Transportul gratuit pentru elevii navetiști din legea educației Deca-Iohannis înseamnă abonamente și de 400 de lei pe lună plătite din banii elevilor și ai părinților, în prima lună de școală / Elevă în clasa a XII-a: Nu știu dacă voi recupera vreodată acești bani

6.103 vizualizări
Foto: © Photovs | Dreamstime.com
Elevii care învață în altă localitate decât cea de domiciliu și au transport în zonă încă nu beneficiază de transport gratuit, așa cum prevede noua lege a Educației Deca-Iohannis. Acest beneficiu este doar pe hârtie deocamdată. În cea de-a treia săptămână de școală, sistemul prin care elevii primesc gratuitate nu este finalizat. Unitățile de învățământ trebuie să trimită către operatorii de transport tabelele nominale cu elevii navetiști, pentru acordarea în timp util a gratuității. Edupedu.ro a stat de vorbă cu două eleve din județul Constanța care fac naveta la liceu zeci de kilometri și care pentru prima lună de școală au plătit abonament, câte 264 de lei, respectiv 400 de lei. Gabriela, elevă în clasa a XI-a, face 24 de kilometri zilnic până la școală și spune că nu știe dacă va recupera banii dați deja pentru prima lună de abonament.
  • Ministra Educației spunea pe 12 septembrie, în a doua zi de școală, că va mai dura 2-3 săptămâni până se va pune la punct sistemul privind acordarea gratuității elevilor. Asta ar însemna cel târziu începutul lunii octombrie și că elevii nu ar mai trebui să plătească din banii familiei următorul abonament de transport ca să ajungă la școală.

Elevii care învață în altă localitate de domiciliu și au transport public local și metropolitan rutier, județean și interjudețean beneficiază potrivit noii legi a Educației de transport gratuit, dar deocamdată doar pe hârtie. Guvernul a aprobat normele de aplicare a procedurilor prin care elevii să primească transport gratuit abia cu 2 zile înainte să înceapă școala, pe 8 septembrie. Așa că elevii au fost nevoiți să cumpere din bani proprii abonamente sau bilete de călătorie.

Abia după ce a început școala elevii au primit o cerere prin care să precizeze operatorul de transport pe care îl folosesc pentru a ajunge la școală. Procedura este însă una birocratică.

Consiliile județene trimit inspectoratelor școlare județene listele cu operatorii de transport și rutele pe care aceștia operează. Inspectoratele le-au trimis apoi unităților de învățământ. Elevii completează o cerere prin care bifează operatorul de transport pe care îl folosesc, iar apoi școlile trimit către operatori tabele nominale cu elevii navetiști.

Edupedu.ro a stat de vorbă cu două eleve care fac naveta la liceu de 3 ani: Gabriela și Loredana. Nici anul trecut nu au beneficiat de gratuitate, deși erau alte criterii de acordare. Sunt doar două dintre cazurile elevilor care învață în altă localitate decât cea de domiciliu și care nu au transport gratuit pentru că deși școala a început de 3 săptămâni, Guvernul a aprobat metodologia târziu, cu 2 zile înainte de a începe școala, vineri seara, pe 8 septembrie. (n. red. iar normele și procedurile sunt birocratice).

“În localitatea Poarta Albă, este doar un liceu agricol unde se intră cu 3,20. Fac naveta 24 de kilometri până la școală pentru că am vrut să merg pe filologie la un colegiu mai bun”, spune Gabriela, elevă în clasa a XI-a. Locuiește în localitatea Poarta Albă din județul Constanța și învață la Colegiul Național Pedagogic Constantin Brătescu din orașul Constanța. Ea face zilnic 24 de km până la școală cu microbuzul. Ar trebui să aibă transport gratuit, asigurat prin noua lege a Educației, însă a plătit deja 400 de lei pe un abonament, când a început școala. “Nu știu dacă voi recupera banii”, spune ea.

Ar fi vrut să meargă cu transportul public, prin care la fel, ar obține transport gratuit, dar pe tabelul operatorului scrie ca oprește la câțiva kilometri de liceul ei. “Microbuzul cu care merg acum și pentru care am plătit abonament, mă lasă aproape pe liceu. Pentru acesta am nevoie de transport gratuit. N-avem nici transport în comun până acolo, nu am nimic pe partea cu liceul meu. Stația Poarta Albă liceu este la vreo 5-6 kilometri față de Colegiu. Sunt foarte confuză, nu știu dacă pot primi gratuitate prin transportul cu microbuzul cu care merg acum”, spune Gabriela.

Dacă ar alege să meargă cu trenul la liceu pentru a primi gratuitate, ar însemna să meargă seara, prin zone neiluminate. “Trenul mă lasă foarte departe de casă. În zonă este și penitenciarul Poarta Albă și noaptea nu e prea luminată zona, așa că nu pot merge pe jos”, spune Gabriela.

De la școală nu a primit lămuriri: “Nu ne-au spus absolut nimic, nici ei nu știu ce se întâmplă, cine beneficiază de transport gratuit. Am primit doar o cerere pe care să o completăm”.

