Transportatorii din județul Constanța nu fost informați de inspectoratul școlar despre procedura prin care trebuie să acorde gratuit transportul elevilor navetiști. Reprezentantul unei firme: Am primit pe mail niște liste cu numele elevilor, dar nu știm ce să facem mai departe, cum ne recuperăm banii?

2.498 de vizualizări
Foto: © Nirut butrngam | Dreamstime.com
“Nu am fost înștiințați în nici un fel, nu am primit nici o adresă oficială de la Inspectoratul școlar județean despre procedura de acordare a transportului gratuit pentru elevi”, spune pentru Edupedu.ro reprezentantul unei firme de transport persoane din județul Constanța. “Am primit pe email tabele cu numele elevilor, dar nu știm ce să facem cu ele. Cum ne recuperăm apoi banii? Ne-au contactat doar directori de școli, contabili sau părinți, dar nici o instituție”. El mai spune că abia mâine, la o lună de când a început școala, va fi o primă întâlnire la Consiliul Județean și cu Inspectorul general școlar, pentru a afla detalii despre procedura prin care transportatorii își recuperează banii. Amintim, șeful Inspectoratului școlar județean, Sorin Mihai, spunea însă că această întâlnire a fost stabilită ca să clarifice unde sunt blocajele, nu pentru a-i informa pe transportatori despre procedura de asigurare a transportului gratuit pentru elevi. Edupedu.ro a stat de vorbă și cu un director adjunct din cadrul Consiliului Județean Constanța care spune că nu e în responsabilitatea instituției să gestioneze asigurarea transportului gratuit al elevilor: “Inspectoratul școlar se ocupă de chestia asta, nu Consiliul Județean, noi doar ajutăm prin punerea la dispoziție a datelor pe care le avem de la operatorii de transport – traseele și ce date de contact au”, spune directorul adjunct din cadrul direcției de transport al Consiliului județean Constanța, Cristian Hagea.

La aproape o lună de când a început școala, nimeni nu a informat transportatorii despre procedura prin care să asigure transportul gratuit pentru elevi, în județul Constanța, spune pentru Edupedu.ro, un reprezentant al unei firme de transport persoane care dorește să păstreze anonimatul. “Nu știm care este procedura. Tocmai de aceea nu am eliberat în niciun fel abonamente pentru elevi, pentru că nu știm care este procedura de decont, prin care noi ne recuperăm înapoi banii. Era normal să ne anunțe și pe noi, nu acum, ci când s-a dat legea. Trebuie să fim anunțați și să ni se spună și nouă procedura, nu să se publice și să o căutăm noi. Nu mi se pare normal, sincer, nu știu dacă chiar suntem obligați să verificăm Monitorul Oficial zi de zi”, spune reprezentantul firmei.

Cu doar o zi în urmă șeful Inspectoratului școlar Constanța, Sorin Mihai, spunea că instituția pe care o reprezintă nu are atribuții să discute cu transportatorii, ci Consiliul Județean pentru că și licențele de transport intrajudețean sunt date de către Consiliu. Sorin Mihai anunța că se va întâlni miercuri, 4 octombrie, cu transportatorii pentru a vedea “unde sunt blocajele”.

“Până la probleme însă, nici măcar nu ne-au anunțat cum se va face decontarea”, ne-a spus reprezentantul firmei de transport cu care am stat de vorbă. Este prima oară când vorbim despre acest subiect cu un reprezentant al unei instituții. Până acum ne-au contactat directori de școli, contabili, am primit pe mail tabele cu numele elevilor, dar nu știm ce să facem cu ele. Cum ne recuperăm apoi banii?”, mai spune reprezentantul transportatorului de presoane.

Amintim, legea Educației a modificat anul acesta procedura prin care elevii navetiști pot beneficia de transport gratuit cu una mai birocratică, pasând gestionarea situației în responsabilitatea Inspectoratelor școlare județene și a școlilor.

