunțat de ISJ nu a fost respectat

Transportatorii din județul Constanța nu fost informați de inspectoratul școlar despre procedura prin care trebuie să acorde gratuit transportul elevilor navetiști. Reprezentantul unei firme: Am primit pe mail niște liste cu numele elevilor, dar nu știm ce să facem mai departe, cum ne recuperăm banii?

De luni, 2 octombrie, majoritatea elevilor navetiști din Constanța vor putea beneficia de transportul gratuit, susține șeful ISJ. Acesta spune că peste 90 % dintre școlile și liceele din județ au transmis listele cu numele elevilor și stațiile unde urcă și coboară

Transportul gratuit pentru elevii navetiști din legea educației Deca-Iohannis înseamnă abonamente și de 400 de lei pe lună plătite din banii elevilor și ai părinților, în prima lună de școală / Elevă în clasa a XII-a: Nu știu dacă voi recupera vreodată acești bani

Lista firmelor de transport interjudețean din care elevii navetiști pot alege traseul gratuit de navetă a fost trimisă în școli de Ministerul Educației / Tot astăzi a expirat termenul la care părinții au putut depune cerere la secretariat cu operatorul ales
Exit mobile version