Sindicatele acuză transformarea forțată a 170 de clase de liceu teoretic în clase de școală profesională: Planul “va fi comunicat abia după alegeri”

SURSA: pexels.com
“170 de clase de învățământ teoretic vor fi transformate în clase de profesională. Acest lucru se întâmplă în condițiile în care părinții nu sunt informați, elevii nu știu absolut nimic, iar planul de școlarizare, din informațiile pe care le avem, va fi comunicat abia după alegerile europarlamentare”. Declarația vine de la Marius Nistor, președintele FSE Spiru Haret, unul dintre cele două sindicate din învățământul preuniversitar. Acesta a avertizat, la Digi FM, că “procedura este total netransparentă, impactul este zdrobitor, iar nemulțumirea părinților, elevilor și a directorilor și a cadrelor didactice se va îndrepta împotriva celor care apelează la astfel de măsuri”.
  • De menționat că Ecaterina Andronescu încearcă în mod constant să șteargă din biografia sa faptul că a desființat școala profesională de scurtă durată în 2009, când le-a dat 0 cifră de școlarizare școlilor de arte și meserii, fără a anunța acel lucru nici măcar în ședința de guvern de atunci
  • Pe de altă parte, sindicatele au fost unele dintre marile frâne în dezvoltarea școlilor profesionale duale: promovarea unui învățământ de 3 ani, cât au școlile acestea profesionale, înseamnă reduceri de catedre, având în vedere că liceele tehnologice sunt de 4 ani

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” (FSE Spiru Haret), a declarat în această dimineață pentru Digi FM că “nu poți să crești numărul de clase de profesională fără să am contracte semnate cu agenții economici. Este incorect față de părinți, este incorect față de copii. Și, până la urmă, este o palmă pe care o dai și cadrelor didactice”.

Liderul sindical susține următoarele, potrivit declarațiilor consemnate de Digi FM: “Suntem de acord dacă am copii care au ajuns la liceu cu note sub 5 că nu sunt pentru liceu, nu pot urma filiera respectivă. Ar trebui să meargă la o școală profesională. Dar pentru acest lucru trebuie informat. În București abia 15% din elevi sunt în situația aceasta. Păi cum să am rețea pe învățământul profesional de 47%? Vom fi în situația în care elevi care trebuiau să meargă la liceu, cu note de peste 6, 7 vor fi obligați să meargă la școala profesională“.

Secretarul de stat din educație Florian Lixandru a declarat pentru Digi FM că “în acest moment, la nivelul Ministerului Educației Naționale, se lucrează la repartizarea cifrelor de școlarizare pe județe pentru clasa a 9-a liceu și învățământul profesional clasa a 9-a“.

Guvernul a aprobat cea mai mare scădere a cifrei de școlarizare pentru liceu, din ultimii 10 ani. Tăiere de 30.000 de locuri pentru clasa a IX-a. Andronescu: Ne-am apropiat de cohorta de copii care intră în liceu anul acesta

Citește și:

Articole recomandate

Derapaj în Guvern: Raluca Turcan numeşte “informaţie falsă” faptul că bugetul Educaţiei este mai mic şi vorbește doar de finanţarea totală care ar fi 3,8% din PIB. Vicepremierul compară bugetul ministerului pe 2019 cu alocarea totală pentru domeniul Educaţiei în 2020

Derapaj la vârful Guvernului. Vicepremierul Raluca Turcan susţine că “bugetul total pentru Educație”, cu sumele defalcate din impozitul pe venit și TVA, cu programele cu fonduri europene și cu sumele…