VIDEO Monica Anisie, în conferință despre Evaluarea Națională 2020: Accesul elevilor în centrul de examen se va face până la ora 8:30 / Luminița Barcari: Elevii nu vor veni la ora 6:00. Cel mai devreme la ora 7:00

Accesul elevilor în centrul de examen se va face până la ora 8:30, a declarat Ministrul Educației, Monica Anisie într-o conferință despre organizarea Evaluării Naționale 2020. Elevii nu vor veni la școală mai devreme de ora 7:00, a precizat secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar Luminița Barcari.

Peste 170.000 de absolvenți ai clasei a VIII-a încep de mâine, 15 iunie, Evaluarea Națională 2020 în condiții fără precedent, în contextul pandemiei COVID-19. Examenele încep la ora 9:00 și se vor desfășura în 4.337 de centre de examen.

Cele mai importante declarații ale ministrului Educației, Monica Anisie:

Despre normele pentru redeschiderea grădinițelor și after school-urilor
Secretarul de stat Luminița Barcari, președintele Comisiei Naționale de Evaluare Națională 2020:
Luminița Barcari / Foto: Captura Facebook

Calendarul primei sesiuni de Evaluare Națională 2020 debutează cu examenul de Limba și literatura română ce se va desfășura luni, 15 iunie. Examenul la Matematică se va susține miercuri, 17 iunie. Ultima probă a primei sesiuni de Evaluare este cea la Limba și literatura maternă, la care s-au înscris 10.294 de absolvenți ai clasei a VIII-a.

Calendarul sesiunii “normale” de Evaluare Națională 2020:
2-5 iunie 2020 Înscrierea la evaluarea națională
15 iunie 2020 Limba și literatura română – probă scrisă
17 iunie 2020 Matematica – probă scrisă
18 iunie 2020 Limba și literatura maternă – probă scrisă
22 iunie 2020 (până la ora 14:00) Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
22 iunie (ora 16:00-ora 19:00) – 23 iunie (ora 8:00-ora 12:00) Depunerea contestațiilor
23-26 iunie 2020 Soluționarea contestațiilor
27 iunie 2020 Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor
Calendarul sesiunii “normale” de Bacalaureat 2020:

3 – 10 iunie 2020     Înscrierea candidaților

11  – 17 iunie 2020   Echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale

22 iunie 2020           Limba și literatura română – proba E a) – proba scrisă

23 iunie 2020          Limba și literatura maternă – proba E b) – proba scrisă

24 iunie 2020           Proba obligatorie a profilului – proba E c) – proba scrisă

25 iunie 2020           Proba la alegere a profilului și a specializării – proba E d) – proba scrisă

 30 iunie 2020         Afișarea rezultatelor la probele scrise – până la ora 12:00

 30 iunie 2020         Depunerea contestațiilor în intervalul orar 16:00 – 20:00

1 iulie 2020              Depunerea contestațiilor în intervalul orar 8:00 – 12:00

1 – 4 iulie 2020       Rezolvarea contestațiilor

5 iulie 2020            Afișarea rezultatelor finale

Calendarul sesiunilor speciale de BAC și Evaluare Națională 2020:
Informații de background

1. Evaluarea Națională 2020 se desfășoară cu cel mai mare număr de elevi înscriși din cel puțin ultimii 7 ani, potrivit analizei Edupedu.ro.

La Evaluarea Națională din sesiunea 2-27 iunie 2020 s-au înscris 172.482 de absolvenți ai clasei a VIII-a, cu 17.526 de elevi mai mulți ca anul trecut, de exemplu, în condițiile în care există măsuri de distanțare fizică și siguranță sanitară.

Dacă ar fi câte 10 în clasă (deși nu există limită pentru acest număr în vreun regulament), ar fi necesare peste 17.200 de săli de clasă pentru acest examen.

La intrarea în clasa I, în anul școlar 2013-2013, această generație care acum susține Evaluarea Națională număra 203.387 de elevi, potrivit rapoartelor oficiale.

Asta înseamnă că 30.905 elevi nu au mai ajuns să termine clasa a VIII-a, având în vedere că înscrierea lor la Evaluarea Națională se face automat de către secretariatele școlii pentru toți cei care au absolvit clasa a VIII-a. Acest număr înseamnă echivalentul populației unui oraș de mărimea minicipiului Făgăraș.