Însă, școala nu are nici o relație contractuală sau institițională cu operatorii de transport, nici măcar Inspectoratele școlare, așa cum a spus și șeful ISJ Constanța, Sorin Mihai.

Potrivit HG. 810/ 2023, pentru transportul județean, în fiecare an, până la data începerii cursurilor anului școlar, consiliile județene transmit ISJ/ISMB lista operatorilor de transport public județean și rutele pe care aceștia operează. Apoi, inspectoratele școlare județene transmit către toate unitățile de învățământ din județ lista menționată anterior. Apoi, părintele solicită unității de învățământ, în scris sau online, în primele 5 zile lucrătoare de la începutul anului școlar, traseul și operatorul de transport folosit. Mai departe școlile trimit înapoi tabele nominale cu numele elevilor către toți operatorii pentru a putea să îi identifice pe elevi când se urcă în microbuze.

“Înțeleg că șoferul are o listă, elevul vine cu carnetul de elev vizat. Dacă se regăsește pe listă nu plătește, dacă nu are carnetul la el sau nu e vizat sau nu este pe listă, atunci plătește biletul. Din punctul ăsta de vedere cred că e destul de simplu. Dar mai e o problemă: Cine și în ce bază ne decontează nouă banii? Dacă acum dau abonamente gratuite și peste 30 de zile nu primesc banii pentru că nu am avut nu știu ce documente pentru că chiar nu știm cum să decontăm, ce fac?”, spune reprezentantul firmei.

Ne obligă statul să eliberăm anumite abonamente, dar nu știm nici pe ce tarif. Că la nivelul țării sunt tarife diferite în funcție de localități. Și noi avem

Redăm dialogul integral cu reprezentantul firmei de transport

Edupedu.ro: Ce discuții ați avut până acum și cu cine legate de asigurarea transportului gratuit al elevilor?

Reprezentant transportator: Niciun fel de discuție. Cu nimeni.

Edupedu.ro: Adică n-ați fost contactați până acum de inspectoratul școlar?

Reprezentant transportator: Înafară de școli, directori, contabile de la școli sau părinți, chiar și părinți ne-au solicitat aceste lucruri, nicio instituție, Consiliul Județean, ISJ, nimic, nu ne-au pus la dispoziție o formulă, să știm cum să eliberăm, în ce bază să eliberăm abonamentele elevilor cu titlu gratuit. Era normal să ne anunțe și pe noi, nu acum, ci când s-a dat legea. Trebuie să fim anunțați și să ni se spună și nouă procedura, nu să se publice și să o căutăm noi. Nu mi se pare normal, sincer, nu știu dacă chiar suntem obligați să verificăm Monitorul Oficial zi de zi.

Edupedu.ro: Dar știți care e procedura? Este precizată în metodologie.

Reprezentant transportator: Da, înțeleg că șoferul are o listă, elevul vine cu carnetul de elev vizat. Dacă se regăsește pe listă nu plătește, dacă nu are carnetul la el sau nu e vizat sau nu este pe listă, atunci plătește biletul. Din punctul ăsta de vedere cred că e destul de simplu. Dar mai e o problemă: Cine și în ce bază ne decontează banii? Noi ca firmă privată, trebuie să pregătim anumite documente lunare sau nu știu, pentru valoarea decontului nu trebuie făcut un decont, oarecum?

Nu putem să eliberăm abonamentele, pentru că am mai avut o situație la fel în 2021, când trebuia să decontez eu, de la Consiliul Județean, am eliberat tot așa, cu titlul gratuit, abonamente circa o lună și jumătate și nu ne-am luat bănuți, pe acea lună și jumătate.

Edupedu.ro: Această procedură de acum vi se pare mai complicată sau doar mai greu de pus în aplicare?

