Educație Știri

Rezultatele ‘România Educată’, proiectul iniţiat de preşedintele Iohannis, vor fi lansate astăzi în dezbatere

Iohannis
Citire în 3 min
Rezultatele „România Educată”, proiectul pentru educație inițiat de președintele Klaus Iohannis încă de la preluarea mandatului, vor fi lansate astăzi în dezbatere publică, anunță administrația prezidențială. Proiectul va fi prezentat miercuri, 5 decembrie, la ora 17:00, la Palatul Cotroceni.

Administrația prezidențială precizează că “proiectul ‘România Educată’ reprezintă cea mai amplă și de durată consultare publică desfășurată până acum în domeniul politicilor publice din educație. La dezbatere au participat peste 10.000 de persoane, iar la elaborarea documentelor lansate cu această ocazie au contribuit peste 60 de instituții publice, organizații neguvernamentale și reprezentanți ai actorilor din domeniu”.

“Acest demers exprimă dorința Președintelui României ca fiecare român să aibă ocazia de a contribui la proiect. De asemenea, în cadrul evenimentului de la Palatul Cotroceni va fi lansat și site-ul proiectului, unde rezultatele vor fi disponibile pentru consultare și unde toți cei interesați sunt invitați să transmită opinii și sugestii”, se arată în anunțul administrației prezidențiale.

Într-un interviu acordat Agerpres, consilierul prezidențial pe probleme de Educație, Ligia Deca, a declarat că preşedintele Klaus Iohannis se va consulta în următoarele 3 luni cu partidele și guvernul pe marginea acestui proiect.

“Vom avea un document cu o viziune pentru anul 2030 vizavi de educaţia din România, o strategie cum să ajungem la acea viziune şi şapte rapoarte tehnice pe temele anunţate încă de la începutul celei de-a doua etape. Ne dorim ca aceste documente să stea în dezbatere publică, să primim tot ceea ce oamenii au să ne spună pe ele pentru a lansa o variantă finală anul viitor“, a declarat Ligia Deca, citată de agenția de presă.

Consilierul pe educație al lui Klaus Iohannis a afirmat că, “în această perioadă, preşedintele României va discuta cu partidele politice, dar şi cu mediul Executiv şi parlamentari în ideea în care orice viitoare lege a Educaţiei sau alt tip de iniţiativă legislativă care vizează educaţia sau cercetarea să aibă la bază rezultatele proiectului ‘România Educată’“.

Amintim că Guvernul Dăncilă s-a angajat deja, în fața sindicatelor din Educație, să realizeze nu mai puțin de 3 legi ale educației: o lege a învățământului preuniversitar, o lege a învățământului superior și statutul personalului didactic

  • “Nu există niciun conflict între ceea ce va face guvernul și ce s-a gândit administrația prezidențială”, a declarat pentru Edupedu.ro, în urmă cu o săptămână, liderul Federației Sindicale ”Spiru Haret”, Marius Nistor.
  • Ligia Deca susține, însă, că ar fi greu ca o viitoare lege a educației să nu aibă la bază rezultatele proiectului ‘România Educată’, “pentru că în cadrul proiectului au fost implicaţi toţi actorii din Educaţie, dar şi mediul asociativ, mediul ONG şi mediul privat. Noi credem că am reuşit să ajungem la un consens pe priorităţile pe care ar trebui să le aibă Educaţia în următorii 12 ani şi acest lucru cred că va fi imposibil de ignorat de oricine vine într-o zonă de decizie în România“.

Citește și:

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO76BTRLRONCRT0471641001
CONT EUR: RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la Banca Transilvania pe numele "ASOCIATIA EDUPEDU PT EDUCATIE".

Te mai poate interesa

Cum încearcă Tudorel Toader să-și pună la adăpost funcția de rector la Universitatea din Iași, prin Carta universitară

Raluca Pantazi

Evaluarea la Matematică și Științele Naturii: Elevii de clasa a VI-a susțin a doua testare transdisciplinară

Redacția

Scoate eroul din tine! Sport, copilărie și bucurie la Școala Ferdinand, unde Fundația Seeding Knowledge organizează ziua de 1 iunie – PARTENERIAT

Vasile Brasovanu

Lasă un comentariu

* Folosind acest formular sunteți de acord cu stocarea și prelucrarea datelor dumneavoastră pe acest site.