Lista risipei de bani publici. Ce cheltuieli ar putea tăia Guvernul pentru a majora salariile profesorilor

Foto: Edupedu.ro

Guvernul spune că nu are „un sac de bani” pentru a majora salariile profesorilor, însă numeroase exemple relatate de-a lungul timpului de Economedia și G4Media arată că Executivul poate găsi bani rapid doar dacă reduce din risipa banilor publici. Economedia a identificat câteva soluții imediate, dincolo de măsurile care pot fi luate pe termen lung, respectiv: tăierea pensiilor speciale, interdicția cumulului pensiei cu salariul, tăierea primelor acordate nejustificat de către companiile de stat chiar și atunci când au pierderi, reducerea armatei de funcționari publici, scăderea lefurilor de mii de euro din companiile de stat, desființarea tuturor comitetelor și agențiilor ale căror membri au salarii de mii de euro, reducerea armatelor de șoferi și a parcurilor auto ale ministerelor, instituțiilor și companiilor de stat, eliminarea excepțiilor fiscale, reducerea sau tăierea subvențiilor de zeci de milioane de euro date partidelor, care ajung să bage acești bani în presă.

Un profesor debutant are un salariu de 2.400 lei, iar un profesor cu 40 de ani vechime câștigă 4.100 – 4.200 de lei. Ministerul Educației a afirmat, inițial, că va păstra salarizarea cadrelor didactice în proiectul legii, ceea ce ar fi adus o creștere cu circa 60% a salariilor debutanților. Impactul financial al măsurii era estimat la circa 8 miliarde de lei pe an, potrivit Edupedu.ro. Ulterior, la numai 20 de zile după, ministrul Educației Ligia Deca a scos salariile profesorilor din proiectul legii Educației. Profesorii au intrat, așadar, în prima grevă generală din ultimii 18 ani.

Guvernul spune, însă, că nu are „un sac de bani” să le ofere, iar secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, a mințit inclusiv că PNRR nu permite creșteri de salarii sau sporuri la profesori. Drept compensație, Guvernul le-a oferit, joi, profesorilor, prime cuprinse între 1.000 la 2.500 lei ca să înceteze greva. Sindicatele au respins însă oferta.

Guvernul mai spune că nu are bani în ciuda avansului puternic al economiei românești și al creșterii puternice a veniturilor la buget, anul trecut, pe seama inflației și inflației energetice care a virat mai mult TVA și dividende mai mari de la companiile din energie în cuferele statului.

Deși anul acesta a început cu o creștere economică la jumătate față de anul trecut și cu încasări puternic sub program, Guvernul a anunțat măsuri firave de reducere a cheltuielilor, de numai 5 miliarde lei.

Pentru alții se pot realiza majorări de salarii  

Parlamentul a votat recent mai mulți angajați și salarii cu până la 50% mai mari la Administrația Fondului pentru Mediu, în plină grevă a profesorilor care cer majorări de lefuri și după ce Guvernul a adoptat reduceri de cheltuieli. Costul cu cele aproape 100 de posturi în plus și creșterea cu 50% a salariilor este de peste 15 milioane de lei pe an, estima recent USR.

Se pregătesc totodată creșteri de salarii la CFR și Metrorex. Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu spunea chiar luna aceasta că „vom găsi o soluție pentru aplicarea Statutului Personalului Feroviar” și că „e nevoie de salarii decente pentru feroviari”.

Citește articolul integral pe Economedia.ro.
Exit mobile version