Șeful Inspectoratului Școlar Constanța anunță că de luni, 9 octombrie, transportatorii vor emite abonamente gratuite pentru elevii navetiști, după ce primul termen anunțat de ISJ nu a fost respectat

2.786 de vizualizări
Foto: © kandlstock | Dreamstime.com
De luni, 9 octombrie, elevii navetiști din Constanța vor avea transport gratuit, spune șeful Inspectoratului școlar județean (ISJ), Sorin Mihai, după ce termenul inițial a fost depășit cu săptămână. Amintim că reprezentantul unuia dintre transportatorii din județ spunea pentru Edupedu.ro că „nu au fost înștiințați în niciun fel oficial despre procedura de acordare a transportului gratuit pentru elevi”, motiv pentru care abia miercuri au fost chemați la Consiliul Județean pentru a primi informații. Șeful ISJ, Sorin Mihai, spune că “transportatorii aveau temeri că nu vor primi banii înapoi pe abonamentele eliberate gratuit pentru elevi, dar i-am asigurat că suntem buni-platnici”.

Luni, 9 octombrie, la o lună de la începerea anului școlar, transportatorii vor emite abonamentele gratuite pentru elevii navetiști din Constanța, spune șeful ISJ Constanța, Sorin Mihai, pentru Edupedu.ro, după ce miercuri a avut loc o discuție între reprezentanți ai transportatorilor, ai consiliului județean și ai inspectoratului școlar.

Întâlnirea a avut loc în contextul în care unii transportatorii din județ reclamau că nu au fost înștiințați în nici un fel oficial despre procedura de acordare a transportului gratuit pentru elevi și nu au eliberat până acum abonamente pentru că se temeau că nu vor recupera banii de la stat, având în vedere că procedura de decont s-a schimbat. “Transportatorii aveau temeri că nu vor primi banii înapoi pe abonamentele eliberate gratuit pentru elevi, dar i-am asigurat că suntem buni-platnici, și noi și Ministerul, și le-am dat exemplul bursele. Nu a existat niciodată o situație în care să nu fie banii pentru burse“, a spus Sorin Mihai.

“Acum, s-au lămurit că riscă sancțiuni dacă nu eliberează abonamente gratuite, au promis că o vor face de luni, săptămâna viitoare”. Urmează ca operatorii de transportatorii să anunțe inspectoratul școlar Constanța școlile de unde să își ridice vineri abonamentele gratuite elevii. În baza lor și a numelui din tabelele de la șoferii, elevii navetiști vor putea călători gratuit.

Întrebat de când pot fi sancționate firmele de transport care nu eliberează abonamente gratuite elevilor navetiști, Sorin Mihai nu a știu să precizeze. “Nu s-a ajuns acolo cu discuția pentru că au promis că vor elibera abonamentele de luni. Nu au altă variantă decât de a respecta legea. Ei au tarife diferite, și în funcție de un anumit interval orar. Le-am spus să elibereze abonamentele și să le explice elevilor de ce tip de abonament au nevoie, indiferent de cost”, spune Sorin Mihai.

Inspectoratul școlar județean recunoaște faptul că nu le-a transmis o comunicare oficială, pasând responsabilitatea către Consiliul Județean. “Nu le-am transmis propriu-zis transportatorilor procedura. Informarea oficială e legea. Noi am fost în comunicare cu consiliul județean pentru ca acolo e zona noastră de obligație în comunicare. Dar ei știau că trebuie să elibereze, aveau și listele și aveau toate informațiile, dar aveau niște temeri că dacă nu primesc banii de la stat. Am fost la ședință cu contabilul șef, le-am explicat totul”, a spus șeful ISJ Constanța. Inspectoratul poate comunica între școli și Consiliul Județean.

Asociația Elevilor din Constanța a semnalat într-un comunicat de presă că elevii nu au fost chemați la discuțiile cu transportatorii.