Cum beneficiază elevii de gratuitate

Art. 2 din normele metodologice privind acordarea gratuității la transport – “Serviciul public de transport local de persoane, inclusiv metropolitan – se efectuează pe raza administrativ-teritorială a unei localități sau, după caz, a unităților administrativ-teritoriale membre ale asociației de dezvoltare intercomunitară și se execută pe rute și cu programe de circulație stabilite potrivit contractului de serviciu public.

Un alt caz este cel al Lorenei, elevă tot în clasa a XI-a, dar la Liceul Teoretic Ovidiu, la 15 km de Constanța. Potrivit legii Educației, și ea ar trebui să beneficieze de transport gratuit județean, dar în realitate a plătit deja prima lună pentru abonament, 264 de lei, din cauză că autoritățile au întârziat cu procedurile.

“Stau în localitatea Valul lui Traian, la 15 km de Constanța, învăț la Liceul Teoretic Ovidiu. De când a început școala mi-am cumpărat abonament. Din prima zi am întrebat dacă e transport gratuit și mi s-a spus că nu. După ce a început școala ne-a trimis doamna dirigintă o cerere privind transportul, am completat-o și așteptăm să vedem ce se întâmplă aici. Nici școala n-a putut oferi prea multe detalii, că nu știau nici ei. În cerere trebuia să completăm stația unde coborâm, stație de unde urcăm, ruta pe care facem transportul și o firmă, microbuzul. Nu știm când vom primi bani pentru abonament, dar bănuiesc că nu ni se va da înapoi ceea ce am plătit până în momentul în care se aplică”, spune Lorena.

Articolul 83, alin. (1) le asigură elevilor aflați în situația Loredanei, transportul gratuit spre școală, în scopul asigurării dreptului la educație: “Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizatbeneficiază de gratuitate, în condițiile legii, la serviciile publice de transport public local, inclusiv metropolitan și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului școlar.”

Alin. (2) – “Pentru transportul public rutier județean și interjudețean se asigură elevilor care sunt școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu pentru cheltuielile de transport dus-întors, în funcție de distanța dintre localitatea de domiciliu și localitatea în care sunt școlarizați, pe durata cursurilor școlare, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației, prin DJIP/DMBIP, către operatorii de transport public, în conformitate cu hotărârea Guvernului prevăzută la alin. (1);

Serviciul public de transport județean de persoane se efectuează între localitățile unui județ, se execută pe rute și cu programe de circulație stabilite potrivit contractului de serviciu public, prevede art. 2, din normele metodologice privind acordarea gratuității la transport.

Potrivit HG. 810/ 2023, pentru transportul județean, situație în care se află Lorena, în fiecare an, până la data începerii cursurilor anului școlar, consiliile județene transmit ISJ/ISMB lista operatorilor de transport public județean și rutele pe care aceștia operează. Apoi, inspectoratele școlare transmit către toate unitățile de învățământ din județ lista menționată anterior. Apoi, părintele solicită unității de învățământ, în scris sau online, în primele 5 zile lucrătoare de la începutul anului școlar, traseul și operatorul de transport folosit. Vezi aici ce trebuie să conțină dosarul.

Microbuzele vin la distanță de 15 minute, “se mai întâmplă uneori să întârziem la primele ore pentru că nu ajungea microbuzul la timp, așa că uneori cumpăr bilet la alt operator dacă vine mai devreme în stație”, spune Lorena.

Legea actuală prevede că elevul trebuie să aleagă un singur operator de transport pentru a putea primi gratuit abonamentul lunar.

Lorena mai are 6 frați, și până anul trecut erau 3 copii care foloseau transportul și care au fost nevoiți să plătească întregul an școlar abonamente pentru transport. Calculând la prețul din acest an de exemplu, părinții Lorenei au plătit 264 de lei X 3 copii X 10 luni = 7920 de lei pe an, pentru ca toți cei trei copii să poată ajunge la școală.

În Constanța, potrivit Inspectorului general școlar Sorin Mihai întrebat de Edupedu.ro, “unitățile de învățământ au început să transmită către operatorii de transport tabelele nominale cu elevii navetiști, tabele întocmite conform prevederilor HG 810/2023, în vederea acordării în timp util a gratuităților de transport de către operatori”.

Situațiile de transport gratuit

Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 prevede că elevii au transport gratuit:

Articolul 83 – (1) Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat, inclusiv cei înmatriculați în cadrul unităților de învățământ preuniversitar înscrise în Registrul special al unităților de învățământ preuniversitar care funcționează după un curriculum străin, prevăzut la art. 117 alin. (10) lit. r) pct. (iv), beneficiază de gratuitate, în condițiile legii, la serviciile publice de transport public local, inclusiv metropolitan și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului școlar, în scopul asigurării dreptului la educație, în conformitate cu prevederile unei hotărâri de Guvern inițiate de Ministerul Educației și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, cu consultarea structurilor asociative ale autorităților administrației publice locale.

