Lovitură pentru Andronescu, din PSD. Camelia Gavrilă, șefa departamentului de educație în partid: Viziunea lui Andronescu nicicum nu a fost asumată politic de PSD

Camelia Gavrilă

Camelia Gavrilă

Încercarea Ecaterinei Andronescu de a schimba data examenelor cu două zile înainte ca elevii să le susțină a creat “o derută profundă, care a fost corectată in extremis în ore târzii de după-amiază, pentru a se reveni la normalitatea prin care și legislația primară, și legislația secundară, și calendarul și metodologiile se respectă”, a declarat pentru Edupedu.ro unul dintre principalii opozanți al lui Andronescu în partid, Camelia Gavrilă.

Coordonatoare a Departamentului pentru Educație din cadrul PSD, deputata Camelia Gavrilă a afirmat pentru Edupedu.ro că Ecaterina Andronescu vrea să trimită mai mulți elevi în școlile profesionale.

Neputând să faci acest lucru prin media de intrare (la liceu, pentru că este în interiorul învățământului obligatoriu – n.red.), se încearcă prin cifra de școlarizare. (…) Momentul adevărului va fi când atunci când se va face împărțirea pe județe, împreună cu specialiștii din minister. Ca pedagog, ca profesor, fost inspector general timp de 14 ani pot să vă spun că faptul că nu s-a publicat ordinul așază normalitatea și starea psihologică firească a copiilor și a părinților, care se află într-un moment de opțiune important. Revenirea aceasta continuă etapele în mod firesc. Restul chestiunilor nu vor împiedica neapărat activitățile pe care profesorii și elevii le vor avea de derulat prin examene naționale. Consecințele sunt în perspectivă în planul normelor didactice (liceul tehnologic are 4 ani, școlile profesionale 3 – n.red.), în planul mobilității (al angajării sau transferării profesorilor – n.red.), dar pot fi și perspective pozitive în planul unor opțiuni mai corelate cu planul de pregătire al elevilor”, a precizat, pentru Edupedu.ro, Camelia Gavrilă, care este și preşedintele Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților.

Ce pot să estimez, așa ca intuiție managerială, este că se va deschide loc pentru școli particulare. Dacă nu există o disponibilitate pentru a face o rută profesională, părinții vor face tot ce e posibil să își susțină copilul pe un traseu liceal și nu e exclus să intervină varianta unei opțiuni particulare”, a continuat Gavrilă, pentru Edupedu.ro.

Întrebată dacă ordinele semnate și retrase apoi de Ecaterina Andronescu au afectat PSD în perspectiva alegerilor, Gavrilă a declarat, pentru Edupedu.ro: “Noi am analizat și viziunea respectivă și ideile. Suntem oameni din sistem foarte mulți, cu multă experiență, ne dorim niște accente modificate, schimbate. Dar în niciun caz nu a fost la acest moment asumat politic întru totul ceea ce s-a propus. Viziunea respectivă este lansată de doamna ministru și echipa respectivă, e un document de lucru pe care îl văd mai degrabă ca o ridicare de probleme și cu posibile soluții, care pot face obiectul unei dezbateri, dar care nicicum nu a fost asumată la nivel politic de PSD”.

Edupedu.ro a contactat-o pe deputata social-democrată Camelia Gavrilă, fost inspector școlar județean în Iași, coordonator al Departamentului pentru Educație din cadrul PSD, pentru a afla opinia acesteia cu privire la modificările inițiate de Ecaterina Andronescu.

Ecterina Andronescu, la congresul Partidului Social Democrat (PSD), în București, sâmbătă, 10 martie 2018. Inquam Photos / Alberto Grosescu
Declarațiile integrale acordate pentru Edupedu.ro de către Camelia Gavrilă, fost inspector școlar județean în Iași, deputat și coordonator al Departamentului pentru Educație din cadrul PSD:
Foto: INQUAM Photos – George Calin
Citește și:

 

Exit mobile version