“Astăzi, 4 octombrie, la sediul CJC este organizată o şedinţă cu operatorii de transport referitoare la transportul gratuit al elevilor. Cu toate că este vorba despre transportul elevilor, aceştia nu au fost invitaţi să ia parte la şedinţă. Preşedintele CJC, Mihai Lupu, încalcă Legea 92/2007, care prevede la art. 1 alin 4 dreptul elevilor de a fi consultaţi şi chemaţi la o astfel de şedinţă, fiind beneficiarii transportului gratuit: p) consultarea asociaţiilor reprezentative ale operatorilor de transport şi/sau ale transportatorilor autorizaţi, precum şi ale utilizatorilor în vederea stabilirii politicilor şi strategiilor locale privind serviciul public de transport local şi judeţean, precum şi modalităţile de funcţionare a acestui serviciu”, potrivit comunicatului de presă.

În replică, șeful inspectoratului școlar a spus că ședința nu a fost una publică, însă la final elevii au putut sta de vorbă cu transportatorii. “Discuția fost una pur tehnică, de organizare. Ce ar fi însemnat să chemăm în această discuție și părinții și directorii de școală”, a mai spus Sorin Mihai.

Cum beneficiază elevii navetiști de transport gratuit

Potrivit HG. 810/ 2023, pentru transportul județean, în fiecare an, până la data începerii cursurilor anului școlar, consiliile județene transmit ISJ/ISMB lista operatorilor de transport public județean și rutele pe care aceștia operează. Apoi, inspectoratele școlare județene transmit către toate unitățile de învățământ din județ lista menționată anterior. Apoi, părintele solicită unității de învățământ, în scris sau online, în primele 5 zile lucrătoare de la începutul anului școlar, traseul și operatorul de transport folosit. Mai departe școlile trimit înapoi tabele nominale cu numele elevilor către toți operatorii pentru a putea să îi identifice pe elevi când se urcă în microbuze.

Potrivit art. 3, alin 8 din metodologie, în baza solicitărilor, unitățile de învățământ realizează: a) tabele nominale cu elevii navetiști pentru fiecare traseu/operator de transport județean care deservește traseul pe care se deplasează elevul, cu menționarea stației de urcare, respectiv coborâre, pe care le transmit fiecărui operator de transport și inspectoratelor școlare conform anexei nr. 2a). Tabelele nominale sunt însoțite de centralizarea numerică realizată pe fiecare operator de transport;

b) tabele nominale cu elevii navetiști pentru fiecare traseu/operator de transport interjudețean care deservește traseul pe care se deplasează elevul, cu menționarea stației de urcare, respectiv coborâre, pe care le transmit fiecărui operator de transport și inspectoratelor școlare, conform anexei nr. 2b);

c) tabele nominale cu elevii navetiști care nu sunt școlarizați în unitatea administrativ-teritorială de domiciliu și nu beneficiază de existența serviciilor de transport public și nici de transport asigurat de unitatea de învățământ sau autoritatea locală. Tabelele conțin obligatoriu numărul de km dintre localitatea de domiciliu a elevului până la localitatea în care se află unitatea de învățământ, conform anexei nr. 2c).

Alin. (9) Unitățile de învățământ preuniversitar completează/ modifică, după caz, tabelele nominale cu elevii navetiști ori de câte ori este nevoie, în caz de transfer, schimbare a domiciliului elevului sau alte situații legale.

Obligațiile transportatorilor

Operatorii de transport au obligația de a elibera lunar elevilor titluri de transport individuale, fără a solicita contravaloarea acestora. Titlurile de transport au înscrise distanța pentru care sunt valabile și valoarea acestora.

Operatorii de transport au obligația de a transmite conducătorilor auto de pe fiecare mijloc de transport lista elevilor care se deplasează pe ruta respectivă, cu menționarea stației de urcare, respectiv coborâre”.

Cum se face decontul pentru transportatori

După încheierea fiecărei luni, în primele 5 zile lucrătoare ale lunii următoare, fiecare operator de transport emite către ISJ/ISMB o factură unică la nivelul județului/municipiului București, însoțită de o anexă care va conține tabelele nominale cu numele elevilor, structurate pe fiecare unitate de învățământ, precum și decontul.

Pentru efectuarea plății, unitățile de învățământ transmit lunar către ISJ/ISMB copii după documentele de transport eliberate elevilor, conform alin. (8).