Cine poate primi sumă forfetară, care presupune un decont

Elevii care nu se regăsesc în situațiile de transport gratuit, primesc o sumă forfetară. Aceștia ar trebui să îndeplinească două condiții: să nu poată fi școlarizați în satul, comuna, orașul sau municipiul de domiciliu și să nu beneficieze de existența serviciilor de transport public. Față de situația din prezent, în care orice elev care învăța în altă localitate, din ciclurile gimnazial și primar, putea solicita suma forfetară, regulile noi limitează dramatic numărul beneficiarilor.

O altă noutate o reprezintă faptul că sumele forfetare vor fi unice la nivelul fiecărui județ. Consiliile județene sunt cele care stabilesc cuantumul sumei forfetare. „Suma forfetară este unică la nivelul județului și stabilește tariful mediu lei/kilometru de care beneficiază elevii din unitățile de învățământ preuniversitar din județul respectiv”.

Pentru ca banii să ajungă la elevi, procesul este unul birocratic. Înainte de a începe cursurile anului școlar, consiliile județene trimit inspectoratelor școlare lista operatorilor de transport public. La rândul lor, inspectoratele școlare dau lista către școli. În primele 5 zile lucrătoare de când încep elevii școala, părinții comunică școlii informații cu privire la traseul și operatorul de transport folosit. Mai departe, școlile vor face tabele nominale cu elevii navetiști pentru fiecare traseu/operator de transport. Șoferii de transport de pe fiecare mijloc de transport vor avea lista elevilor care se deplasează pe ruta respectivă.

Informații de context

Ministra Educației spunea pe 12 septembrie, în a doua zi de școală, că va mai dura 2-3 săptămâni până se va pune la punct sistemul privind acordarea gratuității elevilor. Asta ar însemna cel târziu începutul lunii octombrie, și că elevii nu ar mai trebui să plătească din banii familiei următorul abonament de transport ca să ajungă la școală.

“Legea a intrat în vigoare odată cu 3 septembrie. Legislația secundară, adică hotărârea de guvern care s-a dat săptămâna trecută, nu putea fi dată înainte ca legea să intre în vigoare. Nu se poate, trebuie să aibă o bază în legislația primară. După ce hotărârea de guvern a fost adoptată și publicată în Monitorul Oficial – urmează să existe acea interconectare de date: consiliile județene trebuie să transmită inspectoratelor operatorii de transport. Școlile trebuie să colecteze care este ruta și care sunt operatorii pe care elevii îi vor folosi. Pentru a se putea emite biletele și abonamentele. Deci va mai dura puțin, două, trei săptămâni,” spunea Deca la TVR.

Între timp, a avut săptămâna trecută, pe 13 septmbrie, o întâlnire cu inspectorii școlari “pentru a grăbi acest proces, pentru ca această fereastră de tranziție să fie cât mai scurtă. Important este că, pe mecanismul nou, nu va mai fi vorba despre avans de sume din partea familiilor. Practic, ei ar trebui să primească biletele și titlurile de transport nu pe sistem decont, ci direct, fără să mai fie un flux financiar care presupune un avans din partea familiilor,” spunea ministrul Educației. Întrebată la TVR dacă situația s-ar putea rezolva în prima săptămână din octombrie, Ligia Deca a spus: “Eu așa îmi doresc, să le vedem rezolvate până atunci. Depinde însă foarte mult și de colaborarea cu cei din consiliile județene și de rapiditatea cu care școlile și inspectoratele reușesc acest schimb de date”.

Foto: © Photovs | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Normele de aplicare pentru transportul gratuit, decontat sau cu reducere al elevilor și studenților, publicate în Monitorul Oficial
Ministrul Educației, despre elevii navetiști care încă n-au transport gratuit: Va mai dura puțin, două, trei săptămâni
Lista firmelor de transport interjudețean din care elevii navetiști pot alege traseul gratuit de navetă a fost trimisă în școli de Ministerul Educației / Tot astăzi a expirat termenul la care părinții au putut depune cerere la secretariat cu operatorul ales

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Manualele pentru disciplina „Istoria evreilor. Holocaustul” pot fi comandate de școli până pe 5 aprilie / Din acest an școlar, elevii de clasa a XI-a studiază disciplina

Până pe 5 aprilie, școlile pot comanda manualele pentru disciplina „Istoria evreilor. Holocaustul”, potrivit unei adrese a Ministerului Educației, document trimis către inspectoratele școlare. Din anul școlar 2023-2024, elevii de…
Vezi articolul

FOTO Sindicatele din Educație continuă protestele marți și miercuri. Marius Nistor, despre schimbarea la față a politicienilor: Au un discurs total diferit față de cel dinainte de intrarea la guvernare, atunci vorbeau de cele două tranșe, plus indexarea cu rata inflației, acum dintr-odată discutăm de jumătatea pătrimii

Reprezentanții profesorilor protestează și astăzi în fața Guvernului timp de trei ore. Mitingul a început la ora 13:00, la fel ca ieri, iar mâine cadrele didactice se întorc în stradă…
Vezi articolul