Reprezentant transportator: Dacă nu cunoaștem termenii, vă dați seama că nici nu știu să vă zic dacă e mai complicat sau nu. Nici nu știu cum se procedează, dar până acum mi se părea foarte simplu, adică veneau, dădeau niște bănuți, elevii se duceau la școală și decontau banii. E destul de greu să eliberăm ceva pentru care nu știm cum. Ce vom face după ce eliberăm abonamentele, pentru că probabil mă gândesc eu, când ar trebui să le eliberăm, poate avem nevoie de anumite documente de la persoanele respective sau de la școli și noi avem niște liste trimise pe mail. De la școală ne trimit listele pentru că sunt și ei obligați la rândul lor..

Edupedu.ro: Consiliul Județean este cel care cu care discutați? Pentru că aveți contract cu această instituție.

Reprezentant transportator: În momentul de față are nicio legătură cu Consiliul Județean. Am înțeles că ISJ-ul este cel care gestionează.

Responsabilitatea privind asigurarea transportului elevilor se pasează la o instituție la alta

Operatorii de transportator au contract încheiate contracte cu Consiliile locale și județe, însă directorul adjunct din cadrul direcției de transport al Consiliului județean Constanța, Cristian Hagea, spune că nu este în sarcina Consiliului județean să gestioneze aplicarea transportului gratuit pentru elevi, ci a inspectoratului: “Rolul întâlnirii de miercuri este de a vedea unde se blochează lucrurile, dacă ele se blochează, pe de altă parte operatori să știe exact care sunt obligațiile pe care le au, inspectoratul școlar să pună negru pe alb care sunt demersurile pe care trebuie să le facă operatorii și ce documentații trebuie să pregătească în vederea obținerii contravalorii titlurilor de călătorie pe care în mod gratuit le vor da elevilor și să se pună totul pe hârtie. Asta să se asume și atunci o să se știe exact care-i procedura, că e oficială, că e neoficială nu știu, Inspectoratul școlar se ocupă de chestia asta nu Consiliul Județean, noi doar ajutăm prin punerea la dispoziție a datelor pe care le avem de la operatorii de transport – traseele și ce date de contact au“, a spus Hagea pentru Edupedu.ro.

Ce prevede legislația

Potrivit hotărârii de guvern din 8 septembrie 2023, privind acordarea gratuității la transport, despre procedura prin care operatorii de transport trebuie să asigure gratuitatea elevilor se precizează că inspectoratul școlar județean este cel care ține legătura cu transportatorii, școlile și Ministerul Educației.

După încheierea fiecărei luni, în primele 5 zile lucrătoare ale lunii următoare, fiecare operator de transport emite către ISJ/ISMB o factură unică la nivelul județului/municipiului București, însoțită de o anexă care va conține tabelele nominale cu numele elevilor, structurate pe fiecare unitate de învățământ, precum și decontul.

Pentru efectuarea plății, unitățile de învățământ transmit lunar către ISJ/ISMB copii după documentele de transport eliberate elevilor, conform alin. (8).

ISJ/ISMB solicită Ministerului Educației, lunar, până la data de 15 a fiecărei luni, suma necesară pentru decontarea facturilor emise.

Ministerul Educației deschide creditele bugetare până la data de 20 a fiecărei luni.

ISJ/ISMB efectuează plata facturilor conform termenelor scadente.

Obligațiile transportatorilor

“Operatorii de transport au obligația de a elibera lunar elevilor titluri de transport individuale, fără a solicita contravaloarea acestora. Titlurile de transport au înscrise distanța pentru care sunt valabile și valoarea acestora.

Operatorii de transport au obligația de a transmite conducătorilor auto de pe fiecare mijloc de transport lista elevilor care se deplasează pe ruta respectivă, cu menționarea stației de urcare, respectiv coborâre”.

Nici Legea Educației, nici hotărârea de guvern privind criteriile de acordare a transportului gratuit al elevilor nu specifică ce autorități se asigură că transportatorii acordă transportul gratuit al elevilor.

La art. 83 din legea Educației este prevăzută sancționarea cu încetarea de drept a contractului de serviciu public, pentru operatorul care nu respectă gratuitatea elevilor, fără să precizeze cine aplică sancțiunea. Consiliul Județean este cel care încheie contractul cu transportatorii.

4) Prin derogare de la prevederile Legii serviciilor publice de transport persoane în unitățile administrativ-teritoriale nr. 92/2007, cu modificările și completările ulterioare, Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, denumită în continuare ANRSC, în calitate de autoritate de reglementare competentă pentru serviciile publice, elaborează normele-cadru privind stabilirea, ajustarea și modificarea tarifelor serviciilor publice de transport local și județean, inclusiv în vederea asigurării gratuității prevăzute la alin. (1).

(5) Prin contractele de serviciu public se asigură compensarea operatorilor de transport de către autoritățile contractante pentru obligațiile de serviciu public aferente gratuității elevilor. Nerespectarea de către operatorii de transport a gratuității elevilor se sancționează cu încetarea de drept a contractului de serviciu public.

Edupedu.ro a prezentat săptămâna trecută cazurile a două eleve navetiste din Constanța, din localități diferite și care învață la licee din orașul Constanța. În septembrie, ele au fost nevoite să cumpere abonamente de 300 sau 400 de lei, pentru că Guvernul a aprobat metodologia de transport gratuit târziu, cu doar 2 zile înainte de a începe școala, vineri seara, pe 8 septembrie.

Foto: © Nirut butrngam | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:

De luni, 2 octombrie, majoritatea elevilor navetiști din Constanța vor putea beneficia de transportul gratuit, susține șeful ISJ. Acesta spune că peste 90 % dintre școlile și liceele din județ au transmis listele cu numele elevilor și stațiile unde urcă și coboară

Transportul gratuit pentru elevii navetiști din legea educației Deca-Iohannis înseamnă abonamente și de 400 de lei pe lună plătite din banii elevilor și ai părinților, în prima lună de școală / Elevă în clasa a XII-a: Nu știu dacă voi recupera vreodată acești bani

Lista firmelor de transport interjudețean din care elevii navetiști pot alege traseul gratuit de navetă a fost trimisă în școli de Ministerul Educației / Tot astăzi a expirat termenul la care părinții au putut depune cerere la secretariat cu operatorul ales

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Calendarul examenului de calificare pentru absolvenții școlilor postliceale de poliție, jandarmi și pompieri, modificat de Ministerul Educației: Înscrierea se face pe 9 și 10 noiembrie. Proba scrisă are loc pe 16 noiembrie

Calendarul examenului de certificare pentru absolvenții din școlile postliceale de poliție, jandarmi și pompieri a fost modificat de Ministerul Educației cu două săptămâni înainte să înceapă înscrierea candidaților. Este vorba…
Vezi articolul

Prin vacanța de 2 săptămâni “s-a urmărit, de fapt, reducerea costurilor cu salariile profesorilor, a cheltuielilor cu utilitățile unităților de învățământ și eliminarea obligativității acordării de zile libere plătite”, acuză Federația părinților

Toate argumentele invocate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru a susține intrarea copiilor în vacanță au fost “demontate”, afirmă Federația Națională a Părinților (FNAP) într-o luare de poziție transmisă, marți,…
Vezi articolul

Autorizația de securitate la incendiu și autorizația sanitară, eliminate explicit prin lege dintre condițiile pentru autorizarea provizorie sau acreditarea școlilor și grădinițelor, în proiectul legii Deca a învățământului preuniversitar – surse

Existența autorizației de securitate la incendiu și a autorizației sanitare de funcționare nu ar mai trebui verificată atunci când viitorul organism care se va ocupa de autorizarea și acreditarea școlilor…
Vezi articolul

Lipsa cantinelor, principala problemă în desfășurarea programului “Masă caldă în școli”, arată un raport al ministerului / Existența unei cantine nu este criteriu în alegerea școlilor din programul pilot. În toată țara, doar 10% dintre unitățile de învățământ din țară au cantine

Principala problemă semnalată în desfășurarea programului masă caldă în școli este lipsa cantinelor școlare sau a spațiilor destinate servirii mesei calde, arată raportul privind stadiul implementării Programului – pilot „Masă…
Vezi articolul