ISJ/ISMB solicită Ministerului Educației, lunar, până la data de 15 a fiecărei luni, suma necesară pentru decontarea facturilor emise.

Ministerul Educației deschide creditele bugetare până la data de 20 a fiecărei luni.

ISJ/ISMB efectuează plata facturilor conform termenelor scadente.

Nici Legea Educației, nici hotărârea de guvern privind criteriile de acordare a transportului gratuit al elevilor nu specifică ce autorități se asigură că transportatorii acordă transportul gratuit al elevilor.

La art. 83 din legea Educației este prevăzută sancționarea cu încetarea de drept a contractului de serviciu public, pentru operatorul care nu respectă gratuitatea elevilor, fără să precizeze cine aplică sancțiunea. Consiliul Județean este cel care încheie contractul cu transportatorii.

4) Prin derogare de la prevederile Legii serviciilor publice de transport persoane în unitățile administrativ-teritoriale nr. 92/2007, cu modificările și completările ulterioare, Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, denumită în continuare ANRSC, în calitate de autoritate de reglementare competentă pentru serviciile publice, elaborează normele-cadru privind stabilirea, ajustarea și modificarea tarifelor serviciilor publice de transport local și județean, inclusiv în vederea asigurării gratuității prevăzute la alin. (1).

(5) Prin contractele de serviciu public se asigură compensarea operatorilor de transport de către autoritățile contractante pentru obligațiile de serviciu public aferente gratuității elevilor. Nerespectarea de către operatorii de transport a gratuității elevilor se sancționează cu încetarea de drept a contractului de serviciu public.

Foto: © kandlstock | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Transportatorii din județul Constanța nu fost informați de inspectoratul școlar despre procedura prin care trebuie să acorde gratuit transportul elevilor navetiști. Reprezentantul unei firme: Am primit pe mail niște liste cu numele elevilor, dar nu știm ce să facem mai departe, cum ne recuperăm banii?
De luni, 2 octombrie, majoritatea elevilor navetiști din Constanța vor putea beneficia de transportul gratuit, susține șeful ISJ. Acesta spune că peste 90 % dintre școlile și liceele din județ au transmis listele cu numele elevilor și stațiile unde urcă și coboară
Transportul gratuit pentru elevii navetiști din legea educației Deca-Iohannis înseamnă abonamente și de 400 de lei pe lună plătite din banii elevilor și ai părinților, în prima lună de școală / Elevă în clasa a XII-a: Nu știu dacă voi recupera vreodată acești bani
Lista firmelor de transport interjudețean din care elevii navetiști pot alege traseul gratuit de navetă a fost trimisă în școli de Ministerul Educației / Tot astăzi a expirat termenul la care părinții au putut depune cerere la secretariat cu operatorul ales

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

ULTIMA ORĂ Campania de vaccinare în școli este blocată. Nicio școală nu a solicitat echipe mobile pentru că „sunt neclarități cu privire la bază legală a formularului” prin care școlile pot solicita intenția de vaccinare, anunță ministrul Educației

Școlile nu au solicitat echipe mobile de vaccinare după prima săptămână de școală, potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, care a denunțat într-o declarație la AlephTV existența unui blocaj legat de…
Vezi articolul

“Economica Ripensis” – noul concurs online cu temă info-economică pentru liceeni, organizat de Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor din Universitatea de Vest Timișoara / Înscrieri până pe 30 martie

Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor (FEAA) din cadrul Universității de Vest din Timișoara dă startul înscrierilor pentru concursul Economica Ripensis, concurs dedicat elevilor de ciclu liceal. Prima…
Vezi articolul

Proiectul de lege „Fără prădători de copii pe buletinele de vot” a fost adoptat și extins pentru toate categoriile de infractori / Aproape 16.000 de copii români au fost supuși unei forme de abuz, în 2021, potrivit Salvați Copiii

Proiectul de lege elaborat la inițiativa Salvați Copiii, care interzice participarea în alegeri a celor condamnați pentru infracțiuni contra minorilor, a fost votat în Camera Deputaților, for decizional. Mai mult, a…
Vezi articolul