2. Pentru prima dată elevii sunt chemați la unele școli încă de la ora 6 sau 7 dimineața, ca să fie timp suficient pentru trajul epidemiologic

Mai multe școli au anunțat părinții ca elevii să vină la școală, la examenele de Evaluare Națională care încep luni, încă de la ora 6:00 sau ora 7:00. De precizat că examenele încep la ora 9:00 și durează două ore. Este vorba despre școli din București, iar decizia vine în contextul în care Ministerul Educației a anunțat ieri că triajul dinaintea examenului va consta în repetarea de 3 ori a măsurării temperaturii elevilor în cazul cărora termometrele arată valori peste 37,3, plus observarea clinică a simptomelor respiratorii.

3. Avocatul Poporului a cerut de urgență ca Ministerul Educației să elimine limita de 37,3 °C stabilită anterior drept condiție pentru ca elevii să poată intra în examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat.

Instituția condusă de Renate Weber a trimis vineri dimineață recomandarea la Ministerul Educației, după ce CNCD a constatat că eliminarea copiilor cu temperatură peste 37,3 °C din Evaluarea Națională și BAC este discriminatorie.

Premierul Ludovic Orban a răspuns sâmbătă în cheie politică acestei solicitări și a reluat declarația că elevii care nu vor intra la această sesiune, vor merge în etapa specială de peste două săptămâni.

4. Purtarea măștii – obligatorie pentru elevi pe toată perioada petrecută în examen?

Reamintim că masca trebuie purtată obligatoriu în spații închise potrivit Ordinului nr. 874/81/2020 privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă. 

Articolul 1 prevede: „Pe durata stării de alertă, în spațiile publice închise, spațiile comerciale și la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, în condițiile și cu respectarea Instrucțiunilor generale privind măsurile de igienă, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin”.

Valentin Mircea, fostul șef al Corpului de Control al Guvernului: Legea nu obligă copiii să poarte mască la examenele naționale.

Ministerul Educației a recapitulat vineri condițiile în care elevii vor susține Evaluarea Națională, iar în comunicatul oficial nu se face nicio referire la maștile de protecție.

5. Examenul se va da în condiții de distanțare fizică, intrarea elevilor în săli va fi făcută ca în perioada de pregătire dintre 2-12 iunie

  • la intrarea în unitatea de învățământ a personalului didactic, didactic auxiliar, nedidactic și a elevilor va fi măsurată temperatura (care nu va trebui să depășească 37,3 grade Celsius) de cadrul medical care va asigura asistența medicală pe întreaga durată de desfășurare a activității;
  • vor fi asigurate materiale și echipamente de protecție (covorașe dezinfectante, măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini etc);
  • se realizează curățenia și dezinfectarea pardoselilor, a obiectivelor din sala de curs (pupitre, mese, scaune), clanța ușii, mânerul de la geamuri, pervazul ferestrei, prin ștergere cu apă și detergent, apoi cu substanțe biocide, înainte și după fiecare serie de elevi prezenți la activitățile de pregătire;
  • în toate spațiile în care se vor desfășura activități cu elevii vor fi afișate mesaje de informare cu privire la normele igienico-sanitare și de prevenire a infectării cu SARS-Cov 2;
  • intrările/ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare, către sălile de clasă și alte încăperi, sunt stabilite de unitatea de învățământ, semnalizate corespunzător și dezinfectate în mod regulat;
  • există permanent săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar.
  • În sălile de clasă activitățile/examenele se vor desfășura prin stabilirea locurilor astfel încât să existe o distanță între elevi/candidați, pe rânduri și între rânduri, de 2 m unul față de altul
  • pupitrele/băncile vor fi individualizate/prestabilite și, de asemenea, se va asigura reprezentarea grafică a situării acestora la intrarea în sală (oglinda sălii), astfel încât să se asigure cunoașterea și intrarea/localizarea fără a parcurge toată suprafața sălii; personalul didactic/asistenții care asigură supravegherea vor dirija candidatul direct către locul destinat.
Exit